KezdőlapbelépésregisztrációFórumkosárfacebookyoutube

Pascucci 100% Arabica - újratöltve

Pascucci 100% Arabica szemeskávé teszt A pécsi Magda Kft. 2007 óta a Pascucci kávé kizárólagos magyarországi forgalmazója. Az elmúlt években a minőségnek és a márkaépítésnek köszönhetően számos szakmai és fogyasztói díjat sikerült megszerezniük. A mai kávétrendeknek köszönhetően egyre inkább nyitnak a fogyasztók a gyümölcsösebb arabica kávék irányába, így a tesztünk főszereplője a Pascucci 100% arabica. A Pascucci 100% arabica blend 4 féle single origin kávéból álló keverék. A blend összeállítása során analizálták a rendelkezésre álló kávék aromáját, ízvilágát, s csak a különleges minőségűekből válogattak, amelyek a következők. Indiai természetes arabica: Kerala államban, a határnál, Mysoréval határos hegyvidéken terem ez az indiai kávé, amely szárított gyümölcs, édes mogyoró és makadámdió, valamint a csokoládé aromáját kölcsönzi a kávénak. A bogyók természetes feldolgozása adja a jellegzetes, karakteres, pirított magvas ízjegyeket. Mosott salvadori arabica: ez a kávé egy nagyon kicsi termőterületről származik, Salvador keleti részéről. A frissessége és gyümölcsössége a csésze tartalmát déligyümölcs, fehér virág és érésben lévő gyümölcs jelleggel gazdagítják. Columbiai light supremo: Magdalena partjának középső területeiről származik, és simogató lágysága, lágy ízvilága miatt light-nak definiálják. Bársonyossága és testessége erőteljes édes ízt kölcsönöz az elkészült eszpresszónak, háttérben érett gyümölcsös beütéssel. Costa Rica-i arabica: az Irazu vulkán lábánál található termőterületeken terem ez a rendkívül aromagazdag kávé. Friss és virágos, savtartalma magas, de nem tolakodóan, a kávét rendkívül markáns, nagyon érett gyümölcs ízzel gazdagítja - tudtuk meg a forgalmazótól.

Tisztelt Olvasó!

Tesztünk óhatatlanul szubjektív, eredményeink függnek a rendelkezésünkre álló gépektől, és a tesztelők egyéni izlésétől,  mindazonáltal elég jól megközelítik azt a végeredményt, amit egy fogyasztó fog tapasztalni otthonában a hozzávetőleg hasonló képességű háztartási gépei birtokában. A kereskedelmi minőségű (tehát kiváló) gépeket használó kávézók hozzáértő személyzettel sokkal többet is kihozhatnak a kávékeverékekben rejlő ízekből, de hozzáértés és a minőség iránti elkötelezettég hiányában a mi eredményeinket is alulmúlhatják.

A Pascucci kávék hazai forgalmazójától, a Magda Kft-től kaptuk a lehetőséget a tesztelésre.

Pontozás:

Krém egységessége, tartóssága: 1-5 pont
Íz harmónia: 1-10 pont
Testesség: 1-5 pont
Ár/érték arány: 1-10 pont

A tesztelés szempontjairól bővebben itt olvashat!

 

Pascucci 100% Arabica csomagolás

 


Kávé típusa: Pascucci 100% Arabica

Pörkölés ideje: 2018.03.27, Lejárat ideje: , Csomagolás: 1kg-os szelepes csomagolás
Ár: 9600.-Ft/1kg, Forgalmazó adatai


Rocketeer:

