KezdőlapbelépésregisztrációFórumkosárfacebookyoutube

La Tazza D'oro Gran Miscela - klasszikus olasz eszpresszó

La Tazza D'oro Gran Miscela szemeskávé teszt A még napjainkban is az alapító család tulajdonában lévő La Tazza d´Oro pörkölő üzem, melyet 1938-ban alapítottak a hagyományok és a korszerű technológia legkifinomultabb elegyét alkalmazva állítja elő kávékeverékeit. Szigorú előírások sorozata jelenik meg a kávéültetvényektől kezdve egészen a csészékig. A GRAN MISCELA blendben guetamalai L´Antigua és a brazíliai La Santos található valamint az indiai Parchment Kaapi Royale. Ez utóbbinak köszönhetően a keverék bársonyosan krémes, testes de ,ugyanakkor aromában gazdag keverék. Retróízként felfedezhetjük az édesgyökér ízjegyeit. Klasszikus caffé espresso, amelynek további különlegessége, hogy kiválóan alkalmas szuperautomata gépekhez is. Szeleppel ellátott 250 g-os fémdobozos kiszerelésben is kapható - tudtuk meg a forgalmazótól.

Tisztelt Olvasó!

Tesztünk óhatatlanul szubjektív, eredményeink függnek a rendelkezésünkre álló gépektől, és a tesztelők egyéni izlésétől,  mindazonáltal elég jól megközelítik azt a végeredményt, amit egy fogyasztó fog tapasztalni otthonában a hozzávetőleg hasonló képességű háztartási gépei birtokában. A kereskedelmi minőségű (tehát kiváló) gépeket használó kávézók hozzáértő személyzettel sokkal többet is kihozhatnak a kávékeverékekben rejlő ízekből, de hozzáértés és a minőség iránti elkötelezettég hiányában a mi eredményeinket is alulmúlhatják.

A La Tazza D'oro kávé hivatalos forgalmazójától, a Caffé Szardínia Kft-től kaptuk a lehetőséget a tesztelésre.

Pontozás:

Krém egységessége, tartóssága: 1-5 pont
Íz harmónia: 1-10 pont
Testesség: 1-5 pont
Ár/érték arány: 1-10 pont

A tesztelés szempontjairól bővebben itt olvashat!


La Tazza D'oro Gran Miscela szemeskávé teszt csomagolásKávé típusa: La Tazza D'oro Gran Miscela

Pörkölés ideje: , Lejárat ideje: 2015.10.23, Csomagolás: 1kg-os szelepes csomagolás
Ár: 8.095 - Ft/kg, Forgalmazó adatai


Paljoc:

Heti mintánk az előzőhöz hasonlóan sötétre pörkölt, fényes szemekből állt, de annál talán egy árnyalattal világosabb volt. Ránézésre a robuszta tartalma jelentősebb, s ez koffeinben is érezhető, egy kapucsínó és egy eszpresszó egymás utáni elfogyasztását jócskán megéreztem ilyen téren. Őrlési igénye átlagos, hőfokot alacsonyan tartva húztam belőle a legjobbakat. Keserű íz itt a kíméletesebbnek tűnő pörkölésnek köszönhetően kevésbé volt érezhető. Ízvilág terén szintén a klasszikus vonal, izgalmaktól mentes, megbízható reggeli ébresztő. Érdekes volt hogy a magasabb robuszta tartalom ellenére kevesebb cremával sikerül készítenem, mint múlt heti testvérét. Tejes italként barna cukor hozzáadásával finom kapucsínókat ittam belőle.

Kávégép: Magister Stella / Kávéőrlő: Catler CG8010
Pontszám: Krém: 4 / Íz, harmónia: 5,5 / Testesség: 4,5 / Ár-érték arány: 4,5 / Összpontszám: 18,5

 

Monyesz:

A tesztkávé pörkölése sötétebb a közepesnél, a babok egységesen fényesek, olajosak. Az előző minta illatához hasonlítva ebben több volt az édeskés, robusztára utaló jelleg, kevesebb a füstös-dohányos. Azonos darálási szint mellett az átlagosnál 0.5-1 grammal többet kért a dupla szűrőbe, ekkor a testesség is jó volt és a crema is szépen mintázódott, vastag maradt a feltisztulás után is. A lefolyás vékony egérfarkasan indult, aztán jól felkrémesedve, helyenként bugyogva jött a kifolyón. A cukrot szépen tartotta, keverés után is vastag maradt, szépen feltapadt a csésze falára, a végét pedig úgy kellett kikanalazni a csészéből. Ízében hordozza ugyan a szokásos robusztás jegyeket, de ha nem cukrozzuk túl, akkor nem lesz baj - egyébként számítsunk a gyógyszertári szirupok émelyítő ízére! Alapízében étcsokis, de nem vadul keserű, köszönhetően a robuszta édeskés jellegének, mellette határozottan pörkölt gabonás. Utóízében enyhén keleties, édeskés-fűszeres. Gyümölcsös ízjegyeket ne is keressünk benne, a hagyományos ízvonalon nem lép túl ez a kávé. Kis odafigyeléssel kiváló reggeli eszpresszó készíthető ebből a blendből, tejes italnak talán nem annyira megfelelő.

Kávégép: Gaggia Baby '80 / Kávéőrlő: Compak K6
Pontszám: Krém: 5 / Íz, harmónia: 7 / Testesség: 4 / Ár-érték arány: 5 / Összpontszám: 21

 

Blaze:

A heti minta teljesen az előző hetivel megegyező pörkölést mutat: sötét, csillogó szemek, Dél-olasz pörkölési szintbe hajló, de még nem teljesen olajos. Őrlése és a víz hőfok igénye is ugyanaz, daráláskor talán az illatában most több a füstösség. A lefolyás szép, egyenes, de a teszt időszak végére már elkezdett szőkülni, így figyelni kellett a hosszára. A crema most is bőséges, olajos és a cukrot percekig is tudná tartani. Ha lehet olyat mondani ez a minta még az előzőnél is egyszerűbb: hangsúlyosan mokkás alap íz, mellé társul kakaó-étcsokoládé. Egy halovány marcipán, pörkölt magvas aroma még előcsalogatható. Utóíze füstös, picit kesernyés. Ez a keverék számomra a reggeli első „kötelező” kávé feelinget hozza, mely bármelyik talján kávézóban vagy tabacchiban „bedobható”. Semmi extra, semmi hivalkodó, tolakodó – egy klasszikus robusztás kávé. A tejből kiszól a csokoládé íz, hangsúlyos kapucsinót lehet belőle készíteni. Nagy izgalmakat ne várjunk, vagy szeretjük ezt a fajta kávét, vagy nem.

Kávégép: Grimac La Uno / Kávéőrlő: Mahlkönig Vario
Pontszám: Krém: 5 / Íz, harmónia: 5 / Testesség: 5 / Ár-érték arány: 4 / Összpontszám: 19

 

Lorien:

Nem teljesen egyenletes pörkölésű, jobbára ép, fényesen csillogó szemek, olajkicsapódás nélkül, legalább 30%-nyi robuszta lehet benne. Az átlagosnál finomabb őrlést és kifejezetten alacsony hőfokot igényelt. Csak akkor tudtam igazán szép csapolást produkálni vele, amikor csöpögősen meginduló, majd bébiegér-farkas lefolyásba váltott, és az ital mennyisége alig lépte túl a 20 ml-t, egyébként eltáncolt, köpködött, mintha már kissé fáradna. Krémje a robuszta mennyiségéhez képest nem túl sok, sőt igazából gyengébbnek tűnt az előző Tazza D’Oro mintáénál. Állaga, olajossága azért jó, felkúszik a csésze falára, de csak a tökéletes csapolások esetén tudta megtartani a cukrot. Az ízek terén is jót tett neki a vékony, szinte risztrettóra hajazó lefolyás: egy normál eszpresszóban nekem már kilógott a robuszta, amelyen a cukor is inkább csak rontott. Amikor rövidre fogtam, akkor inkább egy egyszerű, de szerethető ízvilág kerekedett felül, kakaóval, csokoládéval, fűszeres, marcipános jegyekkel. Tejes italban hozta a klasszikus vonalat, de többet ne várjunk tőle. Koffeintartalmát aránylag magasnak éreztem.

