Nem tud aludni? Igyon kávét!

Nyomtatás
igyon kávét ha nem tud aludniHa nem tud eleget aludni éjjelente, igyon meg egy kávét, mielőtt fontos dolgokra szeretne visszaemlékezni, különben az agya megtéveszti Önt - ez a tanulsága egy nemrég publikált tanulmánynak.

Az alváshiány károsítja az emlékezőtehetséget. Ha nem alszunk eleget, agyunk ébren is álomszerű állapotban lévén összezavarja az emlékeket, így nagy magabiztossággal emlékezünk olyasmire, ami meg sem történt. Ezek többnyire olyan dolgok lehetnek, amelyeknek erős jelentésbeli kapcsolódása van nemrég történt eseményekkel.

Más szavakkal, az alváshiány megakadályozza, hogy az agy befejezze a válogatást az emlékek között és eltárolja őket. Ez olyasmi, mint amikor a számítógép figyelmeztet, hogy elveszthetünk bizonyos fájlokat, ha anélkül frissítjük, hogy rájuk mentenénk előtte.

Egy nagy adag koffein viszont gyakran elég, hogy felgyorsítsa a "mentési folyamatot", így az alváshiányosok memóriája is tiszta lehet.

Az alvásnak köszönhetően áll elő az optimális neurobiológiai állapot, ami közrejátszik a hosszú távú memória helyes működésében.

Tanulás után nem segít

A kutatók úgy találták, hogy akik jól alszanak éjjel, tökéletesen emlékeznek az új eseményekre is, azonban akik nem, azok rosszul. A koffein azonban némileg segített a helyzeten. Ha azonban tanulást követően nem alszik valaki, az veszélyesen rossz irányba befolyásolja emlékezőtehetségét.

Az ezt megállapító kísérlet során három csoportba különítették el a résztvevőket, akiknek adtak némi tanulnivalót. Két csoport esténként tanult, és a következő reggel kellett számot adniuk tudásukról, akkor is, ha aludtak az éjszaka és akkor is, ha nem hagyták őket lefeküdni. A harmadik csoport viszont reggelénként tanult, és a nap végén, este "vizsgázott".

A résztvevőknek olyan, egymás jelentésmezőjét metsző szavak listáját kellett bemagolniuk, mint "éjszaka", "sötétség", "szén", de mindezt olyan erősebb jelentésbehatároló szavak nélkül, mint "fekete".

Azok, akiket nem hagytak aludni, kitartottak amellett, hogy a "fekete" is szerepelt a listán, míg azok, akik "aludtak rá egyet", emlékeztek arra, hogy ez a szó nem szerepelt a megtanulandók közt.

A nem alvók határozottan több hibát ejtettek, mint a másik két csoport, 88 százalékban emlékeztek rosszul, míg egy kiadós alvással töltött éjszaka után a tévesztések száma jelentéktelen volt. Egy nagy adag koffein viszont helyreállította a csoport tagjainak emlékezőtehetségét.

Forrás: inforadio.hu