KezdőlapbelépésregisztrációFórumkosárfacebookyoutube

Goriziana Caffé Aroma Piú - hamisítatlan olasz ízvilág, kedvező áron

Goriziana Caffé Aroma Piú szemeskávé teszt 1967-ben alapították a Torrefazione Gorizianát . Cég a Rogelja és Crobe család tulajdonában van. Majdnem ötven éves tapasztalattal dolgoznak azon, hogy garantálják a finom és legjobb kávékeverékeket. A minőségi kézműves pörkölésnek köszönhetően az íz változatlan. A cég folyamatosan nő az évek alatt, és a tartomány legnagyobb pörkölője lett. Több mint 24 országba szállítanak világszerte. Márkáik: Goriziana Caffé, Go Caffé, San Giusto Caffé. A Qualitycoffee.hu az olasz kávé elkötelezett híve. Sokáig kerestük olyan pörkölőt, aki az otthoni és bárkávék területén is kiemelkedőt nyújt. A Goriziana Caffé 3 éve lett partnerünk, széles kávé kínálata és különleges aromái miatt. A valódi olasz kávét szeretnénk mindenki csészéjébe megfizethető áron! A Goriziana Caffé Aroma Piu Blend egy minőségi kávékeverék, exkluzív aromával és kivételesen harmonikus ízekkel, hála a körültekintően válogatott arabika kávéfajták magas arányának. A magas hegyvidéki robuszta szemek jelenlétének köszönhetően garantált a gazdag, tartós és sűrű kávéhab. Így alkotva tökéletes egyensúlyt - tudtuk meg a forgalmazótól.

Tisztelt Olvasó!

Tesztünk óhatatlanul szubjektív, eredményeink függnek a rendelkezésünkre álló gépektől, és a tesztelők egyéni izlésétől,  mindazonáltal elég jól megközelítik azt a végeredményt, amit egy fogyasztó fog tapasztalni otthonában a hozzávetőleg hasonló képességű háztartási gépei birtokában. A kereskedelmi minőségű (tehát kiváló) gépeket használó kávézók hozzáértő személyzettel sokkal többet is kihozhatnak a kávékeverékekben rejlő ízekből, de hozzáértés és a minőség iránti elkötelezettég hiányában a mi eredményeinket is alulmúlhatják.

A Goriziana kávé hivatalos forgalmazójától, a Qualitycoffee -től kaptuk a lehetőséget a tesztelésre.

Pontozás:

Krém egységessége, tartóssága: 1-5 pont
Íz harmónia: 1-10 pont
Testesség: 1-5 pont
Ár/érték arány: 1-10 pont

A tesztelés szempontjairól bővebben itt olvashat!


Goriziana Caffé Aroma Piú szemeskávé teszt csomagolásKávé típusa: Goriziana Caffé Aroma Piú

Pörkölés ideje: , Lejárat ideje: 2017.10.05 , Csomagolás: 1kg-os szelepes csomagolás
Ár: 3.980 - Ft/kg, Forgalmazó adatai


Lagoon79:

E heti tesztmintánk bontásakor a zacskóból elsőre nem túl kellemes, dohányos-füstös illat áradt. Ez valamint a babok látványa egyértelművé tette, hogy az olaszos vonal képviselőjével van dolgunk és robusztát is tartalmaz a keverék. A különböző összetevők külön pörkölését sejteti, hogy jobban szemrevételezve a kávészemeket, találhatunk köztük sötétebb illetve közepesen sötét szemeket. Némely babon kisebb pontokon látszik égésnyom valamint elvétve törött szemmel is találkozhatunk. Őrlésnél kicsit finomodik, kellemesebbé válik a fent említett illat. Finomság tekintetében, a „joker” állástól kevéssel kellett csak finomabb irányba tekerni a darálót, hőfoknál viszont a lefelé történő nagymértékű állítás elengedhetetlen volt. Számomra dupla ristrettóként fogyasztva volt a legjobb, amelyet nyitott karban, Reneka szűrővel 16 gramm őrleményből, alacsony hőfokon készítettem. Gondos előkészítést követően a lefolyás gyorsan összeállt, szép egyenletes tölcsért formázott a szűrő alján. A crema mennyisége megfelelő, viszont mintázódásra kevésbé hajlamos. Ízben sok izgalmat nem tartogatott a minta, kakaós-mogyorós ízeket mutatott. Első próbálkozásoknál utóízben mindig megjelent egy nem kellemes keserű íz, ezt a hőfok lejjebb vitelével - ahol a kávé már szinte hőhiányosnak tűnt (a crema már halvány barnás) – lehetett kiölni belőle. Itt, pici fehércukorral fogyasztva, kis savat is elő lehetett csalogatni. Tejes italként a kávé elvékonyodik, ízéből halványan a kakaós vonal megmarad, de egyértelműen elnyomja a tej. Amit már bontáskor sejtettem, hogy sok hőre nem lesz szükség, így ezt a kávét érdemes lenne automata gépben is kipróbálni. Ez meg is történt, aminek eredményeként egy nagyon kellemes, a fentebb említett ízjegyeket tartalmazó ital készült. Tehát aki rendelkezik jól beállított, darálós automatával és kedveli az olaszos vonalat, annak bátran ajánlom a keverék kipróbálását.

Kávégép: Brasilia Portofino T3 / Kávéőrlő: Mazzer Super Jolly
Pontszám: Krém: 4 / Íz, harmónia: 7 / Testesség: 4 / Ár-érték arány: 7,5 / Összpontszám: 22,5

 

Monyesz:

A tesztkávé pörkölése közepesnek mondható, itt-ott találtam árnyalatnyi eltérést, a babok hamvas fényűek. A zacskó bontásakor klasszikus kávéillat áradt ki, enyhén édeskés, karamellás beütéssel. A darálási szintet gyorsan sikerült eltalálni a közepes közelében, amit nem is kellett változtatni a teszt hete alatt, csak a kezdeti 16.5g-os adagot emeltem meg 17g-ra. A termosztátot a külső jelek alapján a közepes alá állítottam. Ez jó döntés volt, csak a gép hőháztartását kellett figyelni egy tökéletes csapoláshoz. Egész végig szép lefolyást produkált, a minta friss pörkölésű, illetve a szerintem legalább 20% robuszta tartalom jó szolgálatot tett. Inkább a közepes vagy világosabb árnyalatú crema vált be, a mogyorónál sötétebb árnyalat esetén már éreztem egy kesernyés vonalat. A crema vastag volt, a cukrot szépen nyelte el, és keverés után is bőven megmaradt, bár az olajossága nem volt kiemelkedő. Ízében egy klasszikus bárkeveréket idézett fel bennem, a kakaós, mogyorós, pörkölt magvas, malátás ízvonallal. Semmi kiugró, de mindez a jó testességgel, a kellemes lecsengéssel az utóízben egy bármikor szívesen fogyasztható kávénak bizonyult. Kevéske cukrot elvisel, túlzásba vinni semmi esetre sem szabad, mert elnyomja az ízjegyeket. Tejes italnak is megállta a helyét bár nem produkált kiugrót.

Kávégép: Gaggia Baby '80 / Kávéőrlő: Compak K6
Pontszám: Krém: 4 / Íz, harmónia: 7 / Testesség: 4 / Ár-érték arány: 8 / Összpontszám: 23

 

Parci:

Igéző, szép szemek, tökéletes barna, fénylő, telt idomok, jó testesség. A Goriziana pörkölő egyik kávéja járt nálunk, el is merültünk a bűnös élvezetekben. Klasszikus vonal, szerencsére nem feketébe húzott pörkölés. Három különböző színárnyalatú, szép, zömében egész babok keveréke, csak minimális olajosság, a csúcsok csak kis százalékban égettek. Összességében nem rossz látvány, mert bár nem úgy fest, mint egy csúcskategóriás blend, de korrekt munka. Az illata egy picit émelyítő, de csak egy picit. Csokoládé és dohány dominál, és egyáltalán nem rossz élmény egy nagyot szippantani a zacskóból (és nem a szó technocoli értelmében). Kóstolva már egy kicsit vegyesebb benyomásokat tett. Krémes, vastag, sűrű kávé, melyben virgonc savakat ne keressünk, nem arról szól, itt csokoládé, nugát és mogyorókrém van fókuszban. Meg sajnos egy kis füstös keserűség. És ha őszinték akarunk lenni, akkor az előbbiek sem annyira, mint várnánk, valahogy elmarad a katarzis, tompák az ízek, közepesen lelkesítő a végeredmény. Nincs baja, de igazán erényei sem, több csokoládé és nugát kellene és kevesebb füst. Persze lehet, hogy csak a tesztelést megelőző héten elfogyasztott, ipari mennyiségű paracetamol tette meg romboló hatását... Alacsony, "robuszta-joker" hőfokokkal kísérleteztünk, azon belül a felső tartományban hamar keseredik, lejjebb ereszkedve viszont bezárkózik, így végül a 83 fokos (bojler) víznél állt be az egyensúly, kicsit lassított lefolyással. A cukrot remekül tartja, meg lehet próbálni kísérletezni vele, nekem például nem volt annyira ellenemre, mint általában. Krémben nincs hiány és cappuccinónak sem rossz, sőt, talán úgy tetszett a legjobban, az édeskés tejhab szépen eltüntette a füst utolsó fecskéit is. Érzésre erős hatású kávé, a tesztek után sosem volt hiány a pörgésben. Egyszer lefekvés előtt nem sokkal is fogyott belőle... jobb lett volna megvárni a reggelt.

Kávégép: Dalla Corte Mini/ Kávéőrlő: Mazzer Mini Electronic
Pontszám: Krém: 4,5 / Íz, harmónia: 6 / Testesség: 4,5 / Ár-érték arány: 8 / Összpontszám: 23

 

Lorien:

Közepesen sötét, nagyjából egyenletes pörkölésű, selymes fényű szemekből áll. A kávébabok épek, némelyiken kisebb mértékű olajkicsapódás látható. Majdnem joker állásban volt ideális az őrlés a szokásos dózissal, és átlagos körüli hőmérsékleti beállításokkal működött a legjobban. Lefolyása szép, egyenletes, olajfestékszerűen sűrű krém hömpölygött a csészébe. Krémje bőséges, nagyon jó szerkezetű. Mintázódik, a cukrot megtartja, a fogyasztás végéig kitart. Étcsokoládés, kakaós dominancia mellett fás, vaníliás, robusztás-fűszeres jegyek jellemzik, enyhe pörkölt magvas lecsengéssel. A cukor jót tesz neki, szépen kiemeli a nugátos, marcipános ízeket. Tejes italban szintén tetszett, egyaránt finom, klasszikus kapucsínót és macchiátot tudtam készíteni belőle. Koffeintartalma érezhető, de még nem túl magas.

Kávégép: La Cimbali Domus Classic / Kávéőrlő: Mazzer Mini
Pontszám: Krém: 5 / Íz, harmónia: 6,5 / Testesség: 4 / Ár-érték arány: 8 / Összpontszám: 23,5

 

Weinmaker:

A kávébabok közepesen sötét pörkölésűek, nagyjából egységesek, és egészséges szemeket tartalmaznak. Első blikkre egész korrekt, és az illatuk is kellemes. Az őrlési beállítás valahol a joker állás környékén van. A lefolyás sűrű, olajos, vastag krémfolyamként érkezik a csészébe. Mennyisége bőséges, állaga, olajossága jó, és a cukrot szépen tartja, süppedősen nyeli el. Érdemes odafigyelni, hogy ne legyen túl sötét a crema, mert akkor már füstös, égett ízek is előjöhetnek. Hőfok tekintetében az alacsonyabb régiókban érdemes emiatt keresgélni, de ebben segítségünkre van a crema színe, ami akkor jó, ha mogyoróbarna. Ízében a klasszikus olasz stílussal találkozhatunk, ahol elsősorban a csokoládé, kakaó, nugátos ízjegyek dominálnak, kiegészülve egy kis vaníliás, pörkölt mogyorós aromákkal. A cukor jótékonyan hat az összképre, de gyümölcsösséget még nyomokban sem tartalmaz. Korrekt, rendesen összerakott blend, amely mind eszpresszónak, mind pedig kapucsínónak fogyasztva kellemes összbenyomást tett rám.

Kávégép: 2elle Eletta (Bezzera Giulia) / Kávéőrlő: Fiorenzato F64E / Víz: BWT Water&More Bestmax
Pontszám: Krém: 4,5 / Íz, harmónia: 6,5 / Testesség: 4,5 / Ár-érték arány: 8 / Összpontszám: 23,5

 

Név Krém Íz Test Ár Össz:
Lagoon79 4 7 4 7,5 22,5
Monyesz 4 7 4 8 23
Parci 4,5 6 4,5 8 23
Lorien 5 6,5 4 8 23,5
Weinmaker 4,5 6,5 4,5 8 23,5

Goriziana Caffé Aroma Piú szemeskávé teszt kávébabokGoriziana Caffé Aroma Piú szemeskávé teszt kifolyásGoriziana Caffé Aroma Piú szemeskávé teszt csapolás
Goriziana Caffé Aroma Piú szemeskávé teszt csészeGoriziana Caffé Aroma Piú szemeskávé teszt cukorGoriziana Caffé Aroma Piú szemeskávé teszt kapucsínó

Összegzés: A Goriziana Aroma Piú mintája nagyjából egyenletes, közepesen sötét pörkölésű, egészséges kávébabokat tartalmazott. Bontáskor csokoládés, dohányos illatot árasztott. A legjobb eredmény érdekében az őrlési beállítást a joker fokozat környékére érdemes belőni, nagyjából úgy, hogy normál lefolyást kapjunk. Hőmérséklet tekintetében pedig az átlag alatti, alacsony tartományt érdemes megcélozni, úgy, hogy a crema színe ne legyen sötét, mert akkor füstös, égett ízek rontják el az amúgy kellemes összképet. A lefolyás szép, vastag, sűrű krémfolyam hömpölyög a csészébe. Szerkezete, állaga nagyon jó, a cukrot szépen tartja, és kitart a fogyasztás végéig. Ízében a csokoládé, kakaó, nugát, pörköltmagvas, mogyorós aromák a meghatározók, pici vaníliás fűszerességgel a háttérben. Vagyis a klasszikus olasz iskola köszön vissza. Kellemes, jól összerakott blend, minden hibától mentesen. Utóíze hosszan tart. Koffeintartalma érezhető. Egyaránt jól szerepelt eszpresszónak, és tejes ital alapjaként is.

 

Jellemzők
Pörkölés: közepes pörkölésű
Összetétel: 70% arabika - 30% robuszta
Ajánlott kávékészítési eszköz
Karos gép:
Automata:
Filter:
Ajánlott kávéital
Risztrettó:
Eszpresszó:
Tejes ital:

A teszthez használt kávégépet a Pasco Kft. biztosította. A legfinomabb kávé elkészítéséhez a BWT vízszűrő megoldásait ajánljuk.

Ha kóstolta már ezt a kávét pontozza le Ön is a mi pontozási rendszerünk alapján, illetve írja le véleményét!
A tesztel kapcsolatos véleményét elmondhatja fórumunkban. Kattintson ide!