III: AeroPress Bajnokság - Versenykiírás

Nyomtatás
Harmadik alkalommal rendezik meg a Magyar AeroPress Bajnokságot, melynek 2015-ben is a KávéBár Bazár ad otthont. A verseny február 21-én zajlik immár hagyományosan a budapesti Corinthia Hotelben, s a nyertes képviselheti hazánkat az áprilisi világbajnokságon, Seattle-ben.

Az AeroPress és a Lucky Cap a 2015-évi Magyar AeroPress Bajnokságra az alábbi versenykiírást teszi közzé.
A verseny ideje: 2015. február 21., szombat 10:00-18:00 óra között
Helyszín: Corinthia Hotel Budapest, Erzsébet körút 43-49., a KávéBár Bazár kiemelt programjaként.

A versenyre bárki jelentkezhet, aki elfogadja az alábbi szabályzatot és az 5000 Ft nevezési díjat megfizeti. A nevezési díj tartalmazza a kétnapos belépőt a KávéBár Bazár rendezvényre.
A verseny győztese képviseli Magyarországot Seattle-ben 2015. április 9-12. között.
A győztes világbajnokságon való részvételének utazási és szállás költségét a szervezők és a támogatók biztosítják.


Támogatók:

- Reflexshop Kft. az AeroPress magyarországi képviselete
- Lucky Cap Micro Roastery – Caffé dal 1927 Kft.
- Brewing People – a speciality kávézók összefogása
- KávéBár Bazár
- COMPAK – Coffee Grinding Company


Jelentkezés:

A kitöltött jelentkezési lapot az Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát. e-mail címre kell elküldeni legkésőbb február 15-ig! Az 5000 Ft-os nevezési díjat a jelentkezés visszaigazolását követően banki átutalással kell rendezni február 15-ig a Presspirit Kft számlaszámára, vagy személyesen befizetni a szervező cég budapesti irodájában. Erről részletes tájékoztatatást kapnak a versenyzők a jelentkezést visszaigazoló e-mailben.

JELENTKEZÉSI LAP


Versenyszabályzat:

Minden versenyzőnek tisztességes versenyszellemben kell részt vennie, a bírák és versenytársaival szemben a tisztelet elvárásainak megfelelően kell viselkednie.
A zsűri a verseny során AeroPress-szel elkészített italokat az íz alapján értékeli, hogy melyiket találja a legkiválóbbnak. Azt szeretnénk, hogy a verseny a lehető leginkább átlátható legyen, azzal a szándékkal, hogy minél jobban össze lehessen hasonlítani a különböző technikákat, amelyekkel italt lehet készíteni az AeroPress-szel.


Általános szabályok:

A kötelező italmennyiség 2 dl., melyet a mellékelt pohárban kell felszolgálni. Semmilyen plusz adalékanyagot, összetevőt nem tartalmazhat az ital. Minden versenyzőnek 8 perc áll rendelkezésére a versenyzéshez, mely magába foglalja az előkészítési időt és a versenyzési időt is. Az óra 8 perctől fog visszaszámolni. A versenyzőnek le kell írnia, hogy milyen technikával készíti el az italt, és ezt a szervezőknek előre oda kell adnia – a használt technika nem befolyásolja a zsűrizést.


Zsűrizés:

Az értékelést a verseny során 3 tagú zsűri és egy főbíró végzi. Nincs általános pontozó lap, vagy kóstolási űrlap, melyet a zsűri tagjai használnának. A zsűri tagjainál fontos, hogy hozzáértő kávékóstolók legyenek, legyen bizonyos jártasságuk az AeroPress-szel való italkészítésben, és hogy ismerjék az AeroPress profilját és stílusát. A zsűritagoknak alkalmasnak kell lenniük arra, hogy tudják értékelni az italt csupán az íz alapján.
A versenyzőknek kötelező teljesen ugyan azt az italt felszolgálniuk minden egyes csészéjükben, ezzel biztosítva az egyenlő értékelést. Az ital hőmérsékletét nem értékeli a zsűri, azonban annyi időt tölt el az ital hűtésével, amennyit jónak gondol, hogy iható hőmérsékletre hűtse azt. Az ital hűtése és kevergetése javasolt a zsűrinek, hogy egyenlővé tudják tenni az italok hőmérsékletét. A csészék alján a versenyzők nevei lesznek feltüntetve. Miután a zsűri tagjai befejezték az értékelést, mindegyikük kiválasztja a szerinte legjobb italt, és az az ital nyer, amelyik a legtöbb szavazatot kapta. Amennyiben mind a három zsűritag ugyan azt a kávét választja, a főbíró megkóstolja azt, és végső ítéletet hoz.
A bíráknak a versenyen használt kávéra jellemzően a tisztaságot és az ízt kell keresnie az italokban. A zsűrinek az aromát, az ízt, a savasságot és édességet, a testet, a harmóniát és az utóízt kell értékelnie.


