KezdőlapbelépésregisztrációFórumkosárfacebookyoutube

Illy, a kávépörkölés és -készítés magasiskolája

illy kávépörkölő kéményIdei, már-már szokásosnak mondható trieszti utunk alkalmával a város legnagyobb kávépörkölőjébe kaptunk meghívást, aminek nagy örömmel tettünk eleget. Mindenki tudja, hogy az Illy prémium kategória a kávé terén, de ennek ellenére sok kérdés merül fel azzal kapcsolatban, hogy ár/érték tekintetében ez a márka miként állja meg a helyét. Bennünk is megfogalmazódott jó pár kérdés ezzel kapcsolatban, mind az út előtt és az ott-tartózkodás alatt is, de örömmel vettük, hogy úgy jöhettünk el, hogy szinte mindenre korrekt és egyértelmű választ kaptunk.

illy kávécsillárAkkor tehát induljunk útnak együtt még egyszer, hogy az olvasók is minél többet megtudhassanak erről a fantasztikus kirándulásról a kávé tudományának fellegvárába. Szállásadónk, Alberto bőséges reggeli után engedett bennünket utunkra, de a kávéval csínján bántunk, mivel borítékolható volt, hogy a látogatás alkalmával könnyen eljuthatunk a koffeinmérgezés határára.

illy kávéspultRövid autózás után, végig szemmel tartva a pörkölő Illy feliratú kéményét, bekanyarodtunk a gyár udvarára, ahol azonnal útba igazítottak minket és a pár perc múlva a fogadó teremben találtuk magunkat a recepción. A csinos hölgy egy nevünkkel ellátott ívet nyújtott át, melynek aláírása után már mehettünk is a hatalmas teremben álló kávés pulthoz. Itt fogyaszthatnak a dolgozók, látogatók és a vendégek is, természetesen mi is éltünk a lehetőséggel és míg vártuk az Illy kávé egyetem igazgatóját, Moreno Faina urat, aki a szakmai programot prezentálta nekünk, addig elfogyasztottunk néhány eszpresszót.

Az italok természetesen a legnagyobb odafigyeléssel, tökéletes minőségben készültek. Bár mindenhol így készülne a kávé, ahol ez a jól ismert piros logo látható! De mint mindannyian tudjuk és ez az Illy főhadiszállásán is ismert tény, sajnos nem így van, de erről később még ejtünk pár szót.

oktatóközpontA vendégeket fogadó két kolléga érkezése és a bemutatkozás után elsétáltunk a kutatási bázis épületébe, majd fel az oktató terembe. A lépcsőházban a falakon mindenfele a kávéval, és a gyárral kapcsolatos érdekesség, adat rengeteg kísért bennünket.

Az oktató, prezentációs helyiséget kávégépek, őrlők és régiségek övezték, a középső lejtős területen padok és monitorok, fejünk felett egy projektor. Egy kör alakú asztalkánál foglalt helyet a csapat, Moreno Faina vezetésével és megkezdődött egy kötetlen, de rendkívül alapos és mindenre kiterjedő előadás, beszélgetés. A direktor röviden vázolta az Illy alap koncepcióját, ahol természetesen a tökéletes és állandó minőségé volt a főszerep, illetve arról, miként lehet ezt az igényt a kávét fogyasztó emberekhez is eljuttatni, akár otthonra is. Az első egyetértés már itt létrejött vendéglátónkkal, mert Blaze is ugyanezt mondta el neki, mikor kérte hogy röviden vázoljuk fel mi is a tevékenységünket, küldetésünket. A feladat nem egyszerű, ebben egyetértettünk, de ki-ki a maga módján és a lehetősége szerinti eszközökkel megpróbálja közelebb vinni a kávékultúrát a kitűzött cél felé. Szó esett a kotyogózás hihetetlen népszerűségéről az olaszoknál, szinte minden család ezzel indítja a reggelt. A másik egyre elterjedtebb és az Illy által is népszerűvé tenni kívánt módszer a kapszulás (Iperespresso) eszpresszó rendszer.  És itt térjünk vissza a vendéglátó helyekhez!

