KezdőlapbelépésregisztrációFórumkosárfacebookyoutube

Miscela D'oro Gusto Classico kávékóstoló

Miscela D'oro Gusto Classico szemeskávé teszt Az Urbano család vállalkozása 1946-ban kezdte meg a működését Messina város központjában, ahol a cég alapítója Unberto, feleségével Emanuelával kezdte el a kávé pörkölését kis mennyiségben. Az alapvető irányelv az volt, hogy aprólékos válogatással a legjobb minőségű zöld kávét összeválogatva pörköljék, mindig a kornak megfelelő legmodernebb berendezések használatával. Ezáltal folyamatosan tudták növelni cégük eladási volumenét. A pörkölő üzem 2003-ban költözött a mai területére. 2006-ban a vállalat úgy döntött, hogy gyökeresen megváltoztatja a róla kialakult képet, és Oliviero Toscani vezetésével újításokat vezettek be, hogy megértessék a cég filozófiáját, eleganciáját, egyszerűségét a világ minden táján. A Miscela d’Oro egy professzionális pörkölő, aki elkötelezetten harcol a magas minőségért, ezért nevezi a mai napig magát mérte ellenére is kézműves pörkölőnek, melyet szlogenjük is tükröz: Torrefattori dal 1946. A Gusto Classico: robuszta és arabika kávék keveréke, mely 50% arabikát és 50% robusztát tartalmaz. Az arabika kávé dél amerikai termőterületekről való, míg a robuszta pedig Afrikából származik. Ez a blend egy medium pörkölésű kávé, amely erős, csokoládés utóízzel rendelkezik - tudtuk meg a forgalmazótól.

Tisztelt Olvasó!

Tesztünk óhatatlanul szubjektív, eredményeink függnek a rendelkezésünkre álló gépektől, és a tesztelők egyéni izlésétől,  mindazonáltal elég jól megközelítik azt a végeredményt, amit egy fogyasztó fog tapasztalni otthonában a hozzávetőleg hasonló képességű háztartási gépei birtokában. A kereskedelmi minőségű (tehát kiváló) gépeket használó kávézók hozzáértő személyzettel sokkal többet is kihozhatnak a kávékeverékekben rejlő ízekből, de hozzáértés és a minőség iránti elkötelezettég hiányában a mi eredményeinket is alulmúlhatják.

A Miscela D'oro kávék hazai forgalmazójától, a Galéria-Café Kft.-től kaptuk a lehetőséget a tesztelésre.

Pontozás:

Krém egységessége, tartóssága: 1-5 pont
Íz harmónia: 1-10 pont
Testesség: 1-5 pont
Ár/érték arány: 1-10 pont

A tesztelés szempontjairól bővebben itt olvashat!


Miscela D'oro Gusto Classico szemeskávé teszt csomagolásKávé típusa: Miscela D'oro Gusto Classico

Pörkölés ideje: , Lejárat ideje: 2017.05.25, Csomagolás: 1kg-os szelepes csomagolás
Ár: 6.985 - Ft/kg, Forgalmazó adatai


Paljoc:

A múltkori szicíliai kávénk testvére ezúttal egy árnyalattal enyhébb pörkölést kapott, de még mindig erősen a klasszik vonalat képviseli. Vegyes méretű és színű szemek alkották ezt a szintén robusztás blendet, töredezett babokkal tarkítva. Az őrlőbe öntve meglehetősen finom beállításon érhető el a megfelelő eredmény, és itt is alapkövetelmény a hőmérséklet extra alacsony tartományban tartása. Jelen esetben ez nálam a beállítható minimum, 86 fok volt. Itt azonban teljesen korrektül hozta a klasszik olasz blendektől megszokott és elvárható ízeket, mindennemű izgalomtól mentesen. Különösebb elemzésbe nem érdemes bonyolódni: rumos-sportszelet. Cukor hozzáadásával hatványozottan ugyanez. Maximum a nagyon magas kakaótartalmú csokikra vagy magára a kakaóporra jellemző fanyarkás ízt tudnám még megfogni benne, de ennél többet nem igazán. A crema nem mintázódott nálam, de természetesen megfelelő vastagságú és állagú volt, testessége is bőven jó. Eszpresszóként kis cukorral és a fentiek betartásával nem okoz csalódást ezen irányzat kedvelőinek, de a hőfokkal tényleg csínján bánjunk, különben büntet a keserű íz.

