Covim Prestige kávékóstoló

Nyomtatás

Covim Prestige szemeskávé teszt A JÓKALMÁR-COFFEE Kft. 2013-ban kezdte el az olasz COVIM kávépörkölő és kereskedelmi vállalat kávé és kiegészítő termékeinek forgalmazását a magyarországi gasztronómiában. Termékeink 6-8 hetente érkeznek, a szavatosságuk csomagolástól számított 2 év. A genovai COVIM évtizedek óta meghatározó szerepet tölt be a nemzetközi kávépiacon. Az üzem világszerte egyedi összetételű, kiváló minőségű kávéfajtákat kínál. A különleges, kíméletes - forró levegővel történő - pörkölés során a kávészemek nem pörkölődnek túl, ezáltal fogyasztáskor nem lép fel kellemetlen savas utóhatás. A pörkölési eljárás és az összetétel garantálja a sajátos, markáns COVIM ízvilágot, valódi „olasz“ élményt nyújtva az ínyenc fogyasztók számára. Magas minőségű, kimondottan az éttermek és bárok részére kifejlesztve, az eredeti olasz eszpresszó kávé minden tulajdonságával rendelkezik - hosszantartó és sűrű, kemény habbal. A Kávéházi kávék tesztje megmérettetés véleménye szerint: „Szép, vastag kemény krém, illata egészen lágy, finom.” A keverék kávé kategóriában a legjobb eredményt érte el. Intenzív, mégis selymes ital készíthető belőle, melyben felfedezhetőek a karamell különböző árnyalatai, bárki számára emlékezetessé téve a kávé fogyasztását. A nap bármely szakában fogyaszthatjuk. Az egyirányú szeleppel ellátott légmentes csomagolásnak köszönhetően a kávé sokáig megőrzi zamatát - tudtuk meg a forgalmazótól.

Tisztelt Olvasó!

Tesztünk óhatatlanul szubjektív, eredményeink függnek a rendelkezésünkre álló gépektől, és a tesztelők egyéni izlésétől,  mindazonáltal elég jól megközelítik azt a végeredményt, amit egy fogyasztó fog tapasztalni otthonában a hozzávetőleg hasonló képességű háztartási gépei birtokában. A kereskedelmi minőségű (tehát kiváló) gépeket használó kávézók hozzáértő személyzettel sokkal többet is kihozhatnak a kávékeverékekben rejlő ízekből, de hozzáértés és a minőség iránti elkötelezettég hiányában a mi eredményeinket is alulmúlhatják.

A Covim kávé hivatalos forgalmazójától, a JóKalmár-Coffee Kft -től kaptuk a lehetőséget a tesztelésre.

Pontozás:

Krém egységessége, tartóssága: 1-5 pont
Íz harmónia: 1-10 pont
Testesség: 1-5 pont
Ár/érték arány: 1-10 pont

A tesztelés szempontjairól bővebben itt olvashat!


Covim Prestige szemeskávé teszt csomagolásKávé típusa: Covim Prestige

Pörkölés ideje: , Lejárat ideje: ? , Csomagolás: 1kg-os szelepes csomagolás
Ár: 3.500.- Ft/kg, Forgalmazó adatai


Lagoon79:

Bontásakor a látvány és illat robusztát is tartalmazó, olaszos vonalat sejtetett. Világosabb és sötétebb szemek vegyesen, olajkiválás nem látható. Őrlési finomság tekintetében átlagos, hőben viszont az alacsony tartomány választása ajánlott. Amennyiben lassú vagy normál lefolyással készítettem, a crema bőrösödére hajlamos volt, ami csak az átlagosnál gyorsabb kioldódást engedve tűnt el. Sajnos viszont még itt érezhető volt egy keserű íz, ami minden próbálkozásnál jelen volt. Eszpresszónak gyors lefolyással, alacsony hőmérsékleten kakaós-pörköltmagvas ízt hozott, ami kis cukorral érdekesebbé tehető. Tejben átjött a kakaó, de itt a fent említett kellemetlen mellékíz eltűnt. Alacsony hőigényének köszönhetően automata géppel rendelkezőnek jó választás lehet.

