KezdőlapbelépésregisztrációFórumkosárfacebookyoutube

Moak Arabica - selymes csokoládé, fémdobozba zárva

Moak Arabica szemeskávé teszt A Moak történetével a kávékorzón megjelent korábbi cikkekben már felszínesen foglalkoztunk. A családi vállalkozás Modica történelmi belvárosának kis két szintes üzlethelyiségéből indult, ahol -- sok száz, ha épp nem több ezer -- hasonló olasz pörkölőhöz, elsősorban a helyi lakosság igényeit elégítették ki. A korábbi évtizedek fejlődése és fejlesztései elsősorban a HoReCa-vonalat érintették, csak az utóbbi években jelentek meg újra a lakossági felhasználóknak szánt kisebb kiszerelésű, bár sajnos őrölt kivitelű kávék (vákuumcsomagolt és fém dobozos kivitelben egyaránt). A lakossági vonal további fejlesztésének első lépéseként a négy „prémium”, fém dobozos kávékeveréket készítették el szemes változatban is. A négy féle változat az Aromatik (tiszta arabika), az Arabica (csekély robusztatartalommal), a Forte (klasszikus 20 százalék körüli robusztatartalmú) és a Decaffeinato, vagyis a koffeinmentes - tudtuk meg a forgalmazótól.

Tisztelt Olvasó!

Tesztünk óhatatlanul szubjektív, eredményeink függnek a rendelkezésünkre álló gépektől, és a tesztelők egyéni izlésétől,  mindazonáltal elég jól megközelítik azt a végeredményt, amit egy fogyasztó fog tapasztalni otthonában a hozzávetőleg hasonló képességű háztartási gépei birtokában. A kereskedelmi minőségű (tehát kiváló) gépeket használó kávézók hozzáértő személyzettel sokkal többet is kihozhatnak a kávékeverékekben rejlő ízekből, de hozzáértés és a minőség iránti elkötelezettég hiányában a mi eredményeinket is alulmúlhatják.

A Moak kávé hivatalos forgalmazójától, a Caffé Moak Magyarország Kft. -től kaptuk a lehetőséget a tesztelésre.

Pontozás:

Krém egységessége, tartóssága: 1-5 pont
Íz harmónia: 1-10 pont
Testesség: 1-5 pont
Ár/érték arány: 1-10 pont

A tesztelés szempontjairól bővebben itt olvashat!


Kávé típusa: Moak Arabica

Pörkölés ideje: , Lejárat ideje: 2017.09.24, Csomagolás: 250g-os szelepes csomagolás
Ár: 10.760 - Ft/kg, Forgalmazó adatai


Paljoc:

Mintánk magas minőségérzetet sugalló tetszetős fémdobozban érkezett, ezúttal nem zsákbamacska volt a teszt alanya, a Moak Arabica blendjét kóstoltuk. Nyitáskor igen vegyes képet mutató babokat szórtam az őrlőbe, különböző formájú, méretű, egészen világos és olajcsepptől megcsillanó sötét szemek alkották a keveréket, melyek között töredezett is akadt jónéhány. A joker álláson szinte pillanat alatt átzubogott az ital, így jóval finomabb irányba tekerve lett meg az optimum 9,5 gramm mennyiségnél szimpla esetén. Itt viszont amíg a minta tartott előírásszerűen folyt a csészébe, nem öregedett a teszt periódus alatt, végig szépen csapolható volt. Bőséges mogyorószínű, ám mintázódásra kevésbé hajlamos crema koronázta a készített eszpresszókat. Hőfokkal érdekes módon meglehetősen szigorúan az alacsony tartományban kellett mozogni, a nálam beállítható minimumtól legfeljebb egy-két fokot /PID 86-88/ engedett emelni. Íz alapján mogyorós, nugátos, karamellás, pörkölt magvas jegyek jellemezték. Igen kiegyensúlyozott, hibáktól mentes, balanszos, szépen megkomponált blend ez a maga műfajában, jó természetes édességgel. Kapucsínó és eszpresszó formájában egyaránt ízlett, de egy kis gyümölcsösséget, finom savakat jó lett volna a jelzés értéknél markánsabban előcsalogatni belőle, bár kis cukorral talán érezhető volt ilyesmi is.