Tökéletesen tisztában vannak az Illynél is, hogy az éttermekben, kávézókban bizony sokszor elmarad a minőség az általuk joggal elvárt szinttől. A problémát és az okokat nem kell részletezni, azt hiszem mindnyájan fel tudunk kapásból sorolni jó néhányat. A kapszula szinte minden problémát kiküszöböl ilyen téren. Speciális kialakítása, dupla, szelepes alja, ahol egy bizonyos nyomás elérése után indul csak meg a kávé a belsőből a külső kamrába, speciálisan vibráltatva a csészébe, biztosítja, hogy a hagyományos módszerrel tökéletesen elkészített eszpresszó kávéhoz hasonlót italt kapjunk őrlő, képzett barista, valamint a gép karbantartása és tisztogatása nélkül az adott étteremben.

Ennek több előnye is van: helytakarékosság, a gép viszonylag kicsi, nem kell őrlő és a személyzet sem befolyásolja az ital minőségét, az mindig ugyanolyan és tökéletes.

Kérdésünkre elárulta, ő maga is otthon ilyen eszpresszóval indítja a napot. Egy másik érdekes dolog ezzel kapcsolatban a crema tartóssága. A bemutatón egy időben készült hagyományos és kapszulás eszpresszót egymás mellé tettük és magukra hagytuk húsz percre:a kapszuláson még szinte változatlan vastagságban állt a crema, míg a hagyományos módszerrel készített italon már csak árnyéka volt önmagának.

kötetlen beszélgetésEnnek ellenére minket természetesen a nagy Illy hordó tartalma érdekelt jobban, így a további beszélgetés a kis kezdeti kapszulás kitérő után már a hagyományos szemes kávéról szólt. A történet végtelenül egyszerű, de egyben hihetetlenül bonyolult is.

Az elvárás, hogy a hordó tartalmából készített kávé mindig pontosan ugyanolyan legyen, de ezt a célt egy kicsit nehezebb megvalósítani, mint kitűzni. Az cég viszont erőt, energiát, időt és pénzt nem kímélve megvalósította álmát. A 9 féle arabika kávét háromféle szinttel pörkölik. Maga a folyamat természetesen teljesen automatizált és zárt rendszerben történik, de hogy mi kerül a pörkölő berendezésekbe, az már nagyon nagy mértékben függ az emberi tényezőtől. Mivel a kávé termés évről évre változik, a minőség erősen függ az időjárástól, így a dolog messze nem olyan egyszerű, hogy keverjük össze az összetevőket és pörköljünk (főleg ilyen volumenben).

A termőterületekre kihelyezett szakemberek folyamatos kóstolással kísérik figyelemmel az adott helyről származó összetevő minőségét és változtatnak szükség szerint akár a fajtán is annak érdekében, hogy a végtermék minősége ugyanaz legyen minden egyes fém hordóban, éveken keresztül. Nyilvánvaló, hogy ez nagyon nagy szakértelemmel és igen magas járulékos költségekkel érhető csak el. Már itt körvonalazódott előttünk, pedig még a gyártósorig el sem jutottunk, hogy a termék sokszor és sokak által vitatott ára miért annyi, amennyi. Szó esett a speciális szeleppel ellátott és nitrogénnel töltött hordóról is, amit ugyan az Illy talált ki, de ma már bárki használhatná ezt a technikát, mégsem terjedt el széles körben, mert ez bizony nemcsak a termék pozitív tulajdonságait tárolja hosszú hónapokon át változatlan formában, hanem az esetleges hibákat és az azokból fakadó negatív ízeket is konzerválja.

Mondhatjuk azt is, hogy ez a rendszer túlságosan is tökéletes, tényleg csak a legprofibbak alkalmazhatják. Az Illy mindenképp ide tartozik.

kávétesztA bemutatóteremben töltött néhány óra alatt különböző teszteknek is alávetettek bennünket. Az egyik alkalommal mindenki kapott két csésze kávét, ahol kíváncsiak voltak az első benyomásra a kóstolás után. Az egyiknél szinte egyszerre mondtuk, hogy bizony ebben -bármilyen hihetetlen is ez itt- van robuszta összetevő is.

