KezdőlapbelépésregisztrációFórumkosárfacebookyoutube

La Genovese Royal - a dzsenovai hódító

La Genovese Royal szemeskávé teszt Ez a genovai történet összefonódik a kikötővel. Az ide érkező és távozó hajók, mind kereskedelmi mind kulturális szempontból fontosak voltak, beleértve a kávé kereskedelmet is. Ilyen intenzív ízű és aromájú kávé nem volt soha a gazdátlan, öreg genovai világítótorony árnyékában. A legendás bogyók juta zsákokba zárva, megannyi kikötői rakodómunkás generációnak hátát hajlítva érkeztek a konténerekhez, hogy végül a tökéletes csésze kávé az észak olaszországi és európai bárokba kerüljön. A város és a kikötő egyesült eme fenséges italban. "La Genovese Royal" : 90%-10% keverék, 2012-ben nemzetközi aranymedál díjas kávé. Nagyon magas minõségû keverék, a legjobb minõségû arabika kávék keveréke, egy csésze kávét jelentõs utóíz, tigrismintás crema és egy tartósan fennálló édes íz jellemez. 90% brazil mosott, brazil fél mosott, közép amerikai mosott arabika és mosott indiai, afrikai robuszta - tudtuk meg a forgalmazótól.

Tisztelt Olvasó!

Tesztünk óhatatlanul szubjektív, eredményeink függnek a rendelkezésünkre álló gépektől, és a tesztelők egyéni izlésétől,  mindazonáltal elég jól megközelítik azt a végeredményt, amit egy fogyasztó fog tapasztalni otthonában a hozzávetőleg hasonló képességű háztartási gépei birtokában. A kereskedelmi minőségű (tehát kiváló) gépeket használó kávézók hozzáértő személyzettel sokkal többet is kihozhatnak a kávékeverékekben rejlő ízekből, de hozzáértés és a minőség iránti elkötelezettég hiányában a mi eredményeinket is alulmúlhatják.

A La Genovese kávé hivatalos forgalmazójától, a Danetti Kft-től kaptuk a lehetőséget a tesztelésre.

Pontozás:

Krém egységessége, tartóssága: 1-5 pont
Íz harmónia: 1-10 pont
Testesség: 1-5 pont
Ár/érték arány: 1-10 pont

A tesztelés szempontjairól bővebben itt olvashat!


La Genovese Royal szemeskávé teszt csomagolásKávé típusa: La Genovese Royal

Pörkölés ideje: , Lejárat ideje: 2016.03, Csomagolás: 1kg-os szelepes csomagolás
Ár: 5.400 - Ft/kg, Forgalmazó adatai


Paljoc:

A tesztre küldött zacskó ezúttal sötétre pörkölt arabika túlsúlyos blendnek tűnt ránézésre, a babok fényesen csillognak és itt bizony ha nem is meghatározó mértékben, de jól észrevehetően lehet találkozni a sötétebb olaszos pörkölések gyakran előforduló kráteres és pontszerű égés /tipping/ hibáival. Őrlést a jokertől kissé durvábbra állítva minden alkalommal megfelelő mennyiségű és szépen mintázódó crema jutalmazott a készítéskor. Hőfokot eléggé el kell találni, nálam 92 fok környékén /fejhőmérő szerint/ volt optimális. Legfőbb feladatnak e téren a kesernyés íz háttérbe szorítása bizonyult. Ha ez összejött, akkor klasszikus kakaós ízvilág meghatározó mandula aromával párosult, ami illatban is egyértelműen mutatta magát. A kávé érdekes módon működött együtt cukorral, csak kis mennyiséget kért belőle. Anélkül éppúgy, mint túlzottan adagolva határozottan romlott az összkép. Tejes italban átlagos volt számomra, de azt kell mondanom hogy eszpresszó formájában is. Koffein tartalmát közepesnek éreztem. Úgy érzem, picit kíméletesebb pörköléssel többet mutatna ez a kávé, de bizonyára lesznek olyanok is, akiknek pont így jön be. Ki kell próbálni! :-)

