KezdőlapbelépésregisztrációFórumkosárfacebookyoutube

Essse D.A Vending - kávékóstoló

Essse D.A Vending szemeskávé teszt Az Essse kávé 1979-ben kezdte el a kávéi forgalmazását, ekkor lépett a siker útjára. Még mielött az Essse Caffé Spa. elkezdte volna a kávék gyártását és forgalmazását (akkori nevén P.A.C.S. di F.Segafreddo & C. Spa.), már rég hagyatkozhatott az alapítók családi tradicióira és tudására a szakmában, továbbá a Bolognai Egyetem Mezőgazdasági szakának a közremükődésére, tudományos kutátásaira. Ezekkel az alapokkal, akkortól- napjainkig, tökéletesítette a nyers kávéból való feldolgozást egészen a csészében lévő eredménnyel, a pörköléstől kezdve, a csomagoláson át , a végső felhasználásig. Termékei magas minőségét jelzi 1996 óta az UNI EN ISO 9002 , majd 2002től az ISO 9001:2000 tanúsítványai. A fő tulajdonsága ennek a keveréknek, az ízek tökéletes egyensúlya és kereksége, a klasszikus testesség és a csokoládés minőség. A csészében kíváló látványt nyújt, a legmagasabb minőségű Arabica és Robusta keverékének köszönhetően. A kávé pörkölése megfelel a tipikus olasz klasszikus kávé pörkölés minőségének. A három 'S' jelentése és a cég filozófiája: olaszul: 'Scienza''Sapienza''Specializzazione' azaz : 'Tudomány' 'Tudás''Specializáció' az eszpresszó világában - tudtuk meg a forgalmazótól.

Tisztelt Olvasó!

Tesztünk óhatatlanul szubjektív, eredményeink függnek a rendelkezésünkre álló gépektől, és a tesztelők egyéni izlésétől,  mindazonáltal elég jól megközelítik azt a végeredményt, amit egy fogyasztó fog tapasztalni otthonában a hozzávetőleg hasonló képességű háztartási gépei birtokában. A kereskedelmi minőségű (tehát kiváló) gépeket használó kávézók hozzáértő személyzettel sokkal többet is kihozhatnak a kávékeverékekben rejlő ízekből, de hozzáértés és a minőség iránti elkötelezettég hiányában a mi eredményeinket is alulmúlhatják.

Az Essse kávé hivatalos forgalmazójától, a Momenti Kft-től kaptuk a lehetőséget a tesztelésre.

Pontozás:

Krém egységessége, tartóssága: 1-5 pont
Íz harmónia: 1-10 pont
Testesség: 1-5 pont
Ár/érték arány: 1-10 pont

A tesztelés szempontjairól bővebben itt olvashat!


Essse D.A Vending szemeskávé teszt csomagolásKávé típusa: Essse D.A Vending

Pörkölés ideje: , Lejárat ideje: 2016.02.10, Csomagolás: 1kg-os szelepes csomagolás
Ár: 5.840 - Ft/kg, Forgalmazó adatai


Paljoc:

A minta kinyitása után meglehetősen eklektikus látvány tárult elém, volt itt a kis feketére égett babokon át a nagy méretű és egészen világosakon keresztül minden, megspékelve egy fadarabbal és egy pici kaviccsal, ez utóbbiakból szerencsére csak egy-egy darab. De ne legyenek előítéleteink, magas árfekvésű zöldkávékban is akadtam már kövecskére éppúgy, mint márkás blend zacskóját kibontva, tehát erre érdemes figyelni, bárhonnan is származik a vásárolt kávénk (egyszer kíváncsiságból megpróbáltam egy ilyen fellelt kavicsot megdarálni, az akkor használt Compak K6 őrlőm zokszó nélkül zúzta porrá, ennek ellenére senkinek sem ajánlom hogy ilyesmivel kísérletezzen :-)). Lássuk mit tud maga a kávé. A viszonylag sötét és fényes felületű babok feltűnően finom őrlés mellett adtak értékelhető lefolyást. A magasabb robuszta tartalom miatt alacsony hőmérséklettel indítottam, amit aztán tovább mérsékeltem, egész 88 fokig mentem le fejhőmérő szerint. A csészébe gyakorlatilag csokipuding állagú dolog érkezett, a cremát kanalazni lehet a fogyasztás végén. Az ízvilág meglehetősen egyszerű, de hibáktól mentes klasszikus kakaós-csokis-nugátos vonal, pörkölt magvas utóízzel. Testessége és koffein tartalma számomra tökéletes volt, az utóbbi érezhető, de nem fejbe ütős mennyiségben. Tejes italban is ízlett, de legjobb formáját eszpresszóként adta kis cukorral, bár egy jól elkapott shotnál akár anélkül is.

