KezdőlapbelépésregisztrációFórumkosárfacebookyoutube

Új márka a magyar piacon

Nagy Vince a Varesina Caffe magyarországi részlegvezetőjeHányféle lehet az espresso? Mi a különbség a ristretto és az espresso között? Milyen a jó kávé? Ilyen, és ehhez hasonló kérdésekre kívántak választ adni azon a bemutatón, melyet egy nálunk eddig ismeretlen olasz kávékészítő üzem képviselői tartottak.

Észak-Olaszországban, Varese városában 1919 óta működik a Varesina Caffe családi vállalkozás - mondta el Nagy Vince, a cég magyarországi részlegvezetője. Most elérkezettnek tartották az időt, hogy Budapesten is bemutatkozzanak, ők ugyanis nemcsak a kávét, hanem annak minden tartozékát, az elkészítés és a fogyasztás összes eszközét kínálják. Teljes körű kiszolgálást nyújtanak. Azt tartják ugyanis: koránt sem mindegy, milyen a daráló, ami a kávészemeket őrli, milyen gépbe kerül, hogyan főzik és az sem elhanyagolható szempont, hogy milyen edényben, milyen tálalásban kerül a vendég elé a fekete.

Jelen volt a bemutatón a tulajdonos is, Paolo Maffina, aki elsősorban azt hangsúlyozta, hogy számukra az elmúlt kilencven évben a minőség volt és maradt a legfontosabb. Apáról fiúra száll a titok. Az egyedi aroma titka a különleges keveréknek köszönhető, mely húsz különböző típusú kávébab felhasználásán és egy sajátos pörkölési eljáráson alapul. Nem titok, de hozzájárul a magas minőséghez, hogy minden szállítmány a megrendelést követően készül, ügyfeleiknek nem elfekvő raktárkészletekből szállítanak. Teszik ezt annak ellenére, hogy nem céljuk a széles körben való árusítás. Kávéjukat egy-egy városban csak kevés, meghatározó helyszínen lehet kapni. Az a vendég, aki valahol megkóstolta ezt a kávét, annak minősége okán térjen vissza ugyanarra a helyre.

Nem elég a kifogástalan alapanyag, a tökéletes gépi felszerelés, a jó kávé elkészítéséhez nélkülözhetetlen a kitűnően képzett szakember. Erről győzte meg a bemutató látogatóit Mathias Linke, hivatásos barman, sok nemzetközi verseny győztese. A Varesina Caffe mindenhol közreműködik a személyzet oktatásában és ehhez megteremti a szakmai hátteret is. Kevesen tudják például, hogy nem csak a bor, de a kávé kóstolásának is szabályai vannak - bár némileg egyszerűbbek. A nápolyi módszer szerint a kávé megkóstolása előtt igyunk egy kis vizet, ez semlegesíti az ízlelőbimbókat és fokozza az új íz hatását. A palermói módszer ennek éppen az ellenkezője. A kávé kóstolása után javasolja a víz ivását, így tudjuk megtisztítani a szánkat a maradék keserű íztől.

A felszolgálás módja is fokozhatja a kávé élvezetét. Egy igazán kiváló kávé megérdemli, hogy ne csak egy csészében - magában - tegyék a vendég elé. Tálcán, egy pohár vízzel, tejjel, édes apróságokkal együtt szervírozzák! A Varesina Caffé ezekre a részletekre is figyel és a kávé mellé a felszerelést is kínálja.