Covim Giada kávékóstoló

Nyomtatás

Covim Giada szemeskávé tesz A JÓKALMÁR-COFFEE Kft. 2013-ban kezdte el az olasz COVIM kávépörkölő és kereskedelmi vállalat kávé és kiegészítő termékeinek forgalmazását a magyarországi gasztronómiában. Termékeink 6-8 hetente érkeznek, a szavatosságuk csomagolástól számított 2 év. A genovai COVIM évtizedek óta meghatározó szerepet tölt be a nemzetközi kávépiacon. Az üzem világszerte egyedi összetételű, kiváló minőségű kávéfajtákat kínál. A különleges, kíméletes - forró levegővel történő - pörkölés során a kávészemek nem pörkölődnek túl, ezáltal fogyasztáskor nem lép fel kellemetlen savas utóhatás. A pörkölési eljárás és az összetétel garantálja a sajátos, markáns COVIM ízvilágot, valódi „olasz“ élményt nyújtva az ínyenc fogyasztók számára. Élénk savak és testesség. A Giada (magyarul: Jade) az arabica és robusta babok mesterien rafinált keveréke. Egy olyan különleges kávé, amit Önnek is ki kell próbálnia. Illata és íze is alkalmassá teszi desszertként való fogyasztásra. Az étcsoki mellett diós, grillázsos, paprikás jegyekkel rendelkezik, de tapasztaltabb fogyasztók aszalt gyümölcsök mixtúráját is megfigyelhetik. Kiváló választás tejes italokhoz is. Közepes koffeintartalommal bír. Az egyirányú szeleppel ellátott légmentes csomagolásnak köszönhetően a kávé sokáig megőrzi zamatát - tudtuk meg a forgalmazótól.

Tisztelt Olvasó!

Tesztünk óhatatlanul szubjektív, eredményeink függnek a rendelkezésünkre álló gépektől, és a tesztelők egyéni izlésétől,  mindazonáltal elég jól megközelítik azt a végeredményt, amit egy fogyasztó fog tapasztalni otthonában a hozzávetőleg hasonló képességű háztartási gépei birtokában. A kereskedelmi minőségű (tehát kiváló) gépeket használó kávézók hozzáértő személyzettel sokkal többet is kihozhatnak a kávékeverékekben rejlő ízekből, de hozzáértés és a minőség iránti elkötelezettég hiányában a mi eredményeinket is alulmúlhatják.

A Covim kávé hivatalos forgalmazójától, a JóKalmár-Coffee Kft -től kaptuk a lehetőséget a tesztelésre.

Pontozás:

Krém egységessége, tartóssága: 1-5 pont
Íz harmónia: 1-10 pont
Testesség: 1-5 pont
Ár/érték arány: 1-10 pont

A tesztelés szempontjairól bővebben itt olvashat!


Covim Giada szemeskávé tesz csomagolásKávé típusa: Covim Giada

Pörkölés ideje: , Lejárat ideje: 2018.03 hó , Csomagolás: 1kg-os szelepes csomagolás
Ár: 4.200.- Ft/kg, Forgalmazó adatai


Lagoon79:

Zacskó nyitásakor világosabb és sötétebb szemek vegyes látványa fogadott, némelyiken olajkiválás volt látható. Átlagos őrlési finomsággal, alacsony hőmérsékleten adott elfogadható eredményt. Ahogy a korábbi Covim mintánál, itt is jelen volt egy kellemetlen keserű íz, bár nem annyira erősen, mint az előző alanynál. Ahogy egyre lejjebb mentem a hőfokkal, úgy csillapodott, de sajnos teljesen eltűntetni nem tudtam. Kakaós-nugátos vonalon mozog a keverék, talán egy kicsivel világosabb pörköléssel élvezhetőbb lenne. A crema szépen mintázódik, a cukrot tarja. Eszpresszónak, kevés fehér cukorral fogyasztva nyújtotta számomra a legjobb élményt.