Kávégép: Magister Stella / Kávéőrlő: Catler CG8010
Pontszám: Krém: 5 / Íz, harmónia: 6 / Testesség: 5 / Ár-érték arány: 6 / Összpontszám: 22

 

Monyesz:

A tesztkávé pörkölése általánosságban még talán közepesnek mondható, enyhén fényes, de pár egészen világosra pörkölt szemet is találtam benne. A szemek mérete és alakja is nagy változatosságot mutat. Hőfokigénye az alacsony kategóriába sorolható. A próbák alatt a crema sötétebb színe adott jobb eredményt, amit kellően nagy dózissal, és az átlagosnál lassabb lefolyással érdemes beállítani. Tankönyvi lefolyásnál a testesség csak közepes szintet ért el, és bár a crema vastag lefolyást adott, keverés után elvékonyodott. Az ízek sem mutattak nagy összhangot, valahogy nem tetszett. Bár ez a keverék abszolut a hagyományos olasz vonalon mozog, mégsincs semmi kiugró benne, egy kifinomult, csokis-nugátos vonalon mozog. A sötétebb crema esetén egy kakóba hempergetett trüffel ízét éreztem, amiből a kakaós jelleg maradt meg az utóízben. A cukrot jól el kell találni, nekem sem cukor nélkül, sem egy bizonyos mennyiség fölött már nem ízlett ez a blend. A cukrot jól tartotta a crema, igazából a bőrösödés elkerülésére kellett nagyon figyelni. Ekkor jellemzően csak a kesernyés ízvilág maradt a kávéból. Mint általában az ilyen kávék, ez is csak átlagost nyújtott tejes italként, a fő fogyasztási irány inkább az eszpresszó vonal. Kellő tapasztalattal és odafigyeléssel egy finom italt kaphatunk.

Kávégép: Gaggia Baby '80 / Kávéőrlő: Compak K6
Pontszám: Krém: 4 / Íz, harmónia: 6 / Testesség: 4 / Ár-érték arány: 6 / Összpontszám: 20

 

Blaze:

A „szezon” utolsó mintája Közép-olasz pörkölést mutat, csillogó, de még nem olajos szemek képében. A babok igen aprók, és a hozzám jutott mintában igen sok a sérült, törött bab, a törmelék aránya viszonylag magas. A kávé őrlését az átlagosnál finomabbra vegyük, hőfok igénye azonban átlagosnak mondható. Vigyázzunk a vízzel, könnyen megég, ilyenkor a crema csúnyán bőrösödik. A krémre panaszunk nem lehet: megfelelően vastag, olajos, mintázódik is, és a csésze falát szépen megfesti. A lefolyás szép, olajfesték módjára jön, szőkülés nem jellemzi. A keverék a klasszikus talján vonalon mozog : kakaópor, étcsokoládé dominancia jellemzi, pici zöld dió, enyhe vanília kíséretében. (hőfoktól függően) Elég toleráns, egyedül a nagyon magas vízzel vigyázzunk. Testességére panasz nem lehet, vélhetően a sejthetően legalább 20% robusztának. Tejben hozza a kötelezőt, én legszívesebben eszpresszó, risztrettó formában fogyasztottam. Koffein tartalma érezhető, az erre érzékenyebbek délután óvatosan fogyasszák. Sok izgalmat nem kínál ez az essse keverék, de a régi iskola kedvelői nem fognak benne csalódni!

Kávégép: Grimac La Uno / Kávéőrlő: Mahlkönig Vario
Pontszám: Krém: 4,5 / Íz, harmónia: 7 / Testesség: 5 / Ár-érték arány: 6,5 / Összpontszám: 23

 

Lorien:

Eheti tesztalanyunk nem teljesen egyenletes, sőt kissé “össze-vissza” pörkölésű, fényesen csillogó szemekből áll. A szemeken olajkicsapódás nem látható, és meglehetősen sok törött szemet, illetve törmeléket találtam a zacskóban. Robuszta tartalma jelentős lehet. Az átlagosnál kissé finomabb őrlést kért, hőfok tekintetében pedig szinte extrém módon hűvöset, a PID állása szerint 90-91 fok volt a legmegfelelőbb. Lefolyása szép, egyenletes, olajfesték szerűen sűrű krémfolyam dől a csészébe. Mennyisége olyannyira bőséges, hogy a cukor megtartása nem is kérdéses, miután a kávé elfogyott, a maradék még kanalazható a csésze aljáról. Természetesen az olajossága szintén kiváló, megvan a klasszikus krémgyűrű, stb. Az ízeket tekintve a klasszikus olasz bárkeverékek világára számítsunk, abból is a jobb fajtára. Tömény csokoládé, pörkölt mogyoró, nugát, pirított mandula, szolid marcipánosság, borsos- illetve keleties fűszeresség jellemzi, kakaós lecsengéssel. Természetes édessége megfelelő, cukor nélkül is jól iható, persze egy mokkáskanálnyi nem rontja el. Tejes italban jól vizsgázott, macchiátó alapjául különösen alkalmas. Koffeintartalma érezhető, a kései órákban nem árt óvatosan bánni vele.

