KezdőlapbelépésregisztrációFórumkosárfacebookyoutube

Kapucziner 2018 Top Blend kóstoló

Kapucziner 2018 Top Blend szemeskávé teszt Egy új blendet készítettünk kizárólag frissen 2018-ban szüretelt alapanyagokból. 100% magaslati arabika kávékból. Ennek a blendnek fő vivője a Honduras Santa Barbara Shg kávé. Manapság Santa Barbara megyében, az ország nyugati felén teremnek a legjobb arabika kávék. Az SHG jelölés (strictly hard grown) azt jelenti, hogy szigorúan 1400 méter tengerszint feletti magasságban terem a kávé, amely hűvösebb klímát, lassabb érést és keményebb és ugyanakkor ízletesebb kávébabokat eredményez. Az itt termő arabika kávé testes, kakaós ízjegyű, mindemellett harmonikusan édes. Míg a másik összetevője pedig a Guatemala Antigua Sacatepequez. Guatemala egyik legjobb kávétermő vidéke Antigua, mely egyben a legelső termelő terület volt az országban. Sacatepequez Antiguában 3 hatalmas vulkán között fekszik. Az egész évben állandó magas nedvesség tartalmú időjárás, a kiváló vulkanikus, ásványi anyagokban gazdag talaj kitűnő arabika fajokat nevel ezen a vidéken. A kávé az időjáráshoz hasonlóan kiegyensúlyozott, mindamellett édes, fűszeres. Továbbá egy Brazil kézzel szedett kávé is fontos összetevője ennek a blendnek, míg gyümölcsösségét a Kongó Kivu biztosítja - tudtuk meg a forgalmazótól.

Tisztelt Olvasó!

Tesztünk óhatatlanul szubjektív, eredményeink függnek a rendelkezésünkre álló gépektől, és a tesztelők egyéni izlésétől,  mindazonáltal elég jól megközelítik azt a végeredményt, amit egy fogyasztó fog tapasztalni otthonában a hozzávetőleg hasonló képességű háztartási gépei birtokában. A kereskedelmi minőségű (tehát kiváló) gépeket használó kávézók hozzáértő személyzettel sokkal többet is kihozhatnak a kávékeverékekben rejlő ízekből, de hozzáértés és a minőség iránti elkötelezettég hiányában a mi eredményeinket is alulmúlhatják.

A Kapucziner Kávémanufaktúra tulajdonosától, Németh János -tól kaptuk a lehetőséget a tesztelésre.

Pontozás:

Krém egységessége, tartóssága: 1-5 pont
Íz harmónia: 1-10 pont
Testesség: 1-5 pont
Ár/érték arány: 1-10 pont

A tesztelés szempontjairól bővebben itt olvashat!


Kávé típusa: Kapucziner 2018 Top Blend

Pörkölés ideje: 2018.03.25, Lejárat ideje: , Csomagolás: 250g-os szelepes csomagolás
Ár: 8000.-Ft/1kg, Forgalmazó adatai


Rocketeer:

Heti tesztkávénk szelepes zacskóban érkezett, a felirat szerint egy blendet rejt a csomagolás. Bontáskor kellemes, arabikás illatok érkeznek az orrunkba, látványra is az arabika van túlsúlyban a kávéban (vagy teljes egészében arabika). A babok nagyon egységes, közepes pörkölésűek, méretükben van eltérés. Őrléskor erősödik a benyomás, hogy ez bizony egy 100% arabika blend. Szerencsére a kávé rendkívül kezesen viselkedett a tesztelés alatt, egyáltalán nem háklis, széles tartományban hozott jó eredményt. Közepes hőtartományban éreztem a legösszetettebbnek: ilyenkor a vezéríz lágy tejcsoki és mogyoró, majd megjelenik egy kis karamellás édesség, némi fűszerességgel, végül egy leheletnyi gyümölcsösség (bogyós). Szép, kerek ízvilág, semmi sem ugrik ki számottevően az ízjegyekből. Utóízében egy picinyke kakaósság és dohányosság érezhető. A kávé krémje közepes vastagságú, mintázódik, kitart a fogyasztás végéig. Testességét közepesnek, koffeintartalmát alacsonynak éreztem. Lefolyási idő tekintetében a standard vagy annál hosszabb hozott jó eredményt. A dózisra sem kényes, 17-18 g-os dupla már bőven megfelelő. Tejben is finom az eredmény, meglehetősen jól tartja a kávé a karakterét még cappuccino-ban is. Ajánlom mindenkinek a kávét, aki az ízéért fogyasztja, remek választás lehet ebéd vagy vacsora utáni desszertitalként.

