KezdőlapbelépésregisztrációFórumkosárfacebookyoutube

Puntin Caffe Super Bar - kávékóstoló

Puntin Caffe Super Bar kávéteszt A PUNTIN CAFFE’ egy kézműves pörkölésű kávé, amit 1970 óta Monfalconeban (Trieszt mellett) készült. 2014-től Sergio Puntin folytatja tovább a családi hagyományt Mórahalmon. Az Isola D'oro egy kifinomult ízvilágú eszpresszó. Intenzív izű, bársonyos, testes és tartós izvilág jellemzi. Túlnyomorészt Brazil és közép- Amerika arabika kávébabok alkotják, indiai robuszta hozzáadásával. Koffeintartalma közepes mértékű- tudtuk meg a forgalmazótól.

 

Tisztelt Olvasó!

Tesztünk óhatatlanul szubjektív, eredményeink függnek a rendelkezésünkre álló gépektől, és a tesztelők egyéni izlésétől,  mindazonáltal elég jól megközelítik azt a végeredményt, amit egy fogyasztó fog tapasztalni otthonában a hozzávetőleg hasonló képességű háztartási gépei birtokában. A kereskedelmi minőségű (tehát kiváló) gépeket használó kávézók hozzáértő személyzettel sokkal többet is kihozhatnak a kávékeverékekben rejlő ízekből, de hozzáértés és a minőség iránti elkötelezettég hiányában a mi eredményeinket is alulmúlhatják.

A Puntin Caffe kávék készítőjétől, Sergio Puntin-tól kaptuk a lehetőséget a tesztelésre.

Pontozás:

Krém egységessége, tartóssága: 1-5 pont
Íz harmónia: 1-10 pont
Testesség: 1-5 pont
Ár/érték arány: 1-10 pont

A tesztelés szempontjairól bővebben itt olvashat!


Puntin Caffe Super Bar kávéteszt csomagolásKávé típusa: Puntin Caffe Super Bar

Pörkölés ideje: , Lejárat ideje: 2016.03.21, Csomagolás: 1kg-os szelepes csomagolás
Ár: 3.500 - Ft/kg, Forgalmazó adatai


Paljoc:

Tesztmintánk ezúttal egy sötét, olajosra pörkölt, robusztát is tartalmazó blend volt. Átlagnál finomabb őrléssel szép lefolyást tudtam adni, de a pozitív élmények itt gyakorlatilag véget is értek. Hőfokkal a beállítható minimum értéktől felfelé szinte mindent megcéloztam, próbáltam kisebb és nagyobb dózissal, csepegős lefolyással és gyorsabbal is szóra bírni, risztrettóként, eszpresszóként és tejes italban is vallatva, de a küzdelmet ezúttal nem koronázta siker. Minden esetleges kellemes aromát gyakorlatilag elnyomott egy keserű, füstös, égett íz. Bevallom, nem tudtam rájönni, hogy hol csúszott el ez a blend, ittam már ehhez hasonló sötét pörkölést, ami befogadható volt számomra is /noha kedvencem nem lett/, de a mostani tesztminta véleményem szerint valamiért nem ütötte meg a vállalható szintet. Elképzelhető az is, hogy valamelyik összetevője nem tolerálja már ezt a pörkölési szintet, és ez nyomta rá a bélyegét a blendre...

Kávégép: Catler ES9010 / Kávéőrlő: Catler CG8010
Pontszám: Krém: 4 / Íz, harmónia: 3 / Testesség: 3,5 / Ár-érték arány: 4 / Összpontszám: 14,5

 

Monyesz:

Ismét egy olajkiválásig pörkölt blendet kaptunk tesztre, itt-ott törött szemekkel. Próbáltam az előző tapasztalatokat felhasználva beállítani a főzőt és a darálót, így viszonylag gyorsan meglett az ideális beállítás. Az alacsonynál kissé magasabb hőfoknál, 17 gramm őrleménynél és átlagos körüli darálásnál kötöttem ki, miután közepes hőfoknál kezdetem a kísérletezést. Sajnos nagy változatost nem tapasztaltam az előző mintához képest, az ízt alapvetően meghatározó masszív keserű alap mellett semmi nem tudott kibontakozni. A lefolyás végi szőkülésből azt sejtem, hogy a minta kora csak rontott ezen, az ízek elpárologtak, ami maradt, az pedig alig élvezhető. A crema ugyan mintázódásra hajlamos, elég vastag, de szinte ez az összes jó az elkészült italban. Úgy gondolom, ez a blend így élvezhetetlen, több szintet kellene világosítani a pörkölésen, hogy értékelhető legyen egy kávészerető részére.

Kávégép: Gaggia Baby '80 / Kávéőrlő: Compak K6
Pontszám: Krém: 4 / Íz, harmónia: 3 / Testesség: 4 / Ár-érték arány: 4 / Összpontszám: 15

 

Toobee:

Idei hatodik tesztkávénk a P2 fedőnevet kapta. Túlpörkölt, erősen olajos, és émelyítő és kellemetlen szagú, bár a szemek zölden szépek lehettek. Őrlés után kenyeres, mokkás édességet éreztem. Nagyon sokat próbálkoztam a kávéval, hogy valami jót sikerüljön kihozni belőle az előző csomagok kudarcai után, és ez sikerült is egy nagyon érdekes és rendkívül pazarló beállítással. 15,9 gramm őrleményt mértem ki, ennek finomsága a szokásostól eltér, mert lassú lefolyással tetszett. Inkább a még finomabb őrlés, gyengébb tamperelés irányba vittem el. A fejhőmérő induló hőmérsékletét 84 fokra állítottam be. Most jön a csavar az egészben: 10-11 gramm kávé leengedése után raktam alá egy másik csészét, mert kíváncsi voltam, hogy hol bújik meg az a keserű, rossz íz, amit nem tudtam eltüntetni. Az első csésze finom, olvasztott csokoládéra hasonlító ízeket mutatott. A választott paraméterekből adódóan olajos, testes volt ez a csésze kávé. A második csésze 15 grammosra sikerült, kóstolás után ment a mosogatóba. Szóval, ha valaki találkozik ezzel a kávéval, akkor nyugodtan próbálja ki ezt a beállítást, nem hiszem, hogy csalódni fog.

Kávégép: La Scala Eroica 1L/ Kávéőrlő: Sirman
Pontszám: Krém: 4 / Íz, harmónia: 5 / Testesség: 5 / Ár-érték arány: 5 / Összpontszám: 19

 

Lorien:

Az előző Puntin mintához hasonlóan most is erősen sötét, olajosra pörkölt, ép szemekből álló mintát kaptunk, ezúttal valamivel magasabb robuszta tartalommal (kb. 30-35%). Most is a megszokottnál finomabb őrlést kell alkalmazni, továbbá extrém alacsony hőfokot (90 fokos bojler-hőmérséklet állítottam). A dupla szűrőbe most sem fért 16-17 grammnyi őrleménynél több. Általában a szabványos vagy annál picit vékonyabb lefolyással kaptam a legjobb végeredményt. A krém enyhén mintázódik, mennyisége bőséges, de állaga lehetne valamivel jobb is: noha a csésze oldalára felkúszik, de a cukrot épp csak pár másodpercig tartja, majd gyorsan alábukik. Ismét megállapítható, hogy kíméletesebb pörköléssel talán többet meg lehetne mutatni a keverék értékeiből, a pörkölt ízek szinte mindent elfednek, és az égett-kesernyés utóíz hosszasan megmarad, az összhatás szinte olyan mellbevágó, mint amikor egy nagyon szikár, száraz stout sört kóstolunk. A cukor szinte kötelező hozzá, ilyenkor azért feljönnek a kakaós, nugátos, pörkölt gabonás, karamellás alapízek, robusztás fűszerességgel, némi füstösséggel. Tejes italban sem villantott túl nagyot, habár jobban tetszett, mint az előző Puntin keverék.

