KezdőlapbelépésregisztrációFórumkosárfacebookyoutube

Contador Aroma - többet tudna ha...

Contador Aroma szemeskávé teszt Cégünk közel 20 éve foglalkozik kávépörköléssel. A pörkölésnél a klasszikus vonalat képviseljük, amit mi olasznak nevezünk, az olaszok viszont magyar pörkölésnek hívnak, mivel az igazi olasznál egy árnyalattal világosabb. Üzemünk Szolnokon működik családi vállalkozásként, nálunk a tudás, a kávé szeretete és a minőség iránti elkötelezettség apáról lányára szállt. Azon dolgozunk, hogy minél több otthonban élménnyé varázsoljuk a kávézást. A gondosan kiválasztott alapanyagokból hozzáértő pörköléssel, saját receptúráink alapján készült termékeket mindig frissen kínáljuk vásárlóinknak, hiszen aki már kóstolta, az tudja, hogy a frissen pörkölt kávé az igazi kávé. Első, és 20 év után ma is egyik legnépszerűbb blendünk. A keverék összetevői között találunk testes, jellegzetes ízű dél-indiai robustát, mely kiváló eszpresszó alapanyag. A világ legjobb robustái közül sok Indiában terem, ahol a kávékat gyakran árnyékolók alatt termesztve védik az erős napsütéstől. Arabica fajták közül egy száraz feldolgozású, sokoldalú fajtát választottunk Brazília déli részéről. Az édes, enyhén savas brazil arabicával való házasítás eredménye egy aromában gazdag, kakaós ízvilágú, kissé gyümölcsös, krémes kávé - tudtuk meg a forgalmazótól.

Tisztelt Olvasó!

Tesztünk óhatatlanul szubjektív, eredményeink függnek a rendelkezésünkre álló gépektől, és a tesztelők egyéni izlésétől,  mindazonáltal elég jól megközelítik azt a végeredményt, amit egy fogyasztó fog tapasztalni otthonában a hozzávetőleg hasonló képességű háztartási gépei birtokában. A kereskedelmi minőségű (tehát kiváló) gépeket használó kávézók hozzáértő személyzettel sokkal többet is kihozhatnak a kávékeverékekben rejlő ízekből, de hozzáértés és a minőség iránti elkötelezettég hiányában a mi eredményeinket is alulmúlhatják.

A Contador kávé hivatalos forgalmazójától, a Contador Caffe Kft. -től kaptuk a lehetőséget a tesztelésre.

Pontozás:

Krém egységessége, tartóssága: 1-5 pont
Íz harmónia: 1-10 pont
Testesség: 1-5 pont
Ár/érték arány: 1-10 pont

A tesztelés szempontjairól bővebben itt olvashat!


Contador Aroma szemeskávé teszt csomagolásKávé típusa: Contador Aroma

Pörkölés ideje: , Lejárat ideje: , Csomagolás: 250g-os szelep nélküli csomagolás
Ár: 3.360 - Ft/kg, Forgalmazó adatai


Paljoc:

Mintánk ezúttal szelep nélküli fekete csomagolásban érkezett, a zacskón jelölt érték szerint 65% robuszta tartalommal. Bontás után közepesen sötétre pörkölt, nem teljesen egységes színű szemeket öntöttem az őrlőbe. Itt ért az első meglepetés, ezt a blendet a kés összeérés határát súroló finomsággal kell darálni a megfelelő lefolyáshoz. A helyes beállítás megtalálása után viszont viszonylag egyenes lefolyást lehetett adni a 25-30 másodperces kivonatolásoknak, de érdekes módon ez a kávé a készítés terén nem viselkedik robuszta bombaként. Cremája ugyan van, de közel sem olyan bőséges és állagú, mint az összetétel alapján vártam. Hőfokkal kapcsolatban ért a következő meglepetés, bírja, sőt igényli a közepesen magas tartományt, nálam ez 90 fok körül volt. Itt már messze nem szoktam robusztás blendeket csapolni. Íz tekintetében fanyarkás, kakaóporos, enyhén kesernyés, fás-földes jegyek, olyan klasszikusra hajazó, de kicsit lapos, nem túl izgalmas és a testesség is hagy némi kívánnivalót maga után. Egyáltalán nem emlékeztet a nehéz, sűrű, magas beltartalmú klasszik robusztás eszpresszó vonalra. Mindazonáltal bántó ízeket nem tapasztaltam, de kiugróan pozitívakat sem, kicsit semleges vélemény alakult ki erről a robuszta bomba mivoltát meghazudtolóan viselkedő, tejes italokban szinte elvesző keverékről.

Kávégép: Catler ES9010 / Kávéőrlő: Catler CG8010
Pontszám: Krém: 4 / Íz, harmónia: 5,5 / Testesség: 3,5 / Ár-érték arány: 6 / Összpontszám: 19

 

Monyesz:

A mintát szelep nélküli zacskós csomagolásban kaptuk, ami mai napság kissé elavult. Pörkölési vagy lejárati dátumot sem találtam, ami kifejezetten baj. Minden esetre a kóstolás elárulta, hogy ez a pörkölés már kissé öregecske, szerencsére a magas robuszta tartalom megmenti. Finom őrlést kíván, így 18.5g is elfért a dupla szűrőben, ugyanakkor az elnyújtott lefolyás nem tett neki jót, kesernyés utóízt kaptam ezekben az esetekben. Érdemes figyelni az elkészítés idejére, és belül maradni a 25-30mp-en. A crema a robusztának köszönhetően vastag, a cukrot is megtartja, szépen mintázódik, a fogyasztás végéig bőséges marad. Az ízekben is elsősorban a robusztás jelleg köszön vissza. Gyümölcsös, arabikás vonalnak nyoma sincs. Ha volt is, annyira már öreg ez a pörkölés, hogy az elveszett. Aki viszont csak egy kis robuszta ízre, hatásra hajt, annak megfelelő lehet ez a kávé. Kissé ellaposodva, de hozza a kakaós, enyhén édeskés, olajos magvas ízvilágot, némi földes ízzel vegyítve. Mentes a gumis, égett ízektől. Biztos, hogy egy friss pörkölés ennél többet mutatott volna a blend valódi tudásából. Tejes italnak is elfogadható.

Kávégép: Gaggia Baby '80 / Kávéőrlő: Compak K6
Pontszám: Krém: 4 / Íz, harmónia: 6 / Testesség: 3 / Ár-érték arány: 6 / Összpontszám: 19

 

Parci:

A minta, mint a hinta, úgy lengedezett a két végállapot között. Ugye 65% robuszta tartalom mellett eleve nem gyümölcsöt és savakat vár az ember, inkább masszív krémességet, karcosabb ízeket, jó esetben tömény csokisságot, mogyorósságot, esetleg fűszerességet. Látványra még kifejezetten biztató. Ugyan nem teljesen homogén a pörkölés, elő-előbukkannak az égett csúcsú,illetve olajosabb babok is, de összességében meglepően szolid, középbarna színű. Hurrá, ez még izgalmas lehet! Illatában dohánylevél, nagymama cigifüstje és kis földesség, de nyoma sincs a gyártó drágább, dupla ennyi arabica-szemeket tartalmazó blendjénél érzett kellemetlen, értelmezhetetlen, szúrós marcipánszagnak. Még mindig optimisták vagyunk. Az első elkészítésnél aztán jön a koki, jön a saller, a normál beállítások mellett kb. 5 mp alatt telik meg a csésze egy híg, vizes löttyel. Irány a kuka, nézzük újra, jóval finomabb beállításra lökdösve a darálót. Siker, de csak annyira, mint a Pannon Pumának a távugrási rekordkísérlet, mert hogy 5 helyett most már 8 másodperc alatt ömlik le a barna víz. Pár újabb próbálkozással sikerül a darálót a hipertér tartományig juttatni, a síktárcsák két kvarknyi távolságra zakatolnak egymástól, de összejön a 25 másodperces lefolyás. Szerencse, mert a még finomabb őrleményhez már picit a teret is görbíteni kellett volna. Jön tehát huszonöt keserves másodperc, mert krém, hát az nincs, csak a foszlós-világos kivitelben, vizes folyománnyal, ilyet pedig a Nagy Átlagos Vendéglátóipari Egységben is kapunk az ebéd végén "Kér egy finom kávét?" jeligére. Mielőtt megkóstolnánk, jegyezzük meg, hogy ez a kávé döglöttebb a balatoni angolnánál. Kóstolás után már csak a kármentés lehetséges: a kávé nem keserű, nem bántó, akár - és főleg az áráért - érdekes is lehetne, de jelen állapotában ebből vajmi keveset mutat meg. Kár érte, mert sok robusztahangsúlyos keverékkel ellentétben kíváncsivá tett, tulajdonképpen egy meglepően korrekt, bántó illatoktól és ízektől mentes, potenciális napindító blend, a kávépiramis négyzetes talapzata. Lenne, ha.

Kávégép: Dalla Corte Mni/ Kávéőrlő: Mazzer Mini Electronic
Pontszám: Krém: 1 / Íz, harmónia: 5 / Testesség: 1 / Ár-érték arány: 4 / Összpontszám: 11

 

Lorien:

Sötétbe hajló, nem teljesen egyenletes pörkölés. A szemek között találhatóak töredezettek, iletve a zacskó alján egy kis törmelék is. Nagyon nehezen sikerült megtalálni az optimális készítési paramétereket: magas dózis (akár 21-22g is kellett a duplához), extrém finom őrlés, szinte már összeérő késekkel, és alacsony hőmérséklet mellett a tankönyvinél rövidebb, 21-22 mp körüli csapolással lett a legjobb. A lefolyás ekkor sem volt a legszebb, 65%-nyi robusztától egészen mást várnánk: az első félidejében köpködött, eltáncolt, és csak a második félidőre simult ki és krémesedett fel, némi szőkülési hajlammal. A csomagoláson nem találtam semmilyen dátumra utaló jelzést, de nekem úgy tűnik, mintha már öregedő félben lenne a minta. A krém mennyisége ezzel együtt végül rendben lévő, mintázódik, a cukrot tartja, szerkezete és olajossága is elég jó. Ízeiben sem találtam eleinte semmi különösebbet, ám a vallatás során sikerült szóra bírni és egy egészen jófajta, hibáktól mentes, sőt szerethető robusztás világ tárult fel. Rumos-kakaós, barackmagos, édeskés-fűszeres (de nem émelyítő) dominancia mellett nugátos, marcipános, pörkölt gabonás, mokkás jegyeket mutatott, pont annyi csersavasággal, ami még jót tesz az összhatásnak. Természetes édessége miatt nem feltétlenül kíván cukrot sem, de akár másfél-két mokkáskanálnyit is adhatunk hozzá, fokozva az élményt. Tejes italban hozza a kötelezőt, de nem többet. Kíváncsi lennék rá, hogy milyen lehet igazán frissen, gyanítom, hogy sokkal jobban is szerepelhetett volna.

Kávégép: La Cimbali Domus Classic / Kávéőrlő: Mazzer Mini
Pontszám: Krém: 4,5 / Íz, harmónia: 5,5 / Testesség: 4,5 / Ár-érték arány: 6 / Összpontszám: 20,5

 

Weinmaker:

Közepesen sötét, vegyes színű kávébabokból áll a minta. Az első egy-két próbálkozásnál a víz átzúgott a mintán, mert nem számítottam arra, hogy ilyen mértékű finom őrlést igényel. A magas robuszta tartalom miatt az alacsonyabb hőmérsékleti tartományban kísérleteztem. Legjobb formáját normál lefolyás mellett tudtam kihozni. A krém jónak mondható, mintázódásra hajlamos, bár ilyen magas robuszta tartalom mellett jobbat várna az ember. Olajossága és állaga jó, viszont néhány friss arabika is tud ilyen krémességet produkálni. Valószínű, hogy a minta frissességének hiánya okozta ezt a fajta anomáliát. Ízében is kissé fáradt a robuszta túlsúlyos blendek ízvilága köszönt vissza. Kakaós, étcsokoládés alap, pörköltmagvas, mandulás-marcipános, rumos, nugátos aromákkal kiegészülve. Háttérben egy kis földes jegyet felfedezhetünk. A természetes édessége viszont elég jó. Testességben is többet vártam volna, de még a jó határát súrolta. Leginkább eszpresszónak fogyasztottam. Tejes italban nekem nem volt elég intenzív, és elveszett benne.

Kávégép: 2elle Eletta (Bezzera Giulia) / Kávéőrlő: Fiorenzato F64E / Víz: BWT Water&More Bestmax
Pontszám: Krém: 4 / Íz, harmónia: 5,5 / Testesség: 3,5 / Ár-érték arány: 5 / Összpontszám: 18

 

Név Krém Íz Test Ár Össz:
Paljoc 4 5,5 3,5 6 19
Monyesz 4 6 3 6 19
Parci 1 5 1 4 11
Lorien 4,5 5,5 4,5 6 20,5
Weinmaker 4 5,5 3,5 5 18

Contador Aroma szemeskávé teszt kávébabokContador Aroma szemeskávé teszt shotContador Aroma szemeskávé teszt csapolás
Contador Aroma szemeskávé teszt krémContador Aroma szemeskávé teszt cukorContador Aroma szemeskávé teszt eszpresszó

Összegzés: Sötétbe hajló, közepesen sötét, kissé vegyes pörkölésű kávébabok. A legjobb eredmény érdekében érdemes az őrlést nagyon finomra venni, és a magas robuszta tartalom miatt a hőmérsékletet az alacsonyabb régióban tartani, úgy hogy normál lefolyást kapjunk. Mivel a minta kissé fáradt volt, így előfordulhat, hogy egy teljesen friss mintánál máshogy viselkedik. A krém mennyisége jó, bár nem hozza az ilyen robuszta tartalommal bíró blendek szintjét. Olajossága, és szerkezete jó, mintázódásra hajlamos. Ízében is kissé fáradt. Kakaós-étcsokoládés alap, amit mandulás-marcipános, nugátos, pörköltmagvas, rumos, fűszeres aromák egészítenek ki, kis mokkásság, és földes jegyek kíséretében. Testessége jó. Leginkább eszpresszónak ajánljuk. Tejes italban kissé eltűnik.

 

Jellemzők
Pörkölés: közepes pörkölésű
Összetétel: 35% arabika - 65% robuszta
Ajánlott kávékészítési eszköz
Karos gép:
Automata:
Filter:
Ajánlott kávéital
Risztrettó:
Eszpresszó:
Tejes ital:

A teszthez használt 2elle kávégépet a Pasco Kft. biztosította. A legfinomabb kávé elkészítéséhez a BWT vízszűrő megoldásait ajánljuk.

Ha kóstolta már ezt a kávét pontozza le Ön is a mi pontozási rendszerünk alapján, illetve írja le véleményét!
A tesztel kapcsolatos véleményét elmondhatja fórumunkban. Kattintson ide!