Blue Bird Roastery - Costa Rica kávékóstoló

Nyomtatás

Blue Bird Roastery Costa Rica kávé teszt, szemeskávé tesz A Blue Bird Café and Roastery többéves tapasztalattal rendelkezik ezen a területen is. Professzionális pörkölő berendezései kifejezetten saját igényeikhez szabva készültek. A képzett és tapasztalt szakemberek nagy odafigyeléssel végzik a pörkölést, amely koncentrált figyelmet igénylő folyamat. A különféle kávéfajtáknak például más-más pörkölési profilt szükséges beállítani, amely ráadásul a külső hőmérséklet és páratartalom függvényében folyamatosan módosításra szorulhat. Ez a minden részletre kiterjedő figyelem és precizitás garantálja, hogy a magas minőségű zöldbab aromás, egyedi ízjegyekkel bíró, mélybarna pörkölt kávévá változzon. A Blue Birdben 12 féle kávét pörkölnek a világ minden tájáról: két blendet (keveréket) és tíz SO (singel origin, vagyis azonos termőterületről származó) kávét. A Blue Bird Roasterynél a pörköléseket folyamatosan ellenőrzik, ezzel is garantálva, hogy csakis a legmagasabb minőségű kávé kerüljön a vendégek csészéjébe. Az igazán jó costa rica-i kávé intenzív ízekkel és testességgel bír, ugyanakkor pezsdítően savas jegyeket is hoz; kiegyensúlyozott és selymes utóízeket hagyva nyelvünkön - tudtuk meg a forgalmazótól.

Tisztelt Olvasó!

Tesztünk óhatatlanul szubjektív, eredményeink függnek a rendelkezésünkre álló gépektől, és a tesztelők egyéni izlésétől,  mindazonáltal elég jól megközelítik azt a végeredményt, amit egy fogyasztó fog tapasztalni otthonában a hozzávetőleg hasonló képességű háztartási gépei birtokában. A kereskedelmi minőségű (tehát kiváló) gépeket használó kávézók hozzáértő személyzettel sokkal többet is kihozhatnak a kávékeverékekben rejlő ízekből, de hozzáértés és a minőség iránti elkötelezettég hiányában a mi eredményeinket is alulmúlhatják.

A Blue Bird Roastery kávék hazai forgalmazójától, a Bird Cafe Kft-től kaptuk a lehetőséget a tesztelésre.

Pontozás:

Krém egységessége, tartóssága: 1-5 pont
Íz harmónia: 1-10 pont
Testesség: 1-5 pont
Ár/érték arány: 1-10 pont

A tesztelés szempontjairól bővebben itt olvashat!


Kávé típusa: Blue Bird Roastery - Costa Rica

Pörkölés ideje:, Lejárat ideje: , Csomagolás: 250g-os szelep nélküli csomagolás
Ár: 7000.-Ft/kg, Forgalmazó adatai


Rocketeer:

Heti tesztkávénk egy costa rica-i származású single origin. Kellemes élményeim vannak az ország kávéjával kapcsolatban, így örömmel vetettem bele magam a tesztelésbe. Azonban örömöm már a minta szaglásakor mérséklődött: meglehetősen enyhe aromák áradtak a zacskóból. A babok kissé sötétek, de égettel nem találkoztam, méretre közepes és kisebb szemek. De volt már ilyen, gondoltam, inkább készítsünk kávét! A következő hidegzuhany az espresso lefolyásánál ért: meglehetősen sötéten indul, majd hirtelen vált világosbarnára, ami aztán már gyorsan elkezd szőkülni, vizesedni. Ez valamelyest befolyásolható volt ugyan az őrlemény finomításával és a dózis emelésével (19-21 g-os dupla!), azonban csodát már nem vártam, tiszta sor volt, hogy egy “döglött” mintával van dolgom. Ezt az ízjegyek is igazolták, pontosabban azok hiánya. Legjobb esetben egy tejcsokis, mogyorós ízzel nyitott a kávé, amit enyhe savasság, citrusosság követett (egyszer-egyszer NAGYON enyhe mangós, trópusi gyümölcsös ízjegyek). Az utóíze kellemes, enyhén fűszeres, karamellává édesedik idővel. Az espresso krémje arabikához mérten is igen vékonyka, hamar szertefoszló, színe mogyoróbarna. Összeségében még kiszellőzött formájában sem rossz a kávé (csak hiányoznak a komplex, tömény, mély ízjegyek), mindenképpen megkóstolnám frissebb változatban. A hőfokkal toleráns volt, bár az alsó hőtartományt nem ajánlanám, inkább a közepeset. A lefolyási idő standard értékekkel hozott elfogadható eredményt, a hosszabbat elérni esélyem sem volt, annyira vizesedett már a kávé. A testessége az említett dózisokkal is csak közepes volt, koffeintartalmát alacsonynak éreztem. Ami érdekes volt számomra, hogy cappuccinoként készítve egészen rendben volt: ha nem is túl markánsan, de egy finom tejkaramellás ízjegy a vezérvonala a kapott italnak. A kávé ajánlásával bajban vagyok kissé, inkább azt írnám végszóként, akinek módja van frissen kóstolni, mindenképp tegyen egy próbát.

