KezdőlapbelépésregisztrációFórumkosárfacebookyoutube

Baristarie Espresso Nr1 - bécsi kézműves pörkölés

Baristarie Espresso Nr1 szemeskávé teszt Baristarie tulajdonosA Baristarie bécsi kézműves kávé pörkölő műhely Espresso Nr1. blendje, amely 4 single origin kávéból áll: 1. Brasil Fazenda Rainha , 2. Ethiopia Yirgacheffe Misty Walley, 3. Peru El Guabo, 4. Nicarague El Paraiso. (A Brasil Fazenda Rainha farm 2012-ben Cup of Excellence nyertes volt.). A Baristarie-t Dr.Christian Kring vezeti, aki orvosból egy "megszállott" kávépörkölő lett, és beutazta a világot (képünkön balra Osloban Tim Varney-val és Tim Wendelboe-vel), hogy a pörkölést és a speciality kávék világát kitanulja. Christian 8 hónapot kisérletezett míg megalkotta ezt a blendet, amit Espresso Nr1-ként nevezett el. Magyarországon az Espresso Nr1. blend a Madal Cafe-ban kapható - tudtuk meg a forgalmazótól.

Tisztelt Olvasó!

Tesztünk óhatatlanul szubjektív, eredményeink függnek a rendelkezésünkre álló gépektől, és a tesztelők egyéni izlésétől,  mindazonáltal elég jól megközelítik azt a végeredményt, amit egy fogyasztó fog tapasztalni otthonában a hozzávetőleg hasonló képességű háztartási gépei birtokában. A kereskedelmi minőségű (tehát kiváló) gépeket használó kávézók hozzáértő személyzettel sokkal többet is kihozhatnak a kávékeverékekben rejlő ízekből, de hozzáértés és a minőség iránti elkötelezettég hiányában a mi eredményeinket is alulmúlhatják.

A Baristarie kávék hazai forgalmazójától, a Madal Cafe-tól kaptuk a lehetőséget a tesztelésre.

Pontozás:

Krém egységessége, tartóssága: 1-5 pont
Íz harmónia: 1-10 pont
Testesség: 1-5 pont
Ár/érték arány: 1-10 pont

A tesztelés szempontjairól bővebben itt olvashat!


Baristarie Espresso Nr1 szemeskávé teszt csomagolásKávé típusa: Baristarie Espresso Nr1

Pörkölés ideje: 2013.08.21, Lejárat ideje: , Csomagolás: 250g-os szelepes csomagolás
Ár: 13.200 - Ft/kg, Forgalmazó adatai


Paljoc:

A heti minta matt fekete zacskóját kinyitva szép, közepesen sötét, egészséges szemeket találtam, a keverék ránézésre tiszta arabikának tűnik. Őrlését a szokott módon joker állás körül kezdtem, majd onnan picit finomabb irányba mozdultam, míg hőfokkal a közepes tartomány felső részét használtam a legeredményesebben. A crema nem túl vastag, mintázódásra viszont hajlamos, megfelelő mennyiségű. Végig szép lefolyást nehezen tudtam neki adni, de a fogyasztás hetének első felében azért sikerült. A vége felé már szőkülés és idegesebb lefolyás is jellemezte. Azonban ezen jelenségek megfigyelésének a blendnél most nem sok jelentősége volt, ugyanis a minta az eddig kóstoltak közül az egyik legfinomabb volt számomra. Nagyos szép egyensúly jellemezte a két pólust, nevezetesen virágos-mézes ízek és finom savasság egy parádés mandula /nem keserű!!!/ alapon, mely hosszan csengett le a fogyasztás után ízlelő bimbóimon. Az eszpresszó parfümös illata és íze alapján mindenképp viszonylag hangsúlyos Etióp összetevőt sejtek, míg a közepesnél nekem kicsit erősebb testesség jó minőségű Brazil arabikára utal. Szépen megkomponált, harmonikus és nagyon ízletes kávé ez, ami tejes italnak is nagyon jól szerepelt. Koffeintartalma mérsékelt, igazi ínyencség.

