KezdőlapbelépésregisztrációFórumkosárfacebookyoutube

Musetti Evoluzione CSC kávékóstoló

Musetti Evoluzione CSC szemeskávé teszt A Musetti pörkölőt családi vállalkozásban alapította Luigi Musetti 1934-ben a Milano-hoz közeli Piacenza-ban „Kávé háza” néven. Az azóta eltelt 80 évben a tulajdonosok kitartóan és szenvedélyesen hisznek az előállított kávé minőségének fontosságában, ezért folyamatosan szem előtt tartják a gyártósorok technológiai és higiéniai fejlesztését, eleget téve a mindenkori legmagasabb minőségi követelményeknek. A nyers kávét közvetlenül az ültetvényekről vásárolják három kontinensről: Közép- és Dél-Amerikából, Afrikából és Ázsiából. Saját pörkölőüzemükben pörkölik, saját receptúra szerint állítják elő a különféle keverékeket a zöld kávétermés minőségének figyelembe vétele mellett. Az így készült, Musetti márknéven piacra hozott kávékeverékeket a világ valamennyi kontinensén, több mint 50 országban forgalmazzák. Nem elégszenek meg a nyers kávé hitelesített minősítésével. Mielőtt a termés a pörkölőbe, majd pedig a csészénkbe kerülne, minden egyes zsáknyi nyers kávéból mintát kérnek. A mintákat bevizsgálják, pörkölik, majd a mindent eldöntő kóstolásos teszt alá vetik. Mielőtt azonban a behajózott szállítmányt beengednék a gyárba, újra mintát vesznek, és újból elvégzik a teljes minőségi vizsgálatot. A MUSETTI EVOLUZIONE: CSC (Caffé Speciali Certificati, lsd. http://www.caffespeciali.it/) minősítésű olasz pörkölésű babkávé, 100% arabica összetételű, aromás, keserű csokoládés és gyümölcsös aromájú kávé - tudtuk meg a forgalmazótól.

Tisztelt Olvasó!

Tesztünk óhatatlanul szubjektív, eredményeink függnek a rendelkezésünkre álló gépektől, és a tesztelők egyéni izlésétől,  mindazonáltal elég jól megközelítik azt a végeredményt, amit egy fogyasztó fog tapasztalni otthonában a hozzávetőleg hasonló képességű háztartási gépei birtokában. A kereskedelmi minőségű (tehát kiváló) gépeket használó kávézók hozzáértő személyzettel sokkal többet is kihozhatnak a kávékeverékekben rejlő ízekből, de hozzáértés és a minőség iránti elkötelezettég hiányában a mi eredményeinket is alulmúlhatják.

A Musetti kávé hivatalos forgalmazójától, a Szamila Kft-től kaptuk a lehetőséget a tesztelésre.

Pontozás:

Krém egységessége, tartóssága: 1-5 pont
Íz harmónia: 1-10 pont
Testesség: 1-5 pont
Ár/érték arány: 1-10 pont

A tesztelés szempontjairól bővebben itt olvashat!


Musetti Evoluzione CSC szemeskávé teszt csomagolásKávé típusa: Musetti Evoluzione CSC

Pörkölés ideje: , Lejárat ideje: 2016.07.04, Csomagolás: 1kg-os szelepes csomagolás
Ár: 9.250 - Ft/kg, Forgalmazó adatai


Paljoc:

Tesztmintánk már ránézésre is borítékolhatóan a klasszik vonalat erősítette. A különböző méretű főként arabika babok egyenletesen sötétre pörkölve, zsíros fénnyel de még olajkiválás nélkül várták hogy a darálóba szórjam őket. Jokertől picit durvább állással, majd a tesztperiódus végén finomabb irányba mozdulva pont ott kaptam meg a blendnek jól álló normál lefolyást. Csöpögősre ne vegyük és a hőfokkal is vigyázzunk, mert könnyen égett és füstös ízek tolakodnak az előtérbe. Helyes kivonatolás esetén egy kakaós, mandulás és enyhe diós ízvilággal találkozhatunk a csészénkben, háttérben a fentebb említett és ilyenkor nem tolakodó mértékű keserűséggel. Crema ezúttal is jó indikátor, világosabb árnyalat elérésekor járunk az optimum közelében. A kávé koffeintartalma nem túl magas. Tejes italban nekem ízlett, kicsit karamellás feeling volt kevés barna cukorral, talán az enyhe keserű vonal mutatta a tejen át ezt a kis égetett cukorra hajazó beütést. A blendről mindazonáltal az első benyomásaimat a kiegyensúlyozott, kerek és balanszos jelzőkkel tudtam megfogalmazni, de egy pici izgalom az ízvilágban tette volna teljessé a képet, amit ezúttal nem találtam.

