Veronesi Arabica Edizione Rossa - a csoki meg lett fűszerezve

Nyomtatás

Veronesi Arabica Edizione Rossa szemeskávé teszA Caffé Veronesi kávépörkölőt 1996-ban alapította Roberto Veronesi. A családi vállalkozás formájában működő üzem Reggio Emilia melletti Bagnolo in Piano városban található. A dinamikusan fejlődő vállalkozás főként a HORECA szektor igényeihez alkalmazkodva állítja elő kiváló termékeit, melyeket számos európai országban forgalmaznak. Az Arabica Edizione Rossa kávét azoknak ajánljuk, akik a tökéletes kávét keresik. Egy keverék, amelyből a világ legjobb kávéinak válogatása és a mesteri, fajtánkénti pörkölése egy egyedi, utánozhatatlan kávét eredményezett. Sötét barnába hajló, vörös fényű mogyoró barna, finom textúrájú krém, rendkívül intenzív illatú, kerek, tiszta ízű, testes. Aromája hosszan tartó, utóíze illatos, fűszeres és virágos tónusú. 3kg-os fémhordós, illetve 1 kg-os csomagolásban is kapható. Összetétel: 95% Arabica - 5% Robusta - tudtuk meg a forgalmazótól.

Tisztelt Olvasó!

Tesztünk óhatatlanul szubjektív, eredményeink függnek a rendelkezésünkre álló gépektől, és a tesztelők egyéni izlésétől,  mindazonáltal elég jól megközelítik azt a végeredményt, amit egy fogyasztó fog tapasztalni otthonában a hozzávetőleg hasonló képességű háztartási gépei birtokában. A kereskedelmi minőségű (tehát kiváló) gépeket használó kávézók hozzáértő személyzettel sokkal többet is kihozhatnak a kávékeverékekben rejlő ízekből, de hozzáértés és a minőség iránti elkötelezettég hiányában a mi eredményeinket is alulmúlhatják.

A Veronesi kávék hazai forgalmazójától, a Farfalla Kft.-től kaptuk a lehetőséget a tesztelésre.

Pontozás:

Krém egységessége, tartóssága: 1-5 pont
Íz harmónia: 1-10 pont
Testesség: 1-5 pont
Ár/érték arány: 1-10 pont

A tesztelés szempontjairól bővebben itt olvashat!


Veronesi Arabica Edizione Rossa szemeskávé tesz csomagolásKávé típusa: Veronesi Arabica Edizione Rossa

Pörkölés ideje: , Lejárat ideje: . , Csomagolás: 3kg-os fémhordós csomagolás
Ár: 6390 - Ft/kg, , Forgalmazó adatai


Luigi:

A minta frissnek tűnik, bontáskor intenzív az illat árulkodik. Van valami fura gumis mellékillat is érződik, és némi robusztatartalom is sejlik. A szemek színe sötét, olajkicsapódás még nem látható rajtuk. A készítési hőmérsékletet közepesnek vagy lefolyási sebesség függvényében valamivel alatta ítéltem meg, könnyen meg lehetett égetni. A krém vastag, színe sötét mogyoróbarna, mintázódásra hajlamos, olajossága átlgos. Magas hőmérsékleten bőrösödik. A kávé íze domináns étcsokoládés, kakaós. Az édessége jónak mondható, mely leginkább a fűszeres rumos és vaníliás aromákban érezhető. Néha szegfűszeges beütése is van. A jól érezhető robusztatartalom kicsit gejlé is tudja tenni ha egy kicsit megsütjük, ezt sötét foltok is jelzik a krémen. Alapvetően ha rendesen elkapjuk a hőmérsékletet akkor egy lekerekedett, testes kávét kapunk belőle. Savasság nem jellemző a keverékre. A kategórián belüli egyetlen hibája az utóízben érezhető égettes gumis íz amit nem tudtam sehogy sem kiszedni az italból. Amolyan igazi reggeli jómunkásember ébresztőkávé, estefelé azért nem árt óvatosabbnak lenni a fogyasztásával.