Kávégép: Magister Stella / Kávéőrlő: Compak K6
Pontszám: Krém: 3,5 / Íz, harmónia: 9 / Testesség: 3,5 / Ár-érték arány: 7 / Összpontszám: 23

 

Monyesz:

Ez a minta egy szép, fekete, szelepes zacskóban érkezett, kézzel pingálva rá a blend neve és a pörkölés dátuma - mondhatni teljesen kézműves kávé. Bontáskor kissé fanyar, illetve a száraz borra emlékeztető illat áradt a zacskóból, a babok pörkölése közepes, de annak több árnyalatát figyeltem meg. Mindjárt emeltem is a hőfokot a közepesen magas szintre. Nagyjából el is találtam, igaz, a minta második felében szőkülést, és a lefolyás rángatódzását figyeltem meg. Ez végig a teszt alatt így is maradt, nem tudtam rajta javítani. A crema könnyen mintázódott, keverés után is maradt. Ízében kellemesen csokoládés, nugátos, valamint egy a sárgabarackra emlékeztető íz került elő. Kevés cukorral volt számomra a legkellemesebb. Testességét csak közepesnek ítéltem, ezen javított némileg, ha nagyobb, 19-19.5grammot tettem a dupla szűrőbe. Dícsérnem kell a kiegyensúlyozottságát, illetve hogy a savassága visszafogott volt. Ez a savasság és a gyümölcsös vonal kedvezett a tejes italként való fogyasztásnak, nekem kevés tejjel, machiatónak ízlett a legjobban.

Kávégép: Gaggia Baby '80 / Kávéőrlő: Compak K6
Pontszám: Krém: 4 / Íz, harmónia: 8 / Testesség: 3 / Ár-érték arány: 6 / Összpontszám: 21

 

Blaze:

Szeptemberi második teszt minta matt fekete egyirányú  szelepes zacskóban érkezett, fantasztikus illatot árasztva nyitás után. A pörkölés szép, egyenletes közepesen világos. Őrléskor is kellemes illatok terjengtek, a daráló a „joker” állás közelében maradt végig. Hőfok tekintetében a teszt alany a magasabb régiókban érzi jól magát. A crema viszonylag gyenge, vékonyka, a cukrot nem tartja, de mintázódásra hajlamos, olyan „arabikás”. Úgy vélem egy 100% arabika keveréket kaptunk, ízekben már semmi szégyenkeznivalója nincsen, sőt. Bontás után intenzív virágos-gyümölcsös jegyek jellemezték, közepes savassággal körbevéve. A mandula élénken jelen van, a pihenés utáni pár nap elteltével a vibrálás kissé alábbhagyott és beállt egy gyümölcsös-karamellás természetesen édes (méz) alapra, utóízében pedig megmaradt a mandula. Nagyon kellemes, harmonikus élményt adva! Személy szerint én nem vagyok a nagy savak rajongója, ez a keverék pontosan középúton van savasságát tekintve, igen kellemes. Teste közepes, koffein tartalmát elhanyagolhatónak éreztem. Nagyon kedveltem eszpresszónak, tejjel is nagyon egyben volt! Egy igen kellemes meglepetés volt ez a kávé, üde színfolt ebben a változékony szeptemberi időjárásban. :)  

Kávégép: Grimac La Uno / Kávéőrlő: Mahlkönig Vario
Pontszám: Krém: 3 / Íz, harmónia: 8,5 / Testesség: 3 / Ár-érték arány: 6 / Összpontszám: 20,5

 

Lorien:

Eheti tesztalanyunk fekete simítózáras, szelepes zacskóban érkezett. Bontáskor illata friss, intenzív. A szemek épek, nagyjából egyenletesen közepes pörkölésűek. A joker állástól kissé finomabbra kell venni az őrlést, hőfokban azonban nagyobb mozgásteret enged, a közepesen magastól mehetünk feljebb is, így játszhatunk a gyümölcsös-savas vonal intenzitásával. Összességégben könnyen csapolható kávé, lefolyása szép, egyenes, néha azonban ránk ijeszthet egy-egy pillanatnyi megakadással. A végén enyhén szőkült, de ez nem jelentett különösebb problémát. A krém annál inkább, nem jutottam sokra e téren, mindig vékonyra sikeredett, jó, ha a kevergetés végén újra összeállt. A cukor esését csak tompítja, a fogyasztás végéig nem tart ki. Állaga és olajossága azonban megfelelő. Ízvilágában könnyed, kiegyensúlyozott, laza újhullámos vonalat képvisel, nincsen mindent átható savorgia, de azért mégis szépen megmutatja az alapanyag jó tulajdonságait. Testessége nem túl erős, ez azonban ebben a műfajban nem feltétlenül hátrányos. Vajas keksz, étcsokoládé, barack, ananász, fehérszőlő és más gyümölcsös ízek jellemzik, továbbá kiérezhetők karamellás, enyhén jázminos-virágos illetve mandulás jegyek is. Egy kiskanálnyi barna nádcukor hozzáadása felhoz egy kis mézes-nektárosságot, valamint egy kis kékszőlős beütést is. Tejes italban szintén jól vizsgázott, kiváló kapucsínó készíthető belőle, legszívesebben mégis inkább eszpresszóként fogyasztottam.

