KezdőlapbelépésregisztrációFórumkosárfacebookyoutube

La Messicana Extra Bar - meglepetések nélkül

La Messicana Extra Bar szemeskávé teszt A La Messicana caffe észak Olaszországból Piacenza-ból származik. A kávépörkölőt 1957-ben alapította a Traffalgari család. La Messicana Caffé, ahol a megújulás találkozik a hagyománnyal. A legjobb minőségű nyers kávészemek importálása Indiából, Afrikából, Dél- és Közép-Amerikából történik. A cég fejlődése elérte a második generációt, ahol a hagyományt nem elfelejtve megtörtént a pörkölő újjáalakulása. A minőség, a kávé iránti szenvedély, a professzionalizmus, a vezető innováció, a belső kémiai labor és a barista tréningek csak néhányak azok közül a tényezők közül, melyek nagy részben hozzájárulnak ahhoz, hogy a La Messicana Caffe egy elismert cég legyen.A cég rendkívül széles kínálattal rendelkezik.Ennélfogva ahhoz, hogy a legspeciálisabb igényeket is kielégítsék, a választék magában foglalja a legkiválóbb minőségű, kis kiszerelésű keverékeket éppúgy, mint azon keverékeket, melyek a költségkímélőbb piac számára készülnek. A cég legfőbb vágya elsősorban az, hogy a minőségre koncentráljon. Ez egy speciális kávékeverék. Íze rendkívül aromás, mely a virágos és vaníliás árnyalatnak és a könnyed, kellemes savassági mértéknek köszönhető. Ha cukor nélkül isszuk, utóíze kellemes, kókuszra emlékeztet. - tudtuk meg a forgalmazótól.

Tisztelt Olvasó!

Tesztünk óhatatlanul szubjektív, eredményeink függnek a rendelkezésünkre álló gépektől, és a tesztelők egyéni izlésétől,  mindazonáltal elég jól megközelítik azt a végeredményt, amit egy fogyasztó fog tapasztalni otthonában a hozzávetőleg hasonló képességű háztartási gépei birtokában. A kereskedelmi minőségű (tehát kiváló) gépeket használó kávézók hozzáértő személyzettel sokkal többet is kihozhatnak a kávékeverékekben rejlő ízekből, de hozzáértés és a minőség iránti elkötelezettég hiányában a mi eredményeinket is alulmúlhatják.

A La Messicana kávék hazai forgalmazójától, Kiss Lászlótól kaptuk a lehetőséget a tesztelésre.

Pontozás:

Krém egységessége, tartóssága: 1-5 pont
Íz harmónia: 1-10 pont
Testesség: 1-5 pont
Ár/érték arány: 1-10 pont

A tesztelés szempontjairól bővebben itt olvashat!


La Messicana Extra Bar szemeskávé teszt csomagolásKávé típusa: La Messicana Extra Bar

Pörkölés ideje: , Lejárat ideje: , Csomagolás: 1kg-os szelepes csomagolás
Ár: 6.705 - Ft/kg, Forgalmazó adatai


Paljoc:

A heti minta a babok pörkölési szintje és mérete szerint is kissé tarkabarka képet mutat, mindazonáltal közepesnél főképp kicsit sötétebb szemeket találtam a zacskóban. Ez a keverék ránézésre robuszta összetevőt is tartalmaz. A darálási beállítást ezúttal nem tudom megjelölni, mert egy új őrlőt próbálgatok épp, tehát nincs viszonyítási alapom joker állás tekintetében. Az eddig teszteléshez használt sík tárcsás őrlővel szemben ezt a mintát most egy 38mm-es kúp késessel daráltam. A készítés során a hőfokkal csínján bánjunk, a crema még viszonylag alacsony értéknél is intenzív vörösesbarna árnyalatú. Mennyisége bőséges, cukrot könnyedén tartja. A kóstolás során nagy meglepetések nem értek, sem pozitív, sem negatív tekintetben. Viszonylag egyszerű ízvilág, a babok illata és formája és a készítési hőfok után az íz is szépen megerősíti a robuszta jelenlétét a blendben, mely szerencsére jó minőségűnek tűnik. Az alap egy klasszikus étcsokis-kakaós íz, de itt véget is ér a történet ilyen téren, további izgalmakat nem nyújtott az ital. Koffein tartalma számomra bőven meghaladta a közepes szintet, ha reggel kettőt ittam belőle, igencsak megéreztem. Kapucsínónak ízlett, tiszta kakaós kávé érzés, eszpresszónak pedig cukorral egyszerű, klasszikus, szerethető, de hosszabb távon ez a tipikusan megunható kategória számomra.

