KezdőlapbelépésregisztrációFórumkosárfacebookyoutube

Goppion Qualitá Oro - bársonyos ízek kevés koffeinnel

Goppion Qualitá Oro szemeskávé teszt A Goppion Caffé az észak-olasz kávépörkölő történelem és hagyomány része. A Goppion család története 1858-ban Luiginál kezdődik, aki Pietro nevű fiával elkezd kávéval foglalkozni. Majd a század elején a család hat fiú testvéréből négyen kávétermelő országokban szereznek tapasztalatokat, és megnyitják Trevisoban első kisüzemüket, mely a háború után ipari üzemmé alakul. 1960-ban ők vezetik be először a vákum csomagolási eljárást, hogy tovább friss maradjon a kávé. Szakembereik a kávétermelő országokban a legjobb ültetvényekről vásárolnak, kiválasztják azokat a termelőket, akik garantálni tudják a legkiválóbb minőséget. Terménymintákat kérnek be, és az előkóstolás után rendelik meg a megfelelő zöldkávét a termőterületekről. A feldolgozás során ragaszkodnak a jól bevált régi, lassú tradicionális feldolgozási eljárásokhoz. Speciálisan a vendéglátás számára fejlesztettek ki csúcs termékeket, ezek minőségi tanúsítvánnyal rendelkeznek. A Caffe Grande Kft. forgalmazza az Olasz Naturalmix cég széles íz-palettájú Parisien forró csokoládéit, Lawson's teáit és krémkávé különlegességeit. A Goppion ORO 100% arabica szemes kávé. Négyféle értékes, válogatott brazil és közép-amerikai arabica kávé keveréke. Otthoni fogyasztásra és delikátesz üzletek részére kifejlesztett alacsony koffeintartalmú kávé, a nap bármely időpontjában ajánlott. Intenzív aroma és bársonyos édes íz jellemzi. Kerek, telt ízvilágú, hosszú lecsengésű csokoládés utóízzel. Eszpresszónak és kapucsínónak is egyaránt ajánljuk. Szemes és őrölt változatban is kapható - tudtuk meg a forgalmazótól.

Tisztelt Olvasó!

Tesztünk óhatatlanul szubjektív, eredményeink függnek a rendelkezésünkre álló gépektől, és a tesztelők egyéni izlésétől,  mindazonáltal elég jól megközelítik azt a végeredményt, amit egy fogyasztó fog tapasztalni otthonában a hozzávetőleg hasonló képességű háztartási gépei birtokában. A kereskedelmi minőségű (tehát kiváló) gépeket használó kávézók hozzáértő személyzettel sokkal többet is kihozhatnak a kávékeverékekben rejlő ízekből, de hozzáértés és a minőség iránti elkötelezettég hiányában a mi eredményeinket is alulmúlhatják.

A Goppion kávék hazai forgalmazójától, a Caffé Grande Kft-től kaptuk a lehetőséget a tesztelésre.

Pontozás:

Krém egységessége, tartóssága: 1-5 pont
Íz harmónia: 1-10 pont
Testesség: 1-5 pont
Ár/érték arány: 1-10 pont

A tesztelés szempontjairól bővebben itt olvashat!


Goppion Qualitá Oro szemeskávé teszt csomagolásKávé típusa: Goppion Qualitá Oro

Pörkölés ideje: , Lejárat ideje: 2014.09 , Csomagolás: 0.5kg-os szelepes csomagolás
Ár: 5.460 - Ft/kg, Forgalmazó adatai


Paljoc:

A heti minta, mint minden alkalommal először szemrevételezésre kerül. Jelen estben szép, közepesen sötét, egyenletes pörkölésű babokat láttam, melyek közül jó néhány kis gömböc alakú, vélhetően robuszta szem is kikacsintott. Ezen babokon belül is jelentős méretbeli szórás mutatkozott, a normáltól a borsszem nagyságúig mindenféle előfordult. Ezután kerültek a szemek a darálóba és kezdődött a meglepetések sorozata, mert a blend szinte minden tulajdonsága alapján 100% arabikának tűnt. Először is a normál állástól kicsit durvább irányba kellett mozdítani a daráló állító tárcsáját a szép lefolyáshoz, míg a hőfokkal már a kezdet kezdetén is a magas tartományt kellett célozni. A minta viszonylag gyors öregedésének előre haladtával még ezt is fokozni kellett, csapoltam belőle 98-99 fokon is (fejhőmérő szerint). A crema egyáltalán nem volt hajlamos a megégésre, de ízben előbújt esetenként egy kellemetlen keserűség, amit robusztás blendeknél érzek általában. Mennyisége végig megfelelő volt, de szép tigris mintásat az első napon csapoltam csak belőle. Íz terén kakaós étcsoki a domináns, de több alkalommal is sikerült úgy elkészíteni, hogy megcsillant mellette egy aszalt gyümölcsös, kifejezetten kellemes vonal. A minta egyébként talán már túlságosan is harmónikus, kiugró izgalom nem volt benne. Érdekes módon az utolsó csapolás nagyon jól sikerült belőle, pedig már igencsak fáradt volt. Talán ez a véletlenek összjátéka, hisz itt már nem sokat vártam tőle. Kapucsínónak kevésbé fogott meg, risztrettónak viszont mind cukorral, mind anélkül szívesen ittam. Kíváncsian várom a teszt leadása után érkező információt, mi is volt ez a kávé valójában!?

