La Tazza D'oro Prestige - sötétre hangolva

Nyomtatás

La Tazza D'oro Prestige szemeskávé teszt A La Tazza d´oro története több mint 80 évre nyúlik vissza.1938-ban a Murgia házaspár megnyitotta első kávépörkölő üzemét Szardínia sziget fővárosában, Cagliariban. Kezdetektől fogva törekedett a legjobb minőség elérésére. A vállalat a Murgia család közel egy évszázados hagyományának és tapasztalatának valamint a kávé iránti szenvedélyének köszönheti, hogy ma már a világ 3 kontinensén fogyaszthatják a La Tazza d´oro kávékat. A tőzsdén bejegyzett zöld babkávék közvetlen az ültetvényekről érkeznek. A La Tazza d´oro jelenleg 5 fajta keveréket állít elő. Ezek egyike a PRESTIGE 100% Arabika, amelyet 3 kávéfajtából (La Santos-Brazíl; Tournon-Costa Rica; Barahona-Santo Domingo) válogatnak össze egy tökéletes lágy, aromában gazdag íz eléréséhez. A kategória kedvelőinek büszkén és szívből ajánlom - tudtuk meg a forgalmazótól.

Tisztelt Olvasó!

Tesztünk óhatatlanul szubjektív, eredményeink függnek a rendelkezésünkre álló gépektől, és a tesztelők egyéni izlésétől,  mindazonáltal elég jól megközelítik azt a végeredményt, amit egy fogyasztó fog tapasztalni otthonában a hozzávetőleg hasonló képességű háztartási gépei birtokában. A kereskedelmi minőségű (tehát kiváló) gépeket használó kávézók hozzáértő személyzettel sokkal többet is kihozhatnak a kávékeverékekben rejlő ízekből, de hozzáértés és a minőség iránti elkötelezettég hiányában a mi eredményeinket is alulmúlhatják.

A La Tazza D'oro kávé hivatalos forgalmazójától, a Caffé Szardínia Kft-től kaptuk a lehetőséget a tesztelésre.

Pontozás:

Krém egységessége, tartóssága: 1-5 pont
Íz harmónia: 1-10 pont
Testesség: 1-5 pont
Ár/érték arány: 1-10 pont

A tesztelés szempontjairól bővebben itt olvashat!


La Tazza D'oro Prestige szemeskávé teszt csomagolásKávé típusa: La Tazza D'oro Prestige

Pörkölés ideje: , Lejárat ideje: 2016.03.05, Csomagolás: 1kg-os szelepes csomagolás
Ár: 9.900 - Ft/kg, Forgalmazó adatai


Paljoc:

A zacskóból egyenletesen sötétre pörkölt fényes felületű babok keveréke bukkant elő, melyek ezúttal is joker közeli állásban várták az őrlést. Tankönyvi, sőt akár annál kicsit gyorsabb lefolyással, alacsonyabb hőtartományban tudtam belőle a legjobb produktumot előállítani, de ez sem mutatott semmi kiugrót, hagyományos, kakaóporra emlékeztető íz, melyet esetenként egy kis fanyarság tett érdekesebbé. Crema noha elég visszafogott, igen fontos indikátor a készítésnél, ha előírásszerű volt már lényegesen kevésbé ízlett az ital, törekedjünk a világosabb árnyalat elérésére. Lassú, csepegős extrakció szintén nem állt jól a blendnek. Tejes italban viszonylag jól viselkedett, készítési hiba esetén viszont azon keresztül is büntetett a keserű íz. Testessége közepes volt, koffeintartalma sem ütött nagyot. Kicsit olyan érzésem volt, hogy ez a minta nem a legfrissebb pörkölésből való, amit sajnálok.

