KezdőlapbelépésregisztrációFórumkosárfacebookyoutube

Kapucziner Kolumbia El Mirador - klasszikusra hangolva

Kapucziner Kolumbia El Mirador szemeskávé teszt 20 éve volt, amikor egy kávészakértővel beszélgettünk a kolumbiai kávékról. Ma is a fülemben csengenek a szavai: „ha különleges kávéra vágysz, akkor az ország északi részén, a Sierra Nevadai területen kutakodj, mert ott nincs tömegtermelés, vannak viszont árnyékot adó fák”. Ezen a területen Indián közösségek tagjai élnek, akik a fehér embert kis testvérnek nevezik, míg ők a nagy testvérek. Nagyon gazdag tudással rendelkeznek és azt tartják, hogy ezt a területet az Istentől kapták, hogy hasznosítsák és felügyeljék, ennek megfelelő gondossággal művelik. A kávéfarm, ahonnan a tesztelt kávé érkezett, mindössze 2 hektár nagyságú, termése javarészt Caturra fajtájú és kiemelkedő minőségű. Válasszátok bátran, jó kóstolást! - tudtuk meg a forgalmazótól.

Tisztelt Olvasó!

Tesztünk óhatatlanul szubjektív, eredményeink függnek a rendelkezésünkre álló gépektől, és a tesztelők egyéni izlésétől,  mindazonáltal elég jól megközelítik azt a végeredményt, amit egy fogyasztó fog tapasztalni otthonában a hozzávetőleg hasonló képességű háztartási gépei birtokában. A kereskedelmi minőségű (tehát kiváló) gépeket használó kávézók hozzáértő személyzettel sokkal többet is kihozhatnak a kávékeverékekben rejlő ízekből, de hozzáértés és a minőség iránti elkötelezettég hiányában a mi eredményeinket is alulmúlhatják.

A Kapucziner Kávémanufaktúra tulajdonosától, Németh János -tól kaptuk a lehetőséget a tesztelésre.

Pontozás:

Krém egységessége, tartóssága: 1-5 pont
Íz harmónia: 1-10 pont
Testesség: 1-5 pont
Ár/érték arány: 1-10 pont

A tesztelés szempontjairól bővebben itt olvashat!


Kávé típusa: Kapucziner Kolumbia El Mirador

Pörkölés ideje: 2016.01.08, Lejárat ideje: , Csomagolás: 250g-os szelepes csomagolás
Ár: 8.000 - Ft/kg, Forgalmazó adatai


Lagoon79:

Személy szerint nagyon vártam az aktuális minta bontását, hiszen egy Dél-Amerikából származó SO arabica kávé volt terítéken. Bontásakor nem is okozott csalódást, hiszen a zacskóból kellemes, fűszeres-dohányos illatkeverék szállt fel. A pörkölés egyenletes, (elsőre számomra picit sötétnek tűnt) a szemek épek. Némelyiken kisebb olajkiválás volt látható. Az első meglepetés akkor ért, mikor átlagos, közepes hőfokon készítettem egy italt belőle. A crema és az íz is azt mutatta, hogy bizony itt jóval alacsonyabban kell keresni az optimumot. Végül, egy robusztás blendhez használt, igazán alacsony tartományban találtam meg az adott területre jellemző csokis-fűszeres íz világot, amihez megfelelő némi aszalt gyümölcsös beütés is párosul. Itt már – bár csak jelzés értékkel – de megjelent egy kellemes savasság is. Viszont üröm az örömben, hogy ezen az alacsony hőmérsékleten az ital ellaposodott. Jó lenne egy kicsit világosabban, esetleg más profilú pörköléssel is megkóstolni, hogy ott mit tud mutatni. Átlagos őrlésfinomsággal, alacsony hőfokon 16-17 gramm őrleményből készítve, dupla-ristrettóként és eszpresszóként kóstoltam.

Kávégép: Brasilia Portofino T3 / Kávéőrlő: Mazzer Super Jolly
Pontszám: Krém: 4 / Íz, harmónia: 7,5 / Testesség: 3,5 / Ár-érték arány: 6 / Összpontszám: 21

 

Monyesz:

A kávé minőségi csomagolásban érkezett, minden szükséges adat feltüntetve, praktikus visszazárható tasakban. Felbontva erőteljes illat csapott meg, a szemrevételezésnél pedig a szokásosnál egy kicsivel sötétebb pörkölés tűnt fel. Amúgy a pörkölés szép egyenletes volt, törött szemet, port nem találtam. A közepes darálás és a 17g-os adag tökéletes találat volt, a teszt ideje alatt nem is kellett ezeken változtatni. A kissé sötétebb pörkölés enyhébb aromákat mutatott, ami selymes, harmonikus ízhatást biztosított. A cremára nem lehetett panasz, bár keverés után vékonyodott. Cukor nélkül vagy picike barna cukorral kiváló italt adott. Kivételesen finom kapucsínót tudtam belőle készíteni, aki a gyümölcsös vonalat nem annyira kedveli, az feltétlenül próbálja ki így elkészítve. Aki pedig épp a gyümölcsös ízek pártján áll, az egy testes, de mégis selymes, savakkal kellemesen ellátott bogyós gyümölcsös alapra épülő, de e mellett az aszalt gyümölcsökre jellemző édeskés-fanyarkás ízjegyeket is felmutató kolumbiai kávét kóstolhat. Különösen élvezetes a kávé lecsengése, amely ugyan nem tart hosszan, mégis arra csábít, hogy igyunk egy következőt.

Kávégép: Gaggia Baby '80 / Kávéőrlő: Compak K6
Pontszám: Krém: 4 / Íz, harmónia: 8 / Testesség: 4 / Ár-érték arány: 7 / Összpontszám: 23

 

Parci:

Közepes pörkölésű, Arabica fajta, Kolumbia El Mirador nevű szemes kávé - áll a Kapucziner Kávémanufaktúra fekete szelepes, simítózáras zacskóján. A névvel és a fajtával semmiképp sem szeretnénk vitatkozni, ami azonban a pörkölést illeti, a tesztidőszak végéig képtelen voltam elhallgattatni a bennem bujkáló kisördögöt: ezt egy kicsit "túltoltad", János. A babok épek, szépek és egészségesek, sötétbarna színűek, némelyik csúcsa megégett, némelyik nagyon enyhén olajos, de ez a ritkább, összességében egy tökéletesen homogén pörkölésű kávé. Csak egy leheletnyit kellett (lehetett) volna világosabbra hagyni... Az illat túl sok extrát sajnos nem tartogatott, sőt, ha őszinték akarunk lenni, akkor keveset sem. Füst. Kóstolva aztán helyére kerülnek a dolgok, már elsőre is remekül muzsikált, igaz, a tippet a kifejezetten alacsony (praktikusan robusztás kávé tartomány, annak sem a teteje) hőfokra idejekorán megkaptam. Ez 82 fokos bojlervízhőt jelentett, normál lefolyással; magamtól és látatlanban biztosan 90 foknál indultam volna, esetleg a babok negrósodására való tekintettel 88. A csésze tartalmára viszont még így sincs panasz, tényleg inkább az elszalasztott lehetőség fáj, már amennyire ezt a vájtnyelvű tesztelő egyáltalán tudhatja. Gyanítani mondjuk mindenképp ér, fogalmazzunk úgy tehát, hogy nagyon erős a gyanú, hogy egy picit szigorúbb profillal, egy árnyalattal világosabbra hagyva szegény szemeket, telitalálat lenne. Lett volna. Így ami marad, az egy kifejezetten különleges, édes-savas ízérzet, ami a korty elején domináló csokisabb vonal mellé érkezik meg. Nem rossz párosítás egyébként, és talán ez is lehetett a pörkölő szeme előtt lebegő cél, de sajnos a két kapura játszásnak is megvannak a korlátai, jelen esetben a kapufa. Cukor szükségtelen hozzá, és ezért mindig jár a plusz pont, egy jó eszpresszó a - nagyon is szükséges - savaival együtt is természetesen édes! A krém tipikusan arabicás, nem sok, de gyönyörű leopárdmintás. Nicola "fele kávé, fele krém" Portinari persze biztos reklamálna, de két Michelin-csillaggal is lehetnek fura dolgai az embernek... az olasz bár kávéján túl is van élet, tesztalanyunk talán legnagyobb baja, hogy annak ajtajához közelítve az utolsó távolodó lépés egy picit bátortalanra sikeredett. Ám soha rosszabbat!

Kávégép: Dalla Corte Mini/ Kávéőrlő: Mazzer Mini Electronic
Pontszám: Krém: 3 / Íz, harmónia: 7 / Testesség: 4 / Ár-érték arány: 7 / Összpontszám: 21

 

Lorien:

A csomag bontásakor kellemes, intenzív illatok fogadtak, de sajnos kicsit csalódott voltam, amikor megláttam a kissé sötétbe hajló pörkülésű, és egyébként szemrevalóan ép szemeket. Alaposabban megvizsgálva őket, néhol még nagyobb olajkicsapódásokat is találtam. Szerencsére az első néhány csapolás után bebizonyosodott, hogy bár lehet, hogy kedvem szerint nem ez az optimális pörkölés, de még itt is bőven él a kávé. Nagyjából átlagos őrlést kért, a Kapuczínernél már megszokott magasabb dózissal. Hőmérséklet tekintetében nem érdemes túlfűteni a gépet, inkább a normál tartomány alján érdemes keresgélni, nekem a 95 fokos bojlerhőmérséklet vált be a legjobban. Könnyű csapolni, lefolyása mintaszerű. Krémje az SO viszonylatban megszokott átlagos mennyiség és minőség körül alakul. Mintázódásra hajlamos, a cukrot épp nem tartja meg, csak esését tompítja, kavargatás után összeáll, a fogyasztás végéig kitart. Ízvilága a klasszikus vonal határán áll, de még a gyümölcsös jegyek is szépen visszaköszönnek. Csokoládés alapokon, füstös-fűszeres, dohányos, pirított mandulás ízek jellemzik, amelyet jól kiegészítenek a pirosbogyós- és trópusi gyümölcsös jegyek. Ez utóbbiakat egy-másfél mokkáskanál barnacukor szépen fel is erősíti. Utóízében némi mokkás, pirított magvas lecsengést éreztem. Tejes italban szintén jól vizsgázott.

Kávégép: La Cimbali Domus Classic / Kávéőrlő: Mazzer Mini
Pontszám: Krém: 3,5 / Íz, harmónia: 7 / Testesség: 4 / Ár-érték arány: 7 / Összpontszám: 21,5

 

Weinmaker:

Igényes, minőségi csomagolás. Közepesnél sötétebb, egészséges, egyenletesre pörkölt kávébabok találhatóak a szelepes zacskóban. Illatuk kellemes, dohányos, fűszeres jellegű. Az őrlési finomság a joker fokozat környékén található. Egy picit érdemes megnövelni az adagolást, ahogy általában a single origin kávéknál ildomos. Hőfok tekintetében nem érdemes a magasabb tartományban keresgélni, ez már az első kóstolás alkalmával bebizonyosodott. Valahol az átlagos hőmérséklet alatt érdemes próbálkozni. A lefolyás köszönhetően a minta frissességének szép, a krém mennyisége és minősége jó, mintázódásra hajlamos. A cukrot süppedősen nyeli el, és kitart a fogyasztás végéig. Ízében a sötétebb pörkölés miatt nem annyira gyümölcsös, savas vonal dominál, inkább a klasszikus, de így is nagyon kellemes ez a kávé. A csokoládés, fűszeres, dohányos aromákat szépen egészítik ki a gyümölcsös ízjegyek. Ezek leginkább bogyós és aszalt gyümölcsök, visszafogott savassággal. Az összbenyomás harmonikus, és nekem tetszett annak ellenére, hogy Kolumbiából ittam már sokkal gyümölcsösebb verziót is. Testessége jó. Finom volt risztrettónak, eszpresszónak, de kapucsínónak is tökéletesen bevált.

Kávégép: Quick Mill 0650, Gaggia Classic PID / Kávéőrlő: Fiorenzato F64E / Víz: BWT Water&More Bestmax
Pontszám: Krém: 4 / Íz, harmónia: 8 / Testesség: 4 / Ár-érték arány: 7 / Összpontszám: 23

 

Név Krém Íz Test Ár Össz:
Lagoon79 4 7,5 3,5 6 21
Monyesz 4 8 4 7 23
Parci 3 7 4 7 21
Lorien 3,5 7 4 7 21,5
Weinmaker 4 8 4 7 23

Kapucziner Kolumbia El Mirador szemeskávé teszt kávébabokKapucziner Kolumbia El Mirador szemeskávé teszt shotKapucziner Kolumbia El Mirador szemeskávé teszt krém
Kapucziner Kolumbia El Mirador szemeskávé teszt eszpresszóKapucziner Kolumbia El Mirador szemeskávé teszt kapucsínó

Összegzés: Minőségi, szelepes, tetszetős csomagolás, ahogy már korábban is láthattuk a Kapuczínernél. Egyenletes, közepesen sötét pörkölésű, egészséges kávébabok alkotják a mintát, kellemes illatot árasztva. A legjobb eredmény érdekében az őrlőt a joker állásba érdemes állítani, vagy annak környékén, úgy, hogy normális lefolyást kapjunk. Hőmérséklet tekintetében az átlagos alatti zónában érdemes keresgélni. A friss mintának köszönhetően a lefolyás szép, és a krém mennyisége, állaga, olajossága is jó. Szépen mintázódik és a single origin kávéknál megszokott szintet hozza. A cukrot tompítja, és a fogyasztás végéig kitart. Ízében csokoládés, pörkölt magvas, dohányos, fűszeres aromák a meghatározók, amiket szépen egészítenek ki a gyümölcsös ízjegyek. A gyümölcsösség nem annyira harsány, és a savak is visszafogottak, de ettől függetlenül kellemes az összkép. Testessége jó. Ajánljuk risztrettónak, eszpresszónak, de tejes italok alapjaként is tökéletesen megállja a helyét. Érdemes megkóstolni.

http://www.kapucziner.hu/single-origin-kave/del-amerikai-kave/kolumbia-el-mirador-arabica-kave

 

Jellemzők
Pörkölés: közepes pörkölésű
Összetétel: 100% arabika
Ajánlott kávékészítési eszköz
Karos gép:
Automata:
Filter:
Ajánlott kávéital
Risztrettó:
Eszpresszó:
Tejes ital:

A teszthez használt kávégépet a Pasco Kft. biztosította. A legfinomabb kávé elkészítéséhez a BWT vízszűrő megoldásait ajánljuk.

 kávékorzó kávészaküzletA termék megvásárolható webáruházunkban!

Ha kóstolta már ezt a kávét pontozza le Ön is a mi pontozási rendszerünk alapján, illetve írja le véleményét!
A tesztel kapcsolatos véleményét elmondhatja fórumunkban. Kattintson ide!