KezdőlapbelépésregisztrációFórumkosárfacebookyoutube

Így láttam a Kávébár Bazárt

Az idei évben a Millenáris Park B Pavilonjában került megrendezésre a tízedik születésnapját ünneplő Kávébár Bazár. A rendezvény otthont adott a Magyar Amatőr Barista Bajnokságnak, a Magyar Cup Tasters Bajnokság elődöntőjének és döntőjének, a HIDEGHÁBORÚ - Cold Brew Cocktail versenynek és a Bár-Beszéd bárkonferenciának. Nekem személy szerint a helyszín nagyon tetszett, tágas és világos volt a pavilon, teli fénnyel és minden kiállítónak bőven akadt helye, nem voltak tobzódó sorok, emberek egymás hegyén-hátán és még fény is akadt bőven a tavalyi Bazárral szemben, ami ugye az Akvárium klubban volt.

De nézzük miket lehetett kóstolni, jobban mondva mit bírtam megkóstolni, mert sajnos nem jutottam el minden kiállítóhoz.

bazar201900003

Először is a 42Coffee-nál kezdtem, talán a Bazár legnagyobb standja volt, ahol egy korrekten elkészített hondurasi eszpresszót kóstoltam. A kávét egy modbarral készítették, semmi kimagaslót nem tudnék róla írni, hozta az átlagos közép-amerikai szintet. A látogatók szórakoztatására egy dj szolgáltatta a zenét, illetve biztosította a jó hangulatot. Nekem személy szerint tetszett, bár volt, akit kifejezetten zavart, a versenyek ideje alatt sem állt meg a zene, így ott mindenképp zavaró volt.

bazar201900006
Következő utam az Impresso Micro Roastery-hez vezetett, ahol három féle filterkávét és két féle eszpresszót kóstoltam. A filterkávék közül kettő kolumbiából érkezett, egy pedig rwandai volt. Nekem ezek közül a száraz kolumbiai filter ízlett a legjobban. Eszpresszóból szintén a kolumbiai volt számomra a legfinomabb, azonban ez egy mosott kávé volt, ami nekem a bazár legjobb, és legkomplexebb eszpresszója volt. Nagyon egyben voltak az ízek és a savak, harmonikus édes, narancsos volt.

bazar201900018

Az Awakennél 3 fajta filter kávét lehetett kóstolni, mind a három meglehetősen finom és komplex volt, de a Panama Geishát mindenképpen kiemelném ami, számomra a legfinomabb filterkávé volt a bazáron, és egyben az egyik legjobb geisha amit a közelmúltban kóstoltam, annyira bejött, hogy kétszer is odamentem ízlelni belőle.

Következő állomás a Warda Coffee Roasters-hez vezetett ahol egy finom Rwanda presszót csapoltak EK43-as őrlővel készítve.

Kóstoltam még a By Beansnél Kenya presszót, a Black Sheep Micro Roastery-nél Etiop presszót, Kávékalmár-nál szintén Etiop presszót, a Lucky Cap-nél száraz feldolgozású Bányait, de ezek számomra mind felejthetőek voltak, vagy pedig nem igazán ízlettek.

Kávégép fronton két különlegességet sikerült kipróbálnom az egyik a Kávékalmárnál kiállított Decent Espresso DE1+PRO gép volt, ami egy tabletről vezérelhető szuper geek masina.

bazar201900015

A másik pedig egy E61 fejegységgel szerelt Dual bojleres, nyomásszabályzós Lelit gép volt, amit a Lelit hazai forgalmazója az AVX kft. állított ki. Nekem személy szerint ez a gép jobban tetszett, mint a fentebb említett Decent, mivel én magam tudtam kézzel szabályozni az adott pillanatban a folyamatot. Habár az általam elkészített Kenya presszó nem lett a legjobb, mert gyorsan jött le még így elrontva is bőven vállalható volt, szemben 1-2 kiállító kávéjával.

Vasárnap délután folyamán meghallgattam Nagy-Bertók Anita (WARDA Coffee Roasters) interaktív előadását, aminek a témája a kávé - ízlelés, érzékelés, és kóstolás volt. Szemléltető eszközként illat mintákat lehetett szaglászni, amiket sensory képzéseken is felhasználnak, illetve egy cupping sor is felkerült az asztalra.

bazar201900008

A sok kávé kóstolása után levezetésként a bor és prosecco kínálatra is ráfanyalodtam. Ezek közül a Vabrik Pincészet két borát emelném ki, ami egy Zöld Veltelini és egyik kedvenc borfajtám a Chardonnay volt.