KezdőlapbelépésregisztrációFórumkosárfacebookyoutube

La Genovese Qualitá Oro - a kikötő aranya

La Genovese Qualitá Oro szemeskávé teszt Ez a genovai történet összefonódik a kikötővel. Az ide érkező és távozó hajók, mind kereskedelmi mind kulturális szempontból fontosak voltak, beleértve a kávé kereskedelmet is. Ilyen intenzív ízű és aromájú kávé nem volt soha a gazdátlan, öreg genovai világítótorony árnyékában. A legendás bogyók juta zsákokba zárva, megannyi kikötői rakodómunkás generációnak hátát hajlítva érkeztek a konténerekhez, hogy végül a tökéletes csésze kávé az észak olaszországi és európai bárokba kerüljön. A város és a kikötő egyesült eme fenséges italban. Qualita Oro : 2008-ban és 2010-ben is nemzetközi aranymedál díjas kávé. E kávét finomság, elegancia és állandóság jellemzi. Rendkívül gazdag, és aromatikus keverék, amely csokoládé, száraz és friss gyümölcsök, virágok íz harmóniájában teljesül ki. 80% válogatott arabika keveréke, amely egyensúlyt és harmóniát kölcsönöz az igazi kávékedvelõknek - tudtuk meg a forgalmazótól.

Tisztelt Olvasó!

Tesztünk óhatatlanul szubjektív, eredményeink függnek a rendelkezésünkre álló gépektől, és a tesztelők egyéni izlésétől,  mindazonáltal elég jól megközelítik azt a végeredményt, amit egy fogyasztó fog tapasztalni otthonában a hozzávetőleg hasonló képességű háztartási gépei birtokában. A kereskedelmi minőségű (tehát kiváló) gépeket használó kávézók hozzáértő személyzettel sokkal többet is kihozhatnak a kávékeverékekben rejlő ízekből, de hozzáértés és a minőség iránti elkötelezettég hiányában a mi eredményeinket is alulmúlhatják.

A La Genovese kávé hivatalos forgalmazójától, a Danetti Kft-től kaptuk a lehetőséget a tesztelésre.

Pontozás:

Krém egységessége, tartóssága: 1-5 pont
Íz harmónia: 1-10 pont
Testesség: 1-5 pont
Ár/érték arány: 1-10 pont

A tesztelés szempontjairól bővebben itt olvashat!


La Genovese Qualitá Oro szemeskávé teszt csomagolásKávé típusa: La Genovese Qualitá Oro

Pörkölés ideje: , Lejárat ideje: 2016.03, Csomagolás: 1kg-os szelepes csomagolás
Ár: 4.900 - Ft/kg, Forgalmazó adatai


Paljoc:

A tesztminta ezúttal is egy sötét pörkölésű blend, a babok fényesen csillognak és a robuszta összetevő is szembetűnő. A legutóbbi kávéval ellentétben itt szerencsére nem találkozni pörkölési hibákkal, így reméltem hogy kisebb küzdelemben lesz részem a keserű ízek háttérbe szorításának terén. Az őrlő beállítással célozhatunk normál és csöpögős lefolyást is, de a hőfokot tartsuk viszonylag alacsonyan, fejhőmérő szerint 90 fok körüli hőmérsékletnél egy szép cremával csapolható igazi, klasszikus olasz ízvilággal bíró kávét kóstolhatunk. Ízében kakaós, marcipános, egyhén rumaromára emlékeztető jegyek, amelyek cukor nélkül is megfoghatóak, bántó keserű kíséret nélkül. A robuszta összetevő ízben és koffein tartalomban egyaránt érezhető, de semmiképp sem zavaró vagy túlzott mértékben. A hagyományos vonal kedvelőinek érdemes kipróbálni, de extra különlegességet ne várjunk tőle semmilyen téren.