Kávégép: Magister Stella / Kávéőrlő: Catler CG8010
Pontszám: Krém: 3 / Íz, harmónia: 5 / Testesség: 3 / Ár-érték arány: 4 / Összpontszám: 15

 

Monyesz:

A tesztkávé pörkölése eléggé sötét, a babok egységesen fényesek, olajosak, illatuk enyhén füstös. Szerencsére ennek hatására visszavettem a hőből, de még így is kellett korrigálni - lefelé. 17-18 grammból, az átlagosnál kicsit durvább fokozaton darálva sikerült átlagos lefolyási idővel elfogadható, jó eszpresszót készíteni. A cremán már a teszt elején látszott, hogy a minta nem friss. Az egy hetes periódus végén pedig már remegő, lassan felkrémesedő lefolyást produkált. A sötét pörkölésből adódó keserűség alap a kávénál. Szinte lehetetlen elkerülni, csak gyorsabb lefolyás mellett nem éreztem, ekkor viszont a testesség szenvedett csorbát. Lassabb lefolyásnál a kávé érezhetően több ízt adott le, egy pörkölt mandulás, pirított cukros, karamellás ízcsoport állt össze, viszont a keserűség felerősödött. Nálam ez már a tolakodó, disszonáns szintet is elérte. A crema közepes mennyiségű, a cukrot éppen lassító volt. Tejes italként a keserűség szintje visszaesett, úgyhogy én ezt a kávét én inkább tejes alapú italként ajánlom fogyasztásra.

Kávégép: Gaggia Baby '80 / Kávéőrlő: Compak K6
Pontszám: Krém: 3 / Íz, harmónia: 4 / Testesség: 4 / Ár-érték arány: 4 / Összpontszám: 15

 

Blaze:

A tesztre érkezett minta sötét, olajos pörkölésű, zsíros kávé babokkal megközelíti a Dél-olaszországi pörkölést. A szemek épek, a zacskóba szagolva erősen olajos hal illatot érezni. Őrléskor ez átmegy egy füstös-mokkás aromába. Őrlési és a készítési hőfok igénye is normál. A minta nem top friss, figyelni kell az adag mennyiséget, mert képes hamar szőkülni. Ami érdekes volt ebben a keverékben : akkor a legjobb ha a krém színe, kinézete szerint hő hiányos lenne : de nem! Ekkor a legjobb. Ha több hőt kap akkor már-már elviselhetetlenül keserű lesz. A krém Nekem picit vékony, a cukrot éppen csak tompítja, nem túlzottan olajos, mintázódás sem jellemzi : a fogyasztás végéig kitart azonban. Ez a blend roppant egyszerű volt számomra : (keserű) kakaós alapon egy pici zöld dió aroma, hőfok-adag módosítás esetén még egy picinyke kis pörkölt magvas aroma csalható elő. Utóíze mokkás, kesernyés. Testessége sem nyűgözött le, szimplaként gyengén muzsikált – lehet a minta nem túl frissessége is bele szólt ebbe. Tejben rendben, de semmi különös. Valahogyan most engem ez a kávé nem fogott meg, pedig szeretem a klasszikus „talján” vonalat, de itt egy pici üresség érzetem volt végig.

Kávégép: Grimac La Uno / Kávéőrlő: Mahlkönig Vario
Pontszám: Krém: 3,5 / Íz, harmónia: 5 / Testesség: 3,5 / Ár-érték arány: 4 / Összpontszám: 16

 

Lorien:

Sötét pörkölésű, olajosan csillogó, ép szemek, illata a sós ropit idézi. A robuszta tartalma egészen minimális lehet, sőt inkább azt is el tudom képzelni, hogy színtisztán arabika keverék. Az őrlőn a joker környéki beállítás működik, és közepesen magas hőfokon csapoltam. Bár a krém alapján még úgy tűnik, hogy hőhiányos, érdemes “alulexponálni”, mert könnyen megéghet és nem kívánt kesernyés ízeket hozhat fel. A minta már mintha kicsit fáradna, ezt jelzi, hogy lefolyása kissé instabil, és csak a csapolás második felében kezd felkrémesedni. Így a krém mennyisége nem túl sok, homogén okkersárgás színű. Noha a cukor átesik rajta, állaga és olajossága nagyon jó, felhúz a csésze falára, kevergetés után még záródik. Nagyjából klasszikus déli ízvilágra kell számítani, étcsokoládé, pirított mandula, pörkölt dió, grillázsos és füstös-dohányos jegyek, zölddiósan fanyarkás lecsengéssel. Akármit követtem el vele, az utóízében mindig maradt egy kis - nem bántó, inkább csak tolakodó- kesernyésség, amelyen csak a cukor tudott valamelyest segíteni. Tejes italban hozta a kötelezőt, de semmi többet. Koffeintartalmát mérsékeltnek éreztem, e tekintetben a nap bármely szakaszában bátran fogyasztható.