Kávégép: La Cimbali Domus Classic / Kávéőrlő: Mazzer Mini
Pontszám: Krém: 4,5 / Íz, harmónia: 5 / Testesség: 4,5 / Ár-érték arány: 6 / Összpontszám: 23

 

Weinmaker:

Nagyjából közepes, de nem teljesen egyenletes pörkölésű, vegyes méretű kávébabok jellemzik a mintát. Felületükön olajkicsapódás nem tapasztalható. Az őrlőt az átlagosnál finomabb irányba kellett eltekerni, míg hőfok tekintetében, az alsóbb hőmérsékleti tartomány vált be. Magasabb hőfok esetén hajlamos a megégésre. A krém mennyisége bőséges, szinte mézszerűen folyik le. Állaga, és olajossága jó, a cukrot könnyedén megtartja, és kitart a fogyasztás végéig. Ízvilág tekintetében a klasszikus olasz stílust hozza, melyben leginkább a csokoládé dominál. Emellett felfedezhetünk benne pörköltmagvas, marcipános, nugátos aromákat is, pici fűszerességgel a háttérben. Testességére nem lehet panasz. Kategóriájában egy jól eltalált blend, amely mindenféle ízhibáktól mentes. Leginkább eszpresszónak és risztrettónak fogyasztottam, de meglepően jól szerepelt kapucsínónak is.

Kávégép: 2elle Eletta (Bezzera Giulia) / Kávéőrlő: Anfim Caimano Titanium
Pontszám: Krém: 5 / Íz, harmónia: 7 / Testesség: 5 / Ár-érték arány: 6 / Összpontszám: 23

 

Név Krém Íz Test Ár Össz:
Paljoc 5 6 5 6 22
Monyesz 4 6 4 6 20
Blaze 4,5 7 5 6,5 23
Lorien 5 7 5 6 23
Weinmaker 5 7 5 6 23

Essse D.A Vending szemeskávé teszt  kávébabokEssse D.A Vending szemeskávé teszt  kifolyásEssse D.A Vending szemeskávé teszt  csapolás
Essse D.A Vending szemeskávé teszt shotEssse D.A Vending szemeskávé teszt  cukorEssse D.A Vending szemeskávé teszt eszpresszó

Összegzés: Közepes, nem teljesen egységes pörkölésű kávébabok, melyek közt előfordul a sötéttől a világosabbig, sokféle színárnyalat. A szemek méretükben is elég változatosak, és jócskán akad benne sérült (törött) kávébab is. A legjobb eredmény érdekében az átlagosnál finomabb őrlési beállítást érdemes alkalmazni, míg hőfok tekintetében az alacsony tartományt érdemes megcélozni. A lefolyás szép, olajfesték szerű. A krém mennyisége bőséges, állaga, és olajossága nagyon jó. A cukrot könnyedén megtartja, és kitart a fogyasztás végéig, sőt a maradékot még ki is lehet kanalazni. Ízek tekintetében a hagyományos olasz iskola jegyeit hordozza: erőteljes csokoládé dominancia, némi mandula-marcipán, pörköltmagvas, nugátos aromával, és fűszerességgel kiegészítve. Összhang tekintetében, egy jól megkomponált blend, amely ízhibáktól mentes. Testessége nagyon jó. Felhasználási területe mondhatni univerzális, mert egyformán jól teljesített eszpresszó, risztrettó vonalon, és tejes italok alapjaként is. A stílus kedvelőinek érdemes kipróbálni.

 

Jellemzők
Pörkölés: közepes pörkölésű
Összetétel: 60% arabika - 40% robuszta
Ajánlott kávékészítési eszköz
Karos gép:
Automata:
Filter:
Ajánlott kávéital
Risztrettó:
Eszpresszó:
Tejes ital:

A teszthez használt 2elle kávégépet a Pasco Kft. biztosította.

 kávékorzó kávészaküzletA termék megvásárolható webáruházunkban!

Ha kóstolta már ezt a kávét pontozza le Ön is a mi pontozási rendszerünk alapján, illetve írja le véleményét!
A tesztel kapcsolatos véleményét elmondhatja fórumunkban. Kattintson ide!