Kávégép: Faema Family / Kávéőrlő: Mazzer Major
Pontszám: Krém: 4 / Íz, harmónia: 6 / Testesség:4 / Ár-érték arány: 7 / Összpontszám: 21

 

Monyesz:

A mintában a szemek pörkölése egyenletes, közepes szintű. A minta az illata alapján frissnek mondható. Az őrlőt a joker állásba állítottam, így meg is kaptam kb a tankönyvi lefolyást, de az ízekkel nem voltam kibékülve: egy elég kellemetlen robusztás vonalat éreztem, azt a bizonyos dorkótalphoz hasonlíthatót. Kicsit emeltem a hőfokot, hogy forró, de még ne fortyogós legyen, és finomítottam a daráláson, hogy 30 másodpercen túli lefolyást kapjak. A kávé hirtelenjében 180 fokot változott! Ilyet azért ritkán tapasztalni, de most megtörtént. Ha nem is egy újhullámos gyümölcsös blendet kaptam, de korrekt ízeket, ami egy csokis alapon nyugszik, ugyanakkor édeskés-fűszeres, a keletiességet idézi. Leginkább a vaníliát lehet megfogni, de annál is több van benne. Utóízében egy kis mokkásság lép be, de nem vészes. A testesség lehetne jobb. Aki a jó cremás kávét szereti, annak ez a megfelelő alapanyag, mert a csapolás alatt végig hömpölyög. A cukrot is nagyon jól állja, szépen mintázódik. Nem szabad megijedni a crema sötétebb árnyalatától, ez jelzi, hogy a kávé jó hőfokon lett elkészítve. Inkább rövideben készítsük - a 25ml közelében-, mert előfodult, hogy a mokkásság felerősödött, ha a mennyiség elérte a 30ml-t. Tejes italnak nem annyira ajánlom, élvezzük inkább tisztán az ízeit.

Kávégép: Gaggia Baby '80 / Kávéőrlő: Compak K6
Pontszám: Krém: 4 / Íz, harmónia: 7 / Testesség:4 / Ár-érték arány: 7 / Összpontszám: 22

 

Blaze:

A tesztre kapott minta bontáskor friss mokkás illatot áraszt, pörkölése közép-olasz szintet hozza körülbelül, egyenletesnek mondható, törött szemek aránya elenyésző. Magas arabika hányadra tippelem a babok alapján, ez az első pár próbánál vissza is igazolódik : viszonylag magas hőfokot kedvel.  De vigyázzunk a hőfokkal, nagyon ne menjünk fel, mert ilyenkor a krém hajlamos a bőrösödésre. A krém egyébként igen bőséges, szépen felkúszik a csésze falára, derekasan mintázódik, cukrot tartja. Friss mintával van dolgunk, szép a lefolyás, nem szőkül. A kávénk nem egy bonyolult keverék, egy tisztességes talján bár keverék érzetem van vele. Alapvetően csokis-nugátos a vezér íze, mellé haloványan felsejlik egy kis vanília aroma, utóíze mokkás, picikét kesernyés, de nem bántóan. Tejben nálam eléggé tompul, én risztrettó, dupla risztrettó vonalon hoztam ki belőle a legtöbbet. Koffein tartalmát átlagosnak éreztem. Az old school olasz vonalat kedvelők szeretni fogják!

Kávégép: Grimac La Uno / Kávéőrlő: Mahlkönig Vario
Pontszám: Krém: 4 / Íz, harmónia: 7 / Testesség:4 / Ár-érték arány: 7 / Összpontszám: 22

 

Lorien:

Az eheti tesztünk főszereplője sötétbe hajló, nem teljesen egyenletes pörkölésű. Illata erős, van egy olyan érzésem, mintha szárított erdei gombakeveréket szagolnék. A szemek épek, selymes fényűek, néhányon apró olajkicsapódási nyommal. Az átlagosnál valamivel finomabb őrlési beállítással, és magas, de nem extrém hőfokon érdemes elkészíteni. Úgy a jó, ha eleinte cseppekre szakadó, majd szépen felvastagodó, egyenletes krémfolyamként érkezik a csészébe. Krémje bőséges, szépen mintázódik, a cukrot ha nem is az örökkévalóságig, de tartja, állaga és olajossága nagyon jó, szépen feltapad a csésze falára. Talán annyi panasz lehet rá csupán, hogy hajlamos volt a bőrösödésre, de ez akár a háztartási készülék hiányossága is lehet. Ízében meglehetősen egyedi, talán elsőre kissé rusztikusan nyers és testes, ám ha elhