KezdőlapbelépésregisztrációFórumkosárfacebookyoutube

AVX Ethiopia Yirgacheffe Aricha kávékóstoló

 Az AVX Café pörkölő üzeme 2017-ben kezdte meg a működését. A pörkölés technikai hátterét egy Giesen W15A típusú pörkölő nyújtja. Választékunkban megtalálhatóak egyaránt a kedvező árfekvésű kávék mellett a specialty minősítésű babokon át, a rendkívül nehezen elérhető tételek is. Melyeket igyekszünk megosztani a nagyközönséggel. Mint minden szegmensben, itt is prioritás a folyamatos tanulás, fejlesztés, hiszen csak így lehet kedvező áron, kiváló minőséget nyújtani. Pörkölési stílust tekintve nem tesszük le a voksunk el egyik irány mellett sem. Így a szortiment részét képezi a világos pörkölésű kávéktól kezdve, a közepesen át, néhány sötétebbre pörkölt tétel is. Az Ethiopia Yirgacheffe Aricha kávénk, Etiópia Yirgacheffe régiójából származik (1950 - 2100 méteres tengerszint feletti magasságból), melyet a Kebel Aricha feldolgozó állomáson dolgoznak fel. A tétel nem egy nagy farmról érkezik, hanem a régióban élő 650-750 kistermelő kemény munkáját tükrözi. Ugyan ilyen diverzitás jellemző a kávét alkotó ősi etióp (Heirloom) variánsokra. A szemeket mosott eljárással dolgozzák fel, majd emelt afrikai ágyakon szárítják. Pörkölését tekintve abszolút a világos stílust képviseli. Profilozása során törekedtünk arra, hogy a cupping során egyáltalán ne jelenjenek meg a "pörkölt" ízjegyek, ellenben az ananász, sárgabarack, bergamot és citrusok domináljanak. Közepesen testes kávé, kellemes utóízzel. Eszpresszónak elkészítve ajánljuk, 1 : 2 - 2,5 kivonatolási aránnyal. A kávé a legszebb formáját a pörköléstől számított egy hónapon belül mutatja. Azonban érdemes legalább 7 napot várni a kóstolásával a pörköléstől számítva - tudtuk meg a forgalmazótól.

Tisztelt Olvasó!

Tesztünk óhatatlanul szubjektív, eredményeink függnek a rendelkezésünkre álló gépektől, és a tesztelők egyéni izlésétől,  mindazonáltal elég jól megközelítik azt a végeredményt, amit egy fogyasztó fog tapasztalni otthonában a hozzávetőleg hasonló képességű háztartási gépei birtokában. A kereskedelmi minőségű (tehát kiváló) gépeket használó kávézók hozzáértő személyzettel sokkal többet is kihozhatnak a kávékeverékekben rejlő ízekből, de hozzáértés és a minőség iránti elkötelezettég hiányában a mi eredményeinket is alulmúlhatják.

Az AVX kávék hazai forgalmazójától, az ATC-Trade Zrt-től kaptuk a lehetőséget a tesztelésre.

Pontozás:

Krém egységessége, tartóssága: 1-5 pont
Íz harmónia: 1-10 pont
Testesség: 1-5 pont
Ár/érték arány: 1-10 pont

A tesztelés szempontjairól bővebben itt olvashat!


AVX Ethiopia Yirgacheffe Aricha szemeskávé teszt csomagolásKávé típusa: AVX Ethiopia Yirgacheffe Aricha

Pörkölés ideje: 2019.01.22, Lejárat ideje: , Csomagolás: 250g-os szelepes csomagolás
Ár: 9000.-Ft/1kg, Forgalmazó adatai


Rocketeer:

Újévi első tesztkávénk a zacskó felirata szerint egy Etióp Yirgacheffee Aricha SO ültetvénykávé. Jobban nem is kezdődhetne ez az év, gondoltam a tesztelés elején... A zacskón nem találtam meg, hogy milyen eljárással fermentálták a kávébabokat. Az igényes, szelepes csomagolást kibontva egy kellemes, sült kenyérhéjas, mogyorós illat birizgálja meg szaglószervünket. Alapvetően eddig szinte minden Yirgacheffee-nél éreztem egy, szinte összetéveszthetetlen gyümölcsös aromát, ennél nem. A babok mérete változó, de főleg közepes méretűekkel találkozhatunk, a pörkölés szint is nagyjából egységes, közepes, de azért akad itt-ott alulpörkölt szem is. A kávé meglehetősen friss volt az első csapolásokkor, enyhén szénsavas, buborékos kremát mutatva. Azonban az ízjegyei már ekkor is rendben voltak, olyanok, amit egy újhullámos kávétól elvárhatunk: vibrálóan gyümölcsös, citrusos, viszonylag magas savakkal, azonban volt egy fás ízjegy is, ami kicsit árnyalta az összhatást. Az ezt követő csapolások (egy kis "szellőztetést" követően) már balanszosabbak lettek, noha nem egy könnyen csapolható kávé, szükség volt némi állítgatásra. Ezalatt főként a lefolyási időt és a hőfokot kell érteni: ez az SO igencsak kedveli a hosszú (akár 40 mp-es) csapolási időket, illetve a szokásosnál magasabb, 93-94 fokos hőmérsékletet. Ami még szembeötlő lehet, az igen magas dózisigény: 20 g alatt meg se próbáljuk a csapolást (dupla esetén), az eredmény akár kiábrándító is lehet. A legbiztosabb, ha 21-22 g-os dózisokra állítjuk be az őrlőt, a kimenetet pedig inkább a risztrettó, mint az eszpresszó felé közelítjük. Legjobb formáját mutatva a ital gerince gyümölcsös: érezhetünk citrusféléket, bár azt inkább már a lecsengésben, az erdei gyümölcsök mellett számomra leginkább egy finom őszibarackos, likőrös ízjegy volt a legkellemesebb, amit mély, mézes édesség követett, majd enyhén tejcsokis, mogyorós ízek. Sajnos, valószínűleg a hosszú csapolási időnek köszönhetően, időnként az ital utóízében megjelenik egy tonikos kesernyésség, ami nem kedvez túlzottan az összhatásnak. A testessége a magas dózisok ellenére is csak kicsivel jobb a közepesnél, az ital krémje arabikához mérten jónak mondható (bár egy újhullámos kávénál ez másodrangú), főleg eleinte, mintázódik is. Koffeintartalmát alacsonynak éreztem. Számottevően nem öregedett a minta a tesztidőszak alatt. Tejben nagyon jól viselkedett, kimondottan finom cappuccinot lehet belőle készíteni. Mindenképpen ajánlom a kávét az újhullámos vonal kedvelőinek (a megfelelő géppark is fontos), illetve azoknak, akik tejes italként fogyasztják.

Kávégép: Rocket Giotto Premium Plus (fejhőmérő) / Kávéőrlő: Fiorenzato F64
Pontszám: Krém: 4 / Íz, harmónia: 8 / Testesség: 3,5 / Ár-érték arány: 8,5 / Összpontszám: 24

 

Zoknee:

Az idei első tesztkávét az AVX Cafétól kaptuk. Jó minőségű, visszazárható, szelepes zacskóban érkezett a kávé, ami Etiópiából származik. Kibontás után közepesen világosra pörkölt babok fogadtak. Már az első őrlésnél tisztán látszott, hogy a 18 grammot jelentősen túl kell adagolni. Már az első, 19,5 grammos próbára is szép lefolyást kaptam. Szépen mintázódó egérfarkas kezdéssel, normál 30mp körüli idők voltak a legjobbak a próbák, 20 gramm körüli örlemnnyel. Ízét tekintve eleinte volt egy kettősség benne, ami az idő folyamán szépen megszűnt, nevezetesen volt a gyűmölcsös savassága mellett egy fura kesernyés mellékíze. Ha már a gyümölcsöknél tartunk, édes szőlős-mazsola volt kombinálva nekem egy kis málnával, eleinte az említett kesernyés málnával, de ez a tesztelés alatt megszűnt. Ez a szőlő málna kombó tetszett, jól kiegészítették egymást, a gyümölcsös édes savanykás kettősség játszott benne. Utóízében egy kis citrusos málna marad meg. A krém szépen mintázódó, arabikához képest egész vastag volt. Koffein tartalmát nem éreztem jelentősnek, savasságát viszont az átlagosnál erősebbnek jellemezném. A készítési hőmérséklet nekem 93°C lett optimális, kicsit feljebb emelve már nagyon előtérbe került a savas jelleg. Az örlőt a szokásos joker beállításnál egy hajszálnyival durvábbra kellett venni a 20 gramm őrlemény mellett. Tejes italban is jól muzsikál, a gyümölcsös jegyek markánsan átjönnek így is.

Kávégép: Gaggia Classic / Kávéőrlő: Compak K6
Pontszám: Krém: 4 / Íz, harmónia: 7 / Testesség: 4 / Ár-érték arány: 7 / Összpontszám: 22

 

Szabiakos:

A minta igényes többrétegű szelepes csomagolásban érkezett. A babok egységesen a közepestől valamivel világosabbra lettek megpörkölve. A darálót a joker állás köré kellett tekernem, és a normáltól egy picivel hosszabb lefolyással kaptam a legjobb eredményt. A dózis átlagos volt, ami nálam, duplánál 17-18g-ot jelentett. A kávé készítésének nagyon jól állt egy 10mp-es előázatás ilyenkor szépen egy sugárban folyt le a nyitott karon a kávé és a crema is mintázódott a csészében. Az elkészített italban leginkább a savas és kesernyés ízek domináltam. Hiányoltam belőle az édességet és a harmóniát. Savassága, ahogyan az ízvilága is erőteljesen citrusos, megjelenik benne a citrom és a vérnarancs háttérben némi florális jegyekkel. Sajnos nagyon előtérbe helyezkedett a citrusosság és egy érdekes, számomra nehezen behatárolható kesernyébe hajló íz. Testessége csak közepes, tejben picit elveszik, azonban jól kompenzálódik a kávé savas ízvilága.

Kávégép: Gaggia Baby Full Tuning / Kávéőrlő: SM97+ZM kés
Pontszám: Krém: 4,5 / Íz, harmónia: 6,5 / Testesség: 3 / Ár-érték arány: 7,5 / Összpontszám: 21,5

 

Weinmaker:

Az idei első tesztkávénk az AVX Café-tól érkezett, mégpedig az egyik kedvenc single origin kávém formájában, ami egy etióp Yirgacheffe Aricha. A csomagolás véleményem szerint nagyon igényes. Szelepes és simítózáras, bőséges információval ellátva. Bontáskor finom illat fogadott, de nem volt olyan intenzív „epres milkacsoki” illata, mint pár korábban kóstolt tételnek. A pörkölés nagyjából egységes, egészséges szemeket tartalmaz, töredezett, sérült babot nem láttam. Mondhatni szinte elsőre nagyon jót sikerült belőle húznom. A lefolyást a normál időnél picit hosszabbra hagytam, de nem mentem el az extrém hosszú csapolásig. Hőfok tekintetében mondhatni az átlagos arabika tartományban voltam, ami jelen esetben 91-92 fok környékét jelentette, de ez ugye erősen gépfüggő. A lefolyás szép, látszik, hogy friss a minta. A krém mennyisége jó, állaga és olajossága is teljesen rendben van és mintázódásra hajlamos. Ízek tekintetében a gyümölcsös (erdei gyümölcsök), citrusos aromák dominálnak, erőteljes mézes édességgel, tejcsokoládés, mogyorós, virágos jegyekkel kiegészülve. Háttérben néha feltűnt egy kis kesernyés íz, de nem bántó formában. Az adagolással nem érdemes spórolni, mert a végeredmény meghálálja. Testessége jó, utóíze kellemes. Koffeintartalmát nem éreztem jelentősnek, így délután is bátran bevállalható. Leginkább eszpresszónak és kapucsínónak fogyasztottam. Nálam mindkét esetben nagyon jól viselkedett.

