KezdőlapbelépésregisztrációFórumkosárfacebookyoutube

Musetti Cremissimo - meggyőző klasszikus

Musetti Cremissimo szemeskávé teszt A Musetti pörkölőt családi vállalkozásban alapította Luigi Musetti 1934-ben a Milano-hoz közeli Piacenza-ban „Kávé háza” néven. Az azóta eltelt 80 évben a tulajdonosok kitartóan és szenvedélyesen hisznek az előállított kávé minőségének fontosságában, ezért folyamatosan szem előtt tartják a gyártósorok technológiai és higiéniai fejlesztését, eleget téve a mindenkori legmagasabb minőségi követelményeknek. A nyers kávét közvetlenül az ültetvényekről vásárolják három kontinensről: Közép- és Dél-Amerikából, Afrikából és Ázsiából. Saját pörkölőüzemükben pörkölik, saját receptúra szerint állítják elő a különféle keverékeket a zöld kávétermés minőségének figyelembe vétele mellett. Az így készült, Musetti márknéven piacra hozott kávékeverékeket a világ valamennyi kontinensén, több mint 50 országban forgalmazzák. Nem elégszenek meg a nyers kávé hitelesített minősítésével. Mielőtt a termés a pörkölőbe, majd pedig a csészénkbe kerülne, minden egyes zsáknyi nyers kávéból mintát kérnek. A mintákat bevizsgálják, pörkölik, majd a mindent eldöntő kóstolásos teszt alá vetik. Mielőtt azonban a behajózott szállítmányt beengednék a gyárba, újra mintát vesznek, és újból elvégzik a teljes minőségi vizsgálatot. A MUSETTI CREMISSIMO: Rendkívül finom aromájú, kellemesen édeskés, klasszikus keverék. 70% arabica – 30% robusta összetétel, lágy, gyümölcsös, virágos, enyhén csokoládés jellegű kávé - tudtuk meg a forgalmazótól.

Tisztelt Olvasó!

Tesztünk óhatatlanul szubjektív, eredményeink függnek a rendelkezésünkre álló gépektől, és a tesztelők egyéni izlésétől,  mindazonáltal elég jól megközelítik azt a végeredményt, amit egy fogyasztó fog tapasztalni otthonában a hozzávetőleg hasonló képességű háztartási gépei birtokában. A kereskedelmi minőségű (tehát kiváló) gépeket használó kávézók hozzáértő személyzettel sokkal többet is kihozhatnak a kávékeverékekben rejlő ízekből, de hozzáértés és a minőség iránti elkötelezettég hiányában a mi eredményeinket is alulmúlhatják.

A Musetti kávé hivatalos forgalmazójától, a Szamila Kft-től kaptuk a lehetőséget a tesztelésre.

Pontozás:

Krém egységessége, tartóssága: 1-5 pont
Íz harmónia: 1-10 pont
Testesség: 1-5 pont
Ár/érték arány: 1-10 pont

A tesztelés szempontjairól bővebben itt olvashat!


Musetti Cremissimo szemeskávé teszt csomagolásKávé típusa: Musetti Cremissimo

Pörkölés ideje: , Lejárat ideje: 2016.07.30, Csomagolás: 1kg-os szelepes csomagolás
Ár: 8.080 - Ft/kg, Forgalmazó adatai


Paljoc:

A múlt heti minta enyhén robusztás változata volt ezúttal a teszt alanya, legalábbis annak éreztem. Nagyjából hasonló karakter, közepesen sötét még nem olajos szemek, joker körüli őrlés igénnyel. Hőfokban engedett egy kis játékot a közepes tartomány környékén, itt a mogyoró, dió, kakaó, égetett cukor vonalon mozgott az ízvilága normál lefolyás mellett. Érdekes módon a múlt héten érezhető keserűség lényegesen kevésbé volt jelen, ez a blend toleránsabb a készítésre és jobban is ízlett. Enyhén mintázódó mogyorószínű crema és megfelelő testesség mellett tisztességes eszpresszókat húztam belőle, de tejes italban is rendben volt a Musetti eme keveréke. Koffein tartalma számomra nem volt vészes.