Kávégép: Catler ES9010 / Kávéőrlő: Catler CG8010
Pontszám: Krém: 4,5 / Íz, harmónia: 7,5 / Testesség: 4 / Ár-érték arány: 7,5 / Összpontszám: 23,5

 

Monyesz:

A Moak egy szép fémdobozban küldte a mintát a teszthez, így adott volt a megbízható csomagolás. Kis hiányérzetem támadt, mikor nem találtam mellékelve egy műanyag tetőt, amivel "hermetikusan" visszazárható lett volna a doboz a fémtető felszakítása után. A teszt ideje alatt viszont nem éreztem számottevő öregedést, és a negyed kilós mennyiség szépen fogyott! A kávé nagyon szép és vastag cremával ajándékozott meg, minden csapolást öröm volt nézni. A hőfokkal, illetve a lefolyás gyorsaságával próbáltam játszani, miközben 17.5-18g-okat tettem a dupla szűrőbe. Lassú lefolyással nem kaptam azt az eredményt, amit ki tudtam hozni egy normál vagy akár annál gyorsabb lefolyásnál. Elveszett az a kellemes fanyar, citrusos-narancsos beütés, ami pluszt ad ennek a kávénak, és egy átlagos, klasszikus olasz arabika blend fölé emeli. Az első pillanatokban ezt a gyümölcsösséget éreztem, aztán átvette a helyét egy édeskés, tejes-kakaós, mondhatni tejcsokis ízvilág. Az utóízben egy kis mogyorós vonal jött be, amivel szépen lecsengett az utóíz. Édeskés jellege miatt semmiképp nem szabad agyoncukrozni ezt a kávét, saját édessége mellett csak egy picike cukrot visel el. A darálás finomságával (nálam a joker állásnál kicsit finomabb fokozat jött be) érdemes játszani, a hőfokot lehetőleg alacsonyan tartani. Érdemes eszpresszó vonalon fogyasztani, bár tejes italként is jó alapot ad.

Kávégép: Gaggia Baby '80 / Kávéőrlő: Compak K6
Pontszám: Krém: 4 / Íz, harmónia: 8 / Testesség: 4 / Ár-érték arány: 7 / Összpontszám: 23

 

Parci:

Visszatérve hetegorén kávénkra, a szemrevételezési szakasz kvintesszenciájaként megállapítható, hogy bár eltérő mértékben, de sötét a pörkölés. Matt, sötétbarna, nem fekete (a hajszínemre mondtam ezt mindig, amikor a suliban gyanúsan méregették, hogy akkor ez most milyen is. Persze ma már fekete-fehér). Olajosodás nincs, túl sok töredezett szem sincs, egyenes a tekintet. Ha nem tudnám, hogy egy szem robuszta sincs a blendben, meg mernék rá esküdni, hogy de, a hosszúkás babok mellett ugyanis bőven van gömbölyded, egyenesen barázdált is (peaberry formában is). Szippantsunk! Az illatolási szakaszban a csokoládés jegyek dominánsak, kellemetlen füstösség semmi, de mondjuk hibiszkuszos-korianderes-céklás villanások sem, egyszerű és nagyszerű étcsokoládé, pont. Viszonylag finom őrlést, lassított lefolyást és legnagyobb meglepetésemre minimális hőt igényelt az ideális elkészítésekor. Mármint robuszta-hőtartomány alján minimális (PID=83 fok és a szonda a bojlerben lévő víz hőfokát méri közvetlenül). A lefolyás példás, vastag és sűrű a krém, épp mint egy friss, 20%-os robusztás blendnél. Biztos nincs benne? A mintázódás visszafogott, inkább nagy párducfoltos, de az sem túl látványos. Ízre mogyoró és csokoládé, nugát és nugát, fantasztikusan krémesen. Egészen minimális sav is előcsalható ezen az alacsony hőmérsékleten, de azért azok zöme a pörkölés alatt elveszett valahol. Ezzel együtt sincs hiányérzet, a kávé ugyanis kifejezetten kiegyensúlyozott, csiszolt, akarva sem lehetne belekötni semmibe, a kevés hő mellett felerősödő rumos-nugátos vonal pedig az amúgy is finom csokoládés állapotához képest is előrelépés. A robusztára jellemző karcosság, büdösség, émelyítő negédesség itt már sehol. Noha főleg savasabb-gyümölcsösebb kávékat fogyasztunk itthon, a minta úgy elfogyott az utolsó babig, mint a pinty! Cappuccinónak is remekelt, ízben és látványban is. Cukorral nem is próbáltam, annyira szükségtelennek éreztem a saját édessége mellett. Magasabb hőfokon is finom egyébként, de érdemes addig lépkedni lefelé, amíg a csokoládés jegyek mellett felerősödik a nugát és végül megjelenik a rum, úgy az igazi!

