KezdőlapbelépésregisztrációFórumkosárfacebookyoutube

Torrisi : Évszázadnyi szakértelem Cataniaból

Torrisi kávépörkölőA Catania Fontanarossa reptér melletti ipari park szélén található meg a Torrisi cég üzeme, ahová már két éve próbálok bejutni, és idén végre fogadni tudtak.

A vállalat több mint száz éves múltra tekint vissza, Franceso Torrisi alapította 1911-ben. A huszas évei elején járó fiatalember kezdetben a családi vállalkozással fűszereket, zöldséget, gyümölcsöt, kávét, cukrot és egyéb élelmiszereket importált.

Ekkor ragadta meg a fahéj, bors, szegfűszeg és a kávé illata. Kis idő elteltével testvérével - Agatinoval - úgy érezték, itt az ideje, hogy a robbanásszerű kávé igényre válaszoljanak, és elkezdték a pörkölt kávét (csomagolva) kiskereskedőknek terjeszteni.Az idő múlásával a kávéfogyasztás és vásárlás egyre jobban terjedt, majd a 60-as években bemutatták a vákuumos csomagoló és válogató gépsorokat, biztosítva a kávéjuk eredeti állapotának további megőrzését, és ezzel elkészült a Torrisi szuperkeverékük (Supermiscela), mely rövid idő alatt a szicíliai családok kedvencévé vált.

faema legendA portára belépve rögtön az ügyvezető igazgató, Franceso Torrisi fogad, Ő már negyedik generációs vezető a vállalkozásban (később édesapjával is találkoztunk, aki a vállalat igazgatótanácsának elnöke a mai napig). A kölcsönös bemutatkozás után azonnal az emeleti kávézó helyiségbe vesszük az irányt, itt egy 50 éves, 1963-as Faema Legend E61 géppel találtam szembe magam. Azonnal kávézni kezdünk, mégpedig a cég Diamante keverékét kóstoltuk. Meggyőző, ízlik!

tárgyalóKávézás után a tárgyalóba mentünk, ahol hosszas beszélgetésbe kezdtünk, és megtudtam, hogy a jelenlegi telephelyen több mint 30 éve vannak, éves szinten 1 millió kilógramm kávét dolgoznak fel.A termelés kb. 65%-a retail (kiskereskedelmi), 35%-a pedig HoReCa irányba megy. Mennyiségben azonban az eloszlás már 50-50%-ot mutat. Amire igen büszkék az az, hogy 1986-ban már bevezették a nitrogén használatát a csomagolásban, ezzel is elősegítve, hogy kávéik hosszabb ideig legyenek minőségromlás nélkül élvezhetőek, tárolhatóak. Látogatásom előtt adtak át egy hűtött tárolókamrát, raktárat, melyben nyáron is az ideális
hőmérsékleten tudják tárolni a prémium bár keverékeket – meglehetősen kellemes volt ide belépni a kinti 35-37 fokos napsütésből. A Torrisi cég a vending irányban, üzletágban sosem volt jelen, és ezen nem is kívánnak változtatni. Azonban szeptember-október hónapban egy várhatóan nagy dobással jönnek elő, erre készülnek már gőzerővel: Nespresso kompatibilis kapszulákat fognak megjelentetni, mivel a kapszulák patentje végre lejárt múlt év végén.

pod csomagolóA kapszulás piacot taglaló beszélgetésünk közben megemlítette, hogy a pod téren is úttörőnek mondható a cég, mivel a 80-as években már próbálkoztak ezzel, akkor egy más név alatt (UNI Coffee), a mai E.S.E. szabványnál nagyobb podokkal. Abban az időben három ilyen gép volt Európában, egyik náluk volt, került még Hollandiába is, majd az Illy céghez. Akkor nem váltotta be a hozzáfűzött reményeket, így a termék és a cég is megszűnt. Manapság azonban az E.S.E. pod (cialde) üzletág jól megy, erről jómagam is meggyőződhettem a raktárban, illetve a gyártósoron. A csomagoló üzemben rögtönzött podos kóstolón sem vallott szégyent a cég terméke. Idén itt is újítanak: év végén egy új gépet várnak, mely percenként 200 darab pod gyártására lesz képes. De ha már a műszaki résznél járunk, néhány érdekes adat a vállalkozásról :

probat pörkölőgéptorrisi üzem10,000 m2 területű a gyár, közel 50 alkalmazottjuk van, 6 tonnás silóik vannak, és 3 darab 240 kiló kapacitású Probat pörkölőgépet üzemeltetnek, ebből 1 retail (kiskereskedelmi), 2 pedig HoReCa vonalra dolgozik.