Aktuális tesztkávénk zacskójának bontásakor sejthető volt, hogy egy magas arabika tartalmú kávéval lesz dolgunk. Az illatok jellegzetesek: csokis, mogyorós, akár egy SO-nál. A szemek egységesen közepes pörkölésűek, de látható itt-ott égett végű kávészem. Méretük változatos, vegyesen nagyobb és kisebb babok. A kávé tesztelését az alsó és közepes hőmérsékleti tartományban kezdtem, ahol véleményem szerint a legjobb arcát mutatta. Ilyenkor egy tejcsokis alap mellett csonthéjasok érezhetők (mogyoró, dió, mandula), egy kis grillázzsal, a végén egy picinyke savassággal, ami meggyre vagy passiógyümölcsre emlékeztetett. Utóíze enyhén dohányos, mokkás. Nem túl szofisztikált, de kellemes, noha lehetnének markánsabbak az ízjegyek. Feljebb lépve a hőmérséklettel erősödik a keserűmandula, kissé kakaóssá válik a kávé. Ilyenkor a savassága már minimális. Így is teljesen élvezhető, rossz ízjegyek nem jellemzik, döntsön mindenki ízlése szerint. Készítéskor érdemes kicsit magasabb dózisokat használni, mert nálam 17 g-os duplánál viszonylag hamar elkezdett szőkülni. A kávé krémje közepesnél jobb volt, enyhe mintázódást mutatott, az ideális színe mogyoróbarna. Lefolyási idő tekintetében a standard, 25 mp. vált be leginkább. Testessége közepesnél jobb volt, koffeintartalmát alacsonynak éreztem. Tejben nálam nem remekelt: cappuccinoban már meglehetősen "üres" volt az ital, túlzottan lágy karakterrel. Érdemes inkább macchiato vagy cortado formában próbálkozni. Egy, a nap minden szakában fogyasztható, kellemes desszertkávét ismertem meg tesztalanyunkban, ajánlom mindenkinek, aki nem markáns, "fejbe csapós" eszpresszóélményre vágyik.

Kávégép: Rocket Giotto Premium Plus (fejhőmérő) / Kávéőrlő: Fiorenzato F64
Pontszám: Krém: 3,5 / Íz, harmónia: 6,5 / Testesség: 3,5 / Ár-érték arány: 6 / Összpontszám: 19,5

 

Zoknee:

A nyári szezon első tesztkávéja egy igazi olasz minta volt. A kibontás után selyemfényű, de még nem olajos, szép egyenletesen sötétre pörkölt babok fogadtak. Már az első próbán szép lefolyás és gyönyörűen mintázódó kávékrém fogadott. Rögtön megkaptam az olasz kávékban szeretett keserűcsokis, nugátos ízvilágot. Viszont volt mellette valami más, egy kis savanykás gyümölcsösség is. Ez közepes arabika hőfok tartományban került nálam egyensúlyba, 91-92°C körül. Itt még nem volt benne semmi kesernyés mellékíz, viszont alacsonyabb hőfokon már a gyümölcsösség elnyomta az összképet. A kávénak nem állt jól a hosszú lefolyás, hamar elkezdett szőkülni, 25-30mp között sikerültek a legjobb kávék. A pörkölés friss lehetett, lehet azért is volt benne ez a vibráló kis gyümölcsösség, és egyes lefolyások is bubisak voltak. Kifejezetten jól esett most egy ilyen friss kávét kóstolni. Mennyiségét tekintve egy kicsit nagyobb dózis kellett csak, ami 18-15.5grammot jelentett a dupla kávénál. A joker állásnál egy fokozattal kellett csak finomabbra darálnom. A kávé testessége megfelelő volt, olaszos mércével is, de nem túlzó. Koffein tartalmát nem éreztem jelentősnek. Minden napszakban fogyasztottam, és nem éreztem, hogy hirtelen a fejembe szállna. A crema szépen mintázódott, egész sok és vastag volt. Cukorral próbálva a kávét nekem nem ízlett, kiemelt belőle egy savanykás ízt. Összességében nagyon tetszett a kávé, ízében egy kiegyensúlyozott blendet kaptam, nem kiemelkedő, de nagyon finom. Élvezettel fogyasztottam presszónak, és cappuccinonak is.

