KezdőlapbelépésregisztrációFórumkosárfacebookyoutube

La Tazza D'oro Excelsior kávékóstoló

La Tazza D'oro Excelsior szemeskávé teszt A La Tazza d’Oro története 1938-ban indult az olaszországi Szardínia szigeten, családi vállalkozásként. Napjainkban már a világ 20 országában van jelen, de a kávé iránti szenvedély és elkötelezettség, valamint a kiváló minőségre való törekvés jellemzi ma is . Ennek legfontosabb elemei:
- A tőzsdén bejegyzett kávészemeket közvetlenül az ültetvényekről vásárolják, amelyeket szelektáltan, kézzel szednek.
- A keverékeket a szelektált pörkölést követően állítják elő.
- Semmilyen egyéb élelmiszer-előállítást nem folytat a cég.

Egyetlen cél a minőségi kávé előállítása. Az EXCELSIOR blend etiopiai Sidamoból, guetamalai L’Antiguaból és braziliai La Santosból valamint egy kis mennyiségű indiai Parchment Kaapi Royaleból áll. Az aromák bölcsőjének nevezhető. Egyedülálló édeskés aromája és a gyümölcsös ízjegyek teszik különlegessé. A dél-olasz pörkölés ellenére nem karcos, fogyasztása után nem érezzük a keserű retróízt a szájpadlásunkon. A kávé fogyasztása után, az ízélmény fokozása érdekében, étcsokoládét ajánlunk - tudtuk meg a forgalmazótól.

Tisztelt Olvasó!

Tesztünk óhatatlanul szubjektív, eredményeink függnek a rendelkezésünkre álló gépektől, és a tesztelők egyéni izlésétől,  mindazonáltal elég jól megközelítik azt a végeredményt, amit egy fogyasztó fog tapasztalni otthonában a hozzávetőleg hasonló képességű háztartási gépei birtokában. A kereskedelmi minőségű (tehát kiváló) gépeket használó kávézók hozzáértő személyzettel sokkal többet is kihozhatnak a kávékeverékekben rejlő ízekből, de hozzáértés és a minőség iránti elkötelezettég hiányában a mi eredményeinket is alulmúlhatják.

A La Tazza D'oro kávé hivatalos forgalmazójától, a Caffé Szardínia Kft-től kaptuk a lehetőséget a tesztelésre.

Pontozás:

Krém egységessége, tartóssága: 1-5 pont
Íz harmónia: 1-10 pont
Testesség: 1-5 pont
Ár/érték arány: 1-10 pont

A tesztelés szempontjairól bővebben itt olvashat!


La Tazza D'oro Excelsior szemeskávé teszt csomagolásKávé típusa: La Tazza D'oro Excelsior

Pörkölés ideje: , Lejárat ideje: 2016.05.12, Csomagolás: 1kg-os szelepes csomagolás
Ár: 8.800 - Ft/kg, Forgalmazó adatai


Paljoc:

Tesztmintánk ezúttal vegyes méretű, meglehetősen sötét, feketén csillogó szemekből állt. Ránézésre arabika túlsúlyos blend kis mennyiségű robuszta tartalommal. A babok csücskei picit megégtek, fekete pöttyök láthatóak, ennél a pörkölési foknál nem ritkaság az ilyesmi. Őrlés beállítása után a hőfokot középtartományban tartva szépen mintázódó, megfelelő cremával rendelkező italt kaptam. Normál lefolyás jobban áll ennek a blendnek, mint a lassú, szaggatósra vett extrakció. Ízvilág terén ezúttal is a klasszikus kakaóporos, pörköltmagvas jegyek uralkodtak, de szinte minden csapolásnál éreztem a sötét pörkölés miatt egy kesernyés mellékvonalat. A tesztelés alatt ezt nem igazán sikerült eltüntetni, pedig nem bántam volna ha jobban a háttérbe húzódik, mindenesetre a készítési hőmérséklet alacsony tartományában érződött a leghalványabban. Tejes italban átlagos szintet ütött meg, de itt is "átjött" az előbb említett keserű íz. Kis cukor hozzáadása jelentősen javított az összképen, normál lefolyású eszpresszó formájában így ízlett a legjobban, amolyan kakaóporba forgatott bonbonra emlékeztető ízek kísérték a fogyasztását. Koffeintartalma a magas arabika tartalom és a sötét pörkölés miatt nem volt vészes.

