KezdőlapbelépésregisztrációFórumkosárfacebookyoutube

Go Caffe Plantation AA India Single Origin kávékóstoló

Go Caffe Plantation AA India Single Origin kávéteszt A GO márknév a Goriziana pörkölő tulajdona, 2011 óta gazdagítja a pörkölő kínálatát. A GO termékpalettába kerültek a többek között a Goriziana single origin kávéi, a biokávéjuk, Nespresso vagy Dolce Gusto kompatibilis kávékapszuláik, és a koffeinmentes kávéjuk is többek között. A minőségben nem lehet kétségünk, azt a Goriziana pörkölő ötven éves tapasztalata garantálja. A most szereplőn kívül még Mexico Altura, Brazil Santos, és Kilimanjaro single origin szemes kávékat is készít a cég. Az India Plantation kávé alapanyagát közvetlenül szerzik be néhány kis termelőtől, akik a a legjobb minőséget biztosítják a pörkölő számára. Alacsony koffeintartalmú, és visszafogott savakkal rendelkező, önmagában is kellemesen édes kávé - tudtuk meg a forgalmazótól.

Tisztelt Olvasó!

Tesztünk óhatatlanul szubjektív, eredményeink függnek a rendelkezésünkre álló gépektől, és a tesztelők egyéni izlésétől,  mindazonáltal elég jól megközelítik azt a végeredményt, amit egy fogyasztó fog tapasztalni otthonában a hozzávetőleg hasonló képességű háztartási gépei birtokában. A kereskedelmi minőségű (tehát kiváló) gépeket használó kávézók hozzáértő személyzettel sokkal többet is kihozhatnak a kávékeverékekben rejlő ízekből, de hozzáértés és a minőség iránti elkötelezettég hiányában a mi eredményeinket is alulmúlhatják.

A GO Caffe kávé hivatalos forgalmazójától, a Kávégourmet Webáruház -tól kaptuk a lehetőséget a tesztelésre.

Pontozás:

Krém egységessége, tartóssága: 1-5 pont
Íz harmónia: 1-10 pont
Testesség: 1-5 pont
Ár/érték arány: 1-10 pont

A tesztelés szempontjairól bővebben itt olvashat!


Go Caffe Plantation AA India Single Origin kávéteszt csomagolásKávé típusa: Go Caffe Plantation AA India Single Origin

Pörkölés ideje: , Lejárat ideje: 2020.10.15 , Csomagolás: 500g-os szelepes csomagolás
Ár: 5.780.-Ft/1kg, Forgalmazó adatai


Rocketeer:

Aktuális tesztkávénk egy jelzés nélküli csomagban érkezett. Első blikkre egy magas arabika tartalmú (hacsak nem 100 % arabika) anyaggal van dolgunk: főleg közepes és nagyobb méretű babok, egy-két kisebb (robuszta?) szem. A pörkölés egységes, a közepesnél egy árnyalatnyival sötétebb, olajkiválás egyáltalán nem jellemzi. A babok illata csokis, kakaós. Jól hangzik, készítsünk eszpresszót belőle! Nem lesz nehéz dolgunk a kávéval, meglehetősen toleránsan viselkedett a tesztidőszak alatt, számottevő öregedés sem volt jellemző rá. A kávé lefolyása szép, nem jellemző rá szőkülés, az ideális csapolási idő 25-30 mp között volt nálam. Az eszpresszó krémje mintázódásra hajlamos, megfelelően vastag, kitart a fogyasztás végéig. Legjobb arcát mutatva az ízjegyek egy klasszikus, észak olasz vonalat mutatnak: csokis, kakaós alap, amihez társulnak csonthéjasok ízjegyei (főleg mogyoró, keserűmandula), tetten érhető egy kis rumos/brandys jelleg, a korty végén pedig egy kis savasság, ami inkább fanyar, gyümölcsösnek nem nevezném. Ez, ha nem is túl szofisztikált, azért rendben van, nem számítottam újhullámosan fejbe csapó, extrém ízjegyekre. Az utóíze mokkás, kicsit kesernyés, hosszan tart. Testessége is jó, azonban itt megjegyezném, hogy ehhez az eredményhez dupla esetén 18 g alatt ne is próbálkozzunk, sőt a 20 g sem bosszulja meg magát. Koffeintartalmát alacsonynak éreztem. Hőmérséklet szempontjából az alsó és közepes tartomány vált be leginkább, de feljebb lépve sem volt bántó ízjegy az italban. Tejben is hozta az elvárt vonalat: cappuccino is bátran készíthető belőle, nem "üresedik ki" az ital. Egy jóféle "mindennapi" kávét ismertem meg tesztmintánkban, bátran ajánlom minden kávéfogyasztónak.

