Az R58 –ban alkalmazott mérési és szabályozási rendszer a valós kazánhőmérséklet megjelenítése mellett, a SCASE Thermofilter* méréseinek és beállításának felhasználásával lehetővé vált egy olyan összehasonlító táblázat elkészítése, amely segítségével a mindenkori kazánhőmérséklethez tartozó, a főzőfejen kinyerhető forrázó víz valós hőmérséklete látható, tizedes pontossággal Celsius vagy Farenheit fokban.
A táblázat segítségével egyszerű beavatkozással akár fokonként változtatható a kazánvíz hőmérséklete és ezáltal új távlatok nyílnak az egyedi ízeket kedvelő kávérajongók lehetőségeit illetően. Megismerhetővé válnak azok a jellegzetes, kávékeverékenként változó, különleges aromák és összetevők amelyek eddig, a hagyományos kávéforrázási technikák alkalmazásával rejtve maradtak.
-
PID szenzor által megjelenített kazánvíz hőmérséklet
Főzőfej hőmérséklet SCASE Thermofilter * mérései alapján (Környezeti hőmérséklet 19°C)
103 °C
217,4 °F
90,8 °C
194,0 °F
104 °C
219,2 °F
91,7 °C
195,8 °F
105 °C
221,0 °F
92,0 °C
197,0 °F
106 °C
222,8 °F
93,5 °C
199,4 °F
107 °C
224,6 °F
94,6 °C
201,2 °F
108 °C
226,4 °F
95,3 °C
203,0 °F
109 °C
228,2 °F
96,2 °C
204,8 °F
A SCASE Thermofilter hőmérséklet mérési rendszer nem egy csodaműszer, de eredményeinek alkalmazásával új, pontos és megbízható szabályozás válik lehetővé mely az espresso kávé készítésének művészete előtt olyan távlatokat nyit
mint a különféle kávéblendek pontosan ugyanolyan hőmérsékletű forrázás utáni összehasonlítása,
mint az ugyanazon kávékeverék különböző hőmérsékletű forrázás utáni összehasonlítása,
mint a kávégépek optimális beállításának lehetősége az adott kávé maximális élvezhetősége érdekében,
mint az egyes üzletek, vagy kávéházak egyedi arculatának kialakítása a folyamatos és ellenőrzött minőségbiztosítás segítségével.
A gondos hőmérséklet szabályozás eredményei már megjelentek a legújabb kávégépekben, mint a Rocket R58 is. További kutatások és fejlesztések vannak folyamatban, melyek gyakorlatilag minden új kávégép alaptulajdonságai közé emelik a vízhőmérséklet szabályozhatóságát.
Mekkora jövő vár erre az új minőségi jellemzőre ? Még nem tudni pontosan. Minden esetre, talán iránymutató, hogy a Barista Világbajnokság (World Barista Championship) és az Egyesült Államok Barista Bajnokság (United States Barista Championship) hivatalos ellenőrei illetve szakértői ezt az eszközt használják, hogy a versenyeken akkreditált kávégépeket teszteljék és pontozzák.
(*) SCAN Thermofilter: a 2011 WCE (World Coffee Events) előírásainak megfelelő forrázó víz hőmérsékletének és nyomásának mérőeszköze a kávégép főzőfején.
(**)A Rocket R58 bemutató anyagának felhasználásával írta Szilágyi László, Expolygon Kft.