KezdőlapbelépésregisztrációFórumkosárfacebookyoutube

Ki is az a Morafcsik Péter?

Morafcsik PéterKi is az a Morafcsik Péter? A neve már ismerősen csenghet szakmai körökben és talán ő az egyik legmegosztóbb szakember ezen a pályán. Bártender 42 éves, az országosan működő Bols Mixer Akadémia vezetője és egyben a Magyar Bármixer Unió Alelnöke. A Budapesten egyedülállóan kialakított koktélbolt és számos Siófoki étterem és koktélbár tulajdonosa.

Hogy tudsz ennyi mindennel foglalkozni?
Trattoria AmiciSokszor magam sem tudom. Nem a pénz hajt, szeretek alkotni és felépíteni rendszereket, de nyilván kell egy megbízható és hatékonyan működő team aki körbevesz és egymást segítjük a munkában. Csak hatékony, kreatív és hasonlóan pörgős kollégával tudok dolgozni. Megőrülök a tutyimutyi emberektől , de ők sem tudnak elviselni engem. Hozzáteszem nem vagyok egyszerű eset, nem könnyű velem együtt dolgozni, ez valószínűleg a maximalizmusom miatt van, de aki megszokja a ritmusom azokkal jól működik. Nehezen alkalmazkodom és elég robbanékony vagyok. Siófokon nem egyedül vezetem az üzletet, hanem több üzlettársammal dolgozom együtt és a Balatoni vendéglátást próbáljuk feléleszteni és fejleszteni. Nem könnyű feladat mert a staff elég nagy, van olyan nyár, hogy 100-120 kollégával beosztottal dolgozunk. Az éttermek mellett egy pékséget is irányítunk ahol egyébként napi 2-3 kg kávét adunk el reggel 7 és dél között . Imádják a vendégek egy igazi reggeliző friss illatos pékáruval és kávéval, ez Siófokon a Club 218 Apartmanház aljában van.

Milyen kávét kínáltok itt a vendégeknek?
A Dallmayr IO-t használjuk itt is és a Trattória Amiciben is.

Hogy jött a Bols Mixer Akadémia és az oktatás?
Bols Mixer Akadémia2001-ben kezdtem oktatással foglalkozni egy Discóban tanítottam az érdeklődő vendégeket. Aztán 2003-ban a Bols felfigyelt rám és felajánlották az akkoriban megüresedett Bols Bártender pozíciót amivel az iskola átvétele is járt. Talán innen kezdődik az időszámítás. Ez rengeteget jelentett és jelent a mai napig nekem, hiszen a Bols az egyik legnagyobb italforgalmazó de presztízsben és vodkában a legnagyobb cég mindenesetre. Az iskola országosan működik minden megyeszékhelyen megtalálhatóak vagyunk. Budapesten van a központunk, ami egy európai színvonalú oktató bár. Itt rendezvényeket és a tanulóknak versenyeket bemutatókat szervezünk. Fontosnak tartjuk, hogy aktívan tartsuk a szakmát, hiszen minden versennyel, eseménnyel a hallgatóinknak tudunk gyakorlási lehetőséget biztosítani. Imádják és mi pedig azt imádjuk, hogy követnek bennünket és képesek vagyunk inspirálni, motiválni a bármixereket. 10 éve azt a célt tűztem ki magam elé, hogy ismerté teszem a Bols Mixer Akadémiát, azt gondolom ez sikerült és jelenleg is piacvezető ebben a szegmensben.

Milyen tanfolyamokat szerveztek?
Nyilván a fő csapásirány a mixertanfolyam, barista tanfolyam, de ezen kívül pultos, bármanager és flair tanfolyamot is szervezünk. Jó a csapat, jók az oktatók.

Mi a feladatod a Bols-nál?
Rengeteg dologgal foglalkozunk a kollégáimmal. Az italok tesztelésétől a trendek, piacok kutatása, italmárkák bevezetése és megismertetése . Gondold el, hogy van például az Aperol amit ezelőtt 3-4 éve még elég kevesen ismertek de ma már nyáron nincs olyan terasz ahol ne lenne narancssárga tőle az utca. De van egy csomó olyan vendéglátó hely ahol nem jól készítik az Aperol Spritz-et. Kimegyünk, megmutatjuk, elmagyarázzuk és boldogság van. Vagy itt van a Jagermeister, ebből nagyon sokat adunk el, és most fejlesztettünk rá nagyon finom long drinkeket. Próbáld ki Black Mojito, ugyanaz mint rummal csak itt Jagermeisterrel, fantasztikus ízkombináció. De én a Bols likőröket is nagyon izgalmasnak tartom, és nem csak azért mert színesek hanem különleges ízviláguk miatt is. Most például szervezünk egy havi rendezvénysorozatot Bártúra néven. Elképesztő, hogy az első bártúrán 25-en voltak és most lesz a második jelenleg 70 jelentkező van. Hirdetjük a kulturált, tudatos és mértéktartó koktélfogyasztást. Furán hangozhat egy italcég képviselőjeként a mértéktartó italfogyasztásra való buzdítás, de ez tényleg fontos. Sőt a bártender felelőssége a figyelemfelhívás. Szóval itt nagyon fontos a kreativitás ez frissen tart illetve egymást inspiráljuk a kollégáimmal.