Kávégép: La Cimbali Domus Classic / Kávéőrlő: Mazzer Mini
Pontszám: Krém: 3 / Íz, harmónia: 5,5 / Testesség: 4 / Ár-érték arány: 4 / Összpontszám: 15,5

 

Weinmaker:

Sötét, olajosan csillogó, egységesre pörkölt kávébabok jellemzik a mintát. Nálam legjobban átlagos őrlési beállítással, és közepes, vagy az alatti hőfokon muzsikált. A hőfok emelése, vagy a lassabra vett lefolyás egyformán keserűvé tette a kapott italt. A krém vastagsága közepes, a cukrot nem tartja meg, csak tompítja, de kitart a fogyasztás végéig. Nálam nem nagyon mintázódott. Akkor volt a legjobb az ital, amikor a krém világosabb árnyalatú volt, ha "na ezt most jól néz ki" szintet megütötte, már megégett, és jött a keserűség. Ízvilága számomra nem tartogatott különleges dolgokat, a klasszikus Dél-olasz stílus köszön vissza leginkább. Kakaós, étcsokoládés alap, amit egy kis pörköltmagvas, zöld diós aroma szinesített. Testessége átlagos, utóíze mokkás, amelyben végig érezhető a halvány kesernyésség. Egy kis cukor hozzáadása jótékonyhan hat az összképre.

Kávégép: 2elle Eletta (Bezzera Giulia) / Kávéőrlő: Anfim Caimano Titanium
Pontszám: Krém: 3 / Íz, harmónia: 5 / Testesség: 3,5 / Ár-érték arány: 4 / Összpontszám: 15,5

 

Név Krém Íz Test Ár Össz:
Paljoc 3 5 3 4 15
Monyesz 3 4 4 4 15
Blaze 3,5 5 3,5 4 16
Lorien 3 5,5 3 4 15,5
Weinmaker 3 5 3,5 4 15,5

La Tazza D'oro Prestige szemeskávé teszt kávébabokLa Tazza D'oro Prestige szemeskávé teszt kifolyásLa Tazza D'oro Prestige szemeskávé teszt csapolás
La Tazza D'oro Prestige szemeskávé teszt shotLa Tazza D'oro Prestige szemeskávé teszt kremLa Tazza D'oro Prestige szemeskávé teszt eszpresszó

Összegzés: Sötét Dél-olasz pörkölésű, olajos fényben csillogó kávébabok jellemzik a mintát. A legjobb eredmény érdekében az őrlőt érdemes úgy beállítani, hogy normál, vagy picit gyorsabb lefolyást kapjunk. A lassú, csöpögős lefolyás nem áll jól ennek a blendnek, mivel a plussz ízek mellett a keserűség mértéke nagyon megemelkedik. Hőfok tekintetében is a közepes, vagy az alatti hőfok a nyerő, ahol még azt tapasztaljuk, hogy a krém világos színű. Magasabb hőfokon könnyen megég, ami megint csak keserűséget idéz elő a kapott italban. A krém mennyisége közepes, állaga jó, mintázódásra nem hajlamos, keverésre záródik, és kitart a fogyasztás végéig. A kávé ízében a Dél-olasz stílus köszön vissza leginkább, amelyben az étcsokoládé, kakaó, pörköltmagvas aromák dominálnak, egy kis dohányos füstösség kíséretében. Testessége közepes. Koffeintartalmát nem éreztük erőteljesnek, így gyakorlatilag a nap bármely szakában fogyasztható. Leginkább tejes italnak ajánljuk.

 

Jellemzők
Pörkölés: sötét pörkölésű
Összetétel: 100% arabika
Ajánlott kávékészítési eszköz
Karos gép:
Automata:
Filter:
Ajánlott kávéital
Risztrettó:
Eszpresszó:
Tejes ital:

A teszthez használt 2elle kávégépet a Pasco Kft. biztosította.

Ha kóstolta már ezt a kávét pontozza le Ön is a mi pontozási rendszerünk alapján, illetve írja le véleményét!
A tesztel kapcsolatos véleményét elmondhatja fórumunkban. Kattintson ide!