KezdőlapbelépésregisztrációFórumkosárfacebookyoutube

Pascucci Decaffeinato - nagyszerű koffeinmentes kávé

Pascucci Decaffeinato szemeskávé teszt Határozott testesség, kiegyensúlyozott ízvilág, csokoládé és szárazgyümölcs jegyekkel. A válogatott robuszta kávé jellegzetes íze, a mosott arabica egyedivé teszik, akár egy eszpresszóról van szó, akár bármelyik kávé különlegességről, amelyben szintén kitűnő. A keverékben visszaköszön a 80-as, 90-es évek Pascucci kávéjának ízvilága; a klasszikus keveréket (Classic), lágyítja és édesíti a hozzáadott Amerikából származó mosott kávé. Az innen származó kávéfajták csökkentik a fás ízt és zamatot, valamint különleges ízt adnak a keveréknek. A csészében gyönyörű, sötét a színe, egybefüggő, vastag krém borítja, testessége érezhető a szájpadláson. A robuszta tartalom személyességet, tömör krémet ad és a finom indiai rumra valamint a melaszra emlékeztető jegyekkel gazdagítja. A koffeint a nyers kávéból természetes eljárás útján vonják ki oly módon, hogy a még nyers kávészemek nedvességtartalmát vízgőz vagy víz segítségével 30-40%-ra emelik, majd szuperkritikus szénsav hozzáadásával, természetes módon tudják így kivonni a koffeint a kávészemekből még a pörkölés előtt. Ezután a kávé pörkölése a koffeintartalmú kávék pörkölésével megegyező módon történik meg. Az így nyert koffeinmentes kávé tulajdonságai (íz, aroma, illat stb.) 100%-ban megegyeznek a koffeintartalmú kávééval, emellett élvezeti értéke is 100%-os, egyetlen különbség a koffein hiánya.

Tisztelt Olvasó!

Tesztünk óhatatlanul szubjektív, eredményeink függnek a rendelkezésünkre álló gépektől, és a tesztelők egyéni izlésétől,  mindazonáltal elég jól megközelítik azt a végeredményt, amit egy fogyasztó fog tapasztalni otthonában a hozzávetőleg hasonló képességű háztartási gépei birtokában. A kereskedelmi minőségű (tehát kiváló) gépeket használó kávézók hozzáértő személyzettel sokkal többet is kihozhatnak a kávékeverékekben rejlő ízekből, de hozzáértés és a minőség iránti elkötelezettég hiányában a mi eredményeinket is alulmúlhatják.

A Pascucci kávék hazai forgalmazójától, a Magda Kft-től kaptuk a lehetőséget a tesztelésre.

Pontozás:

Krém egységessége, tartóssága: 1-5 pont
Íz harmónia: 1-10 pont
Testesség: 1-5 pont
Ár/érték arány: 1-10 pont

A tesztelés szempontjairól bővebben itt olvashat!


Pascucci Decaffeinato szemeskávé teszt csomagolásKávé típusa: Pascucci Decaffeinato

Pörkölés ideje: , Lejárat ideje: 2016.03.21, Csomagolás: 1kg-os szelepes csomagolás
Ár: 8.460 - Ft/kg, Forgalmazó adatai


Paljoc:

Koffeinmentes tesztkávénk több meglepetést is tartogatott számomra. A legkülönbözőbb méretű, meglehetősen sötétre pörkölt babokat olyan elképesztően finomra kellett darálni, hogy ehhez hasonlóval eddig még nem találkoztam /talán egyszer egy nagyon magas robuszta tartalmú minta volt ehhez hasonló/, már-már attól tartottam hogy lassan összeérnek a Mazzer Jolly kései. A teszthez ezúttal az említett őrlőt és a Catler Dual Boiler gépet használtam.
A megfelelő őrleményfinomság elérésekor végül sikerült a blendhez passzoló lassú, csöpögős vékony lefolyást elkapni. Így csapolva, alacsony hőfokot tartva kaptam a legjobb eredményt.
PID 86-89 fok között, kis cukorral hozta a klasszikus olasz ízvilágot, talán a rendkívül finom őrlés miatt is a korty igen sűrű érzetet adott a nyelven. Efelett hajlamos volt megégni, bőrösödni a crema ami egyébként, éppúgy mint a testesség igen jó. Az aromák összességében nem túl bonyolultak, kakaós-nugátos és cukorral határozott vaníliás jegyek mutatkoztak, néhány alkalommal talán enyhe fémes ízek is, de ez cukor nélkül volt inkább érezhető. A maximális élvezethez ennél a decaf kávénál mindenképp javaslom az édesítést, így egy klasszik ízvilágú késő este is fogyasztható italt kapunk, ami érdekes módon kifejezetten az Olaszországban fogyasztott robusztás risztrettókra emlékeztetett.