Kávégép: Magister Stella / Kávéőrlő: Catler CG8010
Pontszám: Krém: 4,5 / Íz, harmónia: 5,5 / Testesség: 4 / Ár-érték arány: 7 / Összpontszám: 21

 

Monyesz:

Ez alkalommal egy sötét, olajos pörkölés jutott osztályrészül. Nincs ellenemre ez a vonal, de ebben is vannak jobbak és rosszabbak. Ez most nem nyerte el a tetszésem! A hőfokkal először az alsó vonalban próbálkoztam, aztán emeltem a közepes felé, amíg a crema színe el nem érte a sötétebb árnyalatot. Próbálkoztam feljebb is, de ott már égett ízeket, és fekete beütésű cremát kaptam. Maradtam a közepes hőfok körül, itt találtam meg a mandulás-étcsokis ízt, amit még nem nyomott el a zavaró keserűség, mert bizony érezhető volt a keserűmandula bántó íze. Utóízében a füstös-dohányos fanyarságot találtam meg. A crema a lefolyáskor szépnek tűnt, ám keverésre erősen vékonyodott. A testességgel nem volt baj, de én ezt a kávét szinte minden alkalommal csak cukorral tudtam meginni! A darálással a hét végére már utána kellett menni a kávé öregedésének, igaz csak egy keveset. Talán jobb lenne ez a blend, ha a pörkölés nem lenne ennyire sötét?

Kávégép: Gaggia Baby '80 / Kávéőrlő: Compak K6
Pontszám: Krém: 3 / Íz, harmónia: 5 / Testesség: 4 / Ár-érték arány: 5 / Összpontszám: 17

 

Blaze:

A minta jellegzetesen füstös, olajos hal illatú, közép-olasz pörkölést mutat, csillogó szemekkel. Ránézésre azt mondanám fajtánként pörkölt, robuszta hányadát 10-15%-ra tippelem. Őrlése teljesen átlagos, víz hőfokban a középesnél melegebb géppel indítsuk, van hőigénye, de nem extrém. Lefolyása szép, friss a minta. A crema nagyon szépen mintázódik, azonban nem a legvastagabb, a cukrot csak tompítja. Olajossága rendben. Ez a keverék a klasszikus, szerethető vonalat hozza: étcsokoládé, enyhe rum aroma, kis fűszerességel, mandula. Kis cukorral olyan mintha egy rumos csokoládé tortába harapnánk! Kiváló alapanyag risztrettónak, eszpresszónak, de tejben sem vall szégyent. Ennek a kávénak jól állt, jót tett nálam ha picit lassan, szaggatósan beinduló lefolyással készítettem. Koffein tartalmát közepesnek éreztem, nem egy robuszta bomba. Én szeretem a klasszikus Olasz kávét, engem megvett ez a kávé!

Kávégép: Grimac La Uno / Kávéőrlő: Mahlkönig Vario
Pontszám: Krém: 3,5 / Íz, harmónia: 7 / Testesség: 4 / Ár-érték arány: 7,5 / Összpontszám: 22

 

Lorien:

A csomag bontásakor sötétbe hajló, majdnem teljesen egyenletes pörkölésű, fényesen csillogó, általában ép szemek fogadnak. Úgy tippelem, hogy kb. 10 százaléknyi robuszta lehet benne. Joker közeli őrléssel és magasabb hőfokon lehet vele jó eredményt elérni. Krémje átlagos mennyiségű, ezért a cukorpróbát nem állja, de állaga és olajossága azonban rendkívül jó, a csésze falára szépen feltapad a klasszikus krémgyűrű. Ízvilágában klasszikus közép-olasz vonalat képvisel, rumos-kakaós, csokoládés dominanciával, keleti fűszerességgel, marcipánnal, utóízében karamellás kesernyésséggel. Egy mokkáskanálnyi barnacukor jót tesz neki, különösen amikor risztrettónak készül. Tejes italban is hozza a kötelezőt, jó macchiátó készíthető belőle.