Kávégép: Magister Stella / Kávéőrlő: Catler CG8010
Pontszám: Krém: 4 / Íz, harmónia: 7,5 / Testesség: 4 / Ár-érték arány: 6 / Összpontszám: 21,5

 

Monyesz:

Ezt a mintát én már a sötét pörkölésűek közé sorolom, a babokon egyenletes fény, enyhe olajkiválás található. A babok illata kissé füstös, de nem túl erőteljes. A hőfokból a sötétebb prökölést látva visszavettem, de a tapasztalat alapján elég jól bírja a hőt. Széles tartományban használható, az ízeken ez át is jön. Közepes színű crema esetén a pörkölt mandulás vonal dominál inkább, a mogyoró a háttérben érezhető csak. Sötét crema esetén fordul a helyzet: a pörkölt mogyoró dominál, mellette enyhe mandula érezhető. Utóízében grillázsos, pirított cukros. Cukor nélkül is megállja a helyét. A gyümölcsös vonalat messze kerüli ez a blend! A crema közepes, keverésre vékonyodik, de azért végig kitart. Ez feltehetően a robuszta tartalmának köszönhető, amely nem lehet túl magas, de arra elég, hogy kellő testet adjon a kávénak. A tej elnyomja a nem túl erősen ízjegyeket, ezért én inkább eszpresszóként ajánlom fogyasztani.

Kávégép: Gaggia Baby '80 / Kávéőrlő: Compak K6
Pontszám: Krém: 3 / Íz, harmónia: 7 / Testesség: 4 / Ár-érték arány: 5 / Összpontszám: 19

 

Blaze:

A második Musetti minta az előzőhöz hasonló pörkölésű, talán picit több benne a világos bab. Őrlése is megegyezik, csak a teszt időszak utolsó napján kellett finomabbra vennem, láthatóan öregedett akkor már. Ezt a keveréket is magas arabika tartalmúra tippelem, víz hőfok igénye magas. A krémre panasz nem igen lehet, megfelelő vastagságú, a cukrot tartja, a csészét szépen megfesti. Kicsit kevésbé mintázódik, de ez az élvezeti értékét nem befolyásolja. Ez a blend is csokoládés alapon nyugszik, de Nekem komplexebb, mint előző társa. A csolokádé mellett érezhető volt bontás után 1-2 napig vanília és grillázs is, majd ahogy öregedett a minta úgy pörkölt mogyoró és mokka lépett előtérbe. Utóíze mokkás-mandulás. Testességre nem lehet panasz, koffein tartalmát átlagosnak éreztem, 10-15% robusztát tippelek benne. Tejes italokban jól viselkedik, a csokoládé elég hangsúlyos. Ez egy kellemes, komplex keverék : engem meggyőzött, tetszett.

Kávégép: Grimac La Uno / Kávéőrlő: Mahlkönig Vario
Pontszám: Krém: 4,5 / Íz, harmónia: 7,5 / Testesség: 4,5 / Ár-érték arány: 5 / Összpontszám: 21,5

 

Lorien:

Újabb Musetti keveréket vallattunk a héten. Az előzőhöz hasonlóan, egyenletes, sötétbe hajló a pörkölése, fényes, többnyire ép szemek alkotják, olajkicsapódásnak ezúttal sincs nyoma. Az átlagosnál finomabb őrlési finomság mellett kifejezetten magas hőmérsékleten volt érdemes csapolni. Érdekes módon egyáltalán nem hajlamos a megégésre, ha túllőttem a hőfokon, akkor is csak az íze kiüresedésével jelezte. Sajnos a minta ezúttal sem volt a legfrissebb, a lefolyást ritkán sikerült szögegyenesre szabni, csak ha nagyon risztrettósra szűkítettem, akkor pedig nekem kevésbé ízlett a végeredmény. Szintén problémaként jelentkezett, hogy a csapolások közepe táján erőteljes szőkülést mutatott. A krém mennyisége átlagos, nem nagyon tudtam mintázódásra bírni. A tesztidőszak első napjaiban a cukorpróbát éppen egy fotózás erejéig megállta, később inkább csak süppedősen alámerült. Végül kénytelen voltam letenni arról, hogy a külalakra is koncentráljak. A panaszaim eddig tartanak, mert egyébként egy igazán megnyerő desszertkávéról van szó. Csokoládés alapon mandulás, pirított diós, pörkölt mogyorós, karamellás-grillázsos jegyek jellemzik, a háttérben decens vaníliás-fűszeres, marcipános aromákkal. Noha természetes édessége jó, egy-másfél mokkáskanálnyi cukor egyáltalán nem rontja el, sőt … . Tejes italban is kedvemre valónak volt, kellemes kapucsinó, macchiátó készíthető belőle. Koffeintartalmát alacsonynak éreztem, a nap bármely szakaszában desszertkávézhatunk belőle. Szívesen kipróbálnám teljesen frissen, valószínűleg ennél is jobb eredményt érhetne el. Mivel hajlamos a gyors öregedésre, inkább nagyobb forgalmú vendéglátóhelyeken érdemes tartani.