Kávégép: Magister Stella / Kávéőrlő: Catler CG8010
Pontszám: Krém: 3,5 / Íz, harmónia: 7 / Testesség: 4 / Ár-érték arány: 6 / Összpontszám: 20,5

 

Monyesz:

Egy közepes pörkölésű tesztkávé került sorra ezen a héten. A babok illata nem volt túl erőteljes. A közepes hőnél többet igényel ez a kávé, bár túllőni nem célszerű, mert az bár a crema színe ezt nem jelzi, a kávé hajlamos megégni. Az ízekbe ekkor egy masszív keserűség kezd dominálni, amely egyébként valamennyire jellemzi is ezt a kávét. Leginkább egy mandulás vonal az, ami kiemelkedik jó esetben. Ez tud átfordulni egy keserűmandulás jellegbe. Alapvetően ez a kávé egy letisztult, már-már talán túlságosan is, ízvilágot képvisel. Mondhatnám desszertkávés. A tetességre nem lehet panasz, de a crema csak az átlagos szintet hozza. A teszt elején a lefolyás szép egyenletes volt, de a teszthét végére már mutatkozott a fáradás jele, nem sikerült szép egférfarkas, egyenletes lefolyást elkapni. A darálás finomítása nem sokat segített. Ez azt mutatja, hogy ez egy tisztán arabika blend lehet, ami gyorsan öregszik. Nálam tejes italként átlagosnak mutatkozott, én inkább eszpresszónak ajánlom.

Kávégép: Gaggia Baby '80 / Kávéőrlő: Compak K6
Pontszám: Krém: 3 / Íz, harmónia: 6 / Testesség: 4 / Ár-érték arány: 5 / Összpontszám: 18

 

Blaze:

A kapott minta közepesen sötét, kb. közép-Olasz pörkölési szintet mutat, egyenletesnek mondható, de néhány szemen látható égési folt. (tipping) Őrlési igénye nálam a tankönyvi lefolyáshoz a „joker” álláshoz viszonyítottnál durvább, víz hőfok igénye viszont magas. 100% arabica keverékre tippelek viselkedése alapján. Közepes hőfokon kivonatolva a csészébe szagolva tömény mandula illatot lehet érezni a cremán át is. A krém hajlamos a mintázódásra, közepesen vastag, a cukrot tartja. A Musetti jelen keveréke a klasszikus talján vonalon mozgott Nekem, közepes vagy magas hőfokon készítve picit változik, de az alap egy csokoládés íz. Az említett közepes hőfokon a mandula felerősödik, mokkás picit keserű kakaós utóízt hagyva. Magasabb hőfokon készítve a csokoládé mellé egy diós íz csatlakozik, nagyon enyhe nektáros édességgel. Utóíz itt is mokkás, keserű kakaós. Testessége vegyes képet mutatott, szimplában nagyon kívánta a túladagolást, hogy a test rendben legyen. (10-11 grammot játszva elfogadott) Koffein tartalmát nem éreztem magasnak. Tejben hozza a kötelezőt, de nem emelkedik ki. Összességében ez a keverék nálam a klasszikus vonalon muzsikál, abból is az izgalmak nélküli játékos, oké de semmi extra.

Kávégép: Grimac La Uno / Kávéőrlő: Mahlkönig Vario
Pontszám: Krém: 4 / Íz, harmónia: 6 / Testesség: 3,5 / Ár-érték arány: 5 / Összpontszám: 18,5

 

Lorien:

Sötétbe hajló pörkölés, fényes, ép szemek, olajkicsapódásnak nincs nyoma, valószínűleg színtisztán arabika keverék. Kb. átlagos vagy annál valamivel durvább őrlési finomság mellett magas hőmérsékleten volt érdemes csapolni, a nagy könyvben megírt lefolyási paraméterekkel. A lefolyás nem volt teljesen egyenletes, a vége felé legtöbbször szőkülést mutatott. A krém mennyisége arabikás viszonylatban átlagos, enyhén mintázódik, a cukorpróbát nem állja. Állaga és olajossága megfelelő, a csésze falára felkúszik, kevergetés után záródik. Egy kiegyensúlyozott, hibáktól mentes, de összességében nem túl izgalmas blendnek találtam, étcsokoládés alapon, mandulás, diós, füstös-fűszeres, karamellás jegyek jellemzik. Talán nem túl erős testessége miatt, de cukorral kevésbé ízlett. Tejes italban átlagos, macchiátónak valamivel jobb formát hozott. Koffeintartalmát alacsonynak éreztem, a nap bármely szakaszában bátran fogyasztható.

