KezdőlapbelépésregisztrációFórumkosárfacebookyoutube

illy Espresso 100% Arabica ( HoReCa ) - érik a szőlő

illy Espresso 100% Arabica ( HoReCa ) szemeskávé teszt Az Illy komoly hírnevet szerzett már a kávékutatás és technológiai fejlesztés területén. Egyedülálló csomagolástechnikát fejlesztettek ki a kávé minőségének megőrzése érdekében. A frissen pörkölt kávét az Illy saját szabadalma szerint csomagolják. Túlnyomás alatt a levegő oxigénjét nitrogénnel helyettesítik, mellyel tökéletesen konzerválják a frissen pörkölt kávét, így az az elkészítésig megőrzi pörköléskori frissességét, amit az Illy 2 évig garantál. Az cég az összes termékénél ugyanazt a keveréket használja, eltérés csupán a pörkölés erősségében adódik, amely közepes vagy sötét. A tesztre küldött kávé 100% arabika, normál pörkölésű. A magyar Illy Ferenc által 1933-ban Triesztben alapított világhírű Illy keverékét 3 kontinens 9 nemes arabikája alkotja. Az Illy nem kávétőzsdéről, hanem közvetlenül termelőktől vásárol, és a minőségben nem köt kompromisszumot. Az Illy elsőként a világon megkapta a 'Responsible Supply Chain Process' (Fenntartható Ellátási Lánc) bizonyítványt a DNV-től. A HVG 2011 decemberi szemes kávé vaktesztjén a legjobb kávé lett! - tudtuk meg a forgalmazótól.

Tisztelt Olvasó!

Tesztünk óhatatlanul szubjektív, eredményeink függnek a rendelkezésünkre álló gépektől, és a tesztelők egyéni izlésétől,  mindazonáltal elég jól megközelítik azt a végeredményt, amit egy fogyasztó fog tapasztalni otthonában a hozzávetőleg hasonló képességű háztartási gépei birtokában. A kereskedelmi minőségű (tehát kiváló) gépeket használó kávézók hozzáértő személyzettel sokkal többet is kihozhatnak a kávékeverékekben rejlő ízekből, de hozzáértés és a minőség iránti elkötelezettég hiányában a mi eredményeinket is alulmúlhatják.

Az illy kávék hazai forgalmazójától, az Espresso Kft-től kaptuk a lehetőséget a tesztelésre.

Pontozás:

Krém egységessége, tartóssága: 1-5 pont
Íz harmónia: 1-10 pont
Testesség: 1-5 pont
Ár/érték arány: 1-10 pont

A tesztelés szempontjairól bővebben itt olvashat!


illy Espresso 100% Arabica ( HoReCa ) szemeskávé teszt csomagolásKávé típusa: illy Espresso 100% Arabica ( HoReCa )

Pörkölés ideje: , Lejárat ideje: , Csomagolás: 3kg-os konzerv hordós csomagolás (HoReCa)
Ár: 12.400 - Ft/kg, Forgalmazó adatai


Paljoc:

Mintánk ezúttal közepes pörkölésű szép, egészséges arabika szemekből állt. Az őrlést durvább irányba kellett állítani a joker fokozattól a szép lefolyás eléréséhez. Fejhőmérő szerint 96-97 fok körül csapolva, tehát a fölső tartományban érezte jól magát ez a blend. Vékony, egérfarkas lefolyással szép, tigrismintás-márványos cremával koronázott italt kapunk. A cukrot ugyan nem hosszú ideig, de megtartja, vastagsága 100% arabika kávéhoz képest teljesen megfelelő. Ízében uralkodik egy mogyorós, keserű mandulás vonal amit párhuzamosan gyümölcsös jelleg kísér, leginkább szőlőhöz tudnám hasonlítani. A hőfokkal való játékkal ennek a két fő ízvonalnak az aránya szépen tologatható. Kerek, jól megkomponált blend, koffein tartalma nem vészes, testessége megfelelő és kellemes volt a viszonylag hosszan megmaradó mandulás utóíz. Mind eszpresszónak, mind kapucsínónak meggyőzött, ízlett.

Kávégép: Magister Stella / Kávéőrlő: Compak K6
Pontszám: Krém: 4 / Íz, harmónia: 7 / Testesség: 4 / Ár-érték arány: 7 / Összpontszám: 22

 

Monyesz:

A kiáramló illat a zacskó nyitásakor jelezte, hogy egy friss pörkölésű kávét kaptunk tesztelésre, a pörkölés egységes, közepes szintű, olajkiválás egyáltalán nem látható a szemeken. Az első próbálkozás után mindjárt a legmagasabb értékre állítottam a thermosztátot, de az is csak közepes vagy annál kisség világosabb cremát eredményezett. Viszonyalag durva őrleményt alkalmazva sikerült beállítani a tankönyvi lefolyást. Rövidebb időt használva jól érezhetően csökkent a testesség, amely 9-10g-ból készítve az eszpresszót is csak a közepes szintet érte el. A crema lefőzés után még viszonylag vastag, a cukrot lassítva nyeli el, kevergetésre jól érezhetően vékonyodik. Ennél szerencsére jobbak a tapasztalatok az ízek terén: a kakaós vonal csak közepes, igaz ez egészen szépen végighúzódik, átmegy az utóízbe is. A gyümölcsösség sem erőteljes, inkább csak fanyarság szintű, kis cukorral a szőlőre emlékeztető. Nagyot dob a kávén a mogyorós-mandulás vonal, ami ugyanakkor jól kiegyensúlyozott, így nem nyomja el a többi ízt, szépen lecseng az utóízben.Összességében egy jól komponált blend, amely kevéske cukorral is jól 'működik', valamint tejes italnak is kielégítő eredményt tud nyújtani. Figyelmet igényel viszont az elkészítése, nem megfeleő paraméterekkel lényegesen gyengébb eredményt kaphatunk!

Kávégép: Gaggia Baby '80 / Kávéőrlő: Compak K6
Pontszám: Krém: 3 / Íz, harmónia: 8 / Testesség: 3 / Ár-érték arány: 7 / Összpontszám: 21

 

Blaze:

Az érkezett minta nagyon szép, egyenletes pörkölésű, matt tejcsokoládé színű, illata friss kávét sejtet. Őrléskor jellegzetes friss arabika kávés illat terjeng, a daráló a képzeletbeli joker állásban tökéletes lefolyást ad. Tesztem során azt vettem észre, hogy a (nekem) legjobb, legkomplexebb úgy volt a kávé ha szaggatós, csepegős lefolyással indul. A krémre panasz nem igen lehet, arabikás, szépen mintázódik és lassítja a cukrot. Kávénk hőigénye igencsak magas, csak nagyon stabil géppel vágjunk bele, mert könnyen büntet. Az ideális hőfokon készítve egy igen szerethető, kellemes keverék tárul elő: halványan csokoládés alapon ül egy fűszeresség, piciny mandula aromával spékelve, finoman gyümölcsös, talán szölő és még nem teljesen megért ananászt vélek felfedezni. Savassága közepes, pont eltalálva. Tejben is igen jó alapanyag, én továbbra is maradtam az eszpresszó, ristrettó vonalon. Koffein tartalma igen alacsony, egy finom vacsorát is lehet ezzel zárni. Testessége közepes, igazán aroma bomba akkor volt, ha az adaggal sem fukarkodtam. (dupla 20-22 gramm) Az elkészítésre nagyon figyeljünk oda, mert könnyen változik a kávé, nem nehéz elrontani. Számomra ez egy igazán kellemes, bármikor fogyasztható (desszert) kávé, a minta is szép friss volt, tetszett!

Kávégép: Grimac La Uno / Kávéőrlő: Mahlkönig Vario
Pontszám: Krém: 4 / Íz, harmónia: 8 / Testesség: 3 / Ár-érték arány: 7 / Összpontszám: 22

 

Lorien:

Eheti tesztalanyunk általában ép, egészséges arabika szemekből áll, pörkölése egységes, Észak-olaszosan közepesen sötét árnyalatú, a szemek mattos fényűek, olajkicsapódás nyomai nem láthatóak. Illata friss, intenzív, szinte azonnal kávézni támad kedvem tőle. Az elkészítésénél magas hőfokot és átlagos őrlési finomságot kellett alkalmazni. A dózis adagolását és a tömörítést érdemes pontosan végezni, kisebb eltérés is jelentős különbséget okozhet a lefolyásban, amely egyébkén szép és egyenletes, optimális esetben bébiegérfarok-szerű. Krémje arabikához mérten teljesen rendben lévő, átlagos mennyiségű, mintázódásra hajlamos, nagyon jó állagú, a cukrot süppedősen tartja. Ízvilága elengáns, harmonikusan megkomponált, vérbeli desszertkávés. Csokoládés, lágyan kakaós, mandulás, marcipános, pirított diós, enyhe fűszeres jegyek jellemzik, amelyet határozott, de nem hivalkodó, leginkább szőlősnek mondható gyümölcsösség kísér. Egy-másfél mokkáskanál cukorral bátran ízesíthetjük, így akár desszert helyett is fogyaszthatjuk. Tejes italokban is szépen szerepelt, azonban mégis rövidre csapolt eszpresszónak kedveltem a legjobban. Koffeintartalma erősen mérsékelt, így akár az esti órákban is élvezhetjük. Annyit még érdemes megjegyezni, hogy tapasztalataim szerint a viszonylag rövid tesztidőszak végére kissé eltompultak az ízek, így nem érdemes sokáig tartogatni. Nyilván ezt a blendet az Illy elsősorban vendéglátóhelyi felhasználásra szánta, így ott általában ez a kérdés fel sem merül.