Megfigyelhettük a három különböző pörkölési profil közti ízbeli különbségeket és kaptunk egy kis ízelítőt a „szalámi” technológiával csapolt eszpresszóról is, ahogy a 25 mp-es szabvány italt öt darab öt mp-es szeletbe szervírozták, természetesen a csészéket összekeverve. A sorba rendezés örömmel jelentem, hogy mind a Luigi-Blaze párosnak, mind a SiD-Paljoc kettősnek hibátlanra sikerült.

A következő próba egy kapszulás csapolás volt, aminél a termőterületet kellett meghatározni. Mondanom sem kell, hogy Luigi mindenkit megelőzve vágta rá a helyes választ: Etiópia.

kávégépekMivel lassan már három órája ültünk, így eljött az ideje egy kis mozgásnak. A teremben körbenéztünk, majd átsétáltunk egy másik helységbe, ahol egy olyan impozáns géppark fogadott bennünket, hogy tátva maradt a szánk, természetesen mind befűtve, üzemkész állapotban. Mint megtudtuk ezeket a gyártók küldik az Illynek, hogy képviselve legyenek ott, illetve visszajelzéseket kérnek a gépek működésével kapcsolatban. A négy darab hatalmas pörkölőt tartalmazó csarnok, ahol napi 16 óra üzemben működnek a gépek, teljesen automata és zárt betáplálással a silókból, egy ablakon keresztül volt megtekinthető. A csomagolóüzembe viszont már bemehettünk, de ott már nem lehetett fényképezni.

Miután magunkra öltöttük a fehér védőruhát és sapkát, készítettünk egy fotót a csapatról és kikapcsoltuk a masinát. A gyártósor elején az acél dobozok (hordók) készülnek, speciális szerkezet hegeszti az alját és a tetejét a fém kör palástra, vágja a menetet a doboz nyakára hihetetlen precízséggel. Hiba itt sem csúszhat a folyamatba, minden egyes dobozt víz alá merítenek és egyet-egyet meghatározott időnként túlnyomás alá helyeznek és kidurrantanak, figyelve hogy milyen nyomáson engedett az anyag a feszítő erőnek.

Ebből tudnak következtetni az esetleges problémákra. A kis, 125/250 grammos dobozokat nem ők gyártják, azokat készen veszik. A gyártósoron gyorsan haladnak a kész 3 kilógrammos hordók a töltő berendezés felé, ahol az előzőleg a pörkölés után két hetet pihent babokat porciózzák. Ezután következik a legidőigényesebb fázis, ahol jópár másodpercre megállnak a tartályok, ekkor kerülnek feltöltésre a védőgázzal, majd lezárják őket. Innen már változatlan formában folytatják útjukat szerte a világba. Természetesen ezen felül még megtekinthettük az említett kapszulás, és podos részleget is (őrlők, csomagolósor).

Az Illynél tett látogatásunk ezzel zárult, megköszöntük a bemutatót, vendéglátónk kedvességét és végül elfogyasztottunk még egy kör eszpresszót a korábban említett minőségben. Mindannyiunk számára egyértelmű volt, nem véletlen a márkát övező hírnév, ami ugyan nem minden vendéglátóegységben kerül megerősítésre a fogyasztás után, de bennünk minden kétséget eloszlatott. Porszem ez esetben csak a végfelhasználónál kerülhet a fogaskerekek közé, a gyárudvart határoló sorompón belül bizony folyamatosan minden tökéletesen és olajozottan működik.

További adatok és érdekességek:

Az Illy gyárterületén belül székel a magyarországi konzulátus.
12 pörkölőt tartanak számon Triesztben.
144 országba jutnak ez az Illy termékei.
Az Olasz kávéfogyasztás 70%-a moka. (kotyogós)
Az Illy területén 72 siló van, 10 tonna kávé befogadására képes.
A gyárban 2x8 órás műszakban 4 darab 360 kilógrammos pörkölőgép üzemel.