Kávégép: Gaggia Classic Full tuning / Kávéőrlő: Mazzer Super Jolly+Fiorenzato F64 Evo kés / Víz: BWT Water&More Bestmax
Pontszám: Krém: 4 / Íz, harmónia: 8 / Testesség: 4 / Ár-érték arány: 8 / Összpontszám: 24

 

Név Krém Íz Test Ár Össz:
Rocketeer 4 8 3,5 8,5 24
Zoknee 4 7 4 7 22
Szabiakos 4,5 6,5 3 7,5 21,5
Weinmaker 4 8 4 8 24

AVX Ethiopia Yirgacheffe Aricha szemeskávé teszt kávébabokAVX Ethiopia Yirgacheffe Aricha szemeskávé teszt csapolásAVX Ethiopia Yirgacheffe Aricha szemeskávé teszt risztrettó
AVX Ethiopia Yirgacheffe Aricha szemeskávé teszt krémAVX Ethiopia Yirgacheffe Aricha szemeskávé teszt eszpresszóAVX Ethiopia Yirgacheffe Aricha szemeskávé teszt kapucsínó

Összegzés:

Igényes, szelepes, simítózáras csomagolásban érkezett a minta. Bontáskor kellemes mogyorós, csokoládés illatot árasztott. A szemek épek és egészségesek, pörkölésük nagyjából egyenletes. A legjobb eredmény érdekében az őrlőt úgy érdemes beállítani, hogy a tankönyvi 25 másodperces időnél hosszabb lefolyást eredményezzen. Hőfok tekintetében pedig az átlagos arabika tartományban vagy felette érdemes próbálkozni. Érdemes emelt dózist használni (ez duplánál 21-22g-is lehet), mert a végeredmény meghálálja. A lefolyás szép, „szögegyenes”. A krém mennyisége jó, állagára és olajosságára sem lehet panasz. Kitart a fogyasztás végéig, és mintázódásra hajlamos. Ízek tekintetében a gyümölcsös vonal dominál, amely leginkább citrusos, bogyós gyümölcsös formában jelenik meg, kellemes savak kíséretében. Ezt egészítik ki a tejcsokoládés, mogyorós, virágos jegyek. A kávé természetes édessége leginkább mézes formában jelenik meg és jól érezhető. Az összképet egy halvány kesernyésség árnyalja, ami néha felbukkan a háttérben, bár nem annyira zavaró formában. Testessége jó, utóíze kellemes. Koffeintartalma alacsony, így a délutáni órákban is fogyasztható. Összességében egy kellemes, szerethető ízvilágú kávé, amely mind eszpresszónak, risztrettónak és tejes italok alapjaként is jól használható.

Jellemzők
Pörkölés: közepesnél sötétebb pörkölésű
Összetétel: 100% arabika
Ajánlott kávékészítési eszköz
Karos gép:
Automata:
Filter:
Ajánlott kávéital
Risztrettó:
Eszpresszó:
Tejes ital:

A teszthez használt kávégépet a Pasco Kft. biztosította. A legfinomabb kávé elkészítéséhez a BWT vízszűrő megoldásait ajánljuk.

 kávékorzó kávészaküzletA termék megvásárolható webáruházunkban!

Ha kóstolta már ezt a kávét pontozza le Ön is a mi pontozási rendszerünk alapján, illetve írja le véleményét!
A tesztel kapcsolatos véleményét elmondhatja fórumunkban. Kattintson ide!