Kávégép: Brasilia Portofino T3 / Kávéőrlő: Mazzer Super Jolly
Pontszám: Krém: 3,5 / Íz, harmónia: 4 / Testesség: 3 / Ár-érték arány: 6 / Összpontszám: 16,5

 

Monyesz:

A Covimról vannak jó, és rossz emlékeim egyaránt. Bíztam benne, hogy az elsőből szerzek még egyet a teszt alkalmából. A zacskó bontása után érezni lehetett, hogy a robusztás vonalat teszteljük. A hőfokot ennek megfelelően a közepes közelében tartottam, és kicsit az átlagosnál durvábbra daráltam a kávét. Bár kissé gyors lett a lefolyás, a kifolyón hömpölygő crema látványaért már megérte! Elsőre ízre sem találtam rossznak, inkább csak testetlennek a gyors lefolyás miatt. A crema félúttól már szőkült, ezért kicsit finomabb darálással próbálkoztam. Itt derült ki, hogy ez a blend mennyire érzékeny. Normál lefolyási idő mellett keseredett, noha a crema színe alapján nem volt égett, csak elkezdett bőrösödni. Így némi lavírozással, és a dupla szűrőben 17.5g-mal próbálkozva sikerült kihozni a legjobbat a keverékből. Tökéletes crema, mely minimálisan esett össze, és keverés után is kb. az ital felét adta! Ízében ekkor hibamentes, ugyanakkor semmi izgalmas, egy átlagos pörkölt mogyorós, szotyis, malátás, enyhén keserűmandulás, sárgabarack magos beütés jellemezte. Testességére nem lehetett panasz. Finoman adagolva a cukrot nem lett geil, de leginkább a barnacukor enyhén karamellás édessége feküdt neki. Fontos, hogy a lefolyási idő és a vízhőmérséklet megfelelően, összhangban legyen beállítva, ha itt elrontunk valamit, akkor ez a kávé azonnal büntet keserűségével!

Kávégép: Gaggia Baby '80 / Kávéőrlő: Compak K6
Pontszám: Krém: 5 / Íz, harmónia: 6 / Testesség: 5 / Ár-érték arány: 7 / Összpontszám:23

 

Parci:

Új mintánk a Covim műhelyéből érkezett és igazi multikulti, mindenféle méretű, formájú és bőrszínű babok alkotják. Itt-ott fényesek, de az olajosság szerencsére nem jellemző, se krónikus kiégettség, sötét olaszos pörköléshez képest nem vészes a látvány. Illatra csokoládé, na, nem Milka, hanem igazi kakaó alapokon. Talán még némi dohány. Nincs rossz huzatja. Kóstolva viszont sajnos összeomlik a törékeny egyensúly, a krém bár tényleg rekord rengeteg, 5 pontos, de extrém módon bőrösödik, alacsony hőfokokon is. Az ital könnyen megég, ilyenkor keserűbb is lesz, ha ezt elkerüljük alacsonyabb, robuszta hőfokkal, akkor viszont szinte azonnal szőkül. Alternatív, mélyhobbista megoldás, ha pár fokot emelünk a csapolási hőmérsékleten, cserébe a pumpa indítása után kifolyó kávé legelejét (azaz az égett cremát) a lefolyóba engedjük. Ha minden trükköt bevetünk, a jutalmunk egy erőteljesen rumos-mandulás íz... csak sajnos "digitális" változatban, mert hogy leginkább rumaromára és mandulaaromára hasonlít. Nem esik jól. A helyzetet nálam a cappuccino formátum mentette meg, ott a tej kerekített annyit az eszpresszó ízén, hogy összességében kifejezetten kellemes lett. Tekintettel az eszpresszó... pikáns ízvilágára, végül így fogyott el a minta és így egész megkedveltem. És a feleségem (Blian) is. Cukrot és egyéb illegális segédeszközöket nem vettünk igénybe. Nehéz végső konklúziót vonni, mert amilyen sok a krémje, annyira bőrös és amilyen gyenge az ital eszpresszónak, annyira jó cappuccinónak.

Kávégép: Dalla Corte Mini/ Kávéőrlő: Mazzer Mini Electronic
Pontszám: Krém: 4 / Íz, harmónia: 5,5 / Testesség: 4,5 / Ár-érték arány: 5,5 / Összpontszám: 19,5

 

Lorien:

Kissé vegyes pörkölésű, általában sötétbe hajló árnyalatú, többnyire ép, selymes fényű kávészemek. Átlag környéki őrléssel és a normál hőtartomány hűvösebb felére állított géppel hozta a legjobb eredményt. A lefolyás szép, egyenletes, vaskos krémfolyam dől a csészébe. Talán mert ilyen bőséges a krém mennyiség, azért is hajlamos kissé összeesni. Esetenként bőrösödést is mutat, és minél jobban, annál erőteljesebben kihat az ízekre is – sajnos rossz irányban. Végül a robusztás keverékeknél már többször is bevált taktikához folyamodtam, és kicsit emeltem a dózison (dupla 19g), és a tankönyvinél rövidebbre, kb. 20-22 másodpercre állítottam a lefolyást, nem megvárva a szőkülést. Így végül megkaptam, amit egy átlagos robusztás keverék tud, pörkölt gabonás, csokoládés, robusztás fűszeres ízvilággal, mokkás lecsengéssel. Barnacukorral még egy kis nugátos-barackmagos beütést is kapott, ez már egészen kedvemre való volt. Tejes italban jól vizsgázott, igazi jóféle klasszikus kapucsínó készíthető belőle. Koffeintartalmát igen magasnak éreztem, ezért leginkább csak a reggeli ébresztő kávézáshoz javaslom.

Kávégép: La Cimbali Domus Classic / Kávéőrlő: Mazzer Mini
Pontszám: Krém: 4,5 / Íz, harmónia: 5,5 / Testesség: 4,5 / Ár-érték arány: 6 / Összpontszám: 20,5

 

Weinmaker:

Kissé vegyes összetételűre sikeredett a Covim blendje. A világostól a sötétebb szemekig minden megtalálható benne, és a kávébabok méretét tekintve is hasonlóan változatos a kép. Eléggé érezhető robusztás illat csapott meg a minta bontásakor. A komoly mennyiségű robuszta jelenléte már az első csapoláskor be is igazolódott, mivel szinte csak tömény krém érkezik a csészébe. Ez mind szép is lenne, de nagyon hajlamos a bőrösödésre, ami sokat ront az összképen. A lassú lefolyás nem áll jól ennek a kávénak, és a magas hőfok sem, mivel azonnal keserűséggel büntet. A hőfokot az átlagosnál alacsonyabbra beállítva, a normálnál gyorsabb lefolyással már egyből javult az összkép. A krém ilyenkor is bőséges, és a cukrot könnyedén megtartja, de az ízből eltűnt a kesernyés, égett vonal. Persze nagy varázslatra jelen esetben sem kell számítani. A szokásos olaszos vonal, étcsokoládés, pörköltmagvas, mandulás, mokkás ízvilág a jellemező. Testessége jó, koffeintartalma érezhetően magas. Eszpresszónak csak átlagos kategória, viszont tejes italban, kapucsínónak egészen jól vizsgázott. A tej szépen megszelídítette, és kellemessé tetté az italt.

Kávégép: Quick Mill 0650, Gaggia Classic PID / Kávéőrlő: Fiorenzato F64E / Víz: BWT Water&More Bestmax
Pontszám: Krém: 4 / Íz, harmónia: 5,5 / Testesség: 4,5 / Ár-érték arány: 6 / Összpontszám: 20

 

Név Krém Íz Test Ár Össz:
Lagoon79 3,5 4 3 6 16,5
Monyesz 5 6 5 7 23
Parci 4 5,5 4,5 5,5 19,5
Lorien 4,5 5,5 4,5 6 20,5
Weinmaker 4 5,5 4,5 6 20

Covim Prestige szemeskávé teszt kávébabokCovim Prestige szemeskávé teszt kifolyásCovim Prestige szemeskávé teszt eszpresszó
Covim Prestige szemeskávé teszt csapolásCovim Prestige szemeskávé teszt cukorCovim Prestige szemeskávé teszt kapucsínó

Összegzés: Vegyes méretű, és színárnyalatú, nagyjából közepesen sötét pörkölésű kávébabok jellemzik a kapott mintát. Illata bontáskor jellegzetesen robusztás. A legjobb eredmény érdekében az őrlőt úgy érdemes beállítani, hogy az átlagostól picit gyorsabb lefolyást kapjunk, így a csapoláskor történő "szőkülésnél" leállítva pont megfelelő mennyiséget kapunk, és a krém bőrösödése is visszaszorítható, amely eléggé jellemző erre a blendre. Hőfok tekintetében az alacsony tartományban célszerű keresgélni, mivel magasabb hőfokon könnyen megég, és azonnal keserűséggel büntet. Ha mindent jól csináltunk, akkor vastag, sűrű krémfolyam érkezik a csészébe, melynek állaga jó, a cukrot könnyedén tartja, és a csészét megfestve kitart a fogyasztás végéig. Ízében a klasszikus olaszos ízvilág köszön vissza, étcsokoládé, kakaó, pörköltmagvas, gabonás, mokkás, mandulás aromák formájában, egy pici fűszerességgel a háttérben. Testessége jó, koffeintartalma jelentős, ezért az erre érzékenyeknek késő délutánra, estére már nem ajánlott, kivéve ha az ébrenlét a cél. Leginkább reggeli eszpresszóhoz, vagy tejes italnak ajánljuk, melyben kifejezetten jól szerepelt.

 

Jellemzők
Pörkölés: közepesen sötét pörkölésű
Összetétel: 35% arabika - 65% robuszta
Ajánlott kávékészítési eszköz
Karos gép:
Automata:
Filter:
Ajánlott kávéital
Risztrettó:
Eszpresszó:
Tejes ital:

A teszthez használt kávégépet a Pasco Kft. biztosította. A legfinomabb kávé elkészítéséhez a BWT vízszűrő megoldásait ajánljuk.

Ha kóstolta már ezt a kávét pontozza le Ön is a mi pontozási rendszerünk alapján, illetve írja le véleményét!
A tesztel kapcsolatos véleményét elmondhatja fórumunkban. Kattintson ide!