KezdőlapbelépésregisztrációFórumkosárfacebookyoutube

Pacificaffé Yirgacheffe - az etióp jóbarát

Pacificaffé Yirgacheffe kávé teszt Cégünk megalapítása óta, minden munkatársunk legjobb tudásával azon dolgozik, hogy szlogenünknek megfelelően törekedjünk a tökéletességre. A zöld kávé pörkölését hagyományos dobpörkölővel és léghűtéssel végezzük, a készterméket pneumatikus destoner-rel válogatjuk valamint kézzel csomagoljuk. A Pacificaffé egy mozaik szó, jelentése a kávé szelíd íz harmóniájában rejlik. Dél-Etiópia, Yirgachefe kerület, Gedeo zónában található 800 családi gazdaság egyikéből származik. Kis gazdaságok októberi szüretkor az érett cseresznyéket Aramo falu feldolgozójába szállítják. Itt azokat gondosan válogatják és fából készült tálcákon un. ágyakban helyezik el. Célja, hogy biztosítsák a megfelelő légáramlást és hőmérséklet-szabályozást az optimális szárítási folyamat érdekében, mely időjárástól függően 18-20 napig tart. Mivel a kávét gyümölcshússal együtt szárítják ezért a károsodás megelőzése érdekében a cseresznyéket rendszeresen forgatják. Miután a nedvesség tartalmuk 11,5 és 12 százalék alá csökken, egy helyi raktárban tárolják , majd Addisz-Abebába szállítják , ahol a hántolják és exportálják - tudtuk meg a forgalmazótól.

Tisztelt Olvasó!

Tesztünk óhatatlanul szubjektív, eredményeink függnek a rendelkezésünkre álló gépektől, és a tesztelők egyéni izlésétől,  mindazonáltal elég jól megközelítik azt a végeredményt, amit egy fogyasztó fog tapasztalni otthonában a hozzávetőleg hasonló képességű háztartási gépei birtokában. A kereskedelmi minőségű (tehát kiváló) gépeket használó kávézók hozzáértő személyzettel sokkal többet is kihozhatnak a kávékeverékekben rejlő ízekből, de hozzáértés és a minőség iránti elkötelezettég hiányában a mi eredményeinket is alulmúlhatják.

A Pacificaffé kávék hazai forgalmazójától, a Pacificaffé Kft-től kaptuk a lehetőséget a tesztelésre.

Pontozás:

Krém egységessége, tartóssága: 1-5 pont
Íz harmónia: 1-10 pont
Testesség: 1-5 pont
Ár/érték arány: 1-10 pont

A tesztelés szempontjairól bővebben itt olvashat!


Pacificaffé Yirgacheffe kávé teszt csomagolásKávé típusa: Pacificaffé Yirgacheffe

Pörkölés ideje: , Lejárat ideje: 2017.09.18, Csomagolás: 250g-os szelepes csomagolás
Ár: 10.000 - Ft/kg, Forgalmazó adatai


Paljoc:

Mintánk a héten egy világosra pörkölt Etióp Yirgacheffe a Pacificaffe-tól, ami újdonságnak számít a cég palettáján, így fokozott érdeklődéssel vettem górcső alá. Ezen száraz feldolgozású arabika jellegzetes illata már a zacskó bontásakor, valamint az őrleményben is érezhető volt. A dózissal nem fukarkodtam, végig szimplákat készítettem La Marzocco szűrővel, melybe 10,5 gramm kávé került. Lassú lefolyás mellett próbálgattam a kávénak legjobban álló hőmérsékletet megtalálni, 90-ről indulva. Esetünkben a lefelé korrigálás vezetett eredményre, míg magasabb hőfokon a gyümölcsös kortykezdetre hamar ráült egy citromhéj vagy szétrágott grapefruitmagra emlékeztető keserűség, addig 87-88 fok környékén ez szerencsés mértékben halványodott. Tényleg vigyázzunk a hőfokkal, mert utóízben meglehetősen hosszan kísérthet a fenti kevésbé kívánatos vonal.
A fő csapás ennél a kávénál a meglehetősen összetett gyümölcsös íz kis kakaóval megspékelve, enyhe citrusos mellékzöngével. Személy szerint kedvenc kávéim közé tartozik a Yirga, gyakran ugrott be fogyasztásakor a túlérett vagy sült szamócás íz. Az első napokban a bontás után parádés párducmintás cremával érkezett a csészébe az ital, melyre arabikához mérten később sem lehetett panasz. Tejes italban is érdemes próbálkozni, ha egy jó kis gyümölcsös tejturmixra vágyunk.