Kávégép: Rocket Giotto Premium Plus (fejhőmérő) / Kávéőrlő: Fiorenzato F64
Pontszám: Krém: 2 / Íz, harmónia: 6 / Testesség: 3 / Ár-érték arány: 7 / Összpontszám: 18

 

Zoknee:

A novemberi első tesztkávé egy simítózáras papírzacskóban fogadott. Felbontás után a várakozással ellentétben nem csapott meg a friss kávé illata, sőt, rejtegette magát. A szemek szép, egyenletes, közepes pörkölésűek voltak, törött, beteg szemeket nem fedeztem fel közöttük. Az illatjegyek őrlés után sem lettek sokkal erősebbek. Mivel egy világos pörkölésű kávéról van szó, a kóstolást magasabb hőmérsékelten kezdtem, 94°C-on. Nekem a 94-96°C közötti sávban ízlett leginkább, kiegyensúlyozott ízkombinációt mutatott. Az újhullámos gyümölcsösséget legjobban leíró ízt sokáig kerestük, ami jól leírja ezt az édeskés, de kicsit savanyú ízt, ötleteltünk, hogy mangó, papaja, vagy melyik trópusi gyümölcs adja vissza a legjobban. Míg végül meglett, hogy talán a gránátalma ami legjobban leírja ezt a kettősséget. Sajnos volt egy olyan érzésem, hogy ez a kávé sokkal többet is tudna, mert kellemes volt, de a markáns jelleg, az átütő íz hiányzott belőle. Ez lehet, hogy a zacskó hibája, szerintem nem volt aromazáró, és míg elért hozzám, kiszellőzhetett zacskón keresztül is. Az elkészült ital cremája vékony volt, ritkán sikerült mintázódva csapolni. Egy kis tigrisminta főleg alacsonyabb hőfokon, 92-94°C jelent meg, de ekkor az ízeiben a citrusosság kezdett dominálni. A lefolyásából még viszont az látszott, hogy nem lehet túl régi pörkölés, mert buborékos cremát kaptam. Szóval könnyen lehet, hogy friss pörkölés, de kiszellőzött már. Az őrlést én a szokásos joker fokozatomon kezdtem, de gyorsan kiderült, hogy annál 3-4 fokozattal durvábbra kell állítani. A kétszemélyes szűrőben 22 grammot is elnyelt, de a legjobb italokat 21,4gramm körül kaptam. Kipróbáltam cappuccinóban is, de nekem elveszett az íze a tejben. Összességében egy jó kávét ismertem meg benne, akit megkínáltam belőle, pozitívan nyilatkoztak róla, annak ellenére, hogy az olaszos vonalat kedveljük. Kellemes, kiegyensúlyozott ízekre lehet számítani, nem megy el a túl citrusos vonalba. A későbbiekben szívesen adnék neki még egy-két próbát.

Kávégép: Gaggia Classic / Kávéőrlő: Compak K6
Pontszám: Krém: 2 / Íz, harmónia: 8 / Testesség: 3 / Ár-érték arány: 7 / Összpontszám: 20

 

Szabiakos:

A kávé szelep nélküli egyrétegű papírzacskóban érkezett. A babok épek, első pillantásra viszonylag sötétebb pörkölésűnek tűntek azonban leőrölve már más a helyzet, nagyjából közepes pörköléssel van dolgunk. Illatra semmi különöset nem éreztem. Viszonylag finom őrleménnyel és a szokásosnál magasabb dózissal lehetett jó eredményt elérni. Küzdős volt a legjobb beállítást és lefolyást eltalálni, amikor sikerült, egy kellemes ital landolt a csészében. Úgy gondolom, a frissességgel némi gond lehet, amit a nem túl jó minőségű, egyrétegű csomagolás is eredményezhet. Hőmérséklet tekintetében a közepestől valamivel magasabb hőtartományban működött jól, és nagyon jól állt neki a hosszabb kb. 10mp-es előáztatás. A krém nagyon vékony, nem igazán mintázódik és nem tart ki a fogyasztás végéig, bár ez engem egyáltalán nem zavar, és aki a gyümölcsösebb vonalat keresi, sem biztos, hogy egy crema hegyre vágyik, viszont megint csak a frissesség hanyatlására utaló jel lehet annak állaga. A kávé ízét tekintve nagyon visszafogottan virágos, inkább a gyümölcsös, csokoládés, és enyhén mogyorós ízek jellemzik, amit kiegészít egy kellemes karamellás édesség. A kávé szerintem mosott feldolgozású, így a saját édessége meglepően kiemelkedő, viszont a komplex ízeket hiányolom és a textúra is csak közepes. Az elkészített ital savai lágyak, valamivel lehetne élénkebb, ha a babok egy fokkal világosabbra lennének pörkölve. Utóíze nagyon tetszett, kellemes tejcsokoládés és hosszan kitart. Kapucsínónak is finom volt, viszont a tej azt a pici florális jegyet is teljesen elmosta a gyümölcsös ízekkel együtt, így inkább eszpresszónak érdemes fogyasztani, azonban tejjel felöntve meglepően édes karamellás italra emlékezet. Összességében egy szerethető és könnyen érthető kávé így bátran ajánlanám azoknak, akik most mélyülnek el az újhullámos kávézás rejtelmeiben azonban, a megfelelő lefolyást eltalálni nem egyszerű.

Kávégép: Gaggia Baby Full Tuning / Kávéőrlő: SM97+ZM kés
Pontszám: Krém: 3,5 / Íz, harmónia: 7 / Testesség: 3,5 / Ár-érték arány: 7 / Összpontszám: 21

 

Lorien:

Nem teljesen egyenletes, kompromisszum-keresősen közepes pörkölésű, egészséges, ép szemek. Jokernél finomabb őrlés, arabikásan magas hőfok, és igen magas dózis, dupla szűrőben pl. 21-22 gramm őrlemény, ennyi kell neki, egyébként pedig igencsak toleráns fajta. Hőfokra sem különösebben érzékeny, minél fentebb megyünk, úgy csökken a gyümölcsösség. Lefolyása enyhén idegesen és prüszkölősen indul, és csak az első harmad után kezd felkrémesedni. A minta nem tűnik öregnek, de nagyon frissnek sem, talán a papírzacskós csomagolás nem tesz jót neki, ki tudja. Krémmel nem kényeztet, a mennyisége kevés, de az állaga azért nem rossz, ami van, az felkúszik a csésze falára. Keverés után épp záródik, jó esetben kitart a fogyasztás végéig. Ízeiben is a kompromisszumos megoldást vélem felfedezni, se nem újhullámos, se nem klasszikus, afféle arany középút. Egyrészt jelen van egy határozott, de nem harsány gyümölcsösség, főképp mandarint és ananászt fedeztem fel benne, majd ezt a vonalat zárva a korty végén lágy pink grépfrútos kesernyésséget, másrészt ezt kiegyensúlyozzák a nektáros, mézes, virágos jegyek, mellettük némi csokoládésság, pici keserűmandula, pirított olajos magvak, amit halvány mokkásság zár. Tejes italokban szintén jól vizsgázott. Talán egy árnyalattal világosabbra véve a pörkölést karakteresebbre sikerülhetett volna, de biztosan megvan az oka, hogy a pörkölőmester ezt választotta, mindazonáltal így azok is bátrabban kóstolhatják, akik nincsenek barátságban az újhullámos sítussal.