Kávégép: Magister Stella / Kávéőrlő: Catler CG8010
Pontszám: Krém: 4,5 / Íz, harmónia: 6,5 / Testesség: 5 / Ár-érték arány: 7,5 / Összpontszám: 23,5

 

Monyesz:

A minta bontáskor pörkölt gabonás illatot árasztott, a pörkölése az átlagosnál sötétebb. A szemek mérete és alakja elég változatos, helyenként találtam törött szemeket is.
Az átlagos körüli darálásnál nagyon gyors lefolyást kaptam, végül egészen finomra - szinte púder finomságúra - kellett állítani a darálót, hogy még a tankönyvinél inkább lassabb lefolyást kapjak. Ugyanis így vált be! A hőfokot nem szabad a közepesnél magasabb szintre állítani, mert egy robusztás kávéhoz hasonlatosan nem tűri a magasabb hőt. A lefolyás végi szőkülés ugyanakkor azt jelezte, hogy a végére elfogy a szufla a Gaggiából, így a csapolást nem a csúcshőmérsékleten, hanem előtte el kellett kezdeni, hogy a végére a 'tartalékból' kitartson. Ízében a robusztákra emlékeztető prökölt-magvas, gabonás jegyek tűntek elő, némi kakaós keserűség mellett, cukorral ezt kellemesen árnyalta egy távol keleties, édeskés-fűszeres beütés. Igazából ez utóbbival nyújt többet az átlagnál a kávé. A testesség jó, a crema hömpölyög a lefolyás teljes idején, és szinte több is, mint maga a kávé! Ilyet nagyon erősen robusztás keverékek tudnak csak általában. Ízében nem egy bonyolult kávé, de szerethető, kivéve talán tejes italként, nekem úgy elkészítve egyáltalán nem ízlett.

Kávégép: Gaggia Baby '80 / Kávéőrlő: Compak K6
Pontszám: Krém: 5 / Íz, harmónia: 7 / Testesség: 4 / Ár-érték arány: 8 / Összpontszám: 24

 

Toobee:

Az idei harmadik tesztmintánkról annyit tudtam, hogy koffeinmentes és a Pascucci-tól való. Kicsit ódzkodtam tőle, még sosem ittam ezelőtt koffein nélküli kávét, úgy gondoltam, hogy együtt jár, mint a feleség, az elhízással. A zacskót kibontva sem lettem optimistább: rengeteg a törött és hibás szem. A kávébabok színe és mérete nem egységes, valószínűleg ez is blend, az előző kávékkal egyetemben. Az illata rendkívül édes, krumplicukorra emlékeztet, ami őrlés után még intenzívebb lesz. Az első próbálkozásoknál rendesen melléfogtam az eszpresszó tartományommal: az (eddig) legfinomabb őrlést igénylő kávékkal sem kellett 1 fölé mennem, itt viszont 1,75-2-es állásnál érezte magát jól a kávé (eszpresszó tartományom: 0,4-1-ig). Én végül az 1,75-ös beállításnál maradtam, itt igen keményen, nagyjából 20-22 kg-mal tampereltem. Az őrleményt 16.2 grammra lőttem be, ebből a számomra legkellemesebb ízvilágot 18,5-19 gramm leengedett itallal hozta a kávé. Nagyon kevés: 0,3 gramm barna cukorral fogyasztottam és a hővel sem mentem fel, 84 fokos fejhőmérőig vittem le az induló hőmérsékletet. A fent említett beállítások mellett 20-22 mp között folyt le, így tudtam kihozni belőle a legjobbat. Jelzésértékűen felsejlenek benne az ásványos ízjegyek is, ezt tudtam felerősíteni a durvább őrléssel. A húzóíz nálam paradicsomos édességet mutatott, pici zöldségleves beütéssel. Az idei mezőny eddig nagyon erős, ez a kávé is kiváló, annak ellenére, hogy a babok állapota rossz.

Kávégép: La Scala Eroica 1L/ Kávéőrlő: Sirman
Pontszám: Krém: 4 / Íz, harmónia: 9/ Testesség: 4,5 / Ár-érték arány: 6,5 / Összpontszám: 24

 

Lorien:

Legújabb mintánk sötét, majdnem egyenletes pörkölésű szemekből áll, közte néhány világosabb árnyalatú, illetve számos töredezett kávébab. Előzőleg annyit lehetett előre tudni, hogy koffeinmentes a keverék, ez azonban könnyen tévútra vezethet. Korrekt elkészítéséhez extrém finom őrlést, és nagyon alacsony hőfokot igényelt, de mindemellett szükség volt a precíz munkára, egyébként hajlamos volt szőkülni, csatornásodni. Szinte minden tekintetben olyan volt, mintha csak egy 70/30-as blenddel lenne dolgunk. Ha mindent jól végeztünk, lefolyása vastag és egyenletes krémfolyam. Sajnos hiába bőséges a krém mennyisége, szerkezete nem az igazi, a cukrot csak a legritkább esetekben tartotta meg, csupán egy gyors fotózás erejéig, inkább süppedősen nyelte magába. A csésze falára is vékony rétegben húzott fel, bőrösödésre is hajlamos, amikor nem jó hőfokon kapjuk el. Kakaós, nugátos, földimogyorós, enyhén kesernyés karamellás-grillázsos ízek dominálnak benne, vaníliás-virágos fűszerességgel. Jó másfél mokkáskanál cukor csodát tesz vele, szépen kinyílik tőle, szinte teljesen más arcát mutatja, akár egymás után többet is szívesen megittam. Tejes italban is számíthatunk rá, hozza a kötelezőt. A koffeinmentes műfajban tisztességesen megállja a helyét.