Kávégép: Magister Stella / Kávéőrlő: Compak K6
Pontszám: Krém: 5 / Íz, harmónia: 5 / Testesség: 4,5 / Ár-érték arány: 4 / Összpontszám: 18,5

 

Monyesz:

A minta illata azt sejtette, hogy egy robusztás keverék lesz a tesztalany. A pörkölés közepes, vagyis annak kicsit sötétebb változata, de olajosodást nem volt láttam a szemeken. Eleinte küszködtem a túl gyors lefolyással, amit aztán az átlagosnál jóval finomabb őrléssel sikerült megoldani. A minta frissességét, illetve a magas robuszta tartalmat igazolt a hömpölygő, cremás lefolyás. Gyakorlatilag nem is inni, hanem enni lehet ezt a kávét! A testessége jó volt, de ez ismét csak a robuszta javára írható jó tulajdonság. Az ízekkel nem voltam ennyire elégedett, masszívan csokoládés, kissé magasabb hőfokon már inkább kakaósba hajló volt. Mellette csak a malátát éreztem ki. Kapucsínónak nem találtam kiemelkedőnek, valójában ez a kávé a reggeli indító kávék kategóriájába sorolható, így 'tisztán' érdemes fogyasztani. Aki bírja a robusztát, akár doppiót is húzhat belőle...

Kávégép: Gaggia Baby '80 / Kávéőrlő: Compak K6
Pontszám: Krém: 5 / Íz, harmónia: 6 / Testesség: 4 / Ár-érték arány: 5 / Összpontszám: 20

 

Blaze:

Október havi utolsó mintánk közép-Olasz pörkölésnek hat, olajosság, zsírosodás még nem jellemzi a szemeket. Nálam a mintában igen sok az apró (peaberry) szem, a pörkölés nem teljesen egységes, külön pörkölést sejtek, már csak a peaberry miatt is. Igen finom őrlést kíván a szép lefolyáshoz, hőfok igénye azonban alacsony. Az alső hőtartományban keressük az ideális beállítást, felette kissé már meg tud égni. A crema dús, olajos, mintázódásra nem igen hajlamos, a cukrot percekig képes lenne tartani. A keverék ízeiről nem igen lehet ódákat zengeni, a klasszikus, egyszerű vonalat célozza meg: olvasztott étcsokoládé a fő aroma. Hőfokkal játszva még előcsalhatunk gabonás, fűszeres és mandulás ízjegyeket. Tejben az ital nálam kissé elvész, legszívesebben így risztrettó, eszpresszó formájában ittam.  Koffein tartalma a közepesnél magasabbnak tűnt, bizonyára robuszta tartalma miatt. (25-30 százalékot sejtek legalább) A klasszikus, bár vonalat kedvelőknek nem fog csalódást okozni a La Messicana keveréke, azonban nem egy szofisztikált keverék - ne azt várjuk tőle!

Kávégép: Grimac La Uno / Kávéőrlő: Mahlkönig Vario
Pontszám: Krém: 5 / Íz, harmónia: 5 / Testesség: 4,5 / Ár-érték arány: 4 / Összpontszám: 18,5

 

Lorien:

Eheti tesztalanyunk egy Messicana keverék. A szemek többnyire épek, kissé vegyes, de általában közepesen sötét pörkölésűek, szemre látszik, hogy jócskán tartalmaz robusztát. A szokottnál jóval finomabbra vett őrléssel működik, az ideális hőfok pedig a hűvösebb tartományban keresendő. Az sem feltétlenül baj, ha a megszokottnál egy picit rövidebbre fogjuk az elkészítés idejét. A minta friss volt, szép vastag, egyenletes lefolyású, szinte tisztán krémfolyam hömpölygött a csészébe. A krém mintázódik, mennyisége bőséges, nagyobb mennyiségű cukrot is sokáig megtart, a fogyasztás végéig kitart, sőt a maradék kikanalazható. Állaga és olajossága szintén nagyon jó, a csésze falára felragad a klasszikus krémgyűrű. Ízvilágában nem kell különlegesen kifinomult dolgokra számítani, sőt inkább meglehetősen egyszerű, ám amit tud, azt végül is jól tudja. Nugátos, pörkölt gabonás, kakaós, mokkás, enyhén fűszeres ízeket mutat, amelyek egy mokkáskanálnyi cukorral szelídíthetőek, így az összkép gyerekkorom jobbfajta nugátos tábláit idézi. Tejjel hozza a kötelezőt, afféle igazi autósztrádás kapucsínó készíthető belőle. Koffeintartalmát meglehetősen magasnak éreztem, különösen a tesztidőszak első napjaiban, míg nem szoktam hozzá, reggel két eszpresszó már-már sok volt belőle.