Kávégép: Gaggia Classic / Kávéőrlő: Compak K6
Pontszám: Krém: 4 / Íz, harmónia: 8 / Testesség: 4 / Ár-érték arány: 7 / Összpontszám: 23

 

Szabiakos:

Heti tesztalanyunk a Pascuccitól érkezett. A minta szép, egységes pörkölésű szemekből állt, a babok a közepestől valamivel sötétebbre lettek pörkölve, inkább a klasszikusabb vonalat képviseli. A lefolyás nálam a joker körüli daráló állásnál volt jó. Érdekes módon sem a hőfokra sem pedig a lefolyás időtartamára nem volt nagyon érzékeny, így szinte minden beállításon vállalható eredményt kaptam. Azonban nekem legjobban közepes hőfokon és a 30-33 mp körüli 1:2 arányú italt ízlett a legjobban. A crema arabikához képest nagyon jó, kitart a fogyasztás végéig. Ízeknél semmi kiugróval nem kell számolni, kellemes étcsokis, mogyorós alapon, karamellás, pörköltmagavas jellegeket lehet benne felfedezni. Cukrozva nekem nem ízlett. Testessége tökéletes, emellett a savassága a műfajt tekintve közepes. Utóízében néha egy kis keserűséget éreztem, de ezt a megfelelő beállítással lehetett csökkenteni. Nekem eszpresszónak, azon belül is inkább a rövidebb, már-már ristrettos csapolások jöttek be. Én legfőképp kezdőknek ajánlanám, mert szinte elronthatatlan

Kávégép: Gaggia Baby Full Tuning / Kávéőrlő: SM97+ZM kés
Pontszám: Krém: 4,5 / Íz, harmónia: 7,5 / Testesség: 4,5 / Ár-érték arány: 5,5 / Összpontszám: 22

 

Lorien:

Csokoládébarna, nagyjából egyenletes pörkölésű, ép, egészséges arabika szemek. A jokertől egy kicsit durvábbra kell venni az őrlést, a megszokottnál egy kicsit nagyobb dózisban, a dupla szűrő 19-20 gramm körüli mennyiséget nyelt el. Hőmérséklet tekintetében igencsak toleránsnak bizonyult, az alacsonyabb tartományban a savasabb jegyek hangsúlyosabbak voltak, de ahogy a normál arabika tartomány felé közeledtem, úgy vált egyre harmonikusabbá, így inkább ezt ajánlom. Nem árt, ha legalább a tankönyvi 25 másodpercre vesszük a csapolást vagy akár 4-5 másodperccel hosszabbra, Lefolyása cérnavékonyan meginduló, majd fokozatosan felvastagodó, de végig egyenletes, látszik, hogy nagyon friss a minta. Krémje arabikához mérten nagyon bőséges, szépen mintázódik. Állaga és olajossága is kiváló, a cukrot megtartja, a csésze falára felhúz a klasszikus krémgyűrű. Ízvilágában a nem túlbonyolított, de mégis kifinomult, klasszikus észak-olasz vonalat várjuk tőle, rumos-kakaós, csokoládés, mogyorós dominanciával, némi fás fűszerességgel, mandulával, halvány bogyósgyümölcsös ellenpontozással a korty végére. Utóíze enyhén kesernyés-kakaós. Érdemes kb. másfél mokkáskanálnyi cukorral is kipróbálni, főleg, amikor kicsit rövidebbre vesszük, nagyon finom csokibomba válik belőle. Tejes italban szintén jól viselkedik, macchiátónak különösen ízlett. Koffeintartalma alacsony, a nap bármely szakában rájárhatunk.

Kávégép: La Cimbali Domus Classic / Kávéőrlő: Mazzer Mini
Pontszám: Krém: 4,5 / Íz, harmónia: 7 / Testesség: 4 / Ár-érték arány: 7,5 / Összpontszám: 23

 

Weinmaker:

A mintánkat a közepesnél picit sötétebb, egyenletes pörkölésű, egészséges szemek alkotják. Bontáskor kellemes csokis illatot árasztott. Az őrlőt úgy állítottam be, hogy nagyjából tankönyvi lefolyást kapjak, olyan 25 másodperc körül. Hőfok tekintetében nekem az átlagos, nem túl magas hőmérséklet vált be, mert a magas tartományban előjött némi kesernyésség is, amit az alacsonyabb régióban egyáltalán nem tapasztaltam. A lefolyás szép, látszik, hogy nagyon friss a minta. A krém mennyisége, állaga, olajossága nagyon jó és szépen mintázódik. A cukrot süppedősen nyeli el, kitart a fogyasztás végéig. Ízében az olasz stílus köszön vissza, de nagyon „elegáns” formában. Selymes csokoládés, mogyorós, rumos, mandulás, a háttérben felsejlő gyümölcsösséggel. Nekem nagyon tetszik az ilyen kombináció és szívesen fogyasztottam. Testessége jó, utóíze kellemes, csokoládés, igazi desszertkávé. Ami külön tetszett, hogy nem csak eszpresszónak volt finom, hanem tejes italban is nagyon szépen „működött”. Koffeintartalma nem lehet vészes, mert késő délután is készítettem belőle, és semmi gondot nem okozott. Bátran ajánlom kipróbálásra, mert könnyen kezelhető, szerethető kávé.