Kávégép: La Cimbali Domus Classic / Kávéőrlő: Mazzer Mini
Pontszám: Krém: 4 / Íz, harmónia: 6,5 / Testesség: 4,5 / Ár-érték arány: 7,5 / Összpontszám: 22,5

 

Weinmaker:

A Pascucci koffeinmentes mintája vegyes méretű, sötét pökölésű kávészemekből áll. Némi állítgatás után sikerült belőni a megfelelő őrlési beállítást. Ez a kávé nagyon finom őrlést kívánt, hogy jó lefolyást kapjak. Hőmérséklet tekintetében viszont átlagos, vagy inkább az átlag alatti hőfok volt a megfelelő. A lefolyást lassan csöpögősen megindulóra lőttem be, amely aztán nagyon felkrémesedett, és szinte dőlt a crema a csészébe, mint valami robusztás blendnél. A krém mennyisége és minősége nagyon jó, csakúgy mint az állaga és az olajossága. A cukrot megtartotta, és süppedősen nyelte el. Ízében a klasszikus olasz vonal köszönt vissza, de a koffeinmentesítésnek nyomát sem lehetett érezni. Kakós-étcsokoládés alapon nugátos, pörköltmagvas jegyek, jól kivehető vanília aromával a háttérben. Ez a blend kéri a cukrot. Testessége nagyon jó. Mivel koffeinmentes így simán volt, hogy kettőt is legurítottam belőle. Nekem nagyon tetszett.

Kávégép: 2elle Eletta (Bezzera Giulia) / Kávéőrlő: Anfim Caimano Titanium
Pontszám: Krém: 4,5 / Íz, harmónia: 8 / Testesség: 5 / Ár-érték arány: 8 / Összpontszám: 25,5

 

Név Krém Íz Test Ár Össz:
Paljoc 4,5 6,5 5 7,5 23,5
Monyesz 5 7 4 8 24
Toobee 4 9 4,5 6,5 24
Lorien 4 6,5 4,5 7,5 22,5
Weinmaker 4,5 8 5 8 25,5

Pascucci Decaffeinato szemeskávé teszt kávébabokPascucci Decaffeinato szemeskávé teszt shotPascucci Decaffeinato szemeskávé teszt csapolás
Pascucci Decaffeinato szemeskávé teszt kifolyasPascucci Decaffeinato szemeskávé teszt krémPascucci Decaffeinato szemeskávé teszt cukor

Összegzés: Egyenletes, egészséges szemekből álló, sötét pörkölésű blend. A legjobb eredmény érdekében nagyon finomra érdemes beállítani az őrlőt, és vízhőfok tekintetében pedig az átlag alatti tartományban érdemes elkészíteni. Akkor a legjobb, ha a lefolyás lassan, csöpögősen indul meg. A krém mennyisége bőséges, állaga, és olajossága nagyon jó, a cukrot szépen, süppedősen nyeli el. A magasabb hőmérsékleti tartományban könnyen megég, és a krém is hajlamos a bőrösödésre, erre érdemes odafigyelni. Ízében a hagyományos olasz vonalat hozza. Kakaós-étcsokoládés alapon nugátos, mogyorós, grillázsos, pörköltmagvas aromák, megspékelve egy kis vaníliával, és egy csipet fűszerességgel. A koffeinmentesítésnek nyomát sem lehet észrevenni. Teljesen úgy viselkedik mint egy "normális" kávé, és tökéletes kávéélményben részesíti a fogyasztót. Testessége nagyon jó. Leginkább eszpresszó, risztrettó vonalon érdemes kipróbálni, de tejes italok alapjaként is hozza a kötelező szintet. A legjobb az egészben, hogy akár késő este is leguríthatunk belőle akár kettőt is, mindenféle kellemetlen utóhatás nélkül. Ajánljuk kipróbálásra!

 

Jellemzők
Pörkölés: sötét pörkölésű
Összetétel: 75% arabika - 25% robuszta
Ajánlott kávékészítési eszköz
Karos gép:
Automata:
Filter:
Ajánlott kávéital
Risztrettó:
Eszpresszó:
Tejes ital:

A teszthez használt 2elle kávégépet a Pasco Kft. biztosította.

 kávékorzó kávészaküzletA termék megvásárolható webáruházunkban!

Ha kóstolta már ezt a kávét pontozza le Ön is a mi pontozási rendszerünk alapján, illetve írja le véleményét!
A tesztel kapcsolatos véleményét elmondhatja fórumunkban. Kattintson ide!