Kávégép: Catler ES9010 / Kávéőrlő: Catler CG8010
Pontszám: Krém: 4 / Íz, harmónia: 8 / Testesség: 4 / Ár-érték arány: 8,5 / Összpontszám: 24,5

 

Monyesz:

Az Etióp Yirga modern, visszazárható, szelepes csomagolásban érkezett, egyszerű de tetszetős cimkével. A bontás után friss, üde, jellegzetes citrusos íz áramlott kifelé. A szemek pörkölése között volt némi eltérés, mintha nem egy pörkölésből származtak volna. A közepesnél világosabb jellegű pörkölési vonalat állított be minden esetre a pörkölőmester. A dupla szűrőben 18g darálmány szinte eltűnt, egészen 20.5g-ig emeltem az adagot, így aztán gyorsan fogyott a kávé! A hőfokot a közepes szinttől indítottam, itt sem volt rossz, de így a kicsit vad, fanyar erdei gyümölcsös ízek domináltak. A lefolyás mintaszerű volt, a crema szépen mintázódott a csészében, a testesség az átlagos feletti volt. A hőfokkal felfelé lépegetve előjött a Yirga valódi ízvilága, az első pillanatban citrusos, beleértve a citrushéj enyhe kesernyésségét is, aztán bogyós gyümölcsökbe hajló ízjegyekkel. Próbáltam picike cukorral - sokkal nem szabad, mert teljesen elnyomja az ízeket és kellemetlen savanykás-citromos íz marad csak -, ekkor a citromosból inkább narancsosba-narancshéjasba váltott az eleje, a vége pedig a szőlőmagvas fanyarságba fordult. Közte a meggy dominált, utóíze pedig karamellás jegyeket mutatott a némi kakaós vonal mellett. Összességében egy nagyon komplex ízvilágot adott, ami tejjel is teljesen meggyőző tudott lenni. Itt a finomabb ízjegyek ugyan belevesztek a tejbe, de öröm volt tejes italként fogyasztani. A crema a teszt alatt végig kellően vastag maradt, bár az olajossága kissé hiányos volt, de érezhető volt az egészen, hogy egy friss pörkölést kaptunk tesztelésre. Talán ennek tudható be, hogy magas pontszámot tudtam adni.

Kávégép: Gaggia Baby '80 / Kávéőrlő: Compak K6
Pontszám: Krém: 4 / Íz, harmónia: 9 / Testesség: 4 / Ár-érték arány: 8 / Összpontszám: 25

 

Parci:

Az az illat! Az mindent visz! Az elhatározást is, hogy egy csapongásmentes, szépen felépített teszt készül a kávéról. Ánizs és epres Milka, de valami olyan intenzitással, hogy szeretnék elefánttá válni és ormánnyal kávézni... no meg, hogy tíz-húsz dupla is leguruljon egy menetben, komolyabb artériasérülés nélkül. Eddig bárhány kávéhoz volt szerencsém Yirgacheffe régióból, mindegyik erős, karakteres és összetéveszthetetlen illatot ontott magából, de ízben is sok rokonságot mutattak. Ha nincs nagyon alulpörkölve (a skála üszkösebbik végébe tolt verziót hagyjuk is), hálás kávé sok gyümölcsösséggel, remek savakkal, mégis édeskés beütéssel. Az aktuális minta ilyen tekintetben (sötét)arany középút: a babok szép barnák, semmi feketeség, semmi olajosság, a csúcsuknál sem égettek, talán csak annyi tűnik fel, hogy a látkép lehetne még homogénebb, egy-egy világos szem azért fel-felbukkan. Kóstolva jellegzetesen édes-savanyú, citrusos-mangós, "jöhet-a-következős" (Epres Milkát itt már szerencsére nyomokban sem tartalmaz). Ha van Arabica-joker hőfokunk, lőjük alá mondjuk kettővel. Ha mégis feljebb merészkedünk (mondjuk kettővel), inkább citromos-keserűcsokoládés lesz, így mindenki döntse el, hogy mangóra vagy kakaóra költi a havi betevőt. Ez utóbbi a klasszikus irányzat kedvelőinek biztosan emészthetőbb, a kávé viszont picit egyszerűbb is lesz közben (de még mindig jó). A legjobb persze, ha így is, úgy is próbálgatjuk. A pörkölő becsületére legyen mondva, hogy a savas-gyümölcsös-csokoládés ízek mellett mindig ott van a visszafogott édesség, a legelső próbálkozásokat leszámítva egyszer sem sikerült csak simán savanyú és/vagy keserű kávét csiholni belőle. Meglepő módon cappuccinónak annyira nem kedveltük, noha a savasabb kávék jellemzően jó alanyai a tejes italoknak. A cukrot ugyanúgy nem szerette, gejl és kusza lett a végeredmény, jobban járunk, ha a természetes édességét csaljuk ki belőle. A krémessége annyi, amennyi (kevés, nem tartós, mintájában a monori főút kátyúit idéző), de a lényeg, hogy ha friss és jól készítjük el, se tej, se cukor, se crema nem kell hozzá, úgy jó, ahogy van!

Kávégép: Dalla Corte Mni/ Kávéőrlő: Mazzer Mini Electronic
Pontszám: Krém: 3 / Íz, harmónia: 8 / Testesség: 4 / Ár-érték arány: 8 / Összpontszám: 23

 

Lorien:

Közepes, de nem egyenletes pörkölésű, általában ép szemek, mintha két különböző pörkölés lenne vegyítve. Az átlagosnál jóval durvább őrlést igényel, szinte már félúton a kotyogó felé. Extrém magas dózist kell belőle használni, a dupla szűrő 21 grammal működött a legjobban. Hőmérséklet tekintetében valamivel az átlagos arabika szint alá kell becélozni. Könnyű kezelni, lefolyása tankönyv szerinti. Krémje arabikás viszonylatban elfogadható mennyiségű, sötétebb-okkersárgás árnyalatú, enyhén mintázódik. Szerkezete jó, a csésze falára felkúszik, de a cukrot nem tartja, sőt az esését is alig tompítja. Alapvetően gyümölcsös ízekkel nyit, főképp citrusok dominálnak, abból is citrom, narancs és mandarin, mellettük bogyósgyümölcsök, amelyet szépen árnyalnak a csokoládés, virágos-fűszeres, vajkaramellás, mogyorós jegyek. Utóízében a citrushéjas kesernyésség mellett előbukkanhat egy kis mokkás jelleg, ez utóbbit a hőfok csökkentésével szinte teljesen el lehet tüntetni. Egy kávéskanálnyi cukrot még elbír, felismerhetőbbé teszi a gyümölcsöket, de inkább elvesz az összképből, mint hozzátenne. Tejes italban szintén jól vizsgázott, kiváló kapucsínó és macchiátó készíthető belőle. Koffeintartalma alacsony, emiatt nem kell aggódni a túlfogyasztás miatt, mert egyébként hamar el tud fogyni.