Kávégép: La Cimbali Domus Classic / Kávéőrlő: Mazzer Mini
Pontszám: Krém: 4 / Íz, harmónia: 7,5 / Testesség: 4 / Ár-érték arány: 6 / Összpontszám: 21,5

 

Weinmaker:

Ép szemekből álló, nagyjából egységes, sötétbe hajló kávébabok, mint az előző heti mintánál. A szemek ugyan fényesen csillognak, de olajkicsapódás nem tapasztalható. Megközelítőleg átlagos, vagy annál picit finomabb őrlési beállítással, és a közepesnél magasabb vízhőfokkal sikerült a legjobbat kihoznom belőle. A krém kevésbé mintázódik, mint az Evoluzione, viszont az állagára, és olajosságára nem lehet panasz. A csapolás végénél viszont eléggé szőkült. Ízében leginkább egy csokoládés alapon, a diós, pörkölt magvas, mandulás, grillázsos jegyek jól kivehetőek, amiket egy kis vaníliás, fűszeres aromákkal bolondítottak meg, igen kellemes összhatást elérve. Testessége jó, koffeintartalmát nem éreztem jelentősnek, de ez ugye egyéni preferencia kérdése is. Leginkább eszpresszónak fogyasztottam, de nagyon szépen teljesített kapucsínónak is.

Kávégép: 2elle Eletta (Bezzera Giulia) / Kávéőrlő: Anfim Caimano Titanium
Pontszám: Krém: 4 / Íz, harmónia: 7,5 / Testesség: 4 / Ár-érték arány: 6 / Összpontszám: 21,5

 

Név Krém Íz Test Ár Össz:
Paljoc 4 7,5 4 6 21,5
Monyesz 3 7 4 5 19
Blaze 4,5 7,5 4,5 5 21,5
Lorien 4 7,5 4 6 21,5
Weinmaker 4 7,5 4 6 21,5

Musetti Cremissimo szemeskávé teszt kávébabokMusetti Cremissimo szemeskávé teszt kifolyásMusetti Cremissimo szemeskávé teszt csapolás
Musetti Cremissimo szemeskávé teszt shotMusetti Cremissimo szemeskávé teszt cukorMusetti Cremissimo szemeskávé teszt csésze

Összegzés: Sötétbe hajló, egyenletes pörkölésű, egészséges kávébabok jellemzik a mintát. A legjobb eredmény érdekében átlagos vagy annál kicsit finomabb őrlési beállítást érdemes használni. Vízhőfok tekintetében pedig, az átlagosnál magasabb hőmérséklettel érdemes próbálkozni. Eléggé toleráns keverék, viszonylag könnyű elkészíteni. A krém vastagsága jó, olajossága, állaga teljesen rendben van. a cukrot süppedősen nyeli el, mintázódásra csak minimálisan hajlamos. Ízében csokoládé dominancia mellett mandula, dió, pörkölt mogyoró, grillázs fedezhető fel, amit vaníliás, fűszeres jegyek tesznek kerekké. Nagyon szerethető, kerek, kellemes blendet sikerült alkotnia a Musettinek. Testessége jó, utóíze hosszan tart. Egy igazán univerzális blend, mivel mind risztrettó, eszpresszó vonalon, mind pedig tejes italként is szépen megállja a helyét.

 

Jellemzők
Pörkölés: sötét pörkölésű
Összetétel: 70% arabika 30% robuszta
Ajánlott kávékészítési eszköz
Karos gép:
Automata:
Filter:
Ajánlott kávéital
Risztrettó:
Eszpresszó:
Tejes ital:

A teszthez használt 2elle kávégépet a Pasco Kft. biztosította.

Ha kóstolta már ezt a kávét pontozza le Ön is a mi pontozási rendszerünk alapján, illetve írja le véleményét!
A tesztel kapcsolatos véleményét elmondhatja fórumunkban. Kattintson ide!