KezdőlapbelépésregisztrációFórumkosárfacebookyoutube

Puntin Caffe Isola D'oro - nem mind arany ami fénylik

Puntin Caffe Isola D'oro szemeskávé teszt A PUNTIN CAFFE’ egy kézműves pörkölésű kávé, amit 1970 óta Monfalconeban (Trieszt mellett) készült. 2014-től Sergio Puntin folytatja tovább a családi hagyományt Mórahalmon. Az Isola D'oro egy kifinomult ízvilágú eszpresszó. Intenzív izű, bársonyos, testes és tartós izvilág jellemzi. Túlnyomorészt Brazil és közép- Amerika arabika kávébabok alkotják. Koffeintartalma alacsony - tudtuk meg a forgalmazótól.

Tisztelt Olvasó!

Tesztünk óhatatlanul szubjektív, eredményeink függnek a rendelkezésünkre álló gépektől, és a tesztelők egyéni izlésétől,  mindazonáltal elég jól megközelítik azt a végeredményt, amit egy fogyasztó fog tapasztalni otthonában a hozzávetőleg hasonló képességű háztartási gépei birtokában. A kereskedelmi minőségű (tehát kiváló) gépeket használó kávézók hozzáértő személyzettel sokkal többet is kihozhatnak a kávékeverékekben rejlő ízekből, de hozzáértés és a minőség iránti elkötelezettég hiányában a mi eredményeinket is alulmúlhatják.

A Puntin Caffe kávék készítőjétől, Sergio Puntin-tól kaptuk a lehetőséget a tesztelésre.

Pontozás:

Krém egységessége, tartóssága: 1-5 pont
Íz harmónia: 1-10 pont
Testesség: 1-5 pont
Ár/érték arány: 1-10 pont

A tesztelés szempontjairól bővebben itt olvashat!


Puntin Caffe Isola D'oro szemeskávé teszt csomagolásKávé típusa: Puntin Caffe Isola D'oro

Pörkölés ideje: , Lejárat ideje: 2016.03.21, Csomagolás: 1kg-os szelepes csomagolás
Ár: 4.000 - Ft/kg, Forgalmazó adatai


Paljoc:

Egységesen és igen sötétre pörkölt, olajosan csillogó babok alkották a P1 fedőnévvel érkezett blendet, mely a heti tesztmintánk volt. A babok szépek, méretben sincs köztük extrém méretű szórás, hibás és törött szemekkel nem nagyon találkoztam. Ránézésre arabika túlsúlyosnak tűnik a blend. Őrlés terén ezúttal is a finomabb irányba kellett tekerni a Mazzert. Első próbákat a sötét pörkölés miatt alacsony hőfokon végeztem, PID-del a minimum beállítható értéktől /86/ fokonként felfelé haladva, különböző lefolyásokat céloztam a normál tankönyvitől a csepegős, szaggatósig. Legjobb eredményt az alacsonyabb értéknél kaptam, lassú extrakciónál. Ízben a kakaós, rumos sportszelet vonalat hozta, de sajnos csak a háttérben, mert egy keserű íz eléggé meghatározó volt végig, amelyet nem sikerült annyira a háttérbe szorítanom, mint szerettem volna. A kávé szépen csapolható, megfelelő cremával érkezik a csészébe. Tejes italban is átjön ez a markánsan keserű kakaóporos ízvilág. Megkóstolnám világosabb pörköléssel is, mert ígéretes, hogy se égés foltok, se kráteres lerobbanások nem láthatóak a babok felületén, tehát rendben van, akik szeretik ezt a nagyon klasszikus vonalat, megpróbálkozhatnak vele.

