KezdőlapbelépésregisztrációFórumkosárfacebookyoutube

Miscela D'oro Grand Crema kávékóstoló

Miscela D'oro Grand Crema szemeskávé teszt Az Urbano család vállalkozása 1946-ban kezdte meg a működését Messina város központjában, ahol a cég alapítója Unberto, feleségével Emanuelával kezdte el a kávé pörkölését kis mennyiségben. Az alapvető irányelv az volt, hogy aprólékos válogatással a legjobb minőségű zöld kávét összeválogatva pörköljék, mindig a kornak megfelelő legmodernebb berendezések használatával. Ezáltal folyamatosan tudták növelni cégük eladási volumenét. A pörkölő üzem 2003-ban költözött a mai területére. 2006-ban a vállalat úgy döntött, hogy gyökeresen megváltoztatja a róla kialakult képet, és Oliviero Toscani vezetésével újításokat vezettek be, hogy megértessék a cég filozófiáját, eleganciáját, egyszerűségét a világ minden táján. A Miscela d’Oro egy professzionális pörkölő, aki elkötelezetten harcol a magas minőségért, ezért nevezi a mai napig magát mérte ellenére is kézműves pörkölőnek, melyet szlogenjük is tükröz: Torrefattori dal 1946. A Gran Crema: robusta és arabica kávé keveréke, mely 70% arabicát és 30% robustát tartalmaz. Az arabica kávé közép és dél Amerika, a robusta kávé Ázsia termőterületeiről valók. Egy medium pörkölésű kávé, mely intenzív utóízű és krémes - tudtuk meg a forgalmazótól.

Tisztelt Olvasó!

Tesztünk óhatatlanul szubjektív, eredményeink függnek a rendelkezésünkre álló gépektől, és a tesztelők egyéni izlésétől,  mindazonáltal elég jól megközelítik azt a végeredményt, amit egy fogyasztó fog tapasztalni otthonában a hozzávetőleg hasonló képességű háztartási gépei birtokában. A kereskedelmi minőségű (tehát kiváló) gépeket használó kávézók hozzáértő személyzettel sokkal többet is kihozhatnak a kávékeverékekben rejlő ízekből, de hozzáértés és a minőség iránti elkötelezettég hiányában a mi eredményeinket is alulmúlhatják.

A Miscela D'oro kávék hazai forgalmazójától, a Galéria-Café Kft.-től kaptuk a lehetőséget a tesztelésre.

Pontozás:

Krém egységessége, tartóssága: 1-5 pont
Íz harmónia: 1-10 pont
Testesség: 1-5 pont
Ár/érték arány: 1-10 pont

A tesztelés szempontjairól bővebben itt olvashat!


Miscela D'oro Grand Crema szemeskávé teszt csomagolásKávé típusa: Miscela D'oro Grand Crema

Pörkölés ideje: , Lejárat ideje: 2017.07.03, Csomagolás: 1kg-os szelepes csomagolás
Ár: 7.620 - Ft/kg, Forgalmazó adatai


Paljoc:

Első őszi mintánk klasszikus olasz vonallal indított, sötétre pörkölt, fényesen csillogó babokból állt. A nagy "feketeséget" egy-egy egészen világos pörkölésű szem töri csak meg. Sok babon apró fekete pötty, néhányon a hősokk okozta kráter is mutatja, hogy mintánk messze, a csizma egészen déli részéről származik. Egészen finom őrlés mellett a tankönyvi lefolyást célozva lett meg az optimum, a csésze közepén egy kis gyűrű mutatja a 30 ml-t, ahonnan már nem szabad tovább engedni. Ha ez 25 mp körül történik meg és a hőfokkal csínján bánunk, egy igazi olasz klasszikus lesz a jutalmunk, szép mogyoróbarna cremával koronázva. Érdekes volt, hogy bontás után jópár nappal kicsit feljebb merészkedtem a hőfokkal, és így még jobban ízlett, az első csapolásoknál még berzenkedtem a fekete pörkölés markáns, kesernyés, kakaóporos, enyhe fanyarságú jegyeitől, de kis pihenés után megbarátkoztunk. Különösen egy kis cukorral megbolondítva volt kellemes, de ennél a stílusnál az már-már kötelező is, ilyenkor enyhe vanília aroma is érzékelhető volt. Koffeintartalma érezhető, de annyira nem vészes, robuszta összetevőjének aránya nem lehet túl magas.

Kávégép: Catler ES9010 / Kávéőrlő: Catler CG8010
Pontszám: Krém: 4,5 / Íz, harmónia: 6,5 / Testesség: 4,5 / Ár-érték arány: 6 / Összpontszám: 21,5

 

Monyesz:

A szemek ránézésre sötétek, olajosak voltak, biztosan nem az észak olasz pörkölés iskolájából való a cég mestere. Talán túl is lőtt a célon, mert végig küzdöttem, hogy az elejétől végig érzett keserűséget valahogy kivegyem az ízek közül. Nemigen sikerült! Ez aztán magával hozta, hogy a kenyérhéjas, pörkölt mandulás, szotyis ízen kívül nem tudtam előhozni mást. A testesség jó volt, utóíze ugyanakkor nem elhúzódó. A crema megfelelő, kicsit hajlamos a mintázódásra, illetve apró fekete pöttyöket találtam a kissé sötétebb mogyoró árnyalatban, lassú lefolyásnál vékonyodik. Kellemes anyag mintát önteni. Külön kóstolva a keserűség a cremán jól megfogható. Kevés cukrot visel el ez a kávé, tejjel inkább megszelídíthető. Én inkább kapucsínónak, tejes italnak ajánlom, mint eszpresszónak.

Kávégép: Gaggia Baby '80 / Kávéőrlő: Compak K6
Pontszám: Krém: 4 / Íz, harmónia: 5 / Testesség: 4 / Ár-érték arány: 6 / Összpontszám: 19

 

Parci:

A több évnyi módszeres Arabica-fogyasztás megtette hatását, a minta bontáskor úgy vágott orrba illatával, mint Mayweather Pacquiaót a - becsület szóra utolsó utáni - búcsúmeccs hajrájában. A hasonlóságok itt nem érnek véget, ugyanis tesztalanyunk látványra is épp olyan izzadt és épp olyan fekete, mint a megénekelt sztárverő. Ennyi előítélet persze egy nemzetnek is sok volna, és ahogy az az előítéletekkel lenni szokott, a megismeréssel párhuzamosan egyre
többet vesztett valóságtartalmából: az első pár csapolás még nagyon rendezetlen eredményt adott, de aztán pár fokot emelve a hőmérsékletet és némileg gyorsítva a lefolyást helyére kerültek a dolgok, kisimult a kócos ábrázat, egy hamisítatlan olasz bár kávét kaptunk. Ami persze épp annyira izgalmas és egyedi. Sok jót tehát nem tudunk kiemelni, de sok rosszat sem, ha a Suzuki Swiftet inni lehetne, ő volna az. A krém a tipikus robusztás keverékhez képest talán kicsit kevesebb és kevésbé tartós, úgy amúgy viszont pont jó. Cappuccinóként és eszpresszóként is megállta a helyét, cukorral vagy anélkül is működik, tényleg ízlés kérdése csak, a kávé nem lesz útban. Jó hátvéd, na!

Kávégép: Dalla Corte Mni/ Kávéőrlő: Mazzer Mini Electronic
Pontszám: Krém: 3 / Íz, harmónia: 5 / Testesség: 3 / Ár-érték arány: 5 / Összpontszám: 16

 

Lorien:

Nem teljesen egyenletesen, de sötétre pörkölt, olajos csillogású szemek, többnyire aprók és épek. A robuszta tartalma jelentős, ezért alacsony hőfokon érdemes dolgozni vele. Átlagos őrlést kért, a lefolyása csöpögve meginduló, majd hamar egyenletesen sűrűvé, olajfestékszerűvé válik. Krémje vaskos, szerkezete kiváló, hajlamos mintázódni, de egyben bőrösödni is: talán azért, mert úgy találtam, hogy az elkészítéséhez ideális hőfok fél-egy fokkal magasabb, mint ahol a krém lenne ideális. Déliesen klasszikus és robusztás ízvilágra számítsunk, abból viszont jobb félére. Kakaós - étcsokoládés az alap, erre jönnek a nugátos, barackmagos, pörkölt gabonás, vaníliás, robusztás-fűszeres jegyek, a háttérben pedig még egy kis narancsvirág is megbújik. Utóízében mokkás jellegű, ezt egy kicsit zavarónak éreztem az amúgy egészen korrekt összképben. Egy-másfél mokkáskanálnyi barnacukor jót tesz neki, felhoz még egy kis marcipánt is, és – nem hibaként felróva- érdekes módon az volt az érzésem, hogy kicsit gyengíti a testességét. Tejes italnak szintén jó alapanyag volt. Koffeintartalma nem szélsőségesen magas, de azért már érezhető.

