KezdőlapbelépésregisztrációFórumkosárfacebookyoutube

Pacificcafé La Piazza - kávé a téren

Pacificaffé La Piazza szemeskávé teszt Cégünk megalapítása óta, minden munkatársunk legjobb tudásával azon dolgozik, hogy szlogenünknek megfelelően törekedjünk a tökéletességre. A zöld kávé pörkölését hagyományos dobpörkölővel és léghűtéssel végezzük, a készterméket pneumatikus destoner-rel válogatjuk valamint kézzel csomagoljuk. A Pacificaffé egy mozaik szó, jelentése a kávé szelíd íz harmóniájában rejlik. 2014.-ben új céljaink közé tűztük egy olyan blend megalkotását, amely versenyre kelhet a regionális kávéházak által "tereken" felszolgált Bárkávé kínálattal. Alapvetően, finom, édes keverék volt a stratégiai feladat, megőrizve a testességet. Az összetett folyamat tökéletesítése a gondosan átgondolt recepttel kezdődött. Néhány minta keverék készült. Az alap, egy válogatott Közép-Amerikai mosott arabikákra esett. Az így kapott keveréket profi kóstolók górcsövének vetettük alá. A tőlük begyűjtött információk, mindig hasznosak számunkra. Segít megérteni a kávézási szokásokat, az ügyfelek ízlésvilágát az ország egész területén valamint elengedhetetlen a pontos ideális alap aroma és az íz profil kialakításában. Mégis valami hiányzott, az áttörést sikerült elérnünk egy különleges Indonéz kávébab hozzáadásával, melyet megkoronáztunk a krém és a test tökéletességéért egy csipetnyi minőségi mosott robusztával - tudtuk meg a forgalmazótól.

Tisztelt Olvasó!

Tesztünk óhatatlanul szubjektív, eredményeink függnek a rendelkezésünkre álló gépektől, és a tesztelők egyéni izlésétől,  mindazonáltal elég jól megközelítik azt a végeredményt, amit egy fogyasztó fog tapasztalni otthonában a hozzávetőleg hasonló képességű háztartási gépei birtokában. A kereskedelmi minőségű (tehát kiváló) gépeket használó kávézók hozzáértő személyzettel sokkal többet is kihozhatnak a kávékeverékekben rejlő ízekből, de hozzáértés és a minőség iránti elkötelezettég hiányában a mi eredményeinket is alulmúlhatják.

A Pacificaffé kávék hazai forgalmazójától, a Pacificaffé Kft-től kaptuk a lehetőséget a tesztelésre.

Pontozás:

Krém egységessége, tartóssága: 1-5 pont
Íz harmónia: 1-10 pont
Testesség: 1-5 pont
Ár/érték arány: 1-10 pont

A tesztelés szempontjairól bővebben itt olvashat!


Kávé típusa: Pacificaffé La Piazza

Pörkölés ideje: , Lejárat ideje: 2016.08.28, Csomagolás: 1kg-os szelepes csomagolás
Ár: 4.500 - Ft/kg, Forgalmazó adatai


Paljoc:

Mintánk ezúttal a Pacificaffé pörkölőtől érkezett, szelepes zacskóban a fajta/blend megjelölése nélkül. Őrlőt joker állásra állítva majd a teszt ideje alatt ehhez közel tartva találtam meg az ideális lefolyást, ami ezúttal a szabvány 25 mp környékén bizonyult a legoptimálisabbnak. Túl lassúra, csepegősre nem érdemes venni. A minta friss, ahogy azt az esztergomi cégnél megszokhattuk, ennek megfelelően a teszt ideje alatt végig szép cremával érkezett az ital a cég logojával ellátott csészébe. Hőmérséklet tekintetében nem éreztem hogy különleges igénye lenne a kávénak, igaz a nemrég szűkítővel ellátott E61 géppel már nehezen tudom megégetni a kávékat, így maximum 95 fok környékén csapoltam fejhőmérő szerint. Az optimum kicsivel ez alatt volt, a kávé ízvilága ilyenkor klasszikus csokis-kakaós és mandulás vonalon mozgott. Ez utóbbi szinte minden csapoláskor markánsan jelen volt, változó intenzitású fűszeresség kíséretében. Koffein tartalmát nem éreztem vészesnek, ha tartalmaz robusztát, akkor bizonyára nem túl sokat. Eszpresszónak /cukor nélkül!!/ és tejes italnak is egyaránt ízlett, jól megkomponált blendnek éreztem, tetszett.

Kávégép: Magister Stella / Kávéőrlő: Catler CG8010
Pontszám: Krém: 4,5 / Íz, harmónia: 7,5 / Testesség: 4,5 / Ár-érték arány: 9 / Összpontszám: 25,5

 

Monyesz:

A tesztkávé pörkölése közepes, igazából nem egységes, mert világosabb babok is találhatók a keverékben. A szemek fénytelenek. A szemek mérete és alakja is nagy változatosságot mutat. Hőigénye az az alsó tartományban van. A lefolyást nem szabad lassúra venni, mert megég, előjön a keserűség, és ízeiből is veszít. Pontosabban azt a kis fűszeres jellegét veszti el, ami az átlag fölé emeli. Alapjában egy hagyományos olasz keverék, nem túl vad kakaós, mogyorós, nektáros alapízzel, és az említett fűszerességgel megbolondítva. A cukrozást is jól viseli, nem lesz geil tőle, de igazából nem is igényli. A crema szépen mintázódik és bár nem tartja meg igazán a cukrot, a kávénak egy krémes-tejszínes jelleget ad, érdemes is elkeverni a kávéval. A robuszta tartalma - ami így érzésre nem túl magas, viszont minőségi - a testességre jó hatással van, igaz dupla szűrő és átlagos darálás mellett 18 gramm feletti mennyiségnél adja magát igazán.Tejes italnak nem kiemelkedő, de megállja a helyét. Kis odafigyeléssel egy nagyon kellemes kávét kapunk, amit bármikor szívesen fogyasztunk, kellemes emlékeket hagy maga után.

Kávégép: Gaggia Baby '80 / Kávéőrlő: Compak K6
Pontszám: Krém: 4 / Íz, harmónia: 7 / Testesség: 4 / Ár-érték arány: 8 / Összpontszám: 23

 

Blaze:

A nyári szünet utáni első minta jelöletlen kétirányú szelepes „Pacific” zacskóban érkezett, a dátum szerint éppen egy hónapos pörkölés. Nyitáskor finom, friss kávé illat csapott meg, a babok matt színűek, kis jóindulattal egyenletes pörkölést mutatnak. (van néhány világosabb-sötétebb szem) Őrléskor klasszikus, mokkás aroma lengi be a szobát. Darálási igénye átlagos, csakúgy mint a víz hőfok is. (közepesnél picit magasabb) Viselkedése alapján 10-15% robusztát sejtek benne, nem könnyű, de azért meg lehet égetni. Lefolyása szép, egyenletes a crema jó. Ez a keverék a klasszikus talján vonalat idézi meg számomra : kakaó poros, étcsokoládés ízeken fekszik egy kis mandula aroma, az utóíze pedig keserű kakaós. A víz hőfokkal és a lefolyással játszva még egy pici fűszeresség érhető el, de az alap vonal megmarad úgy is. Testessége jó, koffein tartalma érzetre átlagos. Tejes italokban is hozza a kötelezőt, nekem dupla risztrettónak ízlett a legjobban. Nagy izgalmakat ne keressünk ebben a kávéban, azonban a klasszikus vonal kedvelőinek nem fog csalódást okozni!

Kávégép: Grimac La Uno / Kávéőrlő: Mahlkönig Vario
Pontszám: Krém: 4 / Íz, harmónia: 7 / Testesség: 4 / Ár-érték arány: 9 / Összpontszám: 24

 

Lorien:

Legújabb tesztalanyunk közepes, majdnem egyenletes pörkölésű, ép, egészséges, mattos fényű szemekből áll, 10-20% közötti robuszta tartalmat sejtek benne. Illata friss, kellemes. Átlagos őrlési finomságot igényel, hőmérséklet tekintetében szintén az átlagos tartományokban érezte jól magát. A legjobb eredmény eléréséhez célszerű a tankönyvi lefolyáshoz közelíteni, esetleg a felhasznált dózis lehet a megszokottnál kissé több. A krém mennyisége jó, szépen mintázódott, szerkezete szintén jó volt, a csésze falára felkúszott. A cukorpróbát viszont nem állta, esését inkább csak tompítani tudta. A minta frissességét visszaigazolták a krémben lévő apró buborékok. Ízvilága az egyszerűbb, de hibáktól mentes, észak-olasz vonalat idézte. Kakaós, csokoládés dominancia mellett mogyoró és diszkrét fűszeresség jellemzi, a háttérben egy kis mandula is felsejlik. A lassabbra fogott csapolásoknál a fűszeresség jobban előjött, illetve egy kis aszalt-gyümölcsös édesség is megjelent, de igazából így mégis kevésbé volt harmonikus. A robuszta édessége egyébként pont elegendő önmagában, így cukor nélkül jobban tetszett. Tejes italban hozza a kötelezőt, macchiátónak pedig egészen jó volt. Koffeintartalmát mérsékeltnek éreztem, emiatt a nap semelyik szakában sem kell aggódnunk.

Kávégép: La Cimbali Domus Classic / Kávéőrlő: Mazzer Mini
Pontszám: Krém: 4 / Íz, harmónia: 7 / Testesség: 4 / Ár-érték arány: 8 / Összpontszám: 23

 

Weinmaker:

A minta szelepes zacskóban érkezett, és nagyon friss volt, ami bontáskor azonnal érződött is. Közepes, nagyjából egyenletes pörkölésű kávébabok, de azért akadt benne egy-egy világosabb szem. Őrlési igényét tekinte az átlagos beállítás volt a legjobb, mert lassabbra véve a lefolyást nem tett jót a kávé ízvilágának. A hőmérséklet beállításánál az átlagos, vagy az alatti tartomány adta a legjobb eredményt. Lefolyása a frisseségnek köszönhetően nagyon szép, a krém mintázódásra hajlamos, és az esetlegesen hozzáadott cukrot süppedősen elnyelve kitart a fogyasztás végéig. Ízvilágát tekinte az olaszos vonalat erősíti. Kakaós, csokoládés, mogyorós, mandulás aromák, egy pici fűszerességgel megfejelve. Érzetre nekem néha olyan vízióm támadt, mintha egy finom csokis nápolyiba harapnék bele, Cukor hozzáadásával az étcsoki tejcsokivá szelídül. Összességében egy kellemes, jól megkomponált blend. Testességét jónak éreztem. Koffeintartalma nem vészes, én késő délután is simán ittam belőle mindenféle hátrányos következmény nélkül. Tejben hozza a kötelezőt, de az eszpresszó, risztrettó vonal az igazi erőssége. Szerintem érdemes megkóstolni.

Kávégép: 2elle Eletta (Bezzera Giulia) / Kávéőrlő: Anfim Caimano Titanium
Pontszám: Krém: 4,5 / Íz, harmónia: 8 / Testesség: 4,5 / Ár-érték arány: 9 / Összpontszám: 26

 

Név Krém Íz Test Ár Össz:
Paljoc 4,5 7,5 4,5 9 25,5
Monyesz 4 7 4 8 23
Blaze 4 7 4 9 24
Lorien 4 7 4 8 23
Weinmaker 4,5 8 4,5 9 26

Pacificaffé La Piazza szemeskávé teszt kávébabokPacificaffé La Piazza szemeskávé teszt kifolyásPacificaffé La Piazza szemeskávé teszt csapolás
Pacificaffé La Piazza szemeskávé teszt shotPacificaffé La Piazza szemeskávé teszt cukorPacificaffé La Piazza szemeskávé teszt krém

Összegzés: Közepes, közel egységes pörkölés, de azért előfordul egy-két világosabb, és sötétebb szem is. A frisseségre nem lehet panasz, mivel hazai pörkölésű termékről van szó, így az alapból adott. A legjobb eredmény elérése érdekében érdemes átlagos őrlési beállításokkal probálkozni, és nagyjából a tankönyvi 25 másodperces lefolyásra törekedni, mert ennek a kávénak nem tesz jót a lassú, csöpögős elkészítés. Hőfok tekintetetében is az átlagos, vagy az alatti tartományt érdemes megcélozni, mert magasabb hőfokon meg lehet égetni, és akkor előjönnek a kesernyés ízek. A lefolyás szép, a krém vastagon ereszkedik a csészébe, és szépen mintázódik. A cukrot süppedősen nyeli el, kitart a fogyasztás végéig, a csésze falát megfesteve. Ízében extra izgalmak nem várják a kóstolót, de amit tud azt nagyon szépen hozza. Étcsokoládés, kakaós, mandulás, mogyorós ízjegyek, egy kis fűszerességgel kombinálva. Kerek, jól megkomponált blend benyomását kelti, amelyet ezen stílus kedvelői biztosan szívesen fogyasztanak. Testességére sem lehet panasz, a kevés robuszta jótékony hatásának köszönhetően, amely valószínűleg igen jó minőségű, mert egyáltalán nem lehet kiérezni a kávéban. Koffein tartalma nem túl magas, így akár az erre érzékenyek kivételével még délután is bátran elkészíthető. Leginkább eszpresszónak, risztrettónak ajánljuk, de tejes italban is hozza az elvárható szintet. A stílus kedvelőinek mindenképpen érdemes kipróbálni.

 

Jellemzők
Pörkölés: közepes pörkölésű
Összetétel: 85% arabika - 15% robuszta
Ajánlott kávékészítési eszköz
Karos gép:
Automata:
Filter:
Ajánlott kávéital
Risztrettó:
Eszpresszó:
Tejes ital:

A teszthez használt 2elle kávégépet a Pasco Kft. biztosította.

 kávékorzó kávészaküzletA termék megvásárolható webáruházunkban!

Ha kóstolta már ezt a kávét pontozza le Ön is a mi pontozási rendszerünk alapján, illetve írja le véleményét!
A tesztel kapcsolatos véleményét elmondhatja fórumunkban. Kattintson ide!