Kávégép: La Cimbali Domus Classic / Kávéőrlő: Mazzer Mini
Pontszám: Krém: 2 / Íz, harmónia: 8 / Testesség: 3 / Ár-érték arány: 7 / Összpontszám: 20

 

Weinmaker:

Közepes szintű, nagyjából egyenletes pörkölésű kávészemek. A szelepes zacskó kibontásakor kellemes, intenzív illat volt érezhető. Nagyjából átlagos őrlési beállítással (esetlegesen egy picit durvábbal), a normál hőfoknál magasabb régióban érdemes vallatni. A kávé lefolyása szép, a krém szépen mintázódik, állaga is jó, de a mennyisége lehetne egy picit több. A cukrot gyorsan nyeli el, de azért kitart a fogyasztás végéig. Ízében szépen előjönnek a különféle aromák, mondhatnám olyan igazi felfedezős kávé. A csokoládés vonal mellett jól kivehető gyümölcsösség jellemzi, nem túl durva savassággal, melyben barackos, ananászos, trópusi gyümölcsös jegyeket, virágos-nektáros, parfümös aromák egészítenek ki. Testessége közepes. Kellemes, harmonikus blend, mindenféle kellemetlen ízhatás nélkül. Ettől függetlenül, bőven átlag feletti kávé, amit leginkább risztrettónak vagy eszpresszónak ajánlok, bár nekem ízlett tejes italnak is.

Kávégép: 2elle Eletta (Bezzera Giulia) / Kávéőrlő: Mahlkönig Vario
Pontszám: Krém: 3 / Íz, harmónia: 8 / Testesség: 3 / Ár-érték arány: 6 / Összpontszám: 20

 

Név Krém Íz Test Ár Össz:
Paljoc 3,5 9 3,5 7 23
Monyesz 4 8 3 6 21
Blaze 3 8,5 3 6 20,5
Lorien 2 8 3 7 20
Weinmaker 3 8 3 6 20

Baristarie Espresso Nr1 szemeskávé teszt kávébabokBaristarie Espresso Nr1 szemeskávé teszt shotBaristarie Espresso Nr1 szemeskávé teszt csapolás
Baristarie Espresso Nr1 szemeskávé teszt kávékBaristarie Espresso Nr1 szemeskávé teszt eszpresszóBaristarie Espresso Nr1 szemeskávé teszt kapucsínó

Összegzés: Egyenletes, közepes pökölésű kávé, szép egészséges kávébabokkal. Átlagos őrlési beállításokkal, viszont a közepesnél magasabb hőmérsékleti tartományban hozhatjuk ki a maximumot ebből a blendből. Lefolyása szép, a krém mintázódásra hajlamos, állaga és minősége jó, mennyisége viszont lehetne több. A cukrot csak tompítja, igen rövid ideig tartja, ami 100% arabika létére nem annyira felróható vétség. Ízében a csokoládés alapot szépen egyensúlyozzák a gyümölcsös jegyek. Jól kivehető sárgabarck, ananász, mézes-nektáros és manudlás aromák fedezhetők fel. Szépen kiegyensúlyozott, harmonikus blend. Testessége közepes. Leginkább egy kellemes risztrettónak ajánljuk, de gyakorlatilag minden kategóriában nagyon szépen teljesít.

 

Jellemzők
Pörkölés: Közepesen sötét
Összetétel: 100% arabika
Ajánlott kávékészítési eszköz
Karos gép:
Automata:
Filter:
Ajánlott kávéital
Risztrettó:
Eszpresszó:
Tejes ital:

A teszthez használt 2elle kávégépet a Pasco Kft. biztosította.

Ha kóstolta már ezt a kávét pontozza le Ön is a mi pontozási rendszerünk alapján, illetve írja le véleményét!
A tesztel kapcsolatos véleményét elmondhatja fórumunkban. Kattintson ide!