Kávégép: Brasilia Portofino T3 / Kávéőrlő: Mazzer Super Jolly
Pontszám: Krém: 4,5 / Íz, harmónia: 6 / Testesség: 4 / Ár-érték arány: 5 / Összpontszám: 19,5

 

Monyesz:

A Covim második mintája a közepesnél sötétebb pörkölésre sikerült. A crema alapján kevés robusztát tartalmaz a keverék, ami segített abban, hogy a teszt végére még jusson valami az ital tetejére. A cukrot megtartani már nem tudta, viszont érzésre ez a blend jobb kevés cukorral. Ízre csalódást okozott, a 17.5g-os duplák ellenére is átlagos, kommersz ízek jöttek csak elő. Csokis, cukorral nugátos, mandulás, ugyanakkor főleg utóízében egy állandó kesernyésséggel. Ezt csak a hőfok nagyon alacsonyra vételével sikerült eltüntetni, ekkor viszont a testesség hiánya és a crema túlságosan is világos árnyalata jelezte, hogy valahol mégsem ideális az elkészítés ezen módja. Jobb híján tejes italnak készítettem, ott a hibák eltűntek. A pörkölőmesternek dolgoznia kellene ezen a keveréken és/vagy az összetételen, vagy a pörkölésen változtatni, hogy egy jobb produktum szülessen.

Kávégép: Gaggia Baby '80 / Kávéőrlő: Compak K6
Pontszám: Krém: 4 / Íz, harmónia: 6 / Testesség: 4 / Ár-érték arány: 5 / Összpontszám: 19

 

Parci:

Új nap, új Covim, új remények. Sötét blend (most sem újhullámon fogunk szörfölni), annak viszont szemre korrekt, nincs forgács, nem hömpölyög az olaj, a színek szórása is alacsony. Pici égettség azért van, úgy látszik, hogy a műfajon belül ez megúszhatatlan. Illatra zárkózott, kóstolás nélkül semmit sem tudunk meg róla. Az első csapolás ígéretes, alacsony lehet a robuszta aránya, ízben főleg mandula és némi nugát, enyhén savanykás, viszont elég keserű. Biztos megégett, irány az alacsonyabb hőfok, hadd nyíljanak ki azok a savak... no, ilyen körből még kellett pár, mire megszületett a verdikt: szegény kávénk nem bír nem kesernyés lenni, egyedül annak minimalizálására lehet és érdemes törekedni. Sajnos a savak sem szépülnek, hiába simogatja őket az ember fejben. Ilyenkor (tipikus robuszta csapolási hőfok) már kifejezetten hőhiányosnak látszik a kávé, de mégis így finomabb... vagy kevésbé kellemetlen, ha pikírtebben fogalmazunk, mert hogy egy enyhén savanykás, enyhén kesernyés, mandulás-nugátos klasszikus italt kapunk, nem többet. Cappuccinóként elfogadható volt, de az a helyzet, hogy testvére, a Prestige blend a gyengébb eszpresszója ellenére is lényegesen klasszabb. Mindent összevetve vállalható kávé, de kedvenc sosem lesz, vannak izgalmasabb alternatívák minden szegmensben.

Kávégép: Dalla Corte Mini/ Kávéőrlő: Mazzer Mini Electronic
Pontszám: Krém: 3,5 / Íz, harmónia: 5 / Testesség: 3,5 / Ár-érték arány: 5 / Összpontszám: 17

 

Lorien:

Eheti mintánk vegyes pörkölésű, sötét árnyalatú, általában ép, selymes fényű kávészemekből áll. A jokernél egy picit finomabb őrlést kér, amely könnyen megtalálható. A hőmérséklet eleinte nem volt egyértelmű, és végül nem is szokványosan kellett belőni. Egészen le kell menni a hűvös tartomány aljára, ott lett jó, amikor már egész világos árnyalatú okkersárgába ment át krém színe. A lefolyással nincs probléma, mintaszerűen egyenletes. A krém mennyiség jóval kevesebb, mint amennyit a robuszta tartalom alapján elvárnánk tőle, így például egyszer sem tudtam olyan gyorsan fotózni, hogy a cukor még a tetején legyen, azt mindig gyorsan, süppedősen nyelte. Az állaga viszont egész jó volt, a csésze falán megvolt a klasszikus krémgyűrű. Az ízekkel nem voltam teljesen kibékülve, mert mindig megvolt a korty végén a határozott, legalább tonikos erősségű keserűség, és minél magasabb hőfokon csapoltam, annál jobban erősödött. A hőfok emelése az ízek kiüresedését is eredményezte, ezért aztán lementem 91.5 fokos bojlerhőmérsékletre, és mielőtt feladtam volna, utolsó kísérlet gyanánt csapoltam egy igazi szőkét, és meglepetésemre itt kelt életre a blend. Szép klasszikus, marcipános, csokoládés, nugátos ízek jöttek elő egy pici – gyümölcsösnek nem mondható, de jóleső – fanyarsággal, pici édeskés-vaníliás fűszerességgel. A szokásos cukordózis még tovább javította az összképet, mert még a maradék kesernyét is teljesen eltüntette és a jó dolgokat pedig kiemelte. Tejes italban is tetszett. Koffeintartalma átlagosnak mondható.