Kávégép: Rocket Giotto Premium Plus (fejhőmérő) / Kávéőrlő: Fiorenzato F64
Pontszám: Krém: 3 / Íz, harmónia: 8,5 / Testesség: 3,5 / Ár-érték arány: 7,5 / Összpontszám: 22,5

 

Zoknee:

A tavaszi tesztkávék első mintája Győrből érkezett hozzánk. Kibontás után közepesen sötét pörkölésű kávészemek fogadtak. A címkén levő dátum alapján rendkívül friss pörkölésről van szó, amit igazolt is az első néhány csapolás. A szokásos joker őrlőállásban, 91°C fok körül kezdtem a tesztelést, és már elsőre szép és bőséges krém fogadott. Ízében kettősséget fedeztem fel, ami azért végig megmaradt kicsit. Egyrészt megvolt benne egy keserű csokis olaszos vonal, másrészt én kicsit markánsnak éreztem mellette a citrusos ízjegyeket. Nem éreztem összhangban, annak ellenére sem, hogy sokat kerekedett az íze, ahogy pihent a kávé az elmúlt egy hétben. Nekem legjobban a 89-91°C-os tartományban adott legjobb eredményt, az említett joker őrlő beállítások mellett. A kávé elbírja az emelt dózist, én a 10/20 grammot használtam, 30-35mp közötti lefolyással. A blend egyébként meglepően toleráns volt az őrlő és a hőfok beállításokra is, nem is emlékszem hasonlóra, amit kóstoltam volna. Lefolyását tekintve nagyon szép, egérfarkas, csöpögős jelleget is el tudunk érni. Ha egy picit gyorsabbra állítottam, akkor pedig sűrű csokikrémként indult meg. A kávékrém nagyon szépen tudott mintázódni, és a lefolyás közben is változatos színeket mutatott. Én úgy érzem, azoknak lesz a kedvence ez a kávé, akik az olaszos vonal mellett szívesen fogyasztják az újhullámos, világos pörkölésű kávékat is, mert itt egy pohárban megkapják mindkét ízvilágot.

Kávégép: Gaggia Classic / Kávéőrlő: Compak K6
Pontszám: Krém: 4,5 / Íz, harmónia: 6 / Testesség: 3 / Ár-érték arány: 6,5 / Összpontszám: 20

 

Szabiakos:

Heti tesztmintánk egy keverék, ami igényes szelepes csomagolásban érkezett. Nagyjából egyenletes pörkölésű, a közepestől egy picit sötétebb kávészemeket rejtett a tasak. A darálót joker körüli állasra kellett állítani a legjobb eredmény érdekében. A dózis átlagos volt, ami nálam duplánál 17g-ot jelentett, illetve 25-30 mp körüli lefolyásra kellett törekedni. A krém minősége és mennyisége jó volt, szépen mintázódott és a fogyasztás végégi kitartott. Ízeket tekintve a hagyományos iskolát képviseli, csokoládé, mogyoró, dió és karamella jelenik meg benne, kellemes citrusos savassággal. Testessége jó, utóíze csokoládés, mokkás mely sokáig megmarad. A presszógép mellett egy Bialetti Brikka kotyogós kávéfőzővel is teszteltem, így is nagyon finom mogyorós-csokis ízeket kaptam. Kapucsínónak is nagyon kellemes, de én inkább eszpresszóként fogyasztottam. Ajánlanám a hagyományosabb ízeket kedvelőknek.

Kávégép: Gaggia Baby Full Tuning / Kávéőrlő: SM97+ZM kés
Pontszám: Krém: 4 / Íz, harmónia: 7,5 / Testesség: 4 / Ár-érték arány: 6 / Összpontszám: 21,5

 

Lorien:

Selymes fényű, egyenletes pörkölésű többnyire ép szemekből áll a minta. Csomagolása a Kapuczinertől megszokott dizájnú, szelepes, simítózárás fekete zacskó. A jokertől egy kissé durvább állásban, normál dózis mellett érdemes az őrlést végezni. Hőmérséklet tekintetében nem különösebben kényes, mindenesetre a magasabb, arabika tartományban volt a legjobb. Lefolyása mintaszerűen egyenletes, bébiegérfarkasból vastagszik fokozatosan, amikor pedig szőkül, már le is kell állítani. A krém mennyisége és állaga egyaránt jó, volt olyan, hogy a cukrot is tartotta rövid ideig, amilyen rossz formában voltam az utóbbi időben, természetesen pont ezeket nem tudtam lefotózni. Mivel egy alapos és elhúzódó megfázásból mászok ki, az ízeket csak hozzávetőlegesen és hiányosan tudtam beazonosítani. Csokoládés alap, frissen sült kalács, valamint fás, bőrös, virágos, marcipános, fűszeres jegyek jellemzik, gyümölcsös, savas lecsengéssel. Tejes italban szintén jó alapanyag volt, kifejezetten tetszett mind kapucsínónak, mint machiátónak.