Kávégép: La Cimbali Domus Classic / Kávéőrlő: Mazzer Mini
Pontszám: Krém: 4 / Íz, harmónia: 8 / Testesség: 4 / Ár-érték arány: 7 / Összpontszám: 23

 

Weinmaker:

A kapott minta szép egyenletes, közepes pökölésű, egészséges szemekből állt. Színe leginkább egy tábla tejcsokira emlékeztetett, és az illata is nagyon kellemes volt. Már az első próbálkozások után kiderült, hogy eléggé hőigényes kávé, így az átlagosnál magasabb hőmérsékleten készítettem. A lefolyás (köszönhetően a minta frissességének) szép volt, és a krém vastagsága is jó. A cukrot szépen süppedősen nyelte el, és kitartott a fogyasztás végéig. Állaga, és olajossága is rendben volt, szépen mintázódott. Ízében kifinomult, melyben nagyon kellemes összhangot alkotott a csokoládés, és gyümölcsös vonal. Leginkább úgy tudnám leírni, mint egy selymes szőlős csokoládét, amit megbolondítottak mandulával, és némi fűszerességgel. Az egész jól el van találva, nem lóg ki semmi, és a savasság is csak annyira van jelen, amennyire kell. Egyedül egy picit nagyobb testességget hiányolok (amin némi túladagolással segíthetünk). Nekem leginkább eszpresszónak, risztrettónak ízlett (így volt, hogy egymás után kettőt is legurítottam - köszönhetően az alacsony koffeintartalomnak), de jól megállta a helyét flat white-nak, vagy kapucsínónak is.

Kávégép: 2elle Eletta (Bezzera Giulia) / Kávéőrlő: Mahlkönig Vario
Pontszám: Krém: 4 / Íz, harmónia: 9 / Testesség: 3 / Ár-érték arány: 7 / Összpontszám: 23

 

Név Krém Íz Test Ár Össz:
Paljoc 4 7 4 7 22
Monyesz 3 8 3 7 21
Blaze 4 8 3 7 22
Lorien 4 8 4 7 23
Weinmaker 4 9 3 7 23

illy Espresso 100% Arabica ( HoReCa ) szemeskávé teszt kávébabokilly Espresso 100% Arabica ( HoReCa ) szemeskávé teszt kifolyásilly Espresso 100% Arabica ( HoReCa ) szemeskávé teszt csapolás
illy Espresso 100% Arabica ( HoReCa ) szemeskávé teszt nyitott szűrőilly Espresso 100% Arabica ( HoReCa ) szemeskávé teszt csapolás 2illy Espresso 100% Arabica ( HoReCa ) szemeskávé teszt kapucsínó

Összegzés: Egységes, közepesen sötét, egészséges arabika szemekből álló kávébabok, olajkicsapódás nélkül. Illatuk nagyon kellemes, friss, intenzív. Őrlési finomság terén az átlagos beállítás teljesen megfelelő volt, viszont hőfok terén stabil, rendesen előmelegített gépet kíván, és az átlagosnál magasabb hőmérsékletet. A legjobb eredményt lassú lefolyással érhetjük el. A krém vastagsága jó, szépen mintázódik, és a cukrot süppedősen nyeli el. Állaga, és olajossága is megfelelő, kitart a fogyasztás végéig. Ízében a csokoládés, kakaós, mandulás, marcipános aromákat egy nagyon kellemes gyümölcsösség egyensúlyoz ki, amely leginkább szőlő formájában ölt testet. Szépen megkomponált, harmonikus blend. Nagyszerű risztrettókat, és eszpresszókat készíthetünk belőle, de tejes ital alpjának sem fog szégyent vallani.

A tesztre összehasonlításképpen érkezett még 250g-os konzerves kiskereskedelmi csomagolás is, érdekesség, és a legendák eloszlatása végett, hogy a bolti és a HoReCa csomagolás tartalma megegyező. Ezt sikerült nekünk is megállapítani, hogy ugyanaz a kávé van benne, de az eltérő csomagolástechnikának köszönhetően a HoReCa kiszerelés frissebben tartotta a kávébabokat, ezáltal jobb eredményt tudtunk vele elérni, mint a kis kiszerelésű változattal.

Jellemzők
Pörkölés: Közepesen sötét
Összetétel: 100% arabika
Ajánlott kávékészítési eszköz
Karos gép:
Automata:
Filter:
Ajánlott kávéital
Risztrettó:
Eszpresszó:
Tejes ital:

A teszthez használt 2elle kávégépet a Pasco Kft. biztosította.

Ha kóstolta már ezt a kávét pontozza le Ön is a mi pontozási rendszerünk alapján, illetve írja le véleményét!
A tesztel kapcsolatos véleményét elmondhatja fórumunkban. Kattintson ide!