Kávégép: La Cimbali Domus Classic / Kávéőrlő: Mazzer Mini
Pontszám: Krém: 4,5 / Íz, harmónia: 3,5 / Testesség: 4,5 / Ár-érték arány: 4,5 / Összpontszám: 17

 

Weinmaker:

Sötét, olajtól csillogó kávészemek jellemzik a mintát. A babok épek, egészségesek, de illatuk nem túl jó. Az átlagosnál finomabb irányba kellett elmozdulnom, hogy megfelelő lefolyást kapjak, majd következett a játék a helyes hőmérséklet megtalálásával. Ez a blend is alacsony hőfokon hozta a legjobbat, csakúgy mint a korábban kóstolt Puntin kávé. A lefolyása szép, és a krém bőséges, mintázódásra hajlamos. A cukrot süppedősen nyeli el, és kitart a fogyasztás végéig. Sajnos ízek tekintetében már nem ennyire rózsás a helyzet. Az erőteljes pörkölés rányomja bélyegét az ízekre. Cukorral némileg javítható az összkép, de a kesernyés, füstös íz még így is végig megmarad. Persze ott vannak a kakaós, pörköltmagvas, nugátos ízjegyek, de a nem túl kellemes kesernyésség és füstösség is.

Kávégép: 2elle Eletta (Bezzera Giulia) / Kávéőrlő: Anfim Caimano Titanium
Pontszám: Krém: 4 / Íz, harmónia: 3 / Testesség: 4 / Ár-érték arány: 4 / Összpontszám: 15

 

Név Krém Íz Test Ár Össz:
Paljoc 4 3 3,5 4 14,5
Monyesz 4 3 4 4 15
Toobee 4 5 5 5 19
Lorien 4,5 3,5 4,5 4,5 17
Weinmaker 4 3 4 4 15

Puntin Caffe Super Bar kávéteszt kávébabokPuntin Caffe Super Bar kávéteszt csapolásPuntin Caffe Super Bar kávéteszt kifolyás
Puntin Caffe Super Bar kávéteszt kifolyásPuntin Caffe Super Bar kávéteszt cukorPuntin Caffe Super Bar kávéteszt krém

Összegzés: Sötét pörkölésű, egészséges, olajosan csillogó kávébabok. Illatuk nem túl kellemes. A legjobb eredmény érdekében az átlagosnál finomabb őrlési, és alacsony hőmérsékleti beállításokkal érdemes próbálkozni. A lefolyása szép. A krém mennyisége bőséges, állaga és olajossága jó, mintázódásra hajlamos. A cukrot süppedősen nyeli el, és a csésze falát megfestve kitart a fogyasztás végéig. Ízében a hagyományos olasz stílus köszön vissza: kakaós, nugátos, gabonás, pörköltmagvas, karamellás ízjegyek képében, amire azonban rátelepszik az erőteljes pörkölés miatt egy kesernyés, füstös takaró. A cukor jelen esetben jótékonyan hat az ízérzékelésre, és fogyaszthatóbbá teszi a keveréket. Testessége jó. Leginkább eszpresszónak ajánljuk.

 

Jellemzők
Pörkölés: sötét pörkölésű
Összetétel: 60% arabika - 40% robuszta
Ajánlott kávékészítési eszköz
Karos gép:
Automata:
Filter:
Ajánlott kávéital
Risztrettó:
Eszpresszó:
Tejes ital:

A teszthez használt 2elle kávégépet a Pasco Kft. biztosította.

Ha kóstolta már ezt a kávét pontozza le Ön is a mi pontozási rendszerünk alapján, illetve írja le véleményét!
A tesztel kapcsolatos véleményét elmondhatja fórumunkban. Kattintson ide!