Kávégép: La Cimbali Domus Classic / Kávéőrlő: Mazzer Mini
Pontszám: Krém: 5 / Íz, harmónia: 4 / Testesség: 4 / Ár-érték arány: 4,5 / Összpontszám: 17,5

 

Weinmaker:

Ez a La Messicana minta közepesen sötét, nem túl egyenletes pörkölésű. Már az illata is árulkodott a benne rejlő robuszta tartalomról. A joker beállításon túl gyorsan jött le, de finomabbra őrőlve már szépen működött. Az már az első készítéskor beigazolódott, hogy rendesen le kell menni a hőmérséklettel, mert sikerült megégetni. Lefolyása nagyon szép, bőségesen érkezik a krém a csészébe, olyan mintha sűrű festéket csapolna az ember. Állaga és olajossága is jó, és mintázódásra hajlamos. A cukrot gond nélkül tartja, könnyedén kitart a fogyasztás végéig. Ízek tekintetében már nem ennyire extra a helyzet. Túl sokat nem sikerült kicsikarnom ebből a blendből. Étcsokis-kakaós alapokon, pörkölt gabonás, malátás aromák, némi fűszerességgel, és mandulával a háttérben. A testességgel természetesen nem volt baj. Én leginkább eszpresszónak ajánlanám, nálam tejjel kevésbé volt jó.

Kávégép: 2elle Eletta (Bezzera Giulia) / Kávéőrlő: Mahlkönig Vario
Pontszám: Krém: 5 / Íz, harmónia: 5 / Testesség: 4,5 / Ár-érték arány: 4 / Összpontszám: 18,5

 

Név Krém Íz Test Ár Össz:
Paljoc 5 5 4,5 4 18,5
Monyesz 5 6 4 5 20
Blaze 5 5 4,5 4 18,5
Lorien 5 4 4,5 4 17,5
Weinmaker 5 5 4,5 4 18,5

La Messicana Extra Bar szemeskávé teszt kávébabokLa Messicana Extra Bar szemeskávé teszt cseppLa Messicana Extra Bar szemeskávé teszt csapolás
La Messicana Extra Bar szemeskávé teszt cukorLa Messicana Extra Bar szemeskávé teszt eszpresszóLa Messicana Extra Bar szemeskávé teszt kifolyás

Összegzés: Közepesen sötét, nem teljesen egyenletes, nagyjából egészséges szemekből álló kávébabok. A legjobb eredmény érdekében az átlagosnál finomabb őrlési, és alacsony hőmérsékleti beállításokkal érdemes próbálkozni. Ez egy igazi crema orgia kávé, bőséges, szépen mintázódó krémmel, ami a cukrot betonbiztosan tartja. Ízében leginkább a kakaós, étcsokoládés vonal a meghatározó. Jól kivehetők a malátás, és pörköltmagvas jegyek is, amit pici mandula, és fűszeresség próbál megbolondítani. Ettől függetlenül egy egyszerű (bár sokak által kedvelt) ízvilág bontakozik ki. Testessége nagyon jó. Leginkább eszpresszónak ajánljuk.

 

Jellemzők
Pörkölés: Közepesen sötét
Összetétel: 80% arabika - 20% robuszta
Ajánlott kávékészítési eszköz
Karos gép:
Automata:
Filter:
Ajánlott kávéital
Risztrettó:
Eszpresszó:
Tejes ital:

A teszthez használt 2elle kávégépet a Pasco Kft. biztosította.

Ha kóstolta már ezt a kávét pontozza le Ön is a mi pontozási rendszerünk alapján, illetve írja le véleményét!
A tesztel kapcsolatos véleményét elmondhatja fórumunkban. Kattintson ide!