Kávégép: Rocket Giotto Premium Plus (fejhőmérő) / Kávéőrlő: Fiorenzato F64
Pontszám: Krém: 4 / Íz, harmónia: 7,5 / Testesség: 4 / Ár-érték arány: 8 / Összpontszám: 23,5

 

Zoknee:

A hazai tesztkávét most egy olasz származású minta követte. Kibontás után szép, egyenletesre pörkölt szemek fogadtak, olajosságnak a nyomát nem véltem felfedezni. Már az első csapolásra is jó eredményt kaptam, igaz a keserű csoki mellett még volt egy kicsit tolakodó, füstös mellékíz. Az idő előre haladtával, ahogy szellőzött/pihent a kávé, ez szépen belesimult az összképbe, és már hozzáadott az egészhez. Így alakult végül ki egy kicsit füstösbe hajló keserű csokis mandulás ízvilág, erős utóízzel, és egy kis édes vaníliás illattal, kellemes összhatást biztosítva. Lefolyását tekintve nekem - meglepően -túl kellet adagolni, azért nem sokat, mert 19gramm körül volt a legjobb. Rövid lefolyással (20mp körül) sűrűen indulva megfelelően testes lett a végeredmény. Olasz kávé létére én keveselltem a cremát, mintázódni sem volt hajlamos. A darálót a szokásosnál finomabbra kellett állítani, hőfokban 92-93°C körül volt a legjobb. Elmondható, hogy sem a daráló, sem a vízhőmérsékelt beállítására nem volt háklis a kávé. Tejes italban is jól teljesít, egy kapucsínóban is jól érezhetőek az ízei. Koffeintartalmát jelentősnek éreztem, reggelre és napközbenre tökéletes, estére már sok lehet. Összességében egy jól teljesító olasz blendet kóstoltam benne, egy kellemes csavar lett a füstös vonal az ízében.

Kávégép: Gaggia Classic / Kávéőrlő: Compak K6
Pontszám: Krém: / Íz, harmónia: 8 / Testesség: 4,5 / Ár-érték arány: 7,5 / Összpontszám: 23,5

 

Szabiakos:

Heti teszt mintánk egy 100% arabika kávé keverék. A babok viszonylag egységesek, a közepesnél valamivel sötétebbre lettek pörkölve. Az első napokban az ízek még nem voltak valami kiforrottak, nálam a bontást követő héten mutatta a kávé a legjobb arcát. Hőfok tekintetéven az első napokban inkább az alacsonyabb hőtartományban, a teszt időszak vége felé meglepően magas hőfokon (94 fok) kaptam a legjobb eredményt. A darálót meglehetősen finom irányba kellett tekernem, a szép lefolyás végett. Az átlagos klasszik kávékhoz képest magasabb dózissal kaptam a legjobb eredményt rövidebb eszpresszós adagokkal és normál lefolyási idővel. A krema minősége és mennyisége megfelelő, nálam csak minimálisan mintázódott. Ízek tekintetében a klasszikus iskolát képviseli, megjelenik benne az étcsokoládé, kakaó, karamell, savassága visszafogott, kevés cukorral ízesítve rumos-csokis, sportszeletes. Az első napokban egy füstösebb íz is jelen volt az italban, ami a szellőztetéseket követően teljesen eltűnt. Testessége jó, utóíze kellemes étcsokis, hosszan kitart. Ajánlanám azoknak, akik a klasszikusabb olaszos ízeket kedvelik.

Kávégép: Gaggia Baby Full Tuning / Kávéőrlő: SM97+ZM kés
Pontszám: Krém: 3,5 / Íz, harmónia: 8 / Testesség: 4 / Ár-érték arány: 9 / Összpontszám: 24,5

 

Lorien:

Egyenletes pörkölésű, ép, egészséges szemekből áll e heti mintánk, valószínűleg tisztán arabika keverék. Átlagosnál jóval finomabb őrlést kér, illetve picit magasabb dózist érdemes használni a klasszikus műfajban megszokottnál, a dupla szűrőbe a 19 gramm körül töltöttem. Hőfok tekintetében nem túl válogatós, de normál vagy annál egy kicsit magasabb hőmérséklet vált be a legjobban. A csapolás lassan meginduló, majd fokozatosan felvastagodó, aránylag bőven adva a krémet, melynek állaga és olajossága egyaránt nagyon jó. Enyhén mintázódik, a csésze falára felkúszik, a cukrot rövid ideig tartja. Ízvilága étcsokoládés, rumos-kakaós alapokon nyugszik, mellettük nagyon enyhe füstös fűszeresség, mogyoró, mandula fedezhető fel, és a korty végét egy nagyon halvány bogyósgyümölcsösség zárja. Magasabb hőfokon sem ég meg, de kicsit beszűkül az ízspektruma a kakaós-csokoládés vonulat felé, viszont barnacukorral jó kis sportszeletes illúziót ad. Tejjel hozza a kötelezőt, minél kevesebb, annál jobb, macchiátónak kifejezetten tetszett. Koffeintartalmát nem éreztem magasnak.