Kávégép: La Cimbali Domus Classic / Kávéőrlő: Mazzer Mini
Pontszám: Krém: 3,5 / Íz, harmónia: 6,5 / Testesség: 3,5 / Ár-érték arány: 6 / Összpontszám: 19,5

 

Weinmaker:

Fényesen csillogó, sötét árnyalatba hajló, egységesre pörkölt, ép kávébabok jellemzik a mintát. Némi próbálgatás után az átlagostól picit durvább őrlési irány hozta meg a jó beállítást. Érdemes törekedni a normális, és nem szaggatós lefolyásra, mert az utóbbi nem áll jól ennek a kávénak. Hőmérséklet tekintetében az átlagosnál magasabb vízhőmérséklet vált be a legjobban, de óvatosan szabad csak felfelé lépkedni, mert elég könnyen meg lehet égetni, és akkor nagyon előtérbe kerül a keserűség. A krém vastagsága jó, enyhén mintázódik, és akkor járunk a jó úton, ha világosabb árnyalatú. Olajossága és állaga jó, a cukrot süppedősen nyeli el, és kitart a fogyasztás végéig. Ízeit tekintve egy kakaós, csokoládés alap jellemzi, amit szépen egészítenek ki a diós, mandulás jegyek. Az egész blend egy szépen összerakott, kerek képet mutat izgalmak nélkül. Testessége jó. Koffeintartalmát nem éreztem magasnak, így bármikor fogyasztottam, minden kellemetlen mellékhatás nélkül. Nekem mind eszpresszónak, mind tejes ital formájában tetszett.

Kávégép: 2elle Eletta (Bezzera Giulia) / Kávéőrlő: Anfim Caimano Titanium
Pontszám: Krém: 4 / Íz, harmónia: 7 / Testesség: 4 / Ár-érték arány: 6 / Összpontszám: 21

 

Név Krém Íz Test Ár Össz:
Paljoc 3,5 7 4 6 20,5
Monyesz 3 6 4 5 18
Blaze 4 6 3,5 5 18,5
Lorien 3,5 6,5 3,5 6 19,5
Weinmaker 4 7 4 6 21

Musetti Evoluzione CSC szemeskávé teszt kávébabokMusetti Evoluzione CSC szemeskávé teszt csapolásMusetti Evoluzione CSC szemeskávé teszt kifolyás
Musetti Evoluzione CSC szemeskávé teszt krémMusetti Evoluzione CSC szemeskávé teszt csészeMusetti Evoluzione CSC szemeskávé teszt eszpresszó

Összegzés: Olaszos, sötétbe hajló, egyenletes pörkölésű, csillogó kávészemek. A legjobb eredmény érdekében az őrlési beállítást érdemes átlagos, vagy annál picit durvábbra belőni, és a vízhőfokot pedig a közepes hőmérséklettől feljebb keresni, úgy hogy a lefolyás ne legyen szaggatott, és a kávé ne égjen meg. A krém színe sokat segíthet a helyes irány megtalálásában. Akkor a jó, ha világos árnyalatú, és enyhén mintázódik. A krém mennyisége, állaga és olajossága jó, a cukrot süppedősen nyeli el, kevergetés után záródik, és kitart a fogyasztás végéig. Ízében a klassziku solasz vonal köszön vissza, némileg kifinomultabb formában. Kakaós-étcsokoládés alap mellett jól kivehető mandulás, diós jegyek, és pici fűszeresség tesz teljessé. Egy jól megkomponált, kerek, kiegyensúlyozott keverék. Testessége jó. Koffeintartalma mérsékeltnek mondható, így a nap bármely szakában fogyasztható. Leginkább risztrettónak és eszpresszónak ajánljuk, de egészen jól muzsikált tejes italok tekintetében is.

 

Jellemzők
Pörkölés: sötét pörkölésű
Összetétel: 100% arabika
Ajánlott kávékészítési eszköz
Karos gép:
Automata:
Filter:
Ajánlott kávéital
Risztrettó:
Eszpresszó:
Tejes ital:

A teszthez használt 2elle kávégépet a Pasco Kft. biztosította.

Ha kóstolta már ezt a kávét pontozza le Ön is a mi pontozási rendszerünk alapján, illetve írja le véleményét!
A tesztel kapcsolatos véleményét elmondhatja fórumunkban. Kattintson ide!