Kávégép: Catler ES9010 / Kávéőrlő: Catler CG8010
Pontszám: Krém: 4 / Íz, harmónia: 6 / Testesség: 4,5 / Ár-érték arány: 5 / Összpontszám: 19,5

 

Monyesz:

Ez a minta első ránézésre egy közép-olasz keveréknek tűnik: a szemeken enyhe olajos kicsapódás, a közepesnél sötétebb pörköléssel. Az ideális hőfokot keresgetve a közepes tartománytól lefelé haladtam, és jóval alatta sikerült is megtalálni. Itt lett a crema mogyoró színű, fekete pöttyökkel tarkítva. Némi kesernyésség így csak az utóízben jött elő, a fő ízvonalban egy csokis-kakaós alapra épülő, a gyümölcsösséget nélkülöző blend körvonalazódott, mondhatni a hagyományos, tradicionális ízekkel játszott. Kevés cukorral a sportszeletre hajazó, rumos-kakós íz érezhető erőteljesebben. A testességre nem lehet panasz, igaz, ez a minta nálam duplaként volt igazán értékelhető 18.5g-os adagolás mellett. Érezhető a robuszta a blendben, ha nem is nagy mértékben. Az egy hét alatt nem volt gondom a kávé öregedésével, a crema mennyisége nem csökkent, csak a lefolyás lett kissé hullámzó a készítés második részében. Inkább az eszpresszó vonalon ajánlom fogyasztásra.

Kávégép: Gaggia Baby '80 / Kávéőrlő: Compak K6
Pontszám: Krém: 4 / Íz, harmónia: 6 / Testesség: 4 / Ár-érték arány: 5 / Összpontszám: 19

 

Parci:

Újabb Miscela d'Oro kávé landolt egy hosszabb kínvallatásra a pilisi Guantanamóban. A rabruhára csak egy elnagyolt "M2" jelölés került, ami még infómorzsának is kevés, így minden mást kényszerítve kellett kihúzni alanyunkból. Kín pedig volt bőven, ám sajnos a vallató szenvedett (szegény alanyt persze valaki egyszer már alaposan kiégette, az sem lehetett kellemes). A kávé bontás után még ígéretes, sehol a robusztára gyakran jellemző penetráns illatvilág. Tekintettel arra, hogy testvére, a Grand Crema úgy volt finom, hogy ilyen téren finoman szólva is kihívásokkal küzdött, lelkesen ragadtam kart (gombot) az első csapoláshoz. Kár volt. Mondjuk a szemeken található fekete, égett foltok már gyanúsak lehettek volna elsőre is, ehelyett inkább az tűnt fel, hogy csak fényesek, de nincs olajkicsapódás. Nocsak, hurrá. Az első shot keserű lett, de semmi gond, megégett, megyünk lejjebb a hőfokkal, állítjuk a darálót. Megint keserű. Aztán megint. És megint, és megint. Aztán valahogy sikerült megszelidíteni, pedig addigra már magam sem hittem az egészben. Ebben az állapotában iható. Sablonos ismételgetni, de attól még igaz, hogy egy tipikus olasz bár kávé. Mondjuk abból nem a legjobb fajta, teljességgel súlytalan, őszintén semmilyen. A krém rendben van. Mármint állagában, mert a fogyasztás tényállását megvalósítva jó keserű. Tejjel, cukorral sem ízlett jobban, mert sajnos nem ízlett. Van ilyen, de szerencsére messzire sem kell menni alternatívák végett, a gyártó feljebb már megidézett terméke, a Grand Crema jobban sikerült, az az ajánlott. Ez nem.

Kávégép: Dalla Corte Mni/ Kávéőrlő: Mazzer Mini Electronic
Pontszám: Krém: 3,5 / Íz, harmónia: 4 / Testesség: 4 / Ár-érték arány: 4 / Összpontszám: 15,5

 

Lorien:

Kissé egyenetlen, de többnyire sötétre pörkölt, fényesen csillogó szemekből álló minta, amelyet mintha fajtánként pörkölték volna. A babok általában épek, de azért nem elhanyagolható a töröttek száma. A robuszta tartalma legalább 40% lehet, de akár több is. Elsőre nem volt egyszerű boldogulni vele, az ideális eredmény eléréséhez extrém módon alacsony hőfokot kellett alkalmazni, amelyet pid vagy más fejlett hőszabályzó rendszer nélkül nem is biztos, hogy el lehet érni, legalábbis otthoni körülmények között biztosan nem. Az erősen “hűvös” állapotban tartott gép mellett az átlagosnál valamivel finomabb őrlés, és a tankönyvinél rövidebb, 20-22 mp körüli lefolyás vált be, egyébként a kesernyés ízek könnyen tolakodóvá, kellemetlenné váltak. Krémje bőséges, szerkezete kiváló, hajlamos mintázódni, a cukrot szépen megtartja. Pontosan azt kapjuk tőle, amit várunk, nagyon egyszerű, de szerethető robusztás világot. Kakaós, csokoládés, nugátos alapok, amelyet barackmagos, földimogyorós, malátás és édeskés robusztás jegyek egészítenek ki. Utóízében mokkás. Jót tesz neki a cukor, de ne álljunk meg egy kávéskanálnyinál, mert az édeskevés, bátran adjunk kettőt, amikor már majdnem túl édes, akkor jó. Tejes italnak hozza a kötelezőt. Koffeintartalma magas, a reggeli ébresztő eszpresszó az elsődleges “alkalmazási területe”.

