KezdőlapbelépésregisztrációFórumkosárfacebookyoutube

Gourmet I Magnifici 10 - ínyenceknek Imolából

Gourmet I Magnifici 10 szemeskávé teszt A TORREFAZIONE CAFFÉ GOURMET-t 2002-ben hozta létre Tobia Asioli Imolában. Az egyre növekvő igényeknek, illetve keresletnek köszönhetően szükségszerűvé vált egy új és korszerű létesítmény létrehozása, hiszen a régi már kicsinek bizonyult, így 2010-ben új telephelyet avatott a TORREFAZIONE CAFFÉ GOURMET. A kávépörkölő termékei között megtalálható különleges, kiváló minőségű szemes kávé, őrölt kávé, BIO kávé, illetve E.S.E pod rendszerű kávépárna. A GOURMET név választás nem véletlen. Az ötlet egy dél-amerikai kávé termelőtől származik, ahonnan rendszeresen érkezik kiváló minőségű alapanyag.  A Gourmet Caffé tehát nem csak egy egyszerű kávé, hanem művészet, kultúra és szenvedély találkozása. Művészet, mert jól kell tudni kiválasztani az alapanyagokat, melyeket megfelelően kell pörkölni és megmunkálni. Kultúra, mert a megfelelő eredmény eléréséhez, rendkívül sok tudás szükségeltetik a szüretelőtől a kávét főző személyig, minden egyes résztvevő részéről.  Szenvedély, mert igazán jót csak az tud létrehozni, aki szenvedéllyel és teljes odaadással végzi a munkáját. A Gourmet Magnifici 10-es blendje 9 kiváló arabika és egy különlegesen finom robuszta keveréke. Ez a határozott személyiségű, virágos illatú és erdei gyümölcsös ízű kávé, rendkívül finom, mézes utóízt szabadít fel. Az enyhén fűszeres ízek teszik igazán egyedivé ezt a kávét - tudtuk meg a forgalmazótól.

Tisztelt Olvasó!

Tesztünk óhatatlanul szubjektív, eredményeink függnek a rendelkezésünkre álló gépektől, és a tesztelők egyéni izlésétől,  mindazonáltal elég jól megközelítik azt a végeredményt, amit egy fogyasztó fog tapasztalni otthonában a hozzávetőleg hasonló képességű háztartási gépei birtokában. A kereskedelmi minőségű (tehát kiváló) gépeket használó kávézók hozzáértő személyzettel sokkal többet is kihozhatnak a kávékeverékekben rejlő ízekből, de hozzáértés és a minőség iránti elkötelezettég hiányában a mi eredményeinket is alulmúlhatják.

A Gourmet kávék hazai forgalmazójától, a Farfalla Kft.-től kaptuk a lehetőséget a tesztelésre.

Pontozás:

Krém egységessége, tartóssága: 1-5 pont
Íz harmónia: 1-10 pont
Testesség: 1-5 pont
Ár/érték arány: 1-10 pont

A tesztelés szempontjairól bővebben itt olvashat!


Gourmet I Magnifici 10 szemeskávé teszt csomagolásKávé típusa: Gourmet I Magnifici 10

Pörkölés ideje: , Lejárat ideje: 2014.09 , Csomagolás: 1kg-os szelepes csomagolás
Ár: 5.690 - Ft/kg, Forgalmazó adatai


Paljoc:

A nyári szünet utáni első tesztmintát örömmel nyitottam. Rég találkoztam ugyanis ennyire gusztusos kiegészítőkkel, a csésze különösképp tetszést aratott nálam. A zacskót bontva közepesnél sötétebb pörkölés fogadott, magas arabika tartalmú keveréknek néztem, helyenként pontszerű, apró égés nyomokkal a babokon. Sebaj, jó kis olaszos pörkölés, mehet a darálóba. Az őrlőt a közép állástól nagyon picit finomabbra vettem és szinte elsőre szép lefolyást adott. A csészébe valami hihetetlen párduc mintázatú ital került, amit sorozatban többször is sikerült reprodukálni a teszt első néhány napja és a blend azt követő kezdeti de egyáltalán nem vészes fáradása előtt. Sajnos íz terén már nem volt ilyen felhőtlen a boldogság. A minta határozottan egy összerágott madula vagy barackmag ízét mutatta, enyhe marcipán felhanggal, de minden esetben jelen volt egy viszonylag markáns, háttérbe csak igen nehezen szorítható keserűség. Savasság, gyümölcsösség nem igazán jellemzője a kávénak, pici cukor nyit csak meg belőle valamennyit alig észrevehetően. Hőfokkal óvatosan bánjunk, a minta vége felé 92-93 fok fejhőmérő szerinti értéknél sikerült belőle alacsonyabb keserű ízt tartalmazó italt készítenem. Testessége igen mérsékelt, de összességében a zavaró íztől eltekintve kellemes keverék, nagyon szép kiegészítőkkel. Kapucsínónak nálam nem remekelt, eszpresszónak, risztrettónak kis cukorral javaslom, de semmiképpen sem az újhullámos vonal kedvelőinek. Koffein tartalmát mérsékeltnek éreztem.

Kávégép: Magister Stella / Kávéőrlő: Compak K6
Pontszám: Krém: 4 / Íz, harmónia: 6 / Testesség: 3 / Ár-érték arány: 6 / Összpontszám: 20

 

Monyesz:

A minta illata enyhén füstös, intenzitása alapján friss pörkölés. A pörkölési szint változatos, a közepes vagy annál sötétebb a jellemző, de olajkicsapódást nem tapasztaltam. Elsőre sikerült egy szabvány idejű lefolyást produkálni! A kóstolásnál feltűnt a gyümölcsösség teljes hiánya, és a mandulás vonal dominanciája. A mandula az utóízben - sajnos - átfordult kesernyésbe, és jó ideig a számban is maradt. A crema színe alapján jó hőmérsékleten sikerült a csapolás, úgyhogy elkezdtem kísérletezni. Nálam a lassú lefolyás csökkentette az utóíz kesernyésségét, illetve cukorral egy kis szőlőmagvas fanyarság képében megjelent a gyümölcsös ízvonal. Legjobban dupla risztrettóként készítve adta ki magát, a crema ekkor sűrű állagú lett, a keveréssel sem vékonyodott el, és vastagon maradt belőle a csészén is. A kis cukor szerintem jót tesz ennek a kávénak, mert a közepesnek mondható testességet egy kicsit javítja.Lehet, hogy a kávé ízei máshogy alakulnának a pörkölés változtatásával, és talán előnyére válna! Tejes italként egy átlagos szintet hozott csak.

Kávégép: Gaggia Baby '80 / Kávéőrlő: Compak K6
Pontszám: Krém: 4 / Íz, harmónia: 6 / Testesség: 3 / Ár-érték arány: 6 / Összpontszám: 19

 

Blaze:

Nyárbúcsúztató első teszt mintánk kb. Észak-olasz pörkölési szintű, vegyesnek mondható. Látni benne égett(ebb) babokat is,sérült szemek hozzám nem jutottak. Őrlését tekintve teljesen átlagos igényű, csakúgy mint a vízhőfok esetében is. A crema nagyon szép mintás, vastagsága közepes, a cukrot csak tompítja, olyan „arabikás”. Nálam az vált be, hogy csepegősen, szaggatósan induló lefolyást adtam neki, majd vékonyan folytatva krémesedett fel. Szőkülés nem volt tapasztalható, jó friss mintát kaptunk. A keverék első napjaiban egy étcsokoládés fő vonalat hozott, mellette egy nyers barackmag aroma dominált. Utóízében volt egy kis keserűség, mint egy keserű kakaópor. Vélhetően a talán túl sötét pörkölés adta ezt, vagy a néhány (meg)égett bab. Néhány nap után a barackmag aroma szelídült, és gyümölcsösség is lágyan tapintható lett, de csak a kávéhoz kapott fehér cukorral együtt. Talán fügére és kékszőlőre hajazott, de ez nem biztos, mert igen visszafogott a gyümölcsösség. Tejben hozta a kötelezőt, de ott sem ugrott ki. Alapjában véve nem volt bajom a kávéval, de úgy érzem ebben a keverékben több van, egy világosabb pörkölési színt izgalmasabbá tehetné. Legjobban risztrettóként ízlett.  

Kávégép: Grimac La Uno / Kávéőrlő: Mahlkönig Vario
Pontszám: Krém: 4 / Íz, harmónia: 6 / Testesség: 3 / Ár-érték arány: 7 / Összpontszám: 20

 

Lorien:

A minta egészséges, ép, valószínűleg tisztán arabika szemekből áll. A pörkölés nem egészen egyenletes, általában sötétbe hajló, a babok mintegy harmadán-negyedén kisebb-nagyobb méretű égési foltok fedezhetők fel: ez nem túl jó előjel. Könnyen, jól csapolható kávénak bizonyult, a megfelelő beállításokat hamar megtalálni. Az átlagosnál valamivel finomabb őrlést és normál hőfokot alkalmazva csöpögősen meginduló, majd szépen felvastagodó, egyenletes lefolyást lehet vele elérni, amely mutatja, hogy igencsak friss alapanyaggal van dolgunk. Krémje arabikás viszonylatban bőségesnek mondható, könnyen mintázódik, állaga és olajossága egyaránt rendben van, a cukrot süppedősen tartja. Az első korttyal határozott kakaós-barackmagos ízekkel nyit, némi szolid fűszeres füstösséggel, amelyet nagyon halvány, szinte meghatározhatatlan gyümölcsös vonulat ellenpontoz. A korty végén és utóízében kesernyésen karamellás, túlpirított tökmagra emlékeztető jegyek dominálnak. Ez szinte bizonyosan a pörkölés mellékhatása, kár érte, mert egyébként igencsak kedvemre való keverék lenne. Egy bő mokkáskanál cukor a karamellás és barackmagos jegyeket erősíti fel, érdemes így is kipróbálni. Tejes italban nem győzött meg, mindazonáltal aki szereti a karamellás tejet, ne hagyja ki, engem arra emlékeztetett. Koffeintartalmát mérsékeltnek éreztem

Kávégép: La Cimbali Domus Classic / Kávéőrlő: Mazzer Mini
Pontszám: Krém: 4 / Íz, harmónia: 6 / Testesség: 4 / Ár-érték arány: 5 / Összpontszám: 19

 

Weinmaker:

Közepes pörkölésű, nem teljesen egységes pörkölésű kávészemek. A minta illata nagyon kellemes, érezni rajta a frissességet. Átlagos őrlési beállítással, és normál hőfokon szépen elkészíthető, kicsit sem háklis keverék. A lefolyás tökéletes, a krém szépen mintázódik a csészében, mennyisége, állaga is jó. A cukrot szépen süppedősen nyeli el, és kitart a fogyasztás végéig. Ízében egy számomra nehezen megfogható blend volt. Étcsokoládés-kakaós aromák mellett felfedezhető némi karamell, és mandulás keserűség, amit egy lágy gyümölcsösség fon körbe. Nem nagyon tudtam meghatározni a gyümölcsöt. Némi cukor jótékony hatással van a kávéra, a mandulás keserűség marcipánra szelídül, és erősödik a gyümölcsös vonal is. Nekem így jobban ízlett. Testessége közepes. Tejes italban próbálva is ízlett, ott leginkább a karamell, és a marcipán domborodott ki. Egy kellemes kávé, ami egy gondosabb pörköléssel valószínűleg még többet tudna megmutatni magából.

Kávégép: 2elle Eletta (Bezzera Giulia) / Kávéőrlő: Mahlkönig Vario
Pontszám: Krém: 4 / Íz, harmónia: 7 / Testesség: 3 / Ár-érték arány: 7 / Összpontszám: 21

 

Név Krém Íz Test Ár Össz:
Paljoc 4 7 3 6 20
Monyesz 4 6 3 6 19
Blaze 4 6 3 7 20
Lorien 4 6 4 5 19
Weinmaker 4 7 3 7 21

Gourmet I Magnifici 10 szemeskávé teszt kávébabokGourmet I Magnifici 10 szemeskávé teszt kifolyásGourmet I Magnifici 10 szemeskávé teszt csapolás
Gourmet I Magnifici 10 szemeskávé teszt krémGourmet I Magnifici 10 szemeskávé teszt csészeGourmet I Magnifici 10 szemeskávé teszt kapucsínó

Összegzés: Közepesen sötét, vegyes pörkölésű, és vegyes méretű arabika szemek jellemzik a mintát. A legjobb eredmény elérése érdekében nagyjából közepes őrlési, és hőfok beállításokat ajánlunk. Némi játék belefér, mert nem egy "háklis" keverék. A lefolyás szép, a krém állaga, és olajossága jó. A cukrot süppedősen nyeli el, és mintázódásra hajlamos. Ízében kakaós, étcskoládés, barackmagos aromák dominálnak, némi gyümölcsösséggel párosítva. Sajnos végig érezhető némi keserűség, amit ugyan elég jól háttérbe lehet szorítani, de teljesen nem megszüntethető. A testessége közepes. Leginkább eszpresszónak ajánljuk, de tejes italban is megállja a helyét. Ez egy igazán jó keverék lehetne, ha a pörkölésen finomítanának, mert az árazása igencsak kellemes.

 

Jellemzők
Pörkölés: Közepesen sötét
Összetétel: 90% arabika - 10% robuszta
Ajánlott kávékészítési eszköz
Karos gép:
Automata:
Filter:
Ajánlott kávéital
Risztrettó:
Eszpresszó:
Tejes ital:

A teszthez használt 2elle kávégépet a Pasco Kft. biztosította.

Ha kóstolta már ezt a kávét pontozza le Ön is a mi pontozási rendszerünk alapján, illetve írja le véleményét!
A tesztel kapcsolatos véleményét elmondhatja fórumunkban. Kattintson ide!