Kávégép: Magister Stella / Kávéőrlő: Catler CG8010
Pontszám: Krém: 4,5 / Íz, harmónia: 6,5 / Testesség: 4,5 / Ár-érték arány: 7,5 / Összpontszám: 23

 

Monyesz:

Ennek a blendnek a pörkölése is az átlagosnál sötétebb közép-olasz stílusú, a szemeken fénylő olajkicsapódással. Darálási igénye a joker állás körüli, a teszt alatt nem kellett utánállítani. A közepes hőtartományban érezte jól magát, azon belül elég tág határok között is jól működött, alul inkább mogyorós-pörkölt gabonás, középen rumos- marcipános, felül inkább mokkás-csokis jellegű volt. Gyümölcsös jegyeket sehol nem hordoz viszont, mondhatni a hagyományos ízvonalon mozog a kávé. A crema színe persze a hőfokkal változik, nálam a 25mp közeli csapolásoknál szőkült, elnyújtva a lefolyási időt viszont ezt nem tapasztaltam. A crema mennyiségre is jó, keverésre kicsit csökken a mennyisége, de a cukrot szépen megtartja A testességre nem lehet panasz, tartalmaz a blend annyi robusztát, hogy ezzel ne legyen gond. A kávét cukorral fogyasztó most jól járnak, a cukor az ízekre inkább pozitív hatással van. Kapucsínóként vagy akár kis mennyiségű tejjel is élvezetes italt kapunk. Egy mindenes kávé ez, mondhatni családi kávé, mindenki (kivéve a gyümölcsös ízvonalat kedvelők) megtalálhatja benne a kedvencét.

Kávégép: Gaggia Baby '80 / Kávéőrlő: Compak K6
Pontszám: Krém: 4 / Íz, harmónia: 7 / Testesség: 4 / Ár-érték arány: 7 / Összpontszám: 22

 

Blaze:

A második La Genovese minta hasonlóan fest, mint az előző , csillogó, fényes szemek alkotják. Talán egy leheletnyit kíméletesebb pörkölés, ezen már nem látok annyi tippinget. (tipping:pici égés nyom a kávébabon) Őrlése hasonlóan, mint elődjének, víz hőfokban is kb. ott jó. A crema ennél a keveréknél dúsabb, vastagabb, szintén szépen mintázódik. A csészét megfesti, jó olajos. Szép egyenes lefolyás, szőkülés nem jellemezte a teszt időszak alatt, friss a minta. Ez a kávé is az olasz iskolát hozza: étcsokoládé-kakaó túlsúlyos, némi virágméz beütéssel. Pici cukor hozzáadásával viszont egy nagyon kellemes trüffel íz jön be, Nekem így ízlett a legjobban. A lefolyásra, víz hőfokra érdemes figyelni : kissé háklis a jó paraméterekre. Testességére igazán nem lehet panasz, koffein tartalma nem magas úgy éreztem, de elődjéhez képest ebben több robusztát látok, érzek. Tejes italokban sem vall szégyent, de én legszívesebben rövid ristrettonak fogyasztottam. A klasszikus ízek kedvelői szerintem egyáltalán nem csalódnak ebben a keverékben, érdemes kipróbálni!

Kávégép: Grimac La Uno / Kávéőrlő: Mahlkönig Vario
Pontszám: Krém: 4 / Íz, harmónia: 7,5 / Testesség: 5 / Ár-érték arány: 7,5 / Összpontszám: 24

 

Lorien:

A második Genovese minta ép, egészséges, nem teljesen egyenletes, sötét pörkölésű szemekből áll, néhol azonban felbukkan egy-egy világosabb árnyalatú kávébab. A robuszta aránya magasabb, mint az előző héten, 80/20-as keverékre tippelek. A joker beállításnál valamivel finomabb állású őrléssel és magas hőfokon működött a legjobban, ám meg kell jegyeznem, hogy nekem nem sikerült teljesen konzekvens viselkedésre bírni. Volt olyan, hogy 18 gramm őrleménnyel alig bírtam feltenni a kart, máskor ugyanennyit mérve, az őrlemény fel sem ért a felső szűrőhöz, mintha csak a mérleg űzne csúf tréfát velem. A lefolyást csak a legjobban sikerült csapolások esetén sikerült szögegyenesre venni, legtöbbször eltáncolt, és a második “félidőben” már rendszeresen szőkült, ez utóbbi problémával nem is tudtam mit kezdeni. A panaszaim ellenére a kapott végeredménnyel nem volt problémám. Noha nem krémbajnok, de legtöbbször a cukrot legalább egy gyors fotózás erejéig megtartotta, a csésze falára mintaszerűen felhúzott a krémgyűrű. Csokoládés-trüffeles, mandulás, marcipános, grillázsos ízvilág jellemzi, némi rumos beütéssel, amelyhez igazából cukrot sem szükséges adni, mert természetes édessége megfelelő, persze egy ebéd utáni desszerthez mégis tehetünk így. Tejes italban sem vall szégyent, de nekem mégis inkább desszertkávéként vált be, szűkebbre szabott eszpresszónak készítve.