Kávégép: La Cimbali Domus Classic / Kávéőrlő: Mazzer Mini
Pontszám: Krém: 4 / Íz, harmónia: 6 / Testesség: 4 / Ár-érték arány: 7 / Összpontszám: 21

 

Weinmaker:

Nagyjából egyenletes, sötét pörkölésű szemek fogadtak a csomag bontásakor. Elkészítése nem okozhat senkinél túl nagy bonyodalmat, mert nagyjából átlagos őrlés mellet, a közepesnél picit magasabb vízhőfokot kér. Ezt elég gyorsan sikerült is belőni. A lefolyásra szép, mintázódásra hajlamos krém fogadott, de a cukrot csak tompította. Állaga és olajossága jó volt, és kitartott a fogyasztás végéig. Ízvilágában az étcsokoládés, kakaós vonal dominál, rumos, marcipános-mandulás jegyekkel és némi fűszeres aromával megspékelve. Felbukkant egy kesernyés vonal is, amit a hőfokkal, és kevés cukor hozzáadásával szépen meg lehetett szelídíteni. Mindennemű gyümölcsösségtől mentes, "olaszos" jellegű kávé. Leginkább eszpresszónak fogyasztottam, de tejes italban is hozza a kötelező szintet.

Kávégép: 2elle Eletta (Bezzera Giulia) / Kávéőrlő: Anfim Caimano Titanium
Pontszám: Krém: 4 / Íz, harmónia: 6 / Testesség: 4 / Ár-érték arány: 7 / Összpontszám: 21

 

Név Krém Íz Test Ár Össz:
Paljoc 4,5 5,5 4 7 21
Monyesz 3 5 4 5 17
Blaze 3,5 7 4 7,5 22
Lorien 4 6 4 7 21
Weinmaker 4 6 4 7 21

La Genovese Royal szemeskávé teszt kávébabokLa Genovese Royal szemeskávé teszt kifolyásLa Genovese Royal szemeskávé teszt csapolás
La Genovese Royal szemeskávé teszt shotLa Genovese Royal szemeskávé teszt csészeLa Genovese Royal szemeskávé teszt krém

Összegzés: Egyenletes, sötét pörkölésű, egészséges kávészemek, felületükön fényes csillogással. A legjobb eredmény érdekében átlagos őrlési beállítással, és közepes, vagy picit magasabb hőfokkal érdemes elkészíteni. A krém mintázódásra hajlamos, jó olajosságú, és állagú, de picit lehetne több. A cukrot tompítja, és a csészét megfestve kitart a fogyasztás végéig. Ízében az "olasz iskola" köszön vissza, kakaó-étcsoki dominanciával, marcipán, mandula aromákkal, némi keleti fűszerességgel, és nyakonöntve egy pici rummal. Háttérben füstös, kesernyés jegyek is felbukkannak, amiket szépen tompíthatunk egy kevés cukor hozzáadásával. Aki szereti ezt a stílust, annak bizonyára ez a kávé is ízleni fog. Leginkább eszpresszónak ajánljuk.

 

Jellemzők
Pörkölés: sötét pörkölésű
Összetétel: 90% arabika - 10% robuszta
Ajánlott kávékészítési eszköz
Karos gép:
Automata:
Filter:
Ajánlott kávéital
Risztrettó:
Eszpresszó:
Tejes ital:

A teszthez használt 2elle kávégépet a Pasco Kft. biztosította.

Ha kóstolta már ezt a kávét pontozza le Ön is a mi pontozási rendszerünk alapján, illetve írja le véleményét!
A tesztel kapcsolatos véleményét elmondhatja fórumunkban. Kattintson ide!