Hogyan kerültél kapcsolatba a kávéval, a baristák világával?
Véletlenül, persze azt leszámítva, hogy a mixersuliban baristákat is képzünk de nyilván nem én hanem őket barista oktatja. Korábban a mixerversenyeken én voltam az aki a mikrofonnal a kezében vezettem a műsort. Lehet ez tetszett meg a barista bajnokság szervezőinek vagy épp nem találtak másik madarat, így engem kértek fel ,én pedig elég exhibicionista típus vagyok így elvállaltam. Nem tudtam mire vállalkozok és a versenyen szembesültem azzal, hogy ez mennyire összetett és nehéz szakma. Ma már másképp tekintek a baristákra, tisztelem őket mert elképesztő mennyi mindenre kell figyelniük és szerintem sok versenyszám nehezebb is mint a bármixereké, sokkal nehezebb. Egy csomó barátot szereztem és úgy érzem befogadtak, vagy legalább is szeretném ezt hinni. Szeretem őket mert elhivatottak és egyébként jó közösség is. Ja és a kávét is szeretem, és egy csomó új dolgot tanultam, minden reggel bejárok kedvenc kávézómba a Tamp&Pull-ba, szerencsére 10 méter az irodámtól. Nem reklám miatt mondom, de itt megváltozott a szemléletem a kávéról, és egyébként az ízlésem is. Meg tetszik az is, ahogy foglalkoznak a vendégekkel, tanítani kellene, kötelező.

Indultál az első AeroPress bajnokságon is. Ennyire magával ragadott ez az eszköz, vagy csak poénból neveztél be?
AeroPress bajnokságElőször poénból ,sokszor szeretem megdöbbenteni az embereket, szórakoztatni, illetve elolvastam a versenykiírást és abban az volt bárki elindulhat, ez rám is vonatkozott, szerettem volna megtanulni ezt az eszközt, és ez volt a leghatásosabb és leggyorsabb módszer. Illetve Tóth Sanyi sokszor hívott már Szekszárdra és szerettem volna megnézni a Kávé Házát, így kapóra jött. Ajánlom másoknak is, mert míg a versenyre készülsz megtanulod. Poénként kezeltem az elején és megkértem Török Ádámot, hogy készítsen fel. Sokat nem tudtunk gyakorolni vagy 4 órát, de összességében egy hetet intenzíven ezzel foglalkoztam, én sokszor fejben lejátszom a dolgokat. A legjobb momentum az egészben a gyakorlás volt amikor mondta, állítsam be a darálót és öntsem a kávét a tartályba, beleöntöttem de nem vettem le a tetejét így az egész kávé szétgurult a pulton nagyon meglepődtem mert a Vario darálónak a tartály teteje ugyanolyan színű mint a a tartály így nem láttam, hogy tető van rajta. Vicces volt, Ádám meg nem mert nevetni.

9. induló volt és úgy mentem le, hogy mindegy hanyadik leszek egy élményt akartam, meg hát mixerversenyen itthon már nem igazán tudok indulni, az adrenalin meg jó érzés. Mikor elkezdődött már minden bajom volt, nagyon izgultam, de amikor bejutottam a döntőbe akkor már nyugodtan tudtam dolgozni, hiszen ezt nem gondoltam volna. Kihirdették és második lettem az első Magyar AeroPress bajnokságon. Azonnal felhívtam Ádámot.

Elég komolyan támogattad a Magyar Kávé Egyesületet is. Ezzel kapcsolatban vannak, más terveid is, vagy "csak" ennyire szíveden viseled a baristák sorsát?
Nem én hanem a Magyar Bármixer Unió támogatta , én csak az ötletgazda voltam és átvittem az elnökségen. Az egész úgy jött, hogy beszélgettem egyszer Juhász Edittel egy fiatal tehetséges versenyző. Ő nyerte a Latte Art kategóriát és a VB Koreában volt. Odáig eljutni és kint lenni nem olcsó játék, és azt kérdeztem tőle, miből fogja finanszírozni, vagy a szövetség fizeti? Nem tudta miből fog kiutazni, mert hát ugye átalakulóban van a baristák szervezete pénz meg nem nagyon. Kifizettük a repülőjegyét és jól esett, hogy segítettünk egy fiatal és tehetséges versenyzőnek, nagyon jól esett . Meglepődött a szakma és szerintem kicsit össze is szedték magukat mert több jótékonysági rendezvényt is tartottak, ebben a Tóth Sanyi elég sokat tett, dolgozott, de ez így is van rendjén.

Milyen kávét fogyasztasz a legszívesebben? Eszpresszó, risztrettó, valami tejes változat, vagy a hosszú kávé jellegű (filteres) italokat szereted jobban?
Reggel cappuccino elviteles pohárban, abból esik a legjobban, és délután egy presszó.

Van kedvenc márkád?
Has Bean Kicker vagy a Jailbreak. Tetszik, hogy savas és nem érzem a végén a keserű ízt a számban. De a kézműves kávék majdnem mindegyik finom.

Mik a jövőbeni terveid kávéfronton?
Semmi, finom kávét inni. Ja és persze megint nem találtak másik madarat így én leszek idén is a Magyar Barista bajnokság házigazdája. Ezt már nagyon várom.