KezdőlapbelépésregisztrációFórumkosárfacebookyoutube

MONTEROSA Mikropörkölő

Régóta foglalkoztat bennünket a gondolat, hogy a kávézókban használt pörkölt kávé honnan származik, ki pörköli, ugyanis alehető legnagyobb gondossággal pörkölt zöldkávé az alapja a kávékészítésnek. A kávé pörkölése során bonyolult fizikai és kémiai folyamatok zajlanak le a kávébab belsejében, melynek során a babban lévő cukrok karamellizálódnak, ízek-aromák alakulnak ki…

Új sorozatunkban néhány magyarországi pörkölőt mutatunk be.


MONTEROSA Mikropörkölő


Gyorsan oszlassunk el egy tévhitet.Nem "mikróban" pörkölődik a kávé!

Kávézókban, versenyeken, oktató műhelyekben gyakran találkoztunk a Monterosa névvel. A baristák szívesen használják, a fogyasztók dicsérik.

A 2014. évi kávé napi rendezvényen Pethő Anikó a ROK versenyében a Monterosa pörkölő AYCHESH etióp mosott Yirgacheffe kávéjával nyert. Ekkor határoztuk el, hogy közelebbről is szemügyre vesszük ezt a pörkölőt.

A Fejér megyei kisvárosba, Bicskére kellett utaznunk. A tűzoltóság szomszédságában található épületről semmi sem jelzi, mi is rejlik odabent, ahol Erberling Judit már várt bennünket.

A „semleges” külső mögött egy tudatosan megtervezett, berendezett, rendezett üzem, mintaterem bújik meg. A „főszereplő” anémet Probat cég kiváló minőségű pörkölő gépe (12 kg-os kapacitással) már önmagában egy műremek.

A katonás rendben elhelyezett jutazsákokban a világ minden tájáról érkező zöld kávébabok. A sarokban szolidan meglapul egy erre az alkalomra kihelyezett Faema E61 kávégép. „Kávéőrülteknek” ez maga a paradicsom.

Judit a pörkölőmester. Egyedül végzi ezt a kimondottan férfias munkát. A nagyapai vonalat viszi tovább, aki bár kezdetleges módon, de annál szenvedélyesebben pörkölte a kávét rokonoknak,barátoknak.

Judit több év folyamatos kísérletei, tapasztalatai alapján dolgozik. A „kísérletek” adott esetben elég költségesek lehetnek, hiszen különkis gépen (1-2 kg) ez idáig nem végzett mintapörkölést.

Elmondása szerint minden „sarzs” (adag) más és más. Nincs két egyforma folyamat.

Magát a pörkölést most nem láthatjuk, egyrészt, mert mindenki titokban szeretné tartani a technológiai adatokat, másrészt, mert a munka nagy odafigyelést igényel. Olyan gyorsan zajlanak a kávéban a folyamatok, hogy akár fél perc kiesés, elbeszélgetett idő is „végzetes” lehet.

Kétfajta igényt is kielégítenek. Az olaszos vonalat kedvelők számára és az újhullám kedvelőinek is készülnek itt kávék. Az értékarányos alapanyag beszerzése nem egyszerű, Magyarországon erre nincs lehetőség. A zöld kávét Hollandiában és Olaszországban szerzik be. A kávék nagy része terület szelektált mosott vagy száraz eljárással feldolgozott gyümölcs.

A termékek csomagolására egyirányú szeleppel ellátott aromazáró csomagoló anyagot használnak. A címkék jól megtervezettek, informatívak, vásárlásra csábítóak.

Hol kóstolhatjuk a Monterosa termékeit? A késztermékeket különböző kiszerelésben az ország több pontjára szállítják. Így találkozhatunk velük a vidéki éttermekben (Pajta – Őriszentpéter), a budapesti első osztályú éttermekben (Rézkakas), kávézókban (CafeMemories, Kolor, Aranymúzeum). Aki otthon kívánja elkészíteni, interneten rendelhető a termék. ( http://www.monterosacaffe.com/index.php/products-page )

És szívből gratulálunk a Kávékorzó Független Kávémagazin által szervezett „A Kávés Szakma Legjobbjai 2014”verseny Pörkölő Top5 kategóriában elért eredményhez!

Forrás: http://kavekostolo.blogger.hu