Lucky Cap Gicherori Kenya - érik a paradicsom

Nyomtatás

Lucky Cap Gicherori Kenya  szemeskávé teszt A tesztre egy egészen friss, 2016 januári szüretből származó kávét választottunk. A Kenya Kirinyaga régiójából származó SL28, SL34 és Ruiru 11 fajtájú kávé a Gicherori szövetkezettől érkezett. Az AA+ válogatások rendszerint már bizonyos fokú garanciát jelentenek, hisz a babokat méret alapján előválogatják a termésből, ezt a mi esetünkben még egy speciality minősítés és 90,5 pont tette teljessé. A pörkölési profil kiválasztásánál inkább az adott tétel különlegességeire fókuszáltunk, nem hagytuk magunkat befolyásolni, nem kerestük a sztereotip kenyai kávéjegyeket. A beküldött minta 9 perc 50 másodperces hőkezelést kapott, 3700 g/batch adagban 19% develop time mellett. Nem szeretünk íz leírásokat adni, egyrészt azért, mert befolyásolja a fogyasztót, másrészt azért, mert jellemzően mindenkinek más íz múzeuma van, szóval egy-egy íz, számára jelenthet mást is. Mivel itt mégiscsak ez a feladat és a tesztelők már végeztek a kóstolással mire ezeket a sorokat írjuk, most bevállaljuk. Ennél a profilnál az ásványossága miatt enyhén sós, érett paradicsomos savakat némi csokoládé és melasz egészíti ki. Számunkra egy vidám, friss nyári gyümölcsbomba. Az árnál érdemes figyelembe venni a kétszeri kézi válogatást, az alapanyag minősítését, valamint azt, hogy a minőség érdekében ez a csomagolóanyag 259 Ft./db. (1.036 Ft./kg) - tudtuk meg a forgalmazótól.

Tisztelt Olvasó!

Tesztünk óhatatlanul szubjektív, eredményeink függnek a rendelkezésünkre álló gépektől, és a tesztelők egyéni izlésétől,  mindazonáltal elég jól megközelítik azt a végeredményt, amit egy fogyasztó fog tapasztalni otthonában a hozzávetőleg hasonló képességű háztartási gépei birtokában. A kereskedelmi minőségű (tehát kiváló) gépeket használó kávézók hozzáértő személyzettel sokkal többet is kihozhatnak a kávékeverékekben rejlő ízekből, de hozzáértés és a minőség iránti elkötelezettég hiányában a mi eredményeinket is alulmúlhatják.

A Lucky Cap kávé hivatalos forgalmazójától, Tóth Sándor-tól kaptuk a lehetőséget a tesztelésre.

Pontozás:

Krém egységessége, tartóssága: 1-5 pont
Íz harmónia: 1-10 pont
Testesség: 1-5 pont
Ár/érték arány: 1-10 pont

A tesztelés szempontjairól bővebben itt olvashat!


Lucky Cap Gicherori Kenya  szemeskávé teszt csomagolásKávé típusa: Lucky Cap Gicherori Kenya

Pörkölés ideje: 2016.05.26., Lejárat ideje: . , Csomagolás: 250g-os szelepes csomagolás
Ár: 13.600.- Ft/kg (a 250g-os kiszerelés 3400.-Ft), Forgalmazó adatai


Paljoc:

 

Kávégép: Catler ES9010 / Kávéőrlő: Catler CG8010
Pontszám: Krém: / Íz, harmónia: / Testesség: / Ár-érték arány: / Összpontszám:

 

Monyesz:

A Lucky Cup szokásos minőségi csomagolásában érkezett a minta, a dátumozás alapján három hetes a pörkölése. A szemek szép egyenletesek, gondosan válogatottak, a pörkölés a közepesnél világosabb, arabikás jellegű. Az előző minta őrlési beállítása túlságosan durva volt, úgyhogy lényegesen finomítanom kellett rajta. Azonban akárhogy is próbáltam, csak a lefolyás eleje volt szép, utána átváltott az ugráló, egyenetlen lefolyásba, az egérfarokba összeállás esélytelen volt! A csészében a crema nagy buborékokat képzett, vékonyka lett, illetve keverés után már épp csak maradt belőle valami. A kávé ízén ugyan sok jele ennek nem mutatkozott, de a krém diszciplína (le) pontozására ez a magyarázat. Ízében a komplex gyümölcsösség dominál, a bogyós gyümölcs-ribizli-citrus-narancshéj összetevőket éreztem dominánsnak, utóízében jött be egy kis földes, fémes jelleg. De mindezek nagyon kiegyensúlyozottan kapcsolódnak egymáshoz, miközben mindez kifejezetten jó testességgel párosul. Savakkal jól ellátott a minta, ami egyáltalán nem bántó, mert a kávé saját édessége ezt jól ellensúlyozza. Kiváló tejes italként használva. Egy kiváló gourmand kávé ez, amit elszopogatva, ízlelgetve érdemes fogyasztani. Én kipróbáltam csepegtetősként, és úgy is megállta a helyét, még ezzel a pörköléssel is.

