KezdőlapbelépésregisztrációFórumkosárfacebookyoutube

Eureka Mignon Specialita Antracit kávéőrlő bemutató

Eureka Mignon Specialita Antracit kávéőrlő bemutatóBizonyára régi olvasóink közül többen is felkapják a fejüket, és jogosan teszik fel a kérdést, hogy mit keres megint az Eureka Mignon őrlője a tesztpadon? A válasz rendkívül egyszerű. Az Eureka mérnökei nem ültek a babérjaikon és folyamatosan fejlesztik az otthoni/irodai kategória kávéőrlőit is.

A dizájn semmit sem változott, erre nem is vesztegetnék feleslegesen időt. Nekem nagyon tetszik ez az egyszerű, de igényes megjelenés, de ez ugye szubjektív dolog. A tesztre érkezett példány rendkívül elegáns antracit színben pompázott, de a forgalmazónál (Expolygon Kft) kapható fekete színben is, és az Eureka gyártja még rengeteg egyéb színben a kéktől a sárgáig, ha valakinek éppen arra lenne szüksége.

Csapjunk inkább egyből a húrok közé, és nézzük meg, hogy mit is takar pontosan a fejlődés:
- A méretek ugyan minimálisan nőttek, de még így rendkívül kompakt maradt, teljesen jól kezelhető méretekkel még kis hellyel rendelkezőknek is (120x180x350mm)
- a súly 5,6kg-ra nőtt, igazán masszív darab
- A kések átmérője 50-ről 55mm-re nőtt
- Az őrlési sebesség is javult: 1,4-1,8g/s ami nálam pl. egy speciality kávénál 5,6 másodperc alatt őrölte le a 9,6g kávét a szimpla LM szűrőmhöz
- A babtartály mérete 300g-ra nőtt
- Maga a működés is csendesebb lett, pedig az előd sem volt egy hangos készülék
- Megkapta az ACE System fantázia névre keresztelt fícsört, ami a rögösödés és elektrosztatikus feltöltődés megakadályozásáért felelős. Ezt valóban is jól is végzi, egyáltalán nem rögösödött az őrlemény.
- Kéz nélküli működtetés funkció, amely ha feltesszük a szűrőtartó villára a kart, akkor annak előretolásával működésbe hozzuk a villa mögötti kapcsolót, és indul is az őrlés.


Eureka Mignon Specialita Antracit kávéőrlő bemutató tartóvilla


Az előbb felsoroltak a szemmel kevésbé látható dolgok voltak. Ami viszont azonnal szembetűnő változás, hogy kapott egy szuper kontrasztos displayt is az őrlő, ami ráadásul érintés érzékeny.

Eureka Mignon Specialita Antracit kávéőrlő bemutató kijelző


Ezen lehet beállítani, hogy egy vagy kétadagos mennyiséget szeretnénk őrölni, és természetesen mindkettőhöz a megfelelő időmennyiséget tizedmásodperc pontossággal. Maga a kezelés végtelenül egyszerű, és pillanatok alatt beállítható a kívánt mennyiség.

Többször rá is mértem, és nagyon pontosan tartotta, ami gondolom a garat kialakításának vagy ACE Systemnek köszönhető. A hab a tortán, hogy egyáltalán nem szórja az őrleményt az őrlő. Nulla melléhullott kávé, gyönyörűen minden a szűrőkosárba ment. Az őrlemény pedig valóban rögmentes és nem is töltődött fel elektrosztatikusan. Valamit valóban jól csináltak a mérnökök.

Kíváncsiságból kipróbáltam az adagonkénti őrlést is, és csak az előre kimért kávét öntöttem a babtartályba, majd megmértem a kapott mennyiséget, és mindössze 1 tizedgramm különbséget tapasztaltam, ami igencsak elenyésző mennyiség.

Visszatérve a kijelzőre, lehetőség van nem csak az egy és kétadagos, hanem a folyamatos őrlésre is. Ehhez elég hosszabban rajta tartani az egy vagy kétadagos csésze szimbólumon, majd kétszer gyorsabban megérinteni, és már át is vált. A következő érintésre pedig visszatér, ha szeretnénk.

A finomság beállítása továbbra is fokozatmentes, és jól beállítható. Ez maradt a régi megoldás, de ez jól is működött korábban is.


Eureka Mignon Specialita Antracit kávéőrlő bemutató őrlemény finomság beállítás


Ízek tekintetében is nagyon jól szerepelt nálam az Eureka Mignon Specialita. Többféle kávéval próbáltam, az olasz stílusútól a speciality kávékig és nagyon jó végeredményt adott.

Azt kell, hogy mondjam, hogy valóban megérte foglalkozni az új típussal, mert sokkal használhatóbb, felhasználóbarát lett a fenti módosításokkal az őrlő. Nekem nem nagyon tetszett a potméteres időbeállítás a korábbi modellen, ami még ráadásul nem is a legjobb helyen volt. Így viszont abszolút precízen beállítható, minden szem előtt van, jól látható, és az érintő képernyő is megfelelő érzékenységű.

Otthonra, irodába, kisebb büfébe teljesen jó választás lehet ebben az árfekvésben, mivel kellően gyors és könnyen kezelhető, a kapott őrlemény pedig jó minőségű.

Egy kis kedvcsináló videó:



 

Forgalmazó: Expolygon Kft
A tesztelt modell ára: 105.000.- nettó / 133.350.- bruttó