Kávé:

A versenyen kötelezően használandó kávé a 2015-ös évben a Lucky Cap által pörkölt Etióp Yirgacheffe GR1.
Régió: Yirgacheffe (déli területek, Gedeb tartomány)
Tengerszint feletti magasság: 2000 – 2250 méter
Variáns: Őshonos arabica variánsok
Feldolgozás: Natural


Organoleptikus leírás:

Illat jegyek: jázmin, akácvirág, érett málna és földiszeder
Íz jegyek: rendkívül intenzív mégis különlegesen egyensúlyos, tiszta, finom savakkal és koncentrált édességgel. Méz, tiszta vaj, bogyós gyümölcsök és sárgabarack íz jegyekkel, melyek intenzitása az elkészítés módjától jelentősen függ.
A versenyen használandó kávé február 14-én kerül pörkölésre.
Felkészüléshez 250 grammos csomagokban rendelhető 3.200 Ft-os áron, melyet a megrendelést követően Budapesten Reflexshopban (1067. Budapest, Eötvös utca 39.) lehet átvenni.
Rendeléseket az alábbi címen kérjük leadni: Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.

A rendelés menete: az alábbi pörkölési időpontokat megelőző nap déli 12 órájáig beérkezett megrendelések kerülnek következő napon lepörkölésre. Az elkészített csomagok a pörkölési napot követő kedden déli 12 órától vehetőek át a Reflexshop üzletében.


Pörkölési időpontok:

2015. január 24.
2015. január 31.
2015. február 7.
2015. február 14.

Eszközök:

Az eszköz a verseny megkezdése előtt bemutatásra kerül. A szervezők kávéőrlőt (Compak R8) és vízmelegítőt a helyszínen biztosítanak, azonban a versenyzők használhatnak saját darálót és vízforralót. Az AeroPress-en történő bármiféle változtatást közölni kell a főbíróval, melyet az engedélyez, vagy annak használatát megtiltja. Bármilyen (fémszűrőt is beleértve) szűrő használata megengedett.


Víz:

A szervezők a BWT rendszere által kezelt tisztított vizet a helyszínen biztosítják a versenyzők számára. A versenyzők bármilyen egyéb vizet is használhatnak, azonban azt a bíráknak be kell mutatni és annak naturalitását ellenőrizni kell. Ízesített víz használata nem megengedett.


Fordulók:

A fordulók pontos számát a jelentkezők létszáma alapján határozzuk meg.
Általában 18 versenyző van, 6 forduló mindegyikben 3 versenyzővel. Minden forduló nyertese kerül be az elődöntőbe. A két elődöntőből kerül ki a kettő döntős.
A harmadik helyért a döntő előtt lesz egy forduló. A zsűri kiválasztja a második legjobb kávét az elődöntőkből. Amennyiben a döntőbe jutott kávé két szavazattal jut tovább, az egy szavazatott kapott kávé lesz az esélyes a harmadik helyre. Ha azonban a döntőbe jutott kávé 3 szavazatot kap, akkor a maradék két-két kávét újra kóstolják.
Minden forduló után, a zsűrizési idő alatt kell eltakarítaniuk a versenyzőknek a versenyterületet maguk után.

További információk:


SZUNA NOÉMI
Presspirit Communications
T: 06 30 250 1298
M: Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.

Budapest, 2015. január 14.