KezdőlapbelépésregisztrációFórumkosárfacebookyoutube

Amigos - Il Mingardi S kávékóstoló

Amigos - Il Mingardi S szemeskávé teszt A Kávégourmet webáruház 2015 óta szolgálja ki az olasz eszpresszó kávé kedvelőit. Több saját beszerzésű kávémárkánk van, amelyeket közvetlenül a pörkölő cégektől szerzünk be. Fontos számunkra, hogy termékeink kitűnő ár-érték aránnyal rendelkezzenek. Sokat dolgozunk azon, hogy minél magasabb szinten szolgáljuk ki vevőinket, és azon is hogy ügyfélszolgálatunk is kiemelkedő legyen. Az Il Mingardi az Amigos pörkölő prémium terméke, mellyel a 2016 őszén megrendezett Triestespresso expón debütált. Az Il Mingardi „S” blend megalkotása egy év munkájának gyümölcse, melyben aktívan részt vett Edy Bieker a Sandalj Trading Company szakértője. Az Amigos pörkölő Trieszt közvetlen közelében Muggia-ban található, mely családi vállalkozásként indult 1980-ban, így működik most is és a folytatást is így tervezik. A folyamatos fejlesztéseknek köszönhetően ma akár napi 1600 kg kávé pörkölésére is képesek. Rendelkeznek minden olyan eszközzel, ami elengedhetetlen a minőségi pörkölt szemes kávé előállításához. Főként a Kelet és közép európai piacon vannak jelen. Az Amigos pörkölő üzemében járva érezni az ott dolgozók munkájuk és a kávé iránti tiszteletét, szeretetét. Örömmel teszik mindennapi feladatukat, mely nagyban hozzájárul az ott készült termékek kiváló minőségéért. Ez a garancia az Amigos termékek megbízhatóságára - tudtuk meg a forgalmazótól.

Tisztelt Olvasó!

Tesztünk óhatatlanul szubjektív, eredményeink függnek a rendelkezésünkre álló gépektől, és a tesztelők egyéni izlésétől,  mindazonáltal elég jól megközelítik azt a végeredményt, amit egy fogyasztó fog tapasztalni otthonában a hozzávetőleg hasonló képességű háztartási gépei birtokában. A kereskedelmi minőségű (tehát kiváló) gépeket használó kávézók hozzáértő személyzettel sokkal többet is kihozhatnak a kávékeverékekben rejlő ízekből, de hozzáértés és a minőség iránti elkötelezettég hiányában a mi eredményeinket is alulmúlhatják.

Az Amigos kávé hivatalos forgalmazójától, a Kávégourmet Webáruház -tól kaptuk a lehetőséget a tesztelésre.

Pontozás:

Krém egységessége, tartóssága: 1-5 pont
Íz harmónia: 1-10 pont
Testesség: 1-5 pont
Ár/érték arány: 1-10 pont

A tesztelés szempontjairól bővebben itt olvashat!


Amigos - Il Mingardi S szemeskávé teszt csomagolásKávé típusa: Amigos - Il Mingardi S

Pörkölés ideje: , Lejárat ideje: 2020.02.15 , Csomagolás: 250g-os szelepes csomagolás
Ár: 6190.-Ft/1kg, Forgalmazó adatai


Rocketeer:

Aktuális heti tesztalanyunk is a klasszikus, olasz vonalat képviseli. Ez már a zacskó bontásakor nyilvánvalóvá vált: meglehetősen sötét, fényes felületű babok, erős, kakaós/csokis illat. A szemek alapvetően nagy, illetve közepes méretűek, néhány kisebbel vegyítve. Őrléskor is a klasszikus aromák érkeznek az orrunkba. Így nekifogva a tesztelésnek nem értek nagy meglepetések: egy szerethető, klasszikus ízvilágú kávét kaptam eszpresszóként, ami mentes az ízhibáktól, és jó krémességgel bír. Amiben kicsit "különc" a kávé, az a csapolási hőtartomány szűkössége. Igazán komplex arcát az alsó hőtartományban (90 fok alatt) mutatta meg, feljebb lépve már előjönnek a keserűbb ízek, illetve szűkül az ízspektrum. Legjobb formájában csokis, kakaós alapon mandula, marcipán jelenik meg az ízjegyek között, éreztem benne egy kis karamellás édességet, a korty vége mokkás, enyhe fanyarsággal. Testessége jó, utóíze elég hosszan tart. A krémje ilyenkor mogyoróbarna, enyhén mintázódik. Nem kellettek extra dózisok a jó eredményhez: szimplánál 8-9 g (LM-szűrő), duplánál 16,5-17,5 g már megfelelő volt. Lefolyási időben a standard, 25 másodperc abszolút jó eredményt hoz, ehhez azonban meglehetősen finomra kellett őrölni. Tejben is a klasszikus csokis vonal dominál, érdemes cortado vagy macchiato formában fogyasztani.
A klasszikus vonal kedvelőinek ajánlom a kávét, nem fognak csalódni benne.

