A PUNTIN CAFFE’ egy kézműves pörkölésű kávé, amit 1970 óta Monfalconeban (Trieszt mellett) készült. 2014-től Sergio Puntin folytatja tovább a családi hagyományt Mórahalmon. Az Isola D'oro egy kifinomult ízvilágú eszpresszó. Intenzív izű, bársonyos, testes és tartós izvilág jellemzi. Túlnyomorészt Brazil és közép- Amerika arabika kávébabok alkotják. Koffeintartalma alacsony - tudtuk meg a forgalmazótól.
Tisztelt Olvasó!
Tesztünk óhatatlanul szubjektív, eredményeink függnek a rendelkezésünkre álló gépektől, és a tesztelők egyéni izlésétől, mindazonáltal elég jól megközelítik azt a végeredményt, amit egy fogyasztó fog tapasztalni otthonában a hozzávetőleg hasonló képességű háztartási gépei birtokában. A kereskedelmi minőségű (tehát kiváló) gépeket használó kávézók hozzáértő személyzettel sokkal többet is kihozhatnak a kávékeverékekben rejlő ízekből, de hozzáértés és a minőség iránti elkötelezettég hiányában a mi eredményeinket is alulmúlhatják.
Pontozás:
Krém egységessége, tartóssága: 1-5 pontÍz harmónia: 1-10 pont
Testesség: 1-5 pont
Ár/érték arány: 1-10 pont
A tesztelés szempontjairól bővebben itt olvashat!
Kávé típusa: Puntin Caffe Isola D'oro
Pörkölés ideje: , Lejárat ideje: 2016.03.21, Csomagolás: 1kg-os szelepes csomagolás
Ár: 4.000 - Ft/kg, Forgalmazó adatai
Paljoc:
Egységesen és igen sötétre pörkölt, olajosan csillogó babok alkották a P1 fedőnévvel érkezett blendet, mely a heti tesztmintánk volt. A babok szépek, méretben sincs köztük extrém méretű szórás, hibás és törött szemekkel nem nagyon találkoztam. Ránézésre arabika túlsúlyosnak tűnik a blend. Őrlés terén ezúttal is a finomabb irányba kellett tekerni a Mazzert. Első próbákat a sötét pörkölés miatt alacsony hőfokon végeztem, PID-del a minimum beállítható értéktől /86/ fokonként felfelé haladva, különböző lefolyásokat céloztam a normál tankönyvitől a csepegős, szaggatósig. Legjobb eredményt az alacsonyabb értéknél kaptam, lassú extrakciónál. Ízben a kakaós, rumos sportszelet vonalat hozta, de sajnos csak a háttérben, mert egy keserű íz eléggé meghatározó volt végig, amelyet nem sikerült annyira a háttérbe szorítanom, mint szerettem volna. A kávé szépen csapolható, megfelelő cremával érkezik a csészébe. Tejes italban is átjön ez a markánsan keserű kakaóporos ízvilág. Megkóstolnám világosabb pörköléssel is, mert ígéretes, hogy se égés foltok, se kráteres lerobbanások nem láthatóak a babok felületén, tehát rendben van, akik szeretik ezt a nagyon klasszikus vonalat, megpróbálkozhatnak vele.
Kávégép: Catler ES 9010 / Kávéőrlő: Catler CG8010
Pontszám: Krém: 4 / Íz, harmónia: 5 / Testesség: 4 / Ár-érték arány: 6 / Összpontszám: 19
Monyesz:
A bezacskózott minta szemrevételezésekor feltűnt, hogy milyen sötétek a szemek, bontáskor az is jól érzékelhetővé vált, hogy egyöntetűen olajos kiválásig pörkölték ezt a blendet. Ezért közepes hőfoknál kezdetem a kísérletezést, aztán fokozatosan mentem lefelé. Sajnos nagy változatost nem tapasztaltam, az ízt alapvetően meghatározó masszív keserű alap folyamatosan dominált. Ez nem a megszokott kakaós jelleg, hanem a sötét pörkölésből adódó égett, keserű íz. A füstös jelleg a másik, ami érzékeltem, mellette a robusztás jellegű malátás, pörkölt gabonás íz jelentkezett haloványan. Manapság ritkán találkozik az embert ilyennek, nem is emlékszem, mikor volt teszten ilyen sötét pörkölés. A túlpörkölés bizonyítéka, hogy jó egy hét alatt rendesen megöregedett a kávé, a lefolyás a kezdeti sima lefolyásról átváltott a rángatódzó, ingó stílusra. Bár a crema vastag volt végig, a cukrot alig állta, gyorsan átengedte.
Úgy gondolom, ez a blend így élvezhetetlen, a pörkölési stíluson változtatva talán javítható lenne a végeredmény.
Kávégép: Gaggia Baby '80 / Kávéőrlő: Compak K6
Pontszám: Krém: 4 / Íz, harmónia: 4 / Testesség: 4 / Ár-érték arány: 4 / Összpontszám: 16
Toobee:
Az e heti tesztmintánk egy blend, melyben a babok mérete, fajtája és színe nem egységes. A pörkölési szint valahol a teljes elszenesedés és az öngyulladás között helyezkedhet el. A zacskó nyitása után kellemetlen, döglötthal-szagot éreztem, mely őrlés után egy picit mérséklődik és édeskés, kenyér illat társul mellé, de még így sem sarkallt kávézásra. Kevesebb, mint 16 gramm kávéval szintbe tudtam tölteni a szűrőmet, mely joker álláson produkált szép lefolyást. A crema kellően testes, a cukrot jól tartja, amire szükség is van, mert nélküle az ihatatlan kategóriát súrolja a kávé. A kiölhetetlen keserű íz dominál, melyből egy dupla esetén púpozott evőkanál cukorral csalható elő a nugát, a pörkölt magvak, a kakaópor és a vanília. Próbálkoztam mindennel: alacsony hőfokkal, durva és extrém finom őrleménnyel, de sosem tudtam olyan igazán finomra elkészíteni ezt a kávét. Hogy ne csak negatívumot írjak, az automatás Omnián nevelkedett vendégeim szerint például cukor nélkül is nagyon finom. Mindenesetre az én ízlésemtől nagyon messze állt ez a kávé.
