KezdőlapbelépésregisztrációFórumkosárfacebookyoutube

Gourmet I Magnifici 7 - hamisítatlan BAR blend

Gourmet I Magnifici 7 szemeskávé teszt A TORREFAZIONE CAFFÉ GOURMET-t 2002-ben hozta létre Tobia Asioli Imolában. Az egyre növekvő igényeknek, illetve keresletnek köszönhetően szükségszerűvé vált egy új és korszerű létesítmény létrehozása, hiszen a régi már kicsinek bizonyult, így 2010-ben új telephelyet avatott a TORREFAZIONE CAFFÉ GOURMET. A kávépörkölő termékei között megtalálható különleges, kiváló minőségű szemes kávé, őrölt kávé, BIO kávé, illetve E.S.E pod rendszerű kávépárna. A GOURMET név választás nem véletlen. Az ötlet egy dél-amerikai kávé termelőtől származik, ahonnan rendszeresen érkezik kiváló minőségű alapanyag.  A Gourmet Caffé tehát nem csak egy egyszerű kávé, hanem művészet, kultúra és szenvedély találkozása. Művészet, mert jól kell tudni kiválasztani az alapanyagokat, melyeket megfelelően kell pörkölni és megmunkálni. Kultúra, mert a megfelelő eredmény eléréséhez, rendkívül sok tudás szükségeltetik a szüretelőtől a kávét főző személyig, minden egyes résztvevő részéről.  Szenvedély, mert igazán jót csak az tud létrehozni, aki szenvedéllyel és teljes odaadással végzi a munkáját. Ez a markáns ízű, különleges kávé, hat kiemelkedő arabika és egy magas minőségű robuszta keveréke. Az ebből a keverékből készített kávé, rendkívül testes és finom lesz, enyhe mandula, kakaó és citrus ízeket szabadítva fel - tudtuk meg a forgalmazótól.

Tisztelt Olvasó!

Tesztünk óhatatlanul szubjektív, eredményeink függnek a rendelkezésünkre álló gépektől, és a tesztelők egyéni izlésétől,  mindazonáltal elég jól megközelítik azt a végeredményt, amit egy fogyasztó fog tapasztalni otthonában a hozzávetőleg hasonló képességű háztartási gépei birtokában. A kereskedelmi minőségű (tehát kiváló) gépeket használó kávézók hozzáértő személyzettel sokkal többet is kihozhatnak a kávékeverékekben rejlő ízekből, de hozzáértés és a minőség iránti elkötelezettég hiányában a mi eredményeinket is alulmúlhatják.

A Gourmet kávék hazai forgalmazójától, a Farfalla Kft.-től kaptuk a lehetőséget a tesztelésre.

Pontozás:

Krém egységessége, tartóssága: 1-5 pont
Íz harmónia: 1-10 pont
Testesség: 1-5 pont
Ár/érték arány: 1-10 pont

A tesztelés szempontjairól bővebben itt olvashat!


Gourmet I Magnifici 7 szemeskávé teszt csomagolásKávé típusa: Gourmet I Magnifici 7

Pörkölés ideje: , Lejárat ideje: , Csomagolás: 1kg-os szelepes csomagolás
Ár: 4.890 - Ft/kg, Forgalmazó adatai


Paljoc:

A Gourmet második mintája közepesnél kicsit sötétebbre van pörkölve, de biztató hogy viszonylag egységes és hibáktól, égés nyomoktól mentes. Mindazonáltal ránézésre nem fukarkodtak a robuszta összetevővel a keverék megkomponálása során. A készítésnél a közép tartomány alsó felét céloztam, 92-94 fok között játszottam (fejhőmérő szerint), míg az őrlemény a joker állás közelébe állított darálónál volt az optimális. Érdekes hogy azt a fantasztikus mintás cremát kevesebb alkalommal láttam csak a csészében, mint az első blendnél, de azért néhányszor összejött hasonló. Íz terén viszont ez állt közelebb hozzám, mert az ominózus múltkori, valószínűleg az égett babok okozta keserűség itt nem volt jelen. A klasszikus olasz vonalat erősíti ez a kávé, csokis-kakaóporos, nugátos ízvilág, melyben gyümölcsösség csak minimális mértékben fedezhető fel egy kis cukor hozzáadásával. Koffeintartalma érezhető, este már óvatosan igyuk. Tejes italnak is megállja a helyét, kiemelkedőt ugyan nem nyújt e téren, de finom kapucsínókat ittam belőle. Kedvező ár esetén ez nálam ajánlott kategória lesz.
A minta mellé adott csésze továbbra is nagyon tetszik! :-)