Kávégép: La Cimbali Domus Classic / Kávéőrlő: Mazzer Mini
Pontszám: Krém: 4 / Íz, harmónia: 7,5 / Testesség: 4,5 / Ár-érték arány: 7 / Összpontszám: 23

 

Weinmaker:

A Kapucziner blendje a szokásos, fekete, szelepes zacskóban érkezett. Bontáskor kellemes illatú, a közepesnél picit sötétebb, nagyjából egyenletes pörkölésű, egészséges szemek kandikáltak ki a tasakból. Az őrlőt átlagos, vagy picit durvább irányba kellett eltekernem, hogy szép vékonyan meginduló lefolyást kapjak. Hőfok tekintetében pedig a közepes, vagy alacsonyabb hőmérsékleten kaptam a legjobb eredményt. A lefolyása szép, a krém mennyisége, állaga jó, és szépen mintázódott. A cukrot süppedősen nyelte el, és kitartott a fogyasztás végéig. Alapvetően egy könnyen elkészíthető, nem háklis blend. Az ízeket analizálva egy csokoládés alapon, mogyorós, karamellás, marcipános ízjegyeket fedezhetünk fel, bogyós gyümölcsökkel és némi fűszerességgel. Lényegében a klasszikus iskola köszön vissza, némileg gyümölcsösebb formában. Egy szépen összerakott, kiegyensúlyozott blend. Testessége jó, utóíze csokoládés, mokkás beütésű. Egyaránt jó volt eszpresszónak és tejes italok alapjaként is.

Kávégép: Gaggia Classic PID / Kávéőrlő: Catler CG8030 / Víz: BWT Water&More Bestmax
Pontszám: Krém: 4 / Íz, harmónia: 8 / Testesség: 4 / Ár-érték arány: 8 / Összpontszám: 24

 

Név Krém Íz Test Ár Össz:
Rocketeer 3 8,5 3,5 7,5 22,5
Zoknee 4,5 6 3 6,5 20
Szabiakos 4 7,5 4 6 21,5
Lorien 4 7,5 4,5 7 23
Weinmaker 4 8 4 8 24

Kapucziner 2018 Top Blend szemeskávé teszt kávébabokKapucziner 2018 Top Blend szemeskávé teszt kifolyásKapucziner 2018 Top Blend szemeskávé teszt csapolás
Kapucziner 2018 Top Blend szemeskávé teszt krémKapucziner 2018 Top Blend szemeskávé teszt csészeKapucziner 2018 Top Blend szemeskávé teszt eszpresszó

Összegzés: A csomagolás a Kapuczinertől már korábban is látott, igényes, fekete, szelepes tasak. Bontáskor kellemes illatot árasztott. A szemek egészségesek, nagyjából egyenletes, a közepesnél kicsit sötétebb pörkölésűek. Törött, hibás szem nem található. A legjobb eredmény érdekében az őrlőt az átlagos, vagy annál némileg durvább irányba célszerű eltekerni. A lényeg, hogy nagyjából a tankönyvi idő szerinti lefolyást célozzuk meg. Hőfok tekintetében a közepes, vagy picit alacsonyabb tartományban érdemes próbálkozni, bár egyáltalán nem háklis kávé, mondhatni könnyen elkészíthető. A lefolyás szép, a frissességre nem lehet panasz. A krém mennyisége, állaga, olajossága jó, mintázódásra hajlamos. A cukrot süppedősen nyeli el, és kitart a fogyasztás végéig. Ízek tekintetében leginkább a klasszikus stílust kapjuk, bár a megszokottól több gyümölcsösséggel. Tejcsokoládé, mogyoró, marcipán, karamell aromák egészülnek ki a gyümölcsösséggel, amely leginkább bogyós gyümölcsök formájában jelenik meg. Finom, szerethető blend, jó testességgel, utóízében csokoládés, mokkás lecsengéssel. Nemcsak eszpresszónak, hanem tejes italok alapjaként is jó választás.

 

Jellemzők
Pörkölés: közepes pörkölésű
Összetétel: 100% arabika
Ajánlott kávékészítési eszköz
Karos gép:
Automata:
Filter:
Ajánlott kávéital
Risztrettó:
Eszpresszó:
Tejes ital:

A teszthez használt kávégépet a Pasco Kft. biztosította. A legfinomabb kávé elkészítéséhez a BWT vízszűrő megoldásait ajánljuk.

Ha kóstolta már ezt a kávét pontozza le Ön is a mi pontozási rendszerünk alapján, illetve írja le véleményét!
A tesztel kapcsolatos véleményét elmondhatja fórumunkban. Kattintson ide!