Kávégép: Gaggia Baby '80 / Kávéőrlő: Compak K6
Pontszám: Krém: 2 / Íz, harmónia: 9 / Testesség: 4 / Ár-érték arány: 7 / Összpontszám: 22

 

Parci:

Egy coming out: sosem volt szerencsém a kenyai kávékkal - eszpresszó formájában -, álmomból felverve biztosan az enyhén paradicsomos, fájdalmasan citromlé szavakat zihálnám, gyöngyöző homlokkal, zilált séróval. Annyira nem, hogy kerültem is az ilyen típusú találkozásokat az elmúlt években, elvégre szép savak ide vagy oda, a savanyú kávét inni kellemetlen, a paradicsomos íz itt meg extrém absztrakt, mint a Riemann-sejtés. Elfuthatsz, de el nem rejtőzhetsz jeligére viszont most a Lucky Cap Kenyája törte rám az ajtót otthonomban. Gicherori (Kenya), 1600 méter, szárított eljárás, SL28-SL34-Ruiru 11 variánsok: ezzel fel is paramétereztük tesztünk alanyát. Medium-rare, sőt, inkább rare pörkölés, égett csúcsokat itt senki sem talál. Pazar, homogén színű szemek. Jó ránézni. Szippantsunk! Bumm a fejbe, kólint a paradicsomos illat. Azért, ha a természetes averzióját levetkezi az egyszeri teszter, el kell ismernie, hogy abból viszont a frenetikus fajta, igazi illatorgia. Jár a bónuszpont. Ami a csapolást illeti, megszenvedtünk. A minta bő két hetes volt bontáskor, de már az első csapolás is vizesen, gyakorlatilag krém nélkül landolt a csészében, azonnal oszlós, szőke, "vendéglátós" habbal a tetején. Erre mondjuk, hogy döglött, amikor nem hallja senki. Ennek persze számos oka lehet, és mivel a teszt egyszeri és megismételhetetlen, egy elemű mintából meg nem készítünk hipotézisvizsgálatot, ezért csak remélni tudjuk, hogy a kávéból vásárlók nem járnak így. Ízre ettől még remekelt, már ha szereti valaki a paradicsomlevet kávé formájában fogyasztani. Hosszú előáztatással, gyorsított lefolyással, nem túl magas csapolási hőfokkal (PID=89, az arabica tartomány alja) készítsük, így egész jól kordában tudjuk tartani a savanyúságát. Mert oké, hogy paradicsom, üsse kő... ám még a paradicsomlevest is cukrozzák!

Kávégép: Dalla Corte Mini/ Kávéőrlő: Mazzer Mini Electronic
Pontszám: Krém: 1 / Íz, harmónia: 7 / Testesség: 4 / Ár-érték arány: 6,5 / Összpontszám: 18,5

 

Lorien:

A Lucky Cap kenyai mintája a cégtől megszokott, jellegzetes sötét csomagolásban érkezett. Közepesnél egy árnyalattal sötétebb pörkölésű, szép, egészséges szemekből áll. Már az első csapolásoknál látszik, hogy küzdős lesz, mert addig oké, hogy közepesen magas hőmérsékletű, de nem túl forró géppel kell nekiállni, de az őrlés, a külső hőmérséklet és a relatív páratartalom szorzata most nem vicc, hanem maga a valóság: egy ricnin belül van a teljes befulladás és a 15 másodperces lezubugás, miközben minden más állandó, vagy legalábbis annak hisszük. Ha tudjuk, a cérnavékonyan meginduló, majd bébiegér-farkas lefolyást kell megcélozni. A krém a műfajhoz képest még bőséges is, állaga kiváló, felkúszik a csésze falára a krémgyűrű. Természetesen cukorpróbát fölösleges tenni, nem tarja meg, de legalább a fogyasztás végéig kitart. Alapvetően nem könnyű megérteni az ízeket sem, tehát nem biztos, hogy ezzel ajánlott az újhullámos vonalat kipróbálni, főleg otthoni körülmények között, de ha értő kezekbe (és szájakba) kerül, akkor biztos a siker. A nyitás utáni első napokban az intenzív, nem túlérett trópusi gyümölcsök, barack, citrusfélék játszották a főszerepet némi kakaóval és tonikos lecsengéssel, majd amikor kicsit telt az idő, és más megoldásokkal is - mint pl. előáztaztással – kísérleteztem, akkor kissé meglepő módon a zöldséges vonal is erősített, sóska és paradicsom is előjött. Nem is kellene említenem, tejes italban szintén nagyon kiváló alapanyag, remek kapucsínót lehet belőle készíteni.