Kávégép: La Cimbali Domus Classic / Kávéőrlő: Mazzer Mini
Pontszám: Krém: 4,5 / Íz, harmónia: 7 / Testesség: 4,5 / Ár-érték arány: 7,5 / Összpontszám: 23,5

 

Weinmaker:

Olajosan fénylő, sötét pörkölésű kávészemek. Átlagos őrlési, és hőfokbeállításokkal teljesen jól működött. A minta frissességének, és a picit magasabb robuszta tartalomnak köszönhetően, bőséges a krém mennyisége, amely szépen mintázódik, állaga és olajossága is teljesen rendben van. A cukrot rövid ideig tartja, és kitart a fogyasztás végéig. Ízvilágában a klasszikus vonalat hozza: csokoládés, marcipános, bonbonos, rumos ízjegyek köszönnek vissza kóstoláskor. Ebben a kategóriában mindent tud ami elvárható, kellemetlen ízhibáktól mentesen. A hagyományos vonal kedvelőinek valószínűleg ízleni fog. Testességére semmi panasz nem lehet. Összességében rám jó benyomást tett. Leginkább ezspresszó formájában készítettem el, de ízlett reggeli kapucsínónak is.

Kávégép: 2elle Eletta (Bezzera Giulia) / Kávéőrlő: Anfim Caimano Titanium
Pontszám: Krém: 4,5 / Íz, harmónia: 7 / Testesség: 5 / Ár-érték arány: 7,5 / Összpontszám: 24

 

Név Krém Íz Test Ár Össz:
Paljoc 4,5 6,5 4,5 7,5 23
Monyesz 4 7 4 7 22
Blaze 4 7,5 5 7,5 24
Lorien 4,5 7 4,5 7,5 23,5
Weinmaker 4,5 7 5 7,5 24

La Genovese Qualitá Oro szemeskávé teszt kávébabokLa Genovese Qualitá Oro szemeskávé teszt shotLa Genovese Qualitá Oro szemeskávé teszt kifolyas
La Genovese Qualitá Oro szemeskávé teszt cukorLa Genovese Qualitá Oro szemeskávé teszt csészeLa Genovese Qualitá Oro szemeskávé teszt krém

Összegzés: Nagyjából egységes, sötét pörkölésű, olajos fényű kávébabok jellemzik. A legjobb eredmény érdekében átlagos, vagy annál picit finomabb őrlési, és normál hőfokon érdemes elkészíteni. A krém mennyisége bőséges, állaga, és olajossága jó, mintázódásra hajlamos. A cukrot tartja, és kitart a fogyasztás végéig. Ízében kakaós-csokoládés, mandula-marcipán, trüffel aromák dominálnak, némi rumos, grillázsos jeggyel megbolondítva. Kerek, szépen összerakott, "hagyományos" ízvilágot képviselő blend. Testessége jó. Leginkább risztrettónak, eszpresszónak ajánljuk, de bátran használhatjuk tejes ital alapjaként is.

 

Jellemzők
Pörkölés: sötét pörkölésű
Összetétel: 80% arabika - 20% robuszta
Ajánlott kávékészítési eszköz
Karos gép:
Automata:
Filter:
Ajánlott kávéital
Risztrettó:
Eszpresszó:
Tejes ital:

A teszthez használt 2elle kávégépet a Pasco Kft. biztosította.

Ha kóstolta már ezt a kávét pontozza le Ön is a mi pontozási rendszerünk alapján, illetve írja le véleményét!
A tesztel kapcsolatos véleményét elmondhatja fórumunkban. Kattintson ide!