
A hajdan híres kávéházi kultúra újbóli életre keltése, a minőségi kávék elterjesztése a célja a május első szombatján immár második alkalommal megrendezett Balatoni Barista Bajnokságnak. Gyenesdiáson, A Darnay pince, rendezvénypajta és piknikkertben gyűltek össze a kávémesterek, akiknek negyed óra alatt kellett elkészíteni négy-négy adag eszpresszót, cappuccinót és saját maguk által kitalált kávéitalt.

A bírálók sok más szempont mellett figyelték például, hogy a baristáknak a megadott időn belül sikerül-e az összes italt tálalni, hogy milyen tisztán dolgoznak, milyen színű, illatú és ízű ital kerül a csészékbe, poharakba. A bajnokságon minden versenyző ugyanazon alapanyagból dolgozott, így a közönség is megtapasztalhatta: az azonos pörkölésű őrleményből mindenki más-és másfajta feketelevest készít. A második versenyszámban aztán már nem csak az ízek, hanem a látvány is főszerepet játszott: csodás minták, virágok, sőt még maci is született tejhabból a cappuccinók tetejére a versenyzők keze nyomán. A harmadik kategória pedig nem kis kreativitást igényelt: a baristák saját ötletük alapján összeállított italukat készítették el és kínálták.

– Reményeink szerint a Balaton kávéját minél több vendéglátóhelyen kínáják majd. Az is szempont volt a kiválasztásánál, hogy télen-nyáron hozzáférhető alapanyagok alkossák és hogy valamilyen módon illeszkedjen a Balatonhoz – tudtuk meg Somogyi Zoltán Maxtól.
A Balaton kávéja hamarosan külön honlapot is kap, ahol a baristák, vendéglátóhelyek megtalálják a pontos receptet, a vendégek pedig azoknak a cukrászdáknak, kávéházaknak listáját, ahol kínálják az italt.

A Balatoni Barista Bajnokságot kávéscsésze-bemutató és a gyűjteményről szóló előadás is színesítette, a közönség nem csak kóstolgathatta A feketelevest, hanem érdekességeket megtudva kalandozhatott a kávé és kávézás történelmében és világában, valamint a csokoládékészítés titkaival is ismerkedhetett.