Kávégép: La Cimbali Domus Classic / Kávéőrlő: Mazzer Mini
Pontszám: Krém: 5 / Íz, harmónia: 7/ Testesség: 4,5 / Ár-érték arány: 7 / Összpontszám: 23,5

 

Weinmaker:

A kapott minta sötét, nem teljesen egységes pörkölésű kávébabokból áll, melyek felületén olajos csillogás tapasztalható. Az átlagos vagy annál alacsonyabb hőmérsékleten sikerült megtalálni az ideális beállítást, úgy hogy nagyjából a 25 másodperces lefolyást céloztam meg. Ez az őrlőn a joker beállítást jelentette, vagy egy leheletnyit finomabb irányba kellett elmozdulni. A krém mennyisége bőséges, olajossága, állaga nagyon jó, és mintázódásra hajlamos. A cukrot simán megtartja, és kitart a fogyasztás végéig. Ízében a klasszikus délolasz "recept" köszön vissza: étcsokoládés-kakaós alapon, mandulás, pörköltmagvas, nugátos aromák, némi vaníliás fűszeresség kíséretében. Tökéletesen hozza, amit kell, a robuszta nem könyököl ki a kompozícióból. Akinek bejön ez a stílus, az biztosan kedvelni fogja. Testessége jó, utóízében némi mokkásság is felfedezhető. Nálam eszpresszónak, és kapucsínónak készítve is jól szerepelt.

Kávégép: 2elle Eletta (Bezzera Giulia) / Kávéőrlő: Fiorenzato F64E / Víz: BWT Water&More Bestmax
Pontszám: Krém: 4,5 / Íz, harmónia: 6,5 / Testesség: 4,5 / Ár-érték arány: 7 / Összpontszám: 22,5

 

Név Krém Íz Test Ár Össz:
Paljoc 4,5 6,5 4,5 6 21,5
Monyesz 4 5 4 6 19
Parci 3 5 3 5 16
Lorien 5 7 4,5 7 23,5
Weinmaker 4,5 6,5 4,5 7 22,5

Miscela D'oro Grand Crema szemeskávé teszt kávébabokMiscela D'oro Grand Crema szemeskávé teszt kifolyásMiscela D'oro Grand Crema szemeskávé teszt csapolás
Miscela D'oro Grand Crema szemeskávé teszt cukorMiscela D'oro Grand Crema szemeskávé teszt csapolás 2Miscela D'oro Grand Crema szemeskávé teszt eszpresszo

Összegzés: A Miscela D'oro mintája sötét pörkölésű, nem teljesen egyenletes színű kávébabokból áll, melyek felületén olajos csillogás tapasztalható. A legjobb eredmény érdekében alacsonyabb hőfoktartományban érdemes próbálkozni, úgy, hogy az őrlési beállítást addig finomítsuk míg, nagyjából a tankönyvi 25 másodperces időt el nem érjük. A krémre nem lehet panasz. Mennyisége bőséges, szerkezete, olajossága kiváló, mintázódásra hajlamos. A cukrot könnyedén megtartja, és a csésze falát megfestve kitart a fogyasztás végéig. Ízében a klasszikus olasz stílus kel életre, délolasz jegyekkel felturbózva. Masszív étcsokoládés-kakaós alapon, mandulás-marcipános, pörkölt magvas, nugátos ízjegyek, egy kis vaníliás fűszerességgel kiegészítve. Testessége nagyon jó, utóíze kellemes, hosszan tartó. Tökéletes eszpresszónak, de tejes ital alapjaként is bártan elkészíthetjük.

 

Jellemzők
Pörkölés: sötét pörkölésű
Összetétel: 70% arabika - 30% robuszta
Ajánlott kávékészítési eszköz
Karos gép:
Automata:
Filter:
Ajánlott kávéital
Risztrettó:
Eszpresszó:
Tejes ital:

A teszthez használt 2elle kávégépet a Pasco Kft. biztosította. A legfinomabb kávé elkészítéséhez a BWT vízszűrő megoldásait ajánljuk.

Ha kóstolta már ezt a kávét pontozza le Ön is a mi pontozási rendszerünk alapján, illetve írja le véleményét!
A tesztel kapcsolatos véleményét elmondhatja fórumunkban. Kattintson ide!