KezdőlapbelépésregisztrációFórumkosárfacebookyoutube

Slitti Nicaragua Pacamara - a sötétség határán

Slitti Nicaragua szemeskávé teszt Daniele Slitti édesapjától örökölte a Slitti kávé manufaktúrát, amely közel 50 éve szolgálja ki vevőit kiváló minőségű és különleges kávékkal. Egyedülálló odaadással és szakértelemmel válogatja ki a legértékesebb és legfinomabb kávékat szerte a világból, hogy gondos és egyedi pörkölés után, különleges élvezetet nyújtson minden kávé rajongónak. Az arabica kávé ezen fajtáját nemrég fedezték fel újra a tradicionális ültetvények öreg fáinak árnyékában, a ködös erők mélyén. Ízvilágában tökéletesen illik az olasz kávék karakteréhez. A hatalmas kávé szemeket kézzel válogatják, és a világ egyik legjobbjaként tartják számon. - tudtuk meg a forgalmazótól.

Tisztelt Olvasó!

Tesztünk óhatatlanul szubjektív, eredményeink függnek a rendelkezésünkre álló gépektől, és a tesztelők egyéni izlésétől,  mindazonáltal elég jól megközelítik azt a végeredményt, amit egy fogyasztó fog tapasztalni otthonában a hozzávetőleg hasonló képességű háztartási gépei birtokában. A kereskedelmi minőségű (tehát kiváló) gépeket használó kávézók hozzáértő személyzettel sokkal többet is kihozhatnak a kávékeverékekben rejlő ízekből, de hozzáértés és a minőség iránti elkötelezettég hiányában a mi eredményeinket is alulmúlhatják.

A Slitti kávék hazai forgalmazójától, a Caffe&Co. Hungary Kft.-től kaptuk a lehetőséget a tesztelésre.

Pontozás:

Krém egységessége, tartóssága: 1-5 pont
Íz harmónia: 1-10 pont
Testesség: 1-5 pont
Ár/érték arány: 1-10 pont

A tesztelés szempontjairól bővebben itt olvashat!


Slitti Nicaragua szemeskávé teszt csomagolásKávé típusa: Slitti Nicaragua Pacamara

Pörkölés ideje: , Lejárat ideje: 2017.02.10, Csomagolás: 250g-os szelep nélküli csomagolás
Ár: 10.900 - Ft/kg, Forgalmazó adatai


Paljoc:

Heti mintánk 250 grammos szelep nélküli gyári tasakban érkezett, és hatalmas méretű Nicaragua Pacamara babokat tartalmazott. A viszonylag sötétre pörkölt zsíros fényű kávébabokon helyenként piciny égésnyomok láthatóak, de találkoztam az intenzív hőhatás okozta apró kráteres jelenséggel is a felületükön. Érdekes, hogy ennél a Single Origin kávénál miért alkalmazhatták ezt a klasszik olasz blendekre inkább jellemző pörkölési szintet?! A kávé csapolása nem volt egyszerű feladat, joker álláson másodpercek alatt átzubogott, de egészen finom őrlés mellett sem tudtam igazán szép lefolyást adni neki. Hőfokkal az alacsonyabb 86-90 fok közötti tartományban kísérleteztem. Az elkészült italnak már az illata sem volt sajnos kellemes, és az ízre is elnyomhatatlanul ráült egy nemkívánatos égett vonal, alig adva helyet a babokra jellemző eredeti jegyeknek. A zacskó jelölése szerint a mintát február elején pörkölték és igencsak az öregség jeleit mutatta a viselkedése. Sajnos összességében nem igazán találtam élvezeti értéket, sem eszpresszó, sem kapucsínó formájában, szívesen kóstolnám viszont frissen és világosabb pörköléssel. Mindazonáltal nem kizárt, hogy valakinek bejön ebben a formájában ez a portéka, a 250 grammos ideális kiszerelés miatt nem nagy kockázat rápróbálni.