Kávégép: La Cimbali Domus Classic / Kávéőrlő: Mazzer Mini
Pontszám: Krém: 3 / Íz, harmónia: 7 / Testesség: 3,5 / Ár-érték arány: 7,5 / Összpontszám: 21

 

Weinmaker:

Nagyjából egyenletes pörkölésű, kissé vegyes méretű kávébabok alkotják a mintánkat. Illatra kellemes, de kissé visszafogott volt. Az elkészítés nem is volt olyan könnyű, mint amilyennek vártam egy frissen pörkölt kávénál. A közepes beállítástól finomabbra véve, az átlagosnál magasabb hőfokon kezdett el működni a dolog. A krém ettől függetlenül elég vékonyka, és éppen hogy csak kitart a fogyasztás végéig, ha elég gyorsak vagyunk. Ami még nagyon fontos, hogy ne a megszokott mennyiségeket használjuk, hanem bátran emeljünk a dózison, mert sokkal jobb eredményt tudunk így elérni. Ízek tekintetében egy populáris vonalat célozhatott meg a pörkölő, amely már túllép a klasszikus vonalon, de még nem megy el a nagyon savas irányba. A csokoládés, mogyorós vonalat szépen egészítik ki a leginkább trópusi gyümölcsös, virágos ízjegyek (amik egy kissé tompán vannak jelen). Kissé olyan az összkép, mintha már hanyatlóban lenne a minta. A természetes édessége jó. Testessége közepes, míg utóíze hosszan tart, és szépen tovább megy benne a tejcsokoládés vonal, halvány mokássággal a háttérben. Kapucsínónak kipróbálva is kellemes volt a benyomásom, bár a tej tovább tompította az amúgy sem élénk gyümölcsösséget, így leginkább egy tejes, karamellás italra hasonlított a végeredmény. Koffeintartalmát nem éreztem magasnak, így délután is simán legurítottam minden gond nélkül. Véleményem szerint egy picit frissebb minta még nagyobbat szólt volna, de így is szerethető kávét ismertem meg.

Kávégép: Gaggia Classic PID / Kávéőrlő: Catler CG8030 / Víz: BWT Water&More Bestmax
Pontszám: Krém: 3 / Íz, harmónia: 7 / Testesség: 3 / Ár-érték arány: 7 / Összpontszám: 20

 

Név Krém Íz Test Ár Össz:
Rocketeer 2 6 3 7 18
Zoknee 2 8 3 7 20
Szabiakos 3,5 7 3,5 7 21
Lorien 3 7 3,5 7,5 21
Weinmaker 3 7 3 7 20

Blue Bird Roastery Costa Rica kávé teszt kávébabokBlue Bird Roastery Costa Rica kávé teszt kifolyásBlue Bird Roastery Costa Rica kávé teszt csapolás
Blue Bird Roastery Costa Rica kávé teszt krémBlue Bird Roastery Costa Rica kávé teszt eszpresszóBlue Bird Roastery Costa Rica kávé teszt csésze

Összegzés: Egyszerű, papírzacskós csomagolásban érkezett a kapott minta. A kávébabok épek, kissé vegyes méretűek, de a pörkölés nagyjából egyenletesnek mondható. A legjobb eredmény érdekében az őrlőt az átlagosnál finomabb irányba érdemes eltekerni, míg hőfok tekintetében a közepes, vagy annál magasabb tartomány hozza a legjobb eredményt. A lefolyás kissé lassan krémesedik fel, és szőkülésre hajlamos. A krém mennyisége nem túl sok és vékonyka, a cukrot nem tartja, nem minden esetben tart ki a fogyasztás végéig. Ízek tekintetében a tejcsokoládés, mogyorós alapot szépen ellenpontozza a trópusi gyümölcsösség (ananász, mandarin, garpefruit) és a virágos, nektáros, mézes ízjegyek. A kávé természetes édessége nagyon jó. Testessége közepes. Utóíze kellemes és hosszan tart. Összességében egy a klasszikus és az újhullámos arany középúton lehetne elhelyezni, így bátran ajánlható azoknak is, akiknek az újhullámos pörkölés már túl sok, de picit kitekintenének a klasszikus stíluson kívülre is. Leginkább eszpresszónak ajánljuk, de tejes italban is jól szerepelt.

 

Jellemzők
Pörkölés: közepes pörkölésű
Összetétel: 100% arabika
Ajánlott kávékészítési eszköz
Karos gép:
Automata:
Filter:
Ajánlott kávéital
Risztrettó:
Eszpresszó:
Tejes ital:

A teszthez használt kávégépet a Pasco Kft. biztosította. A legfinomabb kávé elkészítéséhez a BWT vízszűrő megoldásait ajánljuk.

Ha kóstolta már ezt a kávét pontozza le Ön is a mi pontozási rendszerünk alapján, illetve írja le véleményét!
A tesztel kapcsolatos véleményét elmondhatja fórumunkban. Kattintson ide!