Kávégép: Magister Stella / Kávéőrlő: Catler CG8010
Pontszám: Krém: 4,5 / Íz, harmónia: 5,5 / Testesség: 4 / Ár-érték arány: 6 / Összpontszám: 20

 

Monyesz:

A tesztkávé pörkölése vegyes, de a babok egységesen fényesek, olajosak. Szerencsére ennek hatására visszavettem a hőből, de még is kellett korrigálni - lefelé. 18grammból, az átlagosnál kicsit durvább fokozaton darálva sikerült átlagos lefolyási időt közelítően jó eszpresszót készíteni. Alapvetően a cremával semmi bajom nem volt, kellően vastag volt, csak kicsit gyorsan engedte át a cukrot. Kis cukorral jól iható volt, de a kakaós, hagyományos prökölt magvas ízvilágból mindig kilógott egy kellemetlen, szinte epés keserűség. Kicsit küzdöttem vele, de sajnos sehogy nem találtam az ellenszerét! Az egész ital testessége jó, beleértve a keserűséget is. Ezt leszámítva kellemes italt kapunk. A keserűséget a tej jól elnyomja, úgyhogy aki azt nem bírja, az fogyassza inkább tejes italként.

Kávégép: Gaggia Baby '80 / Kávéőrlő: Compak K6
Pontszám: Krém: 4 / Íz, harmónia: 5 / Testesség: 4 / Ár-érték arány: 4 / Összpontszám: 17

 

Blaze:

A bemutatásra érkezett minta Dél-olasz pörkölést mutat, csillogó, olajos szemek, némelyik már tippinges. (égési foltok) Ennek megfelelően őrléskor enyhén füstös illatot lehet érezni, kakaóval keverve. 10% körüli robuszta hányadot látok a szemek között, őrlési igénye átlagos, csakúgy mint a készítési víz hőfoka is. Nem igen lehet elrontani, csak nagyon nagyon sárkányos géppel ég meg. A lefolyás elsőre szép, szög egyenes, szépen krémesedik, a crema-ra nem lehet panasz: mintázódik, szép olajos, vastag. A keverékünk erősen étcsokoládé domináns! Az étcsoki mellé társul még egy kis mandula, és a korty végére egy enyhén dohányos füstösség, de egyáltalán nem zavaróan. Az utóíze nagyon karakteresen keserű kakaós-étcsokoládés. Testessége kiváló, savasság nem jellemzi. Én tejjel nem erőltettem nagyon, jó alapanyag risztrettónak-eszpresszónak. Azoknak ajánlom akik szeretik ezt a klasszikus ízvilágot, és egy felhasználóbarát kávét keresnek.

Kávégép: Grimac La Uno / Kávéőrlő: Mahlkönig Vario
Pontszám: Krém: 4,5 / Íz, harmónia: 6 / Testesség: 4,5 / Ár-érték arány: 5 / Összpontszám: 20

 

Lorien:

A csomagot kibontva egyenletes, sötét pörkölésű, olajosan csillogó szemek fogadtak, közülük számos törött kávébab villant ki. Maximum 5-10%-ra tippelem a robuszta arányát. Az átlagosnál finomabb beállításokkal őröltem, és közepesen magas hőfokkal csapoltam, de azért érdemes csak óvatosan adagolni a forróságot, mert amikor már a felső határokat feszegettem, nem várt ízeket kaptam, és az addig tapasztalt harmónia szétesett. Lefolyása szép, egyenletes, olajfestékszerűen sűrű volt, és általában jobban ízlett, ha a tankönyvinél egy-két másodperccel rövidebb időre vettem. A tesztidőszak végére némi fáradást is tapasztaltam, amelyet a beállítások korrigálásával csak részben tudtam kompenzálni. Krémje bőséges, enyhén mintázódott, állaga és olajossága nagyon jó, felkúszott a csésze falára, a cukrot épp a fotózás idejére, de megtartotta. Klasszikus ízvilágra számítottam, ezt is kaptam, mégpedig a jobb, illetve komplexebb fajtát: csokoládé, pirított mandula, marcipán mellett, pörköl olajos magvas, grillázsos és keleti fűszeres jegyekkel. Amikor risztrettóra csapoltam, már erősen beszűkült az ízspektruma, főként kakaóra, csokoládéra, és a karamellás, pörkölt jegyekre redukálódott, azonban egy kis barnacukorral így is igazi csokibomba volt. Tejes italban szintén jól használható volt, különösen macchiátónak. Koffeintartalmát nem éreztem különösebben, akár késő délután is bátran fogyasztható.