Kávégép: La Cimbali Domus Classic / Kávéőrlő: Mazzer Mini
Pontszám: Krém: 4 / Íz, harmónia: 6 / Testesség: 4,5 / Ár-érték arány: 5,5 / Összpontszám: 20

 

Weinmaker:

Sötét pörkölésű, nagyjából egységes, egészséges szemekből áll a kapott minta. Selymes fénnyel csillog, de nem tocsog az olajban. Az őrlési finomság nagyjából a joker fokozat környékén található, hőfokban viszont egészen le kellett menni a "pincébe", különben egy égett, kesernyés íz ült rá a kapott italra. Amikor a krém már egészen világos volt, talán úgy lett a legjobb, és úgy sikerült a legjobban száműzni a keserűséget. A lefolyás szép, a krém mennyisége jó. Az állagával sem volt problémám, a cukrot süppedősen nyelte el, és kitartott a fogyasztás végéig. Ízében csokoládés, nugátos, marcipános aromák fedezhetők fel, egy kis fanyarság és pici fűszeresség kíséretében. Sajnos a kesernyésség egy picit még így is érezhető maradt. Némi cukor hozzáadása sokat javított az összképen. Testessége jó. Leginkább eszpresszónak fogyasztottam, de tejes italban is hozta a kötelező szintet.

Kávégép: Quick Mill 0650, Gaggia Classic PID / Kávéőrlő: Fiorenzato F64E / Víz: BWT Water&More Bestmax
Pontszám: Krém: 4 / Íz, harmónia: 6 / Testesség: 4 / Ár-érték arány: 5 / Összpontszám: 19

 

Név Krém Íz Test Ár Össz:
Lagoon79 4,5 6 4 5 19,5
Monyesz 4 6 4 5 19
Parci 3,5 5 3,5 5 17
Lorien 4 6 4,5 5,5 20
Weinmaker 4 6 4 5 19

Covim Giada szemeskávé tesz kávébabokCovim Giada szemeskávé tesz kifolyásCovim Giada szemeskávé tesz csapolás
Covim Giada szemeskávé tesz krémCovim Giada szemeskávé tesz csészeCovim Giada szemeskávé tesz kapucsínó

Összegzés: Sötétbe hajló pörkölés, nagyjából egységes és egészséges kávébabokkal. Illatában zárkózott. A legjobb eredmény érdekében az őrlési finomságot az átlagos környékén érdemes keresni, míg hőfok tekintetében az alsó régió vége adja a legjobb eredményt. A krém színe okkersárgás és már-már hőhiányosnak tűnhet. A lefolyás jó. A krém mennyisége és állaga a jó szintet hozza, bár láttunk már jobbat is. A cukrot süppedősen nyeli el, és a csésze oldalát megfestve kitart a fogyasztás végéig. Ízek terén mondhatni nem vagyunk elkényeztetve, vagy csak mi vártunk picit többet ettől a mintától. Étcsokoládés, nugátos, marcipános-mandulás, egy kis fanyarkás felhanggal, és a háttérben jelen lévő keserűséggel. Ezt némi cukor hozzáadásával egészen le lehet mérsékelni, jelentősen javítva az élvezhetőségen. Testessége jó. Leginkább eszpresszónak ajánljuk, de tejes italban is hozza a kötelező szintet.

 

Jellemzők
Pörkölés: sötét pörkölésű
Összetétel: 75% arabika - 25% robuszta
Ajánlott kávékészítési eszköz
Karos gép:
Automata:
Filter:
Ajánlott kávéital
Risztrettó:
Eszpresszó:
Tejes ital:

A teszthez használt kávégépet a Pasco Kft. biztosította. A legfinomabb kávé elkészítéséhez a BWT vízszűrő megoldásait ajánljuk.

Ha kóstolta már ezt a kávét pontozza le Ön is a mi pontozási rendszerünk alapján, illetve írja le véleményét!
A tesztel kapcsolatos véleményét elmondhatja fórumunkban. Kattintson ide!