Kávégép: Gaggia Classic PID / Kávéőrlő: Catler CG8030 / Víz: BWT Water&More Bestmax
Pontszám: Krém: 4 / Íz, harmónia: 8,5 / Testesség: 4 / Ár-érték arány: 8 / Összpontszám: 24

 

Név Krém Íz Test Ár Össz:
Rocketeer 3,5 6,5 3,5 6 19,5
Zoknee 4 8 4 7 23
Szabiakos 4,5 7,5 4,5 5,5 22
Lorien 4,5 7 4 7,5 23
Weinmaker 4 8 4 8 24

Pascucci 100% Arabica szemeskávé teszt kávébabokPascucci 100% Arabica szemeskávé teszt kifolyásPascucci 100% Arabica szemeskávé teszt csapolás
Pascucci 100% Arabica szemeskávé teszt krémPascucci 100% Arabica szemeskávé teszt cukorPascucci 100% Arabica szemeskávé teszt kapucsínó

Összegzés:

Korábban már teszteltük a Pascucci 100% Arabica kávéját, de ugye a termés évről-évre változik, így időnként érdemes visszatérni egy-egy érdekes kávéra. A kapott minta nagyon friss volt, bontáskor kellemes csokoládés illattal. A szemek a közepesnél picit sötétebb, egyenletes pörkölésűek, egészséges arabika szemek. A legjobb eredmény érdekében az őrlőt a „Joker” fokozat környékére érdemes tekerni, míg hőmérséklet tekintetében is nagyjából az átlagos arabika tartománynál érdemes próbálkozni. A kávé elég toleráns, nehéz elrontani, de nagyon magas hőfokon előjöhetnek kesernyés ízek, így erre érdemes odafigyelni. A lefolyást célszerű a tankönyvi 25 másodperc magasságában tartani. A krém mennyisége, minősége és olajossága nagyon jó, mintázódásra hajlamos. A cukrot süppedősen nyeli el, és kitart a fogyasztás végéig, megfestve a csésze oldalát. Ízében semmi extra dologra ne számítsunk, mert gyakorlatilag az észak-olasz iskola köszön vissza ránk. Amiben talán mégis jobb, hogy nagyon elegánsan megkomponált ez a blend. Az ízek szépen harmonizálnak, és az összkép lágyabb, kifinomultabb benyomást kelt. Ízében csokoládé-kakaó, mogyoró, mandula, grillázs, karamell aromák egészültek ki a háttérben megbúvó halvány gyümölcsösséggel. Testessége jó, utóíze kellemes csokoládés. Egyaránt ajánljuk eszpresszónak, risztrettónak vagy tejes ital alapjaként is. Érdemes kipróbálni, mert egy toleráns, kellemes blend.

 

Jellemzők
Pörkölés: közepesnél sötétebb pörkölésű
Összetétel: 100% arabika
Ajánlott kávékészítési eszköz
Karos gép:
Automata:
Filter:
Ajánlott kávéital
Risztrettó:
Eszpresszó:
Tejes ital:

A teszthez használt kávégépet a Pasco Kft. biztosította. A legfinomabb kávé elkészítéséhez a BWT vízszűrő megoldásait ajánljuk.

 kávékorzó kávészaküzletA termék megvásárolható webáruházunkban!

Ha kóstolta már ezt a kávét pontozza le Ön is a mi pontozási rendszerünk alapján, illetve írja le véleményét!
A tesztel kapcsolatos véleményét elmondhatja fórumunkban. Kattintson ide!