Kávégép: La Cimbali Domus Classic / Kávéőrlő: Mazzer Mini
Pontszám: Krém: 3,5 / Íz, harmónia: 8 / Testesség: 4 / Ár-érték arány: 8 / Összpontszám: 23,5

 

Weinmaker:

A Pacificaffé Yirgacheffe kávéja, szép, kultúrált csomagolásban érkezett. Kibontva valami isteni epres, csokis illat csapott meg. A kávébabok közepes pörkölésűek, egészségesek. Megközelítőleg átlagos őrlési beállítást használtam, a normál lefolyást megcélozva. Hőmérséklet tekintetében viszont picit lejjebb kellett menni a jokerhez képest, bár magasabb hőmérsékleten is jó volt, de nekem az előbbi verzióban jobban ízlett. Lefolyása szép, a krém mennyisége jó, csakúgy mint az olajossága, a cukrot csak rövid ideig tartja. Ízében a gyümölcsösség dominál, melyben leginkább bogyós és trópusi gyümölcsök keverékét lehet felfedezni, amit a csokoládés, virágos, nektáros ízjegyek szépen egészítenek ki. Nagyon jó a kávé természetes édessége is. Magasabb hőfokon a csokiból inkább kakaó lesz, és előjön egy citrusos, grapefruitos vonal is, pici kesernyés felhanggal. Nekem mint említettem az első változatt tetszett jobban, de mindenki maga döntse el, hogy mi ízlik. Szerencsére ez a kávé teret ad a kísérletezéshez. Nem csak eszpresszónak vagy risztrettónak elkészítve volt finom, hanem kapucsínónak is nagyon jól szerepelt.

Kávégép: 2elle Eletta (Bezzera Giulia) / Kávéőrlő: Fiorenzato F64E / Víz: BWT Water&More Bestmax
Pontszám: Krém: 4 / Íz, harmónia: 9/ Testesség: 4 / Ár-érték arány: 9 / Összpontszám: 26

 

Név Krém Íz Test Ár Össz:
Paljoc 4 8 4 8,5 24,5
Monyesz 4 9 4 8 25
Parci 3 8 4 8 23
Lorien 3,5 8 4 8 23,5
Weinmaker 4 9 4 9 26

Pacificaffé Yirgacheffe kávé teszt kávébabokPacificaffé Yirgacheffe kávé teszt shotPacificaffé Yirgacheffe kávé teszt kifolyás
Pacificaffé Yirgacheffe kávé teszt csapolásPacificaffé Yirgacheffe kávé teszt krémPacificaffé Yirgacheffe kávé teszt eszpresszó

Összegzés: Nagyjából közepes pörkölésű, egészséges kávébabok alkotják a mintát, intenzív, kellemes illatot árasztva. A legjobb eredmény érdekében a normál, vagy egy picit lassabb lefolyást célozzunk meg, míg hőmérséklet tekintetében, az arabikáknál megszokott joker tartomány alatt érdemes maradni. A lefolyás szép, a krém mennyisége, és szerkezete jó, bár nem túl vastag. Mintázódásra hajlamos. Ízében a gyümölcsösség a meghatározó. Bogyós gyümölcsök, narancs, mangó, szamóca, citrus bukkanak fel a hőfok függvényében, amit csokoládés, kakaós, virágos, nektáros, vajkaramellás jegyek tesznek komplexé. Kísérletezés kérdése, hogy kinek melyik vonal ízlik jobban. Testessége jó. Gyakorlatilag bárminek elkészíthető, mert mind eszpresszó, risztrettó, mind pedig tejes italok alapjaként is nagyszerűen alkalmazható.

 

Jellemzők
Pörkölés: közepes pörkölésű
Összetétel: 100% arabika
Ajánlott kávékészítési eszköz
Karos gép:
Automata:
Filter:
Ajánlott kávéital
Risztrettó:
Eszpresszó:
Tejes ital:

A teszthez használt 2elle kávégépet a Pasco Kft. biztosította. A legfinomabb kávé elkészítéséhez a BWT vízszűrő megoldásait ajánljuk.

 kávékorzó kávészaküzletA termék megvásárolható webáruházunkban!

Ha kóstolta már ezt a kávét pontozza le Ön is a mi pontozási rendszerünk alapján, illetve írja le véleményét!
A tesztel kapcsolatos véleményét elmondhatja fórumunkban. Kattintson ide!