Kávégép: Catler ES9010 / Kávéőrlő: Catler CG8010
Pontszám: Krém: 2,5 / Íz, harmónia: 4 / Testesség: 3 / Ár-érték arány: 3 / Összpontszám: 12,5

 

Monyesz:

A mintában egységesen nagy babokat találtam, amik bizakodásra adtak okot. Ez azonban hamar elszállt, az illat és a pörkölés szintje csalódást okozott. Rápillantva a pörkölés dátumára érthetővé vált, hogy egy közel féléves pörköléssel van dolgom, ami egy ilyen arabicánál csak rosszat jelenthet. Ezen nem segít semmilyen minőségi csomagolás, amire itt egyébként panasz nem lehetett. A közepesnél magasabb hővel, finomra darálással és vékony lefolyással próbáltam kompenzálni a lehetetlent, nem is mondhatom sikeresnek ezeket a próbálkozásokat. Sajnos nem csak a lefolyásnál mutatkozott meg a hiba, hanem az ízekben is. Egyrészt a túlpörkölés kiölte azokat az ízeket, melynek ezt a mintát jellemezni kellene, másrészt az eltelt hat hónap a maradékot is megsemmisítette. Így meg kellett elégedni egy gyenge karamellás-csokis ízzel, mely leginkább tejjel volt élvezhető. A crema vékonykára sikerült, az első pillanattól eltáncolt a lefolyás. Egyedül a testességet tartottam elfogadhatónak. Szívesen megkóstolnám ezt a kávét egy friss pörköléssel, kicsit világosabban pörkölve!

Kávégép: Gaggia Baby '80 / Kávéőrlő: Compak K6
Pontszám: Krém: 2 / Íz, harmónia: 4 / Testesség: 4 / Ár-érték arány: 3 / Összpontszám: 13

 

Toobee:

Az e heti tesztkávénk végre nem blend, végre egy SO került a darálómba. Bontás után sajnos az örömöm alább is hagyott: olajosra pörkölt, több hónapos kávé szenes szaga fogadott. Őrlés után nyíltak meg valamelyest az illatok, bár a túlpörköléssel a legjobb alapanyag sem tud mit kezdeni, nem is vártam tőle túl sokat. A iható kategóriát 20 mp-es lefolyással, 19 gramm, durvára őrölt, brutális erővel tamperelt kávéval tudtam elérni, a 85-85,5 fokos tartományban. Kevés cukorral elő tudtam csalni belőle enyhe gyümölcsösséget, de a minden ízre ráülő szén sajnos mindig ott volt. Cremája nem volt, már a kora miatt sem, csak a lefolyás végén került elő mutatóba egy kevés. Nem tudom, hogy frissen mit mutathat ez a kávé, szerintem ennél azért finomabb ízeket is elő lehet belőle csalni, de a pörkölés foka miatt sosem lesz az én ízlésemnek megfelelő.

Kávégép: La Scala Eroica 1L/ Kávéőrlő: Sirman
Pontszám: Krém: 2 / Íz, harmónia: 5 / Testesség: 2 / Ár-érték arány: 3 / Összpontszám: 12

 

Lorien:

E heti tesztalanyunk óriás méretű, szinte olajkiválásig pörkölt, általában ép szemekből áll. Igen nehéz volt megfelelő beálltást találni, mert az átlagosnál jóval finomabb őrlést kért, és egy apróbb mértékű állítás az őrlőn befulladást eredményezett, így inkább a dózis emelésével volt érdemes kompenzálni: a dupla szűrőben kb. 19 gramm őrleménnyel működött, és ez az ízeknek is jót tett. Hőmérsékletet tekintetében nálam a középmagas, 97.5 fok körüli bojlerhőmérséklet bizonyult a legjobb megoldásnak. Lefolyása ideális esetben bébiegérfarok-szerű, már amikor az öregedés jeleit mutatva nem táncol el. Amikor pedig ennél vastagabban indult meg, akkor olyan érzésem volt, mintha expresszvonat sebességgel átzubogna, pedig ez nem teljesen igaz, mindössze az okozta az optikai csalódást, hogy csak a csapolás utolsó harmadában-negyedében krémesedett fel. A krém mennyiségével egyébként sem kényeztetett túlzottan. Amit adott, az viszont szerencsére nagyon jó szerkezetű volt, és a csésze falán megmaradt a klasszikus krémgyűrű. A cukrot nem tartotta. Dél-olasz stílusa az ízekre is rányomta bélyegét, inkább a pörkölt-égetett, karamellás ízek dominálnak, egy kis keleti fűszerességgel, füstösséggel karöltve. Egy-másfél mokkáskanál barnacukor sokat javított az összképen, jól kihozta a kellemes, enyhén füstös étcsokoládés jellegét. Utóízét hosszan tartó karamellás kesernyésség uralja. Tejes italban nem okozott különösebb izgalmat. Talán egy fokkal kíméletesebb pörkölés többet megmutatna az alapanyag erényeiből.