Kávégép: La Cimbali Domus Classic / Kávéőrlő: Mazzer Mini
Pontszám: Krém: 3,5 / Íz, harmónia: 8 / Testesség: 3,5 / Ár-érték arány: 7 / Összpontszám: 22

 

Weinmaker:

Igényes, profi csomagolás, ahogyan azt már korábban is megtapasztaltuk a Lucky Cap-nél. Bontáskor az illata eszméletlen jó. Ezután jött azonban a fekete leves, hogy az első pár próbálkozásom az elkészítéssel kudarcba fulladt. A lefolyás rángatózó, már-már vállalhatatlan kategória. Nulla crema, erősen citrusos íz, vagyis finoman szólva, nem volt az igazi. Majd lejjebb mentem a hőfokkal, és kipróbáltam egy kis előáztatással. A crema javult, bár így is igen vékonyka, a cukrot egyáltalán nem tartotta, és keveréssel könnyen szertefoszlott. Viszont az ízek terén erős pozitív változás volt tapasztalható, és lelki szemeim előtt felsejlett az iskolai menza, amikor paradicsomleves volt az ebéd betűtésztával. Egy az egyben ezt lehetett érezni, ami igencsak meglepő (és mulatságos) volt egy kávé esetében. Mint különlegesség tetszett, de bevallom, hogy az én ízlésvilágomnak már egy kicsit extrém kategória. Tejes italnak kipróbálva viszont változott a helyzet, mivel abban nagyon szépen muzsikált, illetve kipróbáltam filterkávéként is, és úgy is nagyon finom volt. Testessége jó volt. Aki kedveli az újhullámos vonalat, és szereti a különlegességeket, annak mindenképpen érdemes kipróbálnia.

Kávégép: Quick Mill 0650, Gaggia Classic PID / Kávéőrlő: Fiorenzato F64E / Víz: BWT Water&More Bestmax
Pontszám: Krém: 2 / Íz, harmónia: 7,5 / Testesség: 4 / Ár-érték arány: 6,5 / Összpontszám: 20

 

Név Krém Íz Test Ár Össz:
Paljoc - - - - -
Monyesz 2 9 4 7 22
Parci 1 7 4 6,5 18,5
Lorien 3,5 8 3,5 7 22
Weinmaker 2 7,5 4 6,5 20

Lucky Cap Gicherori Kenya  szemeskávé teszt kávébabokLucky Cap Gicherori Kenya  szemeskávé teszt shot
Lucky Cap Gicherori Kenya  szemeskávé teszt csapolásLucky Cap Gicherori Kenya  szemeskávé teszt eszpresszó

Összegzés: Professzionális, igényes, simítózáras csomagolás. Nagyjából közepes pörkölési szint, egységes, egészséges kávébabok jellemzik a kapott mintát. A zacskó felbontásakor nagyon kellemes illatot áraszt. Az elkészítés némi körültekintést igényel. Az átlagosnál finomabb irányba érdemes beállítani az őrlőt. Csapoláskor érdemes előáztatást csinálni (néhány másodpercre elindítani a gépet, majd lekapcsolni, majd újabb néhány másodperc elteltével újraindítani). A lefolyás lehetne szebb, a crema vékonyka. Szerencsére az íz viszont teljesen rendben van. Átlagos hőmérséklet környékén érdemes próbálgatni, mert felfelé menve a hőfokkal kiüresedik. Ízében töményen jön a paradicsom, ami igencsak meglepő lehet. Emellett citrusfélék, barack is felfedezhető. Ez egy igazi speciality különlegesség, ami elég megosztó lehet, mert akinek ez a stílus bejön az nagyon fogja értékelni, akinek meg nem, az nehezen fogadja be, hogy egy kávé paradicsom ízű is lehet. Tejes italban nagyon jól vizsgázott, remek kapucsínót lehet készíteni belőle. Az újhullámos kávék kedvelőinek ajánljuk.

 

Jellemzők
Pörkölés: közepes pörkölésű
Összetétel: 100% arabika
Ajánlott kávékészítési eszköz
Karos gép:
Automata:
Filter:
Ajánlott kávéital
Risztrettó:
Eszpresszó:
Tejes ital:

A teszthez használt kávégépet a Pasco Kft. biztosította. A legfinomabb kávé elkészítéséhez a BWT vízszűrő megoldásait ajánljuk.

Ha kóstolta már ezt a kávét pontozza le Ön is a mi pontozási rendszerünk alapján, illetve írja le véleményét!
A tesztel kapcsolatos véleményét elmondhatja fórumunkban. Kattintson ide!