Kávégép: La Cimbali Domus Classic / Kávéőrlő: Mazzer Mini
Pontszám: Krém: 4,5 / Íz, harmónia: 7 / Testesség: 4,5 / Ár-érték arány:  / Összpontszám: 23,5

 

Weinmaker:

A kapott minta egységes, közepesnél sötétebb pörkölésű, nagyjából egyforma szemekből állt. Bontáskor finom csokoládés illatot lehetett érezni. Az első próbálkozáskor nagyon gyors lefolyást kaptam. Az őrlőt a joker álláshoz képest jóval finomabbra kellett tekerni. Hőmérséklet tekintetében elég tág határon enged mozgást, de nálam az átlagos, vagy picit magasabb tartományban hozta a legjobb formáját. A lefolyás szép, a krém megfelelően vastag, a cukrot süppedősen nyeli el, és kitart a fogyasztás végéig. Mintázódás nem nagyon volt rá jellemző. Ízében a hagyományos olasz stílus köszön vissza. Étcsokoládés, kakaós, rumos (sportszeletes), mogyorós, mandulás aromák jelennek meg, visszafogott savasság kíséretében. Testessége jó, utóíze hosszan tartó és kellemes. Koffeintartalmát nem éreztem magasnak. Leginkább eszpresszónak fogyasztottam, de nem volt rossz tejes italban sem.

Kávégép: Gaggia Classic PID / Kávéőrlő: Mazzer Super Jolly / Víz: BWT Water&More Bestmax
Pontszám: Krém: 4 / Íz, harmónia: 7,5 / Testesség: 4 / Ár-érték arány: 8 / Összpontszám: 23,5

 

Név Krém Íz Test Ár Össz:
Rocketeer 4 7,5 4 8 23,5
Zoknee 3,5 8 4,5 7,5 23,5
Szabiakos 3,5 8 4 9 24,5
Lorien 4,5 7 4,5 7,5 23,5
Weinmaker 4 7,5 4 8 23,5

Go Caffe Plantation AA India Single Origin kávéteszt kávébabokGo Caffe Plantation AA India Single Origin kávéteszt kifolyásGo Caffe Plantation AA India Single Origin kávéteszt csapolás
Go Caffe Plantation AA India Single Origin kávéteszt krémGo Caffe Plantation AA India Single Origin kávéteszt eszpresszóGo Caffe Plantation AA India Single Origin kávéteszt kapucsínó

Összegzés:

A Go Caffe mintája a közepesnél picit sötétebb, egyenletes pörkölésű, nagyjából egységes babokat tartalmaz. Felbontáskor finom csokoládés illattal kényezteti a kóstolót. A legjobb eredmény érdekében az őrlőt az átlagosnál jóval finomabbra kell beállítani, úgy, hogy nagyjából 25 másodperc körüli lefolyást kapjunk. Hőmérséklet tekintetében a közepes vagy kicsit magasabb tartományban érdemes próbálkozni. A lefolyás szép, a krém mennyisége, olajossága, állaga jó, a cukrot süppedősen nyeli el, mintázódásra kevésbé hajlamos, kitart a fogyasztás végéig. Ízében a klasszikus olaszos stílus jelenik meg, se több, se kevesebb. Kakaós, étcsokoládés alapon, mogyorós, mandulás, rumos (sportszeletes) ízjegyeket fedezhetünk fel. Egy kicsi cukor határozottan jól áll neki. Utóíze hosszan tart, és továbbviszi a kóstoláskor megjelenő csokoládés vonalat, testessége jó. Koffeintartalma nem túl magas, így akár délután is fogyasztható. A hagyományos olasz stílus kedvelőinek ajánljuk.

 

Jellemzők
Pörkölés: közepes pörkölésű
Összetétel: 100% arabika
Ajánlott kávékészítési eszköz
Karos gép:
Automata:
Filter:
Ajánlott kávéital
Risztrettó:
Eszpresszó:
Tejes ital:

A teszthez használt kávégépet a Pasco Kft. biztosította. A legfinomabb kávé elkészítéséhez a BWT vízszűrő megoldásait ajánljuk.

Ha kóstolta már ezt a kávét pontozza le Ön is a mi pontozási rendszerünk alapján, illetve írja le véleményét!
A tesztel kapcsolatos véleményét elmondhatja fórumunkban. Kattintson ide!