Kávégép: Rocket Giotto Premium Plus (fejhőmérő) / Kávéőrlő: Fiorenzato F64
Pontszám: Krém: 3,5 / Íz, harmónia: 7,5 / Testesség: 4 / Ár-érték arány: 7 / Összpontszám: 22,5

 

Zoknee:

A soron következő tesztkávénk is Olaszországból érkezett. Ezen már kibontás után látszott, hogy igazi, olaszosan sötét pörkölés, a babok fényesek, kissé olajosak voltak. Az első pár csapolás után is meglepett, hogy mennyire finomra kell darálni. Több fokozat állítása után is még gyors volt a lefolyás. Mivel ez a minta is rendkívül friss pörkölés volt, azért ez kicsit változott, ahogy levegőzött a kávé, de így is sok fokozattal finomabbra kellett tekerni a szokásos joker álláshoz képest. A hőmérsékletre nem éreztem, hogy nagyon kritikus lett volna, nekem a közepes hőfok tartományban, 90-92°C között ízlett a legjobban. A klasszikus, tömény keserű csokis, nugátos ízek mellett egy kis cukorral fogyasztva kellemes, vaníliás ízeket is kaptam. Testessége nagyon jó, sűrűn folyós, lassú lefolyás mellett. Ami meglepő volt, hogy feketén, krém nélküli lefolyással indul, és utána krémesedik fel. Kapucsínóban elkészítve is nagyon jó, átjön az olasz kávékra jellemző testeség. Összességében egy klasszikus ízvilágú, rendkívül testes, olaszosan sötét pörkölésű kávét kóstoltam, amit könnyen meg lehet szeretni, ha valaki ezt a vonalat kedveli.

Kávégép: Gaggia Classic / Kávéőrlő: Compak K6
Pontszám: Krém: 3 / Íz, harmónia: 7 / Testesség: 4,5 / Ár-érték arány: 7 / Összpontszám: 21,5

 

Szabiakos:

E heti teszt mintánk Olaszországból érkezett. A babok igényes szelepes csomagolásban voltak. A minta nagyon friss volt. A zacskó elég sötét, olajos szemeket rejtett. A darálót extra finom állásba kellett tekernem és a legjobb eredményt 33-35 mp-es lefolyással kaptam. A sötét szemek ellenére a közepes vagy annál egy picit magasabb tartományban kaptam a legjobb eredményt, ami nálam 91 fokot jelentett. A kávé a lefolyást tekintve nem volt háklis, könnyedén és szépen folyt át a nyitott szűrőtartón keresztül. A krém minősége és mennyisége jó volt, szépen mintázódott, és kitartott a fogyasztás végéig. Testessége is kiváló volt. Az ízek tipikusan olaszosak voltak, étcsokoládés, kakaós, pörkölt magvas ízek mellett dió, marcipán, enyhe füstösség jellemzi, kis cukor hozzáadásával némi gyümölcsös ízeket is előcsalogathatunk belőle. Én leginkább rövidebb eszpresszókat ittam belőle, de tejben is jól muzsikált. Először féltem kicsit ettől a sötétebb olaszos keveréktől, de pozitívan csalódtam benne, mert meglepően jó ízeket tudtam előhozni belőle. Ajánlanám az olasz kávé szerelmeseinek.

Kávégép: Gaggia Baby Full Tuning / Kávéőrlő: SM97+ZM kés
Pontszám: Krém: 5 / Íz, harmónia: 8 / Testesség: 5 / Ár-érték arány: 7 / Összpontszám: 25

 

Lorien:

Észak és Dél: Trieszti pörkölő, egyenletes, déliesen sötét pörkölésű, olajosan csillogó, ép szemekből álló mintája, valószínűleg tisztán arabika keverék. Csomagolása megnyerően elegáns, bontáskor erős, de egyébként kellemes dohányos illatot árasztott. A jokertől néhány ricnivel finomabb állásban, szinte lisztszerűen finomra kellett őrölni, a szokottnál kicsit magasabb dózist használva. Hőmérséklet tekintetében toleránsnak tűnt, de leginkább a magasabb, arabikás tartományban adta a legjobbat. Lefolyása csepegve meginduló, majd fokozatosan felvastagodó és felkrémesedő, a legvégén pedig hajlamos enyhe szőkülésre, de ekkor már el is zárhatjuk. Krémje arabikás viszonylatban jó, állaga és olajossága szintén rendben lévő, de ahhoz azért nem elegendő, hogy a cukrot tartsa, csak esését tompítja. Ízekben jóval kevésbé köszön vissza a sötét pörkölés, mint ahogy erre számítottam, sőt mint kiderült, igazából jófajta desszertkávéról van szó. Kakaóporos, csokoládés, dohányos, enyhén füstös-fűszeres jegyek jellemzik, némi keserűmandulával, mogyoróval, égetett cukorral és a korty végén megbúvó bogyósgyümölcsösséggel. Egy kis barnacukor kifejezetten jól áll neki, segít feltárni a gyümölcsösséget. Tejes italban is jó volt, de el a tejjel, és fogyasszuk sütemény után vagy még inkább helyette, akár risztrettónak, bármikor. Általában óvakodom az ennyire sötét, szinte olajosra pörkölt műfajtól, de ez nagyon is a kedvemre való volt.