Kávégép: Catler ES 9010 / Kávéőrlő: Catler CG8010
Pontszám: Krém: 4 / Íz, harmónia: 5 / Testesség: 4 / Ár-érték arány: 6 / Összpontszám: 19

 

Monyesz:

A bezacskózott minta szemrevételezésekor feltűnt, hogy milyen sötétek a szemek, bontáskor az is jól érzékelhetővé vált, hogy egyöntetűen olajos kiválásig pörkölték ezt a blendet. Ezért közepes hőfoknál kezdetem a kísérletezést, aztán fokozatosan mentem lefelé. Sajnos nagy változatost nem tapasztaltam, az ízt alapvetően meghatározó masszív keserű alap folyamatosan dominált. Ez nem a megszokott kakaós jelleg, hanem a sötét pörkölésből adódó égett, keserű íz. A füstös jelleg a másik, ami érzékeltem, mellette a robusztás jellegű malátás, pörkölt gabonás íz jelentkezett haloványan. Manapság ritkán találkozik az embert ilyennek, nem is emlékszem, mikor volt teszten ilyen sötét pörkölés. A túlpörkölés bizonyítéka, hogy jó egy hét alatt rendesen megöregedett a kávé, a lefolyás a kezdeti sima lefolyásról átváltott a rángatódzó, ingó stílusra. Bár a crema vastag volt végig, a cukrot alig állta, gyorsan átengedte.
Úgy gondolom, ez a blend így élvezhetetlen, a pörkölési stíluson változtatva talán javítható lenne a végeredmény.

Kávégép: Gaggia Baby '80 / Kávéőrlő: Compak K6
Pontszám: Krém: 4 / Íz, harmónia: 4 / Testesség: 4 / Ár-érték arány: 4 / Összpontszám: 16

 

Toobee:

Az e heti tesztmintánk egy blend, melyben a babok mérete, fajtája és színe nem egységes. A pörkölési szint valahol a teljes elszenesedés és az öngyulladás között helyezkedhet el. A zacskó nyitása után kellemetlen, döglötthal-szagot éreztem, mely őrlés után egy picit mérséklődik és édeskés, kenyér illat társul mellé, de még így sem sarkallt kávézásra. Kevesebb, mint 16 gramm kávéval szintbe tudtam tölteni a szűrőmet, mely joker álláson produkált szép lefolyást. A crema kellően testes, a cukrot jól tartja, amire szükség is van, mert nélküle az ihatatlan kategóriát súrolja a kávé. A kiölhetetlen keserű íz dominál, melyből egy dupla esetén púpozott evőkanál cukorral csalható elő a nugát, a pörkölt magvak, a kakaópor és a vanília. Próbálkoztam mindennel: alacsony hőfokkal, durva és extrém finom őrleménnyel, de sosem tudtam olyan igazán finomra elkészíteni ezt a kávét. Hogy ne csak negatívumot írjak, az automatás Omnián nevelkedett vendégeim szerint például cukor nélkül is nagyon finom. Mindenesetre az én ízlésemtől nagyon messze állt ez a kávé.

Kávégép: La Scala Eroica 1L/ Kávéőrlő: Sirman
Pontszám: Krém: 5 / Íz, harmónia: 4/ Testesség: 4 / Ár-érték arány: 4 / Összpontszám: 17

 

Lorien:

Eheti tesztünk főszereplője erősen sötétre pörkölt, olajban fürdő, ép, egészséges szemekből áll, robuszta tartalma kb. 20% lehet. Az átlagosnál finomabb őrlést kíván, hőmérséklet tekintetében pedig igen alacsony tartományba kell alászállnunk, ráadásul meglehetősen érzékeny volt a pontos értékre: fél-egy fokon belül kellett maradni, hogy a kesernyés ízek ne lógjanak ki túlzottan. Talán a sötét pörkölés miatt, a megszokottnál kisebb dózissal kell dolgozni, a dupla szűrőbe pl. 16-17 gramm őrleménynél több nem fért, pedig általában 18-19 grammot minden különösebb gond nélkül elnyel. Szintén érzékeny volt a gondos és egyenletes tömörítésre, egyébként hajlamos volt ide-oda táncoló lefolyással válaszolni. Krémje mintázódik, mennyisége megfelelő, szerkezetében azonban csak annyira erős, hogy a cukrot csak süppedősen tartsa meg, még egy kapkodós fotózás végéig is alig tartott ki. Ízvilágában nincs túlbonyolítva, kakaós, pörkölt magvas, karamellás, nugátos jegyek jellemzik, némi füstösséggel, kesernyés lecsengéssel. Másfél-két mokkáskanálnyi cukor jót tesz neki, különösen akkor, ha egy kicsit hosszabbra nyújtott csapolási idővel csöpögős risztrettót húztam belőle. Tejes italban nem különösebben fogott meg, talán a gyermekkori karamellás tej flashback miatt nem.

