Bezárt a Bazár - élménybeszámoló a Kávébár Bazárról

Nyomtatás
Barista BajnokságA kávé- és koktélbarátok számára bizonyosan emlékezetes lesz az elmúlt hétvége, amennyiben ellátogattak a Corinthia szállodában megrendezett Kávébár Bazár rendezvényre.

Ha sikerült letudni az autó elhelyezésével járó parkolási kellemetlenségeket - mert parkolni szinte lehetetlen volt - végül nekünk is sikerült röpke harminc perc leforgása, és néhány hajszál elvesztése árán -, már bele is vethette magát az érdeklődő a forgatagba. Persze előtte még letehette kabátját a ruhatárban, és fel kellett markolnia a karszalagot, de ezek flottul és gördülékenyen mentek. Szinte semmit sem kellett várakoznunk.

Lucky Cap standRögtön az előtérbe csöppenve a koffeinre éhes látogató már bele is kóstolhatott a Lucky Cap standján az alternatív kávékészítés csodás világába, és zseniális kóstolót kaphatott mondjuk egy Pápua New Guinea Arusha Mondonovo Peaberry kávéból (risztrettónak is nagyon szépet tud mutatni, amennyiben fogékonyak vagyunk erre az ízvilágra).

Has Bean standPicit továbbhaladva következtek a kávéhoz kapcsolódó italok, borok, párlatok, koktélok standjai, ahol szintén lehetett kóstolgatni a finom italokat: borok, pálinkák, koktélok, konyakok várták a kóstolókat. Külön tetszett - a látogatók is nagyra értékelték -, hogy finom falatokból sem volt hiány. Egy-egy snack, fánk vagy egyéb finomság újult erővel töltötte fel az éhes vagy megfáradt nézelődőt. A kávébarátok azért itt is felfedezhették (és a folyamatos tömegből ítélve fel is fedezték) a Has Bean standját, ahol a teljes kínálatot felvonultatta Molnár Attila, és a Tamp & Pull kávézó csapata.

Morafcsik Péter a versenyzőkkelKözben a belső teremben zajlott az idei Magyar Barista Bajnokság, amit hatalmas érdeklődés övezett. A történéseket Morafcsik Péter közvetítette, öntötte szórakoztató formába a nagyérdemű közönség részére. Látszott, hogy Pétert érdekli a téma, és még a tavalyinál is profibban oldotta meg a feladatot. Részemről ezt sokkal jobbnak tartom, mint mikor egy ismert média személyiséget kérnek fel „műsorvezetésre”, és sokszor buta kérdéseket feltéve, erőltetett vicességgel próbál túlesni az egészen.

Visszatérve a kiállítókra: a terem bejáratánál a Monin standja nyitotta a sort szirupokkal és kiegészítőkkel. Csinos hostess lányok kínálták körbe a szirupokkal megbolondított kávés különlegességeket, amik mondanom sem kell, pillanatok alatt gazdára találtak.

Cellini standMellettük a tavalyihoz közeli helyen a Cellini termékeit lehetett megismerni és megkóstolni. Dinga Csaba tulajdonos kedvesen és igazi vendéglátó módjára állt az érdeklődők rendelkezésére. Nekünk az életünket (na jó ez kissé barokkos túlzás – csak a torkunkat mentette meg), mert a hűtött ásványvíz mellé - mely minden látogató részére ingyenesen elérhető volt - forró poharat biztosított a kávégép tetejéről, amely így már kellemes hőmérsékletű lett. Aki pedig kávét szeretett volna, az a Cellini Gran Aroma blendjét ízlelhette meg.

A versenyzői gyakorlópultnál folyamatosan nagy volt a nyüzsgés és szinte tapintható a feszültség. Mindenki bőszen készült a megmérettetésre. Az itt elhaladók minden bizonnyal bele is futottak egy-egy ismert arcba, barista bajnokba vagy éppen cup tastinges figurába, mivel az egy négyzetméterre eső baristák száma itt volt a legmagasabb.

My Little Melbourne standA sétát folytatva Ausztráliába csöppentünk, ahol a My Little Melbourne kávézó stábja varázsolt igazi ausztrál hangulatot. A kötelező kávé és kiegészítő mellett felvonultatták a teljes teakínálatot, de nem maradhatott ki az ezerszínű Keep Cup sem. Valamit nagyon tudhattak, mert folyamatos jó hangulat uralkodott náluk.

Manuel standMellettük a Manuel standján egy felújított karos Faemából kóstolhatták a fekete aranyat a márka kedvelői avagy a kíváncsiskodók, amely nagyon sok dícséretet kapott, köszönhetően a gép túloldalán munkálkodó barista mágusnak Somogyvári „Gerilla” Balázsnak.

Illy standEzután egy hosszas és kellemes beszélgetésbe csöppentünk bele az Illy standján Varjas Gabriellával, a cég PR és marketingért felelős menedzserével. Mesélt az Illy legújabb fejlesztéseiről és termékeiről. A standon természetesen kiállították a már messziről megismerhető kapszulás kávégépüket is, amely egy teljesen egyedi dizájnt képvisel, és a cég által fejlesztett kapszulás technológiát használja.

Tóth Márk a Carraro standjánA következő állomás a Carraro pultja volt, ahol találkoztunk Tóth Márkkak is (idén is Amatőr Barista Bajnok lett), a tulajdonos „kis-nagy” fiával, aki készséggel állta a sarat, és válaszolt a kérdésekre. Erőteljesen jelen volt az alternatív kávékészítési technika szinte minden eleme, mert a Hario drippertől kezdve az AeroPressig minden ki volt állítva, mi szem-szájnak ingere. Persze a beizzított kávégépen is ment a nagyüzem: Járfás Miklós vezényletével a Carraro nagy sikernek örvendő Don Cortez blendjéből kaphatott kóstolót az érdeklődő.

Pellini standA sarokban, a Pellini boxában Tóth Tibor kereskedelmi manager szorgoskodott - az éppen ottjártunkkor elszállított „használt” csészemennyiségből ítélve nem is kicsit -, hogy kielégítse a látogatói igényeket. A Pellini kávék mellett az általuk forgalmazott kávégépeket is meg lehetett tekinteni.

Tovább haladva a Costadoronál is zajlott az élet. Alig pár perc erejéig tudtunk csak beszélgetni Kádár Tamás Kornél tulajdonossal, aki büszkén mesélt a cég mostanában elért sikereiről. Több barista is dícsérte a nálunk kóstolt 90/10-es keveréket. Nekünk pedig nagyon ízlett a mangós hideg frappé csodájuk.

Pasco standA Pasco il Caffé is komoly arzenált vonultatott fel. Az általuk kínált kávén kívül Ilsa és Motta barista eszközök, Mahlkönig kávéőrlők színesítették a felhozatalt. Hatalmas standon fogadták a látogatókat, és kávéztatták az érdeklődőket.

Azt kell mondanom, még szerencse, hogy a rendezvény több napos, mert ennyi kávét képtelenség végigkóstolni. A hangulat nagyszerű volt, barátságos, a kiállítók kedvesek és segítőkészek. Elég kritikus tudok lenni sok esetben, de valahogy az egész forgatag magával ragadott, nagyon jól éreztem magam (pedig nem kóstoltam alkoholos terméket – na jó csak egyet)!

Hosszú oldalakat lehetne még megtölteni a rendezvény bemutatásával, de sokkal jobban jár mindenki, ha legközelebb kilátogat, és saját maga is megtapasztalja ezt a hangulatot. Így is magáért beszél a 2000-es látogatószám, a 35 kiállító, és a rengeteg elfogyott étel, ital.

Az egész „show” profi benyomást keltett, és azt kell mondanom, igazán színvonalas, nagyszerű rendezvényt tudhat maga mögött a kávés és báros szakma, amiért külön gratuláció jár a szervezőknek, illetve azoknak, akik a háttérben munkálkodtak. Csak így tovább !

A rendezvényről készült további képek itt!
A versenyről készült képek itt!