Kávégép: La Scala Eroica 1L/ Kávéőrlő: Sirman
Pontszám: Krém: 5 / Íz, harmónia: 4/ Testesség: 4 / Ár-érték arány: 4 / Összpontszám: 17
Lorien:
Eheti tesztünk főszereplője erősen sötétre pörkölt, olajban fürdő, ép, egészséges szemekből áll, robuszta tartalma kb. 20% lehet. Az átlagosnál finomabb őrlést kíván, hőmérséklet tekintetében pedig igen alacsony tartományba kell alászállnunk, ráadásul meglehetősen érzékeny volt a pontos értékre: fél-egy fokon belül kellett maradni, hogy a kesernyés ízek ne lógjanak ki túlzottan. Talán a sötét pörkölés miatt, a megszokottnál kisebb dózissal kell dolgozni, a dupla szűrőbe pl. 16-17 gramm őrleménynél több nem fért, pedig általában 18-19 grammot minden különösebb gond nélkül elnyel. Szintén érzékeny volt a gondos és egyenletes tömörítésre, egyébként hajlamos volt ide-oda táncoló lefolyással válaszolni. Krémje mintázódik, mennyisége megfelelő, szerkezetében azonban csak annyira erős, hogy a cukrot csak süppedősen tartsa meg, még egy kapkodós fotózás végéig is alig tartott ki. Ízvilágában nincs túlbonyolítva, kakaós, pörkölt magvas, karamellás, nugátos jegyek jellemzik, némi füstösséggel, kesernyés lecsengéssel. Másfél-két mokkáskanálnyi cukor jót tesz neki, különösen akkor, ha egy kicsit hosszabbra nyújtott csapolási idővel csöpögős risztrettót húztam belőle. Tejes italban nem különösebben fogott meg, talán a gyermekkori karamellás tej flashback miatt nem.
Kávégép: La Cimbali Domus Classic / Kávéőrlő: Mazzer Mini
Pontszám: Krém: 4 / Íz, harmónia: 5,5 / Testesség: 4,5 / Ár-érték arány: 6,5 / Összpontszám: 20,5
Weinmaker:
Nagyon sötétre pörkölt, egészséges szemeket tartalmazó blend. A kávébabokat bőségesen fedte az olaj. Már régen kaptunk ennyire sötétre pörkölt tesztanyagot. Az őrlőt az átlagosnál picit finomabbra kellett beállítanom, hogy megfelelő lefolyást kapjak. A hőmérsékletet tekintetében is igen visszafogottan kellett dolgoznom, mert nem kedvelte a magasabb hőfoktartományt. A legjobban akkor sikerült ha, lassan, szaggatósan indult meg, és a hőfok alacsony tartományban volt. A lefolyása jó. A krém vastagsága szintén. A cukrot süppedősen nyeli el, és kitart a fogyasztás végéig. Ízvilága a hagyományos olasz vonalat képviseli. Kakaós alap, pörköltmagvas, rumos, nugátos aromák jellemzik, a háttérben végig jelen lévő kesernyésséggel, és némi füstösséggel. Testessége jó, koffeintartalmát nem éreztem vészesnek. Én kedvelem az olaszos ízvilágot, de ez számomra már túl sötét pörkölés. Leginkább eszpresszónak fogyasztottam.
Kávégép: 2elle Eletta (Bezzera Giulia) / Kávéőrlő: Anfim Caimano Titanium
Pontszám: Krém: 4 / Íz, harmónia: 5 / Testesség: 4 / Ár-érték arány: 5 / Összpontszám: 18
Név | Krém | Íz | Test | Ár | Össz: |
Paljoc | 4 | 5 | 4 | 6 | 19 |
Monyesz | 4 | 4 | 4 | 4 | 16 |
Toobee | 5 | 4 | 4 | 4 | 17 |
Lorien | 4 | 5,5 | 4,5 | 6,5 | 20,5 |
Weinmaker | 4 | 5 | 4 | 5 | 18 |
Összegzés: Sötét, olajos, egyenletes pörkölésű blend. a szemek egészségesek, törött kávébabot csak elvétve lehet felfedezni. A legjobb eredmény érdekében az őrlést az átlagosnál finomabbra érdemes venni, úgy hogy a lefolyás lassan, szaggatottan induljon meg. Hőfok tekintetében pedig az átlag alatti hőmérséklet tartományt érdemes megcélozni. A lefolyás szép, a krém mennyisége bőséges, állaga, olajossága jó. A cukrot süppedősen nyeli el, és kitart a fogyasztás végéig. Ízében a tipikus olasz ízvilágot hozza, kakaós, pörköltmagvas, gabonás, rumos, nugátos aromák jellemzik. Sajnos a nagyon sötét pörkölés rányomja bélyegét az ízre is, mert egy végig jelenlévő kesernyésség, és halvány füstösség is végigkíséri a kostolót. Testessége jó, koffeintartalma alacsony. Leginkább eszpresszónak ajánljuk.
A teszthez használt 2elle kávégépet a Pasco Kft. biztosította.
Ha kóstolta már ezt a kávét pontozza le Ön is a mi pontozási rendszerünk alapján, illetve írja le véleményét!A tesztel kapcsolatos véleményét elmondhatja fórumunkban. Kattintson ide!