Kávégép: Magister Stella / Kávéőrlő: Compak K6
Pontszám: Krém: 4 / Íz, harmónia: 6 / Testesség: 4 / Ár-érték arány: 7 / Összpontszám: 21

 

Monyesz:

A második Gourmet minta illata nem volt intenzív bontáskor, beleszagolva a zacskóba enyhe füstös-édeskés illatot éreztem. Pörkölése nem egyenletes, általánosságban a közepes szint jellemző rá. Többféle daráló beállítást és mennyiséget kipróbálva arra jutottam, hogy a közepestől durvább irányba a kávé nagyon sokat veszít az ízekből, ezért a közepesnél finomabb darálás mellett maradtam, és a lefolyást a mennyiség változtatásával szabályoztam. A kávé nagyon toleránsnak bizonyult, lassú lefolyással sem égett meg. Igazából a közepes hőtartományban lehet vele a legjobb eredményt elérni, de azért hagy mozgásteret. Pedig bizonyára nem kevés robusztát tartalmaz, az ízjegyek erre utalnak. Egy nem túl bonyolult csokis-mandulás vonal a fő irány, mely cukor nélkül is élvezhető, van ugyanis ennek a blendnek egy alap édessége. Kevés cukrot elvisel, ekkor engem a narancshéjas étcsoki emlékeztetett. A cremája vöröses barnás, végig vastagon hömpölygött a kifolyón, feltisztulás után vastag rétegben maradt meg, és a csészéből a végén kanalazni lehetett. Az egy hét alatt nem láttam öregedést, stabilan tartotta a kezdeti szintet a testességében is. Tejes italként nem találtam vonzónak, szerintem ez egy igazi eszpresszó blend.

Kávégép: Gaggia Baby '80 / Kávéőrlő: Compak K6
Pontszám: Krém: 4 / Íz, harmónia: 6 / Testesség: 4 / Ár-érték arány: 6 / Összpontszám: 20

 

Blaze:

A második Gourmet teszt alapanyaga hasonló pörkölést mutat, szép egyenletes, égett szemeket nem látok a babok között, közép-olasz pörkölési szintűnek mondanám. Őrlése a képzeletbeli „joker” fokozatnál van, hőfokilag pedig az alsó szegmensben keresgéljünk. Magasabb hőfokon sem jellemző, hogy megégne, de tesztjeim során inkább az alsó hőtartományban találtam a legjobbnak. A crema bőséges, mintázódásra is hajlamos, cukrot szépen tartja, elég olajos. Ebben a keverékben érezhetően, láthatóan is több a robuszta, mint előző társában, testesebb italt kapunk. Nálam nagyon a klasszikus talján jegyeket hozza: kakaó-csokoládé, marcipán trió, sportszeletre hajazó ízvilággal. Pici cukorral kóstolva a korty végén megnyílik egy enyhe gyümölcsösség, de igen visszafogottan. Tejjel is jó, de én legszívesebben risztrettó formában fogyasztottam. A klasszikus, öreg iskolát szeretők biztosan nem fognak benne csalódni!

Kávégép: Grimac La Uno / Kávéőrlő: Mahlkönig Vario
Pontszám: Krém: 4,5 / Íz, harmónia: 6 / Testesség: 4,5 / Ár-érték arány: 6 / Összpontszám: 21

 

Lorien:

A második Gourmet minta ép, egészséges szemekből áll, úgy tippelem, hogy legalább 30 %-nyi robuszta lehet benne. A pörkölés egységes, közepesen sötét. Sajnos most is fedeztem fel égett szemeket, noha jóval kisebb arányban, mint előzőleg, ezúttal mégis nehezebb feladat elé állított elkészítéskor. Őrlés tekintetében a joker állástól kissé finomabb állásban találtam meg az ideális beállítást. Érdemes az alacsonyabb hőmérsékleti tartományban keresni a megfelelő hőfokot, úgy, hogy a krém inkább a mogyoró világosabb árnyalatát mutassa, mert hiába a gyönyörű tigrisminta, ha túl sok a kesernyés íz. Ennek eltüntetésében talán még segíthet, ha egy kicsit gyorsabbra vesszük a lefolyást, de e tekintetben sem volt teljesen konzekvens a viselkedése. A krém egyébként közel tökéletes, mennyisége bőséges, a cukrot megtartja, állaga és olajossága is igen jó. Az ízek tekintetében nem kell nagy meglepetésekre számítani, tulajdonképpen egy klasszikus bárkeverék jellemzőit hordozza, kakaós, pörkölt gabonás, karamellás dominancia mellett enyhén sportszeletes beütésű, némi mandulával, fűszerességgel megspékelve. A korty végén felsejlik egy enyhe citrusos gyümölcsösség is, majd határozott, karamellás, malátás, durvább esetekben iskolázatlan grépfrútos kesernyésséggel zár, amely utóízében is hosszan megmarad. Tejjel kapucsínóban kevésbé, macchiátóban jobban ízlett.

Kávégép: La Cimbali Domus Classic / Kávéőrlő: Mazzer Mini
Pontszám: Krém: 5 / Íz, harmónia: 5 / Testesség: 4 / Ár-érték arány: 6 / Összpontszám: 20

 

Weinmaker:

Közepesen sötét szinű, viszonylag egyenletes pörkölésű kávészemek. Átlagos őrlési beállítással, és a normál hőfoknál picit alacsonyabb régióban sikerült a legjobban elkészíteni, bár magasabb hőfokon sem tapasztaltam, hogy megégett volna. A kávé lefolyása szép, a krém mintázódásra hajlamos, állaga, olajossága jó, a mennyisége is bőséges. A cukrot lágyan, süppedősen nyeli el, és simán kitart a fogyasztás végéig. Íze a hagyományos olasz vonalon mozog, amelyben a kakaó-csokoládé, mandula-marcipán a fő vezérvonal, amit pici fűszeresség, és malátás aromák egészítenek ki. Gyümölcsös jegy, csak nyomokban fedezhető fel benne. A testessége jó. Tisztességesen megkreált blend, meglepetések nélkül. Tudja amit kell. Leginkább eszpresszónak ajánlom.

Kávégép: 2elle Eletta (Bezzera Giulia) / Kávéőrlő: Mahlkönig Vario
Pontszám: Krém: 4 / Íz, harmónia: 6 / Testesség: 4 / Ár-érték arány: 6 / Összpontszám: 20

 

Név Krém Íz Test Ár Össz:
Paljoc 4 6 4 7 21
Monyesz 4 6 4 6 20
Blaze 4,5 6 4,5 6 21
Lorien 5 5 4 6 20
Weinmaker 4 6 4 6 20

Gourmet I Magnifici 7 szemeskávé teszt kávébabokGourmet I Magnifici 7 szemeskávé teszt csapolásGourmet I Magnifici 7 szemeskávé teszt kifolyás
Gourmet I Magnifici 7 szemeskávé teszt shotGourmet I Magnifici 7 szemeskávé teszt eszpresszóGourmet I Magnifici 7 szemeskávé teszt kapucsínó

Összegzés: Közepesen sötét, egyenletes pörkölésű kávébabok. A legjobb eredmény érdekében átlagos őrlési beállítással, és közepes alatti hőmérséklet tartományban érdemes elkészíteni. A krém mennyisége bőséges, állaga, olajossága jó. A cukrot süppedősen nyeli el, és kitart a fogyasztás végéig, mintázódásra hajlamos. Ízében a kakaós-csokoládés vonal a domináns, mandula, marcipán aromákkal megtámogatva, amit fűszeres, pörkölt gabonás jegyek egészítenek ki. A gyümölcsössége minimális, leginkább a korty végén érezhető. Szépen hozza a klasszikus olasz bárkeverékek stílusjegyeit. Testessége jó. Leginkább eszpresszónak ajánljuk.

 

Jellemzők
Pörkölés: Közepesen sötét
Összetétel: 60% arabika - 40% robuszta
Ajánlott kávékészítési eszköz
Karos gép:
Automata:
Filter:
Ajánlott kávéital
Risztrettó:
Eszpresszó:
Tejes ital:

A teszthez használt 2elle kávégépet a Pasco Kft. biztosította.

Ha kóstolta már ezt a kávét pontozza le Ön is a mi pontozási rendszerünk alapján, illetve írja le véleményét!
A tesztel kapcsolatos véleményét elmondhatja fórumunkban. Kattintson ide!