Kávégép: La Cimbali Domus Classic / Kávéőrlő: Mazzer Mini
Pontszám: Krém: 4 / Íz, harmónia: 7,5 / Testesség: 5 / Ár-érték arány: 8,5 / Összpontszám: 25

 

Weinmaker:

Szép, igényes, szelepes csomagolásban érkezett a minta. A tasak olajos csillogású, egyenletes, sötét pörkölésű kávébabokat rejtett. Az első próba után kétszer is finomítanom kellett az őrlésen, hogy szép lefolyást kapjak, szóval elég finomra kell őrölni. Hőfok tekintetében a közepes vagy afeletti tartomány adott jó eredményt. A lefolyás vékonyan, sötéten indul, majd szépen felkrémesedik. A krém mennyisége, minősége és állaga jó, a cukrot szépen süppedősen nyeli el, és kitart a fogyasztás végéig. A cukortól amúgy sem kell félni ebben a műfajban, kifejezetten jól áll ennek a kávénak. Ízében kakaós-étcsokoládés alapon, mogyoró, marcipán, vanília aromákat fedezhetünk fel, háttérben egy kis dohányos beütéssel. Nekem kifejezetten tetszett. Testessége nagyon jó, és utóíze hosszan tartó nagyon kellemes volt. Ami igazán meglepett, hogy tejes italban is nagyon jól vizsgázott, ezért szívesen készítettem belőle flat white-ot vagy kapucsínót is. A hagyományos stílus kedvelőinek ajánlom kipróbálásra.

Kávégép: Gaggia Classic PID / Kávéőrlő: Catler CG8030 / Víz: BWT Water&More Bestmax
Pontszám: Krém: 4 / Íz, harmónia: 8 / Testesség: 4 / Ár-érték arány: 8 / Összpontszám: 25

 

Név Krém Íz Test Ár Össz:
Rocketeer 3,5 7,5 4 7 22
Zoknee 3 7 4,5 7 21,5
Szabiakos 5 8 5 7 25
Lorien 4 7,5 5 8,5 25
Weinmaker 4 8 4 8 24

Amigos - Il Mingardi S szemeskávé teszt kávébabokAmigos - Il Mingardi S szemeskávé teszt kifolyásAmigos - Il Mingardi S szemeskávé teszt eszpresszó
Amigos - Il Mingardi S szemeskávé teszt csészeAmigos - Il Mingardi S szemeskávé teszt krémAmigos - Il Mingardi S szemeskávé teszt kapucsínó

Összegzés: Minőségi, kellemes dizájnú, szelepes csomagolás. Szép, egyenletes pörkölésű, egészséges kávébabok, melyek felületén olajos csillogás látható. A legjobb eredmény érdekében az átlagostól jóval finomabb őrlési beállítást kell alkalmazni, míg hőfok tekintetében az átlagos, vagy annál picit magasabb tartományban érdemes próbálkozni. Az elkészítés könnyű, mert elég toleráns kávé. Ha mindent jól csináltunk, akkor szép lefolyást kapunk, amely lassan indul meg, majd folyamatosan felvastagodik. A krém mennyisége nagyon jó, a cukrot süppedősen nyeli el. Állaga, olajossága is teljesen rendben van, kitart a fogyasztás végéig. Ízében semmi meglepő, a szokásos olaszos stílust képviseli, de nagyon szerethető formában. Kakaós-étcsokoládés, pörkölt magvas, mogyorós, mandulás, marcipános aromák fedezhetőek fel, némi dohányos füstösséggel és egy csipet gyümölcsösséggel. Összességében nagyon jó kompozíció. Testessége jó, utóíze kellemes, hosszan tart, mokkás lecsengésű. Egyaránt ajánljuk eszpresszónak és tejes italok alapjaként is, mert mindkét műfajban remekül vizsgázott.

 

Jellemzők
Pörkölés: sötét pörkölésű
Összetétel: 80% arabika - 20% robuszta
Ajánlott kávékészítési eszköz
Karos gép:
Automata:
Filter:
Ajánlott kávéital
Risztrettó:
Eszpresszó:
Tejes ital:

A teszthez használt kávégépet a Pasco Kft. biztosította. A legfinomabb kávé elkészítéséhez a BWT vízszűrő megoldásait ajánljuk.

Ha kóstolta már ezt a kávét pontozza le Ön is a mi pontozási rendszerünk alapján, illetve írja le véleményét!
A tesztel kapcsolatos véleményét elmondhatja fórumunkban. Kattintson ide!