Kávégép: Magister Stella / Kávéőrlő: Compak K6
Pontszám: Krém: 4 / Íz, harmónia: 7 / Testesség: 3 / Ár-érték arány: 7 / Összpontszám: 21

 

Monyesz:

A minta illata visszafogott, füstös jellegű, a szemek pörkölési szintje között látható kis árnyalatbeli eltérés, de mindegyik matt, olajkiválásnak nem láttam nyomát. Az első tapogatódzó lefőzések alkalmával feltűnt a gyenge testesség, ezért a darálót a dupla szűrőnél 19g-hoz állítottam. Ekkor legalább a közepes szintet sikerült elérni, viszont mindent uralt az égetett cukorr avagy karamellre hajazó keserédes íz. Ezt a hő visszavételével - a kávé arabikás jellegéből adódódan ez a nem sárkányos, de forró vizet jelentette - sikerült kontrollálni, a karamell megmaradt, és előbújt a citrusos vonal. De a prímet a karamell vitte végig egy enyhébb étcsokis vonallal, a citrus pedig gyorsan átcsapott egy kis fanyarkás ízbe. Mire sikerült volna a blend további ízeit előcsalogatni, a minta gyorsan kezdett veszteni élvezeti értékéből, a testesség ismét kezdett halványulni, a citrusos vonal visszaszorulni. Bár a lefolyáson nem látszott, ez mégis a gyors öregedésnek tudom be. A crema kezdeti közepes szintje is kezdett gyengülni, keverésre érezhetően vékonyodott, igaz ami volt, az szépen tapadt a csészére, kellő olajosságot mutatva. Innentől inkább csak tejes italnak próbáltam a mintát, annak kiállta a próbát, kicsit a gyerekkori karamellás tej ízeit idézve. Otthoni fogyasztásra nem feltétlenül ajánlom ezt a blendet, mert egy kiló végére érve már messze nem fogja önmagát adni, ellenben friss pörkölésből, vendéglátóhelyen jól elkészítve, élvezetes lehet a fogyasztása.

Kávégép: Gaggia Baby '80 / Kávéőrlő: Compak K6
Pontszám: Krém: 3 / Íz, harmónia: 6 / Testesség: 3 / Ár-érték arány: 7 / Összpontszám: 19

 

Blaze:

Az érkezett minta ép, közepes pörkölési szintet céloz meg, őrléskor visszafogottan arabikás illatú. Őrlése semmi extra igényt nem támaszt, elsőre igen szép lefolyást kaptam vele. Hőfok igénye viszont magas, és a bontás után egyre magasabb lett, ahogyan a minta öregedett.  Apropó öregedés: meg kell említenem, hogy a kávé rögtön a bontás után kiváló volt, de rá 1-2 napra már csak árynéka volt önmagának, gyanítom, hogy nem volt teljesen friss a minta, vagy ennyire kényes az öregedésre. A krém enyhén mintázódott, a cukrot éppen csak tompította, olajossága talán közepesnek mondható, olyan "arabikás". A már említett bontáskor egy harsányan gyümölcsös (főként citrusos jellegű) , picit kakaós és karamellás ízt hozott, mely nagyon ízlett. A további napokon a tesztelés alatt viszont sajnos a gyümölcs nagyon eltűnt és egy karamellás + enyhén fanyar íz uralkodott, melyet felerősödött kakaó kísért. Nem ez a legjobb arca a kávénak, a közepes pontjaim csak ennek tudható be. Nagyon szívesen kóstolnám ezt a keveréket frissen, úgy érzem ez volt most a gyenge láncszem, hogy bontás után nagyon elfáradt. Tejben is kiválóan megállná a helyét. 

Kávégép: Grimac La Uno / Kávéőrlő: Mahlkönig Vario
Pontszám: Krém: 3 / Íz, harmónia: 6 / Testesség: 3 / Ár-érték arány: 8 / Összpontszám: 20

 

Lorien:

Ezúttal egy Goppion keveréket kaptunk tesztelésre. Úgy tűnik, mintha a zacskó alja jutott volna nekem: igen sok a töredezett kávébab. A szemek mérete nagy szórást mutat, a pörkölés egyenletesnek mondható, közepesen sötét, olajkiválásnak nincs látható nyoma. Érdemes alaposan odafigyelni a beállításokra, a blend a kevéssé toleránsak közé tartozik. Az ideális kávéitalhoz nagyjából átlagos őrléssel és közepesen magas-magas hőmérsékleti tartományban keresgéljünk egy vékony, bébiegérfarok-szerű lefolyást. Krémje nem túl bőséges, kevergetés után már csak filmszerűen záródik, a cukrot nem tartja. Enyhe mintázódást mutatott, állaga és olajossága azonban nagyon jó, a kevés krém jelentős része szinte beteges vonzalmat érez a csésze falához, és klasszikus krémgyűrűt produkál. Mintha már kissé fáradóban lenne a minta, nem sikerült igazán szép, egyenletes lefolyásokat produkálni, és a tömény kakaós, minőségi étcsokoládés és karamellás vonulatot csak némi cukorral lehet csillapítani, hogy a háttérben megbúvó pörkölt mogyorós, mandulás, fűszeres világot is felfedezhessük. Gyanítom, hogy pár hetes korában és közvetlenül bontás után még nagyot szólhatott. Némi citrusos gyümölcsösség is előcsalogatható volt belőle, de ehhez már nagyon pontosan kellett „célozni”. Tejes italban hozza a kötelezőt, nekem azonban inkább kevés cukorral eszpresszónak vagy risztrettónak ízlett jobban.

Kávégép: La Cimbali Domus Classic / Kávéőrlő: Mazzer Mini
Pontszám: Krém: 3 / Íz, harmónia: 7 / Testesség: 3 / Ár-érték arány: 7 / Összpontszám: 20

 

Weinmaker:

Közepes pörkölésű, vegyes méretű, egészséges kávébabok jellemzik a mintát. Illata kellemes. A daráló beállításon nem kellett változtatnom, nagyjából a joker fokozaton őröltem, viszont a hőmérséklettel igencsak fel kellett kúszni a felső tartományokba. A legjobb formáját szép vékony lefolyással hozta. A krém nem túl vastag, de állaga, és olajossága jó volt, szépen mintázódott (főleg a teszt elején). A cukrot csak tompította, de a fogyasztás végéig kitartott. Ízében leginkább kakaós-csokoládés, karamelles aromák jellemzik, citrusos gyümölcsösséggel kiegészülve. Nyomokban némi pörköltmagas jegyeket is felfedezhetünk. Az idő előrehaladtával eltoldódtak az arányok, és előtérbe került a kakaós vonal, miközben a gyümölcs teljesen a háttérbe húzódott. Sajnos ez a blend hajlamos a gyors öregedésre. Testessége közepes. Tejes italokban szépen muzsikál, és finom risztrettókat sikerült készítenem belőle.

Kávégép: 2elle Eletta (Bezzera Giulia) / Kávéőrlő: Mahlkönig Vario
Pontszám: Krém: 3 / Íz, harmónia: 7 / Testesség: 3 / Ár-érték arány: 7 / Összpontszám: 20

 

Név Krém Íz Test Ár Össz:
Paljoc 4 7 3 7 21
Monyesz 3 6 3 7 19
Blaze 3 6 3 8 20
Lorien 3 7 3 7 20
Weinmaker 3 7 3 8 21

Goppion Qualitá Oro szemeskávé teszt kávébabokGoppion Qualitá Oro szemeskávé teszt kifolyásGoppion Qualitá Oro szemeskávé teszt csapolás
Goppion Qualitá Oro szemeskávé teszt krémGoppion Qualitá Oro szemeskávé teszt eszpresszóGoppion Qualitá Oro szemeskávé teszt csapolás gaggia

Összegzés: Közepes, egyenletes pörkölésű, vegyes méretű arabika szemek jellemzik a mintát. A legjobb eredmény érdekében átlagos finomságú őrlési beállítással, és stabil kellőképpen előmelegített gépen, magas hőfokon készítsük. Akkor a jó, ha szép vékony lefolyást kapunk. A krém vastagsága közepes, mintázódásra hajlamos, de a cukrot csak tompítja. Állaga, és olajossága jó, szépen felkúszik a csésze falára. Ízében kakaós, csokoládés, karamelles aromák dominálnak, citrusos gyümölcsösség kíséretében. Háttérben némi mandulát, pörköltmagvas jegyeket, és egy kis fűszerességet is felfedezhetünk. Kellemes harmonikus blend, amely azonban gyorsan öregszik. Testessége közepes, utóíze hosszan tart. Leginkább risztrettónak vagy tejes ital alapjának ajánljuk.

 

Jellemzők
Pörkölés: Közepesen sötét
Összetétel: 100% arabika
Ajánlott kávékészítési eszköz
Karos gép:
Automata:
Filter:
Ajánlott kávéital
Risztrettó:
Eszpresszó:
Tejes ital:

A teszthez használt 2elle kávégépet a Pasco Kft. biztosította.

Ha kóstolta már ezt a kávét pontozza le Ön is a mi pontozási rendszerünk alapján, illetve írja le véleményét!
A tesztel kapcsolatos véleményét elmondhatja fórumunkban. Kattintson ide!