Kávégép: La Cimbali Domus Classic / Kávéőrlő: Mazzer Mini
Pontszám: Krém: 4,5 / Íz, harmónia: 5 / Testesség: 4,5 / Ár-érték arány: 4 / Összpontszám: 18

 

Weinmaker:

Sötét dél-olaszos, talán egy hajszállal világosabb pörkölés, mint az előző Tazza D'oro mintáé. A kávészemek itt is olajosan fénylenek, és szemre is robusztásabbnak tűnik. Az őrlési beállításnál az átlagos körül érdemes keresgélni, úgy, hogy lassan meginduló, vékony lefolyást célozzunk meg. Hőfok tekintetében pedig az alacsonyabb tartomány lett a befutó. A krém mennyisége, állaga, és olajossága elég jó, csakúgy mint az előző minta a cukrot süppedősen nyeli el, és a csésze falát megfestve kitart a fogyasztás végéig. Ízében túl sok izgalmat ne várjunk. A már-már klasszikus esetben szokásosnak mondható kakaós, csokoládés, pörköltmagvas, marcipános jegyek, pici fűszerességgel, és füstösséggel karöltve. Koffein tartalma érezhető, ezért késő délutáni, esti fogyasztása erősen meggondolandó, kivéve ha ez a cél. Testessége jó. Utóízében megjelenik némi mokkásság, és füstösség. Egyszerű, olaszos ízvilág, amely tökéletes reggeli eszpresszónak vagy risztrettónak. Tejes italban is hozza az élvezhető szintet.

Kávégép: 2elle Eletta (Bezzera Giulia) / Kávéőrlő: Anfim Caimano Titanium
Pontszám: Krém: 4,5 / Íz, harmónia: 5 / Testesség: 4,5 / Ár-érték arány: 5 / Összpontszám: 19

 

Név Krém Íz Test Ár Össz:
Paljoc 4 5,5 4,5 4,5 18,5
Monyesz 5 7 4 5 21
Blaze 5 5 5 4 19
Lorien 4,5 5 4,5 4 18
Weinmaker 4,5 5 4,5 5 19

La Tazza D'oro Gran Miscela szemeskávé teszt kávébabokLa Tazza D'oro Gran Miscela szemeskávé teszt kifolyásLa Tazza D'oro Gran Miscela szemeskávé teszt csapolás
La Tazza D'oro Gran Miscela szemeskávé teszt cukorLa Tazza D'oro Gran Miscela szemeskávé teszt csészeLa Tazza D'oro Gran Miscela szemeskávé teszt eszpresszó

Összegzés: Sötét pörkölésű, nagyjából egyenletes szemekből álló keverék. A legjobb eredmény érdekében átlagos őrlési, és alacsony vízhőfokkal érdemes próbálkozni. Nem érdemes túl hosszúra csapolni, vagy erőteljesen cukrozni, mert akkor könnyen kiszól a robuszta a kávéból. A krém lefolyása szép, kellően vastag, és jó állagú. A cukrot biztonsággal tartja, lassan, süppedősen nyeli el, és kitart a fogyasztás végéig. Ízében a különös meglepetésektől mentes, klasszikus "oldszkúl" olasz vonal jegyei a meghatározóak. Kakaó, étcsokoládé, pörkölt magvak, marcipán aromák, pici fűszerességgel, és érezhető füstösséggel a háttérben. Testessége jó. Koffeintartalma a már érezhető tartományban van, így az arra érzékenyeknek erre érdemes odafigyelni. Leginkább risztrettónak vagy eszpresszónak ajánljuk.

 

Jellemzők
Pörkölés: sötét pörkölésű
Összetétel: 70% arabika - 30% robuszta
Ajánlott kávékészítési eszköz
Karos gép:
Automata:
Filter:
Ajánlott kávéital
Risztrettó:
Eszpresszó:
Tejes ital:

A teszthez használt 2elle kávégépet a Pasco Kft. biztosította.

Ha kóstolta már ezt a kávét pontozza le Ön is a mi pontozási rendszerünk alapján, illetve írja le véleményét!
A tesztel kapcsolatos véleményét elmondhatja fórumunkban. Kattintson ide!