Kávégép: La Cimbali Domus Classic / Kávéőrlő: Mazzer Mini
Pontszám: Krém: 4,5 / Íz, harmónia: 7 / Testesség: 4,5 / Ár-érték arány: 6 / Összpontszám: 22

 

Weinmaker:

Olaj fényben csillogó, egyenletes, sötét pörkölésű kávébabok. Némi próbálgatás után, normál lefolyással sikerült a legjobb italt kihoznom a mintából. Ehhez átlagos őrlési beállításra van szükség. Próbáljuk úgy beállítani az őrlőt, hogy a kívánt ital mennyiségét kb. 22-25 másodperc alatt kapjuk meg. Lassú, csepegős lefolyással kevésbé ízlett. Hőfok tekintetében is az átlagos, vagy picit magasabb vízhőmérséklet mutatkozott a legideálisabbnak. A lefolyás szép, sűrű, és a kapott krém mennyisége bőséges. Szépen mintázódik, a cukrot tartja, állaga, és olajossága is jó, kitartott a fogyasztás végéig. Ízében a hagyományos olasz stílust hozza. Kakaó, csokoládé dominancia mellett, mandula-marcipán, pörköltmagvas, grillázsos aromák jellemzik, pici fűszerességgel a háttérben. Testessége jó. Utóízében továbbmegy a kakaós-csokoládés vonal, némi füstösséggel a háttérben. Leginkább eszpresszónak fogyasztottam.

Kávégép: 2elle Eletta (Bezzera Giulia) / Kávéőrlő: Anfim Caimano Titanium
Pontszám: Krém: 4,5 / Íz, harmónia: 6 / Testesség: 4 / Ár-érték arány: 6 / Összpontszám: 20,5

 

Név Krém Íz Test Ár Össz:
Paljoc 4,5 5,5 4 6 20
Monyesz 4 5 4 4 17
Blaze 4,5 6 4,5 5 20
Lorien 4,5 7 4,5 6 22
Weinmaker 4,5 6 4 6 20,5

La Tazza D'oro Excelsior szemeskávé teszt kávébabokLa Tazza D'oro Excelsior szemeskávé teszt kifolyásLa Tazza D'oro Excelsior szemeskávé teszt csapolás
La Tazza D'oro Excelsior szemeskávé teszt krémLa Tazza D'oro Excelsior szemeskávé teszt cukorLa Tazza D'oro Excelsior szemeskávé teszt csésze

Összegzés: Sötét, dél-olasz, nagyjából egyenletes pörkölésű, olajosan csillogó kávébabok jellemzik a mintát. A legjobb eredmény érdekében átlagos őrlési, és vízhőmérsékleti beállításokat érdemes használni, bár elég toleráns blend. A lefolyás szép, olajfestékhez hasonló sűrűséggel folyik a csészébe. A krém állaga, olajossága jó, mintázódásra hajlamos. A cukrot szépen, süppedősen nyeli el, és kitart a fogyasztás végéig. Ízében is a dél-olasz vonal köszön vissza, meglepetések nélkül. Masszívan csokoládés-kakaós alapokon marcipános, mandulás, grillázsos, pörköltmagvas jegyek teszik kerekké a képet. Testességére sem lehet panasz. Leginkább eszpresszónak és risztrettónak elkészítve ajánljuk. Tejes italként nagyjából az átlagos szintet hozza. A stílus kedvelői valószínűleg nem fognak benne csalódni.

 

Jellemzők
Pörkölés: sötét pörkölésű
Összetétel: 80% arabika - 20% robuszta
Ajánlott kávékészítési eszköz
Karos gép:
Automata:
Filter:
Ajánlott kávéital
Risztrettó:
Eszpresszó:
Tejes ital:

A teszthez használt 2elle kávégépet a Pasco Kft. biztosította.

Ha kóstolta már ezt a kávét pontozza le Ön is a mi pontozási rendszerünk alapján, illetve írja le véleményét!
A tesztel kapcsolatos véleményét elmondhatja fórumunkban. Kattintson ide!