KezdőlapbelépésregisztrációFórumkosárfacebookyoutube

World of Coffee Budapest: új Világbajnokok, hatalmas siker!

World Of Coffee Budapest 2017Több mint 100 országból közel 2500 kiállító 234 standon, és 7000 látogató – ez az első budapesti World of Coffee mérlege, amelyet hatalmas sikerként értékelnek a szervezők, a kiállítók, és természetesen a magyar és a nemzetközi közönség is. Budapest az első főváros Közép-Kelet Európában, ahová a Európa legrangosabb kávés rendezvénye ellátogatott, a helyszínt a Hungexpo biztosította. Kiemelt vendég Mexikó, a világ egyik legnagyobb kávégyártója volt, míg főtámogató – immár harmadik alkalommal - a BWT water+more, Európa vezető víztechnológiai vállalkozása, a magyarországi vízkezelés meghatározó szereplője.
A három napos rendezvény program-kínálatában inspiráló szimpóziumok, szemináriumok, oktatóműhelyek, kapcsolatépítési lehetőségek és versenyek szerepeltek. A baristák számára meghirdetett öt versenykategóriában szoros volt a küzdelem, a szurkolók lelkesen biztattak, a bírák szigorúan pontoztak, a versenyzők pedig a legjobb tudásuk szerint teljesítettek. A hatalmas érdeklődéssel kísért megmérettetéseken sajnos nem született magyar győzelem, de ettől függetlenül mindenkinek jár a taps, és 2018-ban irány Amszterdam - a World of Coffee következő helyszíne - újabb lehetőség a bizonyításra!

World Latte Art
A latte art nem más, mint a tejhab készítés és öntés művészi módja. Ebben a kategóriában a baristák bebizonyíthatják rátermettségüket, szakértelmüket és kreativitásukat, amelynek kizárólag a képzeletük szabhat határt.
2017 World Latte Art Világbajnok - Arnon Thitiprasert, Thaiföld

World Coffee in Good Spirits
Ebben a kategóriában a főszerepben a kávé és az alkohol – az innovatív receptek, a barista és a mixer képességek összhangja. Az alkotások palettája széles: a tradicionális ír kávétól (whisky és kávé) kezdve, egészen az egyedi koktél kombinációkig terjed.
2017 World Coffee in Good Spirits Világbajnok - Martin Hudak, Szlovákia

World Brewers Cup
Kizárólag országos győztesek képviselhetik saját nemzetüket ebben a versenyszámban. A baristák feladata: filteres technológiával kávé italok készítése. A versenyzőknek ugyanakkor saját, és a szervezők által megjelölt kávét is el kell készíteniük minden zsűri tag számára. A legfontosabb pontozási szempontok: aroma, íz, utóíz, savasság, test, egyensúly és a TDS, vagyis a teljes oldott anyag tartalma.
2017 World Brewers Cup Világbajnok - Chad Wang, Tajvan

World Cup Tasters Bajnokság
Ez a versenyszám a kávé kóstolásáról szól, igencsak próbára teszi az érzékszerveket, a tudást. A „cuppper”-nek nem a kávék származási helyét, fajtáját kell felismernie, hanem azt az egy! csészét kell kiválasztania, amelyben nem ugyanaz a kávé van, mint a másik kettőben. Nehezítésképpen a versenyzőknek hasonló karakterisztikájú, legtöbbször azonos termőterületről összeválogatott fajták között kell dönteni.
2017 World Cup Tasters Világbajnok - Lok Chan, Hong Kong

Cezve/Ibrik Világbajnokság
A versenyzők török kávé jellegű italokat készítenek és mutatnak be a zsűrinek. Ez esetben a török kávé a kávé elkészítésének módjára utal. A cezve, azaz ibrik egy olyan edény, amit kifejezetten egy bizonyos stílusú kávé elkészítéséhez használnak Kelet-Európában, a Közel-Keleten és Észak-Afrikában. A hosszú nyelű edény teste lehet fém, réz, esetleg kerámia is.
2017 Cezve/Ibrik Világbajnok - Karthikeyan Rajendram, Egyesült Arab Emírségek

A World Latte Art (WLAC) és a World Coffee in Good Spirits versenyzői Astoria és Anfim márkájú eszpresszó, illetve gépekkel dolgoztak, Pentair Everpure vizet használtak, és Cafetto termékekkel tisztítottak.

A japán Hario által fémjlezett World Brewers Cup (WBrC) versenyzők Brita víz-szűrőket használtak, a tisztításhoz Cafetto termékeket, BUNN darálókat, Curtis víztartókat, és Taf Coffee - t.

A World Cup Tasters Világbajnokság (WCTC) versenyzői számára a Technivorm biztosította a felszerelést, a Brita a vízszűrőket, és a Cafetto a tisztító termékeket.

A WBrC és WCTC kategória bajnokai részt vesznek az Ally Coffee által szervezett három-állomásos, brazil kávé-szakmai úton is.
A Cezve/Ibrik Viágbajnokság (CIC) idei fordulóját a névadó szponzor, a görög Loumidis neve fémjelzi.