Kávégép: La Cimbali Domus Classic / Kávéőrlő: Mazzer Mini
Pontszám: Krém: 4 / Íz, harmónia: 5,5 / Testesség: 4,5 / Ár-érték arány: 6,5 / Összpontszám: 20,5

 

Weinmaker:

Nagyon sötétre pörkölt, egészséges szemeket tartalmazó blend. A kávébabokat bőségesen fedte az olaj. Már régen kaptunk ennyire sötétre pörkölt tesztanyagot. Az őrlőt az átlagosnál picit finomabbra kellett beállítanom, hogy megfelelő lefolyást kapjak. A hőmérsékletet tekintetében is igen visszafogottan kellett dolgoznom, mert nem kedvelte a magasabb hőfoktartományt. A legjobban akkor sikerült ha, lassan, szaggatósan indult meg, és a hőfok alacsony tartományban volt. A lefolyása jó. A krém vastagsága szintén. A cukrot süppedősen nyeli el, és kitart a fogyasztás végéig. Ízvilága a hagyományos olasz vonalat képviseli. Kakaós alap, pörköltmagvas, rumos, nugátos aromák jellemzik, a háttérben végig jelen lévő kesernyésséggel, és némi füstösséggel. Testessége jó, koffeintartalmát nem éreztem vészesnek. Én kedvelem az olaszos ízvilágot, de ez számomra már túl sötét pörkölés. Leginkább eszpresszónak fogyasztottam.

Kávégép: 2elle Eletta (Bezzera Giulia) / Kávéőrlő: Anfim Caimano Titanium
Pontszám: Krém: 4 / Íz, harmónia: 5 / Testesség: 4 / Ár-érték arány: 5 / Összpontszám: 18

 

Név Krém Íz Test Ár Össz:
Paljoc 4 5 4 6 19
Monyesz 4 4 4 4 16
Toobee 5 4 4 4 17
Lorien 4 5,5 4,5 6,5 20,5
Weinmaker 4 5 4 5 18

Puntin Caffe Isola D'oro szemeskávé teszt kávébabokPuntin Caffe Isola D'oro szemeskávé teszt kifolyásPuntin Caffe Isola D'oro szemeskávé teszt csapolás
Puntin Caffe Isola D'oro szemeskávé teszt kifolyás 2Puntin Caffe Isola D'oro szemeskávé teszt cukorPuntin Caffe Isola D'oro szemeskávé teszt krém

Összegzés: Sötét, olajos, egyenletes pörkölésű blend. a szemek egészségesek, törött kávébabot csak elvétve lehet felfedezni. A legjobb eredmény érdekében az őrlést az átlagosnál finomabbra érdemes venni, úgy hogy a lefolyás lassan, szaggatottan induljon meg. Hőfok tekintetében pedig az átlag alatti hőmérséklet tartományt érdemes megcélozni. A lefolyás szép, a krém mennyisége bőséges, állaga, olajossága jó. A cukrot süppedősen nyeli el, és kitart a fogyasztás végéig. Ízében a tipikus olasz ízvilágot hozza, kakaós, pörköltmagvas, gabonás, rumos, nugátos aromák jellemzik. Sajnos a nagyon sötét pörkölés rányomja bélyegét az ízre is, mert egy végig jelenlévő kesernyésség, és halvány füstösség is végigkíséri a kostolót. Testessége jó, koffeintartalma alacsony. Leginkább eszpresszónak ajánljuk.

 

Jellemzők
Pörkölés: sötét pörkölésű
Összetétel: 80% arabika - 20% robuszta
Ajánlott kávékészítési eszköz
Karos gép:
Automata:
Filter:
Ajánlott kávéital
Risztrettó:
Eszpresszó:
Tejes ital:

A teszthez használt 2elle kávégépet a Pasco Kft. biztosította.

Ha kóstolta már ezt a kávét pontozza le Ön is a mi pontozási rendszerünk alapján, illetve írja le véleményét!
A tesztel kapcsolatos véleményét elmondhatja fórumunkban. Kattintson ide!