Kávégép: La Cimbali Domus Classic / Kávéőrlő: Mazzer Mini
Pontszám: Krém: 5 / Íz, harmónia: 5,5 / Testesség: 4,5 / Ár-érték arány: 4 / Összpontszám: 19

 

Weinmaker:

A közepes pörkölésű kávébabok között akadt néhány más színvilágot képviselő szem is. Töredezett kávébab is volt szép számmal a mintában. De lendüljünk túl a vizualizáción. Eltartott egy darabig amíg megtaláltam az ideális beállításokat. Hőfok tekintetében szinte a legalacsonyabb sávban működött csak normálisan, felette eléggé előjöttek a kesernyés jegyek a kávéban. Az őrlésnél pedig a tankönyvinél kissé gyorsabb lefolyást alkalmaztam. A magas robuszta tartalomnak köszönhetően a krém mennyiségére nemigen lehet panasz. Állaga és olajossága is jó, enyhén mintázódik, a cukrot könnyedén megtartja, és kitart a fogyasztás végéig. Ízében ne keressünk semmi bonyolultat. Az erre a kategóriára jellemző klasszikus olasz stílust képviseli. Kakaós, étcsokoládés, nugátos, malátás, rumos aromák jellemzik, amelynél sokszor sportszeletre asszociál a kóstoló. Leginkább cukorral érdemes kóstolni, mert az határozottan jót tesz neki. Testessége jó, utóíze hosszú. Leginkább eszpresszónak ajánlom.

Kávégép: 2elle Eletta (Bezzera Giulia) / Kávéőrlő: Fiorenzato F64E / Víz: BWT Water&More Bestmax
Pontszám: Krém: 4,5 / Íz, harmónia: 5,5 / Testesség: 4,5 / Ár-érték arány: 5 / Összpontszám: 19,5

 

Név Krém Íz Test Ár Össz:
Paljoc 4 6 4,5 5 19,5
Monyesz 4 6 4 5 19
Parci 3,5 4 4 4 15,5
Lorien 5 5,5 4,5 4 19
Weinmaker 4,5 5,5 4,5 5 19,5

Miscela D'oro Gusto Classico szemeskávé teszt kávébabokMiscela D'oro Gusto Classico szemeskávé teszt shotMiscela D'oro Gusto Classico szemeskávé teszt csapolás
Miscela D'oro Gusto Classico szemeskávé teszt krémMiscela D'oro Gusto Classico szemeskávé teszt cukorMiscela D'oro Gusto Classico szemeskávé teszt eszpresszó

Összegzés: Közepes pörkölésű kávébabok, nem teljesen egységes pörköléssel, melyek között töredezett szemek is találhatók. A legjobb eredmény érdekében az őrlőt úgy érdemes beállítani, hogy az átlagos 25 másodperchez képest picit gyorsabban jöjjön le. Hőmérséklet tekintetében pedig extrém alacsony beállítás szükséges, mivel a magasabb tartományban nagyon előtérbe kerülnek a keserű ízek. A krém mennyisége bőséges, szerkezete nagyon jó, enyhén mintázódik. A cukrot könnyedén megtartja, és kitart a fogyasztás végéig, megfestve a csésze oldalát. Ízvilágában a hagyományos olasz iskola jegyei köszönnek vissza: kakaó, étcsokoládé, maláta, pörkölt magvas, nugátos aromák. Testessége jó, utóíze mokkás, és hosszan tart. Koffeintartalma érezhető. Leginkább eszpresszónak ajánljuk.

 

Jellemzők
Pörkölés: közepes pörkölésű
Összetétel: 50% arabika - 50% robuszta
Ajánlott kávékészítési eszköz
Karos gép:
Automata:
Filter:
Ajánlott kávéital
Risztrettó:
Eszpresszó:
Tejes ital:

A teszthez használt 2elle kávégépet a Pasco Kft. biztosította. A legfinomabb kávé elkészítéséhez a BWT vízszűrő megoldásait ajánljuk.

Ha kóstolta már ezt a kávét pontozza le Ön is a mi pontozási rendszerünk alapján, illetve írja le véleményét!
A tesztel kapcsolatos véleményét elmondhatja fórumunkban. Kattintson ide!