A prémium kávékat csomagolás előtt egy ritka és
Szicíliában egyedülálló szemválogatón (photochromatic sorter) „engedik” át, mely a kávét szemenként vizsgálja, a nem teljesen egyenletes pörkölésű szemeket leválogatja és külön gyűjti (szín analízissel dolgozik, a leválogatott eltérő szemekből pedig otthoni felhasználásra szánt olcsó keverék lesz, mint megtudtam).
válogatógépA Torrisi bérpökölést is végez, ott jártamkor éppen egy Németországba induló szállítmány volt előkészítve.

Beszélgettünk az otthoni kávézásról is, ekkor Francesco elmondta, hogy ebben a szegmensben is előre kellett lépniük, mivel Olaszországban igen sok háztartás vett
pumpás eszpresszógépet, de az elengedhetetlen őrlő sajnos legtöbbször nem áll rendelkezésre. Cégük így elkezdte az „extra fine grind” jelölésű, előre őrölt keverékeket
forgalmazni, mely eszpresszógéphez szükséges finomságú őrleményt jelent, így ezzel már otthon is a kotyogóktól egy lépést sikerült lépni az eszpresszó világába.

A vállalat főleg hazai piacra termel, azonban exportjuk főként Ausztráliába és Kanadába irányul.

régi torrisi képekgrace kelly fényképAz irodaházban van oktató részleg is, gyakran tartanak partnereknek továbbképzést, egészen az alapoktól a latte art-ig bezárólag. Ami érdekes volt, hogy a cég nem akar egy modern, drága csillogó-villogó irodaházban székelni - az épületnek, a helyiségeknek retró hangulata volt, mely passzolt is a régivágású felfogáshoz, a kávé iránti kézzel fogható tisztelethez. Én személy szerint élvezettel néztem a régi reklámokat, századeleji fényképeket (nem utolsó fénykép, ahol Grace Kelly Torrisi kávét fogyaszt Taorminában!).

régi reklámA tárgyalóban nagyon megtetszett egy nagy, régi reklám, amiről megtudtam, hogy 1984-ben négy hónapig készült, minden részlet manuálisan került kidolgozásra, a termékek ráhelyezése, a híd megépítése, a folyó a képen tényleg műtermi víz, stb. Nevetve mondta Francesco, hogy ebben az időben még nem volt Photoshop, így 4 hónap kemény munkája fekszik a szóban forgó képben.


Ami fontos náluk, és alapfilozófia a cégben, az a 6 „M” betartása, és betartatása is partnereikkel, mely szerint:
1. Miscela (keverék)
2. Macchina (eszpresszó gép)
3. Macinadosatore (őrlő)
4. Mano (kéz – azaz a kezelő, a barista keze, tudása)
5. Manutenzione (karbantartás)
6. Mentalità (mentalitás)

Csak ezek együttes betartásával lehetséges a tökéletes Torrisi eszpresszó élmény, ahogy megtudtam. A társaságnak saját minőségellenőrző rendszere is van, mely eredményét
különálló laboratórium vizsgálja vakteszt, próbavásárlás után, és a teljesen baktériummentes végtermék forgalmazásával megfelelt partnereik 1 évig viselhetik a kitüntető jelvényt. (Sistema Eccellenza Torrisi)

Látogatásom végét a hűtött raktárból egy igen friss csomagolású „Super Miscela”  keverék kibontásával zártuk le, és kóstoltuk ezt a kávét is: szintén meggyőző volt, szívesen repetáztam belőle!