Kávégép: La Cimbali Domus Classic / Kávéőrlő: Mazzer Mini
Pontszám: Krém: 4 / Íz, harmónia: 4,5 / Testesség: 4 / Ár-érték arány: 3 / Összpontszám: 15,5

 

Weinmaker:

Sötét, egyenletes pörkölésű kávébabok, melyek felületén olajkivállás volt tapasztalható. Sajnos a csomagolás nem szelepes, és már nem is mondható túl frissnek egy single origin kávé viszonylatában. Nem volt egyszerű feladat értékelhető szintet kihozni a kávéból. Végül az átlagosnál finomabb őrlési beállítás, és az emelt dózis segített. Így viszonylag normális lefolyást sikerült elérni, amely csak lassan krémesedett fel. Hőfok tekintetében a közepes tartományban sikerült a legjobbakat "húznom" a kávéból. A krém mennyisége közepes, állaga, és olajossága szintén. A cukrot nem tartja, de azért nagyjából kitart a fogyasztás végéig. Ízek tekintetében sajnos a sötét pörkölés rányomta a bélyegét a mintára. A füstös, égett jegyek eléggé ráülnek az étcsokoládés, karamellás aromákra, amit még cukor hozzáadásával sem lehetett eltüntetni, bár az azért érezhetően javított az összképen. Leginkább eszpresszónak fogyasztottam.

Kávégép: 2elle Eletta (Bezzera Giulia) / Kávéőrlő: Anfim Caimano Titanium
Pontszám: Krém: 3 / Íz, harmónia: 4 / Testesség: 4 / Ár-érték arány: 3 / Összpontszám: 14

 

Név Krém Íz Test Ár Össz:
Paljoc 2,5 4 3 3 12,5
Monyesz 2 4 4 3 13
Toobee 2 5 2 3 12
Lorien 4 4,5 4 3 15,5
Weinmaker 3 4 4 3 14

Slitti Nicaragua szemeskávé teszt kávébabokSlitti Nicaragua szemeskávé teszt kifolyásSlitti Nicaragua szemeskávé teszt csapolás
Slitti Nicaragua szemeskávé teszt krémSlitti Nicaragua szemeskávé teszt eszpresszóSlitti Nicaragua szemeskávé teszt csésze

Összegzés: Sötét színű, egyenletesre pörkölt kávébabok, olajos csillogással a felületükön. Vásárláskor érdemes törekedni, hogy jó friss legyen, mert a nem szelepes csomagolásban nem sokáig marad kellően friss a kávé. A legjobb eredmény érdekében az átlagosnál finomabb irányba érdemes eltekerni az őrlőt, míg hőfok tekintetében a közepesen magas tartományt érdemes megcélozni. A krém mennyisége nem túl sok, de szerencsére az állaga elég jó. A cukrot nem tartja, de nagyjából kitart a fogyasztás végéig. Ízek tekintetében az étcsokoládés, karamellás aromák vinnék a prímet, ha mindenre nem ülne rá a füstös, kissé égett íz, amit nagy valószínűséggel a túl sötét pörkölés okoz. A cukor itt jótékonyan működik, de még azzal sem lehet teljesen száműzni a nemkívánatos jegyeket, de azért valamit lehet javítani rajta. Testessége jó. Utóízében is végig jelen van a füstösség. Leginkább eszpresszónak ajánljuk.

 

Jellemzők
Pörkölés: sötét pörkölésű
Összetétel: 100% arabika
Ajánlott kávékészítési eszköz
Karos gép:
Automata:
Filter:
Ajánlott kávéital
Risztrettó:
Eszpresszó:
Tejes ital:

A teszthez használt 2elle kávégépet a Pasco Kft. biztosította.

Ha kóstolta már ezt a kávét pontozza le Ön is a mi pontozási rendszerünk alapján, illetve írja le véleményét!
A tesztel kapcsolatos véleményét elmondhatja fórumunkban. Kattintson ide!