Kávégép: Dalla Corte Mni/ Kávéőrlő: Mazzer Mini Electronic
Pontszám: Krém: 4,5 / Íz, harmónia: 8 / Testesség: 4,5 / Ár-érték arány: 7 / Összpontszám: 24

 

Lorien:

Sötétbe hajló, nem teljesen egyenletes pörkölésű, nagyrészt ép, selymesen csillogó szemek fogadtak, néhol kezdődő olajkicsapódás nyomait vettem észre. Mivel ízléses, gyári fémdobozban érkezett a minta, így tudni róla, hogy tisztán arabika keverékről van szó, egyébként vakon 10-15%-nyi robusztát simán megtippeltem volna. Finom állásban kell őrölni, de nem muszáj szigorúan ragaszkodni a tankönyvi beállításokhoz, érdemes többféleképpen kipróbálni. Átlagos hőmérséklettel vagy valamivel hűvösebben az igazi, mint egy normál 80/20-as keverék. Bőséges krémmel kényeztet, amely mintázódik, esetenként hajlamot mutat a bőrösödésre. Állaga, szerkezete kiváló, a csésze falára feltapad, a cukrot szépen megtartja. Már az első néhány – még nem tökéletes- próbálkozás után is éreztem, hogy milyen jó és harmonikus ez a délolasz stílusban megkomponált blend. Kakaós, étcsokoládés nyitány után karamellás, pörkölt mogyorós, nugátos, keleti fűszeres, enyhén virágos jegyeket jegyezhetünk fel, amelyet halvány, fanyarkás bogyósgyümölcsök ellenpontoznak. Ha lassabb lefolyásra vesszük, akkor a kakaós világ felé, ha gyorsabb, akkor pedig savasabb felé tolódik a hangsúly. A természetes édessége megfelelő, így nem muszáj cukrozni, de miért ne, hiszen egy bő mokkáskanál barna nádcukor igazi csokibombát varázsol belőle, kicsit kiemelve a nugátosságot is, és egy kis marcipánt is felhozhat. Tejes italnak jó alapanyag, különösen macchiátónak tetszett. Koffeintartalma alacsony, így a késő délután is bátran élvezhetjük.

Kávégép: La Cimbali Domus Classic / Kávéőrlő: Mazzer Mini
Pontszám: Krém: 5 / Íz, harmónia: 8 / Testesség: 4 / Ár-érték arány: 7 / Összpontszám: 24

 

Weinmaker:

Nagyon kellemes, kultúrált fémhengeres csomagolásban érkezett a Moak mintája. A tető záródhatna szorosabban is, de így sem volt vele probléma. Annak ellenére, hogy a minta gyorsan elfogyott, nem vettem észre gyors öregedést. A pörkölés nem teljesen egységes, világosabb és sötétebb szemek is találhatóak benne. Érdekes volt, hogy arabika létére mennyire le kellett menni a hőfokkal, hogy a legjobb arcát sikerüljön előcsalogatnom, és milyen bőséges krémmel rendelkezett. Simán hozta a 80-20-as blendek szintjét. Mint az előbb említettem kifejezetten alacsony hőfokon kelt igazán életre ez a kávé, magasabb tartományban nálam már kesernyés jegyek is megjelentek. Átlagos őrlési beállítással, és normál lefolyással készítettem. A krém mennyisége bőséges, állaga sűrű, olajfestékszerű, szerkezete is kiváló, enyhe mintázódással. A cukrot könnyedén tartja, kitart a fogyasztás végéig, és szépen megfesti a csésze falát. Ízében masszívan csokoládés, nugátos, pörkölt mogyorós aromák fedezhetők fel, halvány gyümölcsösséggel a háttérben. Az összhatás nagyon jó, komplex, és a kávé emellett selymesen krémes állagú. Testességére sem lehet semmi panasz. Utóíze kellemes, és hosszan tartó. Nálam mind eszpresszónak, mind pedig kapucsínónak jól szerepelt. Kifejezetten szívesen fogyasztottam, és bátran ajánlom kipróbálásra. Nálam gyorsan elfogyott.

Kávégép: 2elle Eletta (Bezzera Giulia) / Kávéőrlő: Fiorenzato F64E / Víz: BWT Water&More Bestmax
Pontszám: Krém: 4,5 / Íz, harmónia: 8 / Testesség: 4,5 / Ár-érték arány: 7 / Összpontszám: 24

 

Név Krém Íz Test Ár Össz:
Paljoc 4,5 7,5 4 7,5 23,5
Monyesz 4 8 4 7 23
Parci 4,5 8 4,5 7 24
Lorien 5 8 4 7 24
Weinmaker 4,5 8 4,5 7 24

Moak Arabica szemeskávé teszt kávébabokMoak Arabica szemeskávé teszt shotMoak Arabica szemeskávé teszt csapolás
Moak Arabica szemeskávé teszt krémMoak Arabica szemeskávé teszt cukorMoak Arabica szemeskávé teszt kapucsínó

Összegzés: A Moak Arabica blendje elegáns fémdobozos csomagolásban érkezik. Közepes pörkölésű kávébabok, nem teljesen egységes pörköléssel, melyek között sötétebb és világosabb kávébabok is felfedezhetők. A legjobb eredmény érdekében az őrlőt úgy érdemes beállítani, hogy normál lefolyási sebességet kapjunk, míg hőmérséklet tekintetében pedig a nagyon alacsony beállítás szükséges, mivel a magasabb tartományban előtérbe kerülhetnek a keserű ízjegyek. A krém mennyisége bőséges, állaga, szerkezete nagyon jó, és enyhén mintázódásra hajlamos. Némi bőrösödés előfordulhat, de nem zavaró. A cukrot könnyedén megtartja, és kitart a fogyasztás végéig, megfestve a csésze oldalát. Ízvilágában a kakaós, étcsokoládés, pörkölt magvas, nugátos aromák dominálnak enyhe gyümölcsösséggel a háttérben. Természetes édessége nagyon jó, így cukrozni sem muszáj, bár a cukor nem ront rajta, nem lesz tőle gejl. Leginkább egy nagyon finom nugátos csokoládéra hajaz, amely lágyan, selymesen olvad el az ember szájában. Testessége nagyon jó, utóíze kellemes, és hosszan tart. Ajánljuk eszpresszónak, de bátran használhatjuk tejes italok alapjaként, mert úgy is nagyon finom.

 

Jellemzők
Pörkölés: közepes pörkölésű
Összetétel: 100% arabika
Ajánlott kávékészítési eszköz
Karos gép:
Automata:
Filter:
Ajánlott kávéital
Risztrettó:
Eszpresszó:
Tejes ital:

A teszthez használt 2elle kávégépet a Pasco Kft. biztosította. A legfinomabb kávé elkészítéséhez a BWT vízszűrő megoldásait ajánljuk.

Ha kóstolta már ezt a kávét pontozza le Ön is a mi pontozási rendszerünk alapján, illetve írja le véleményét!
A tesztel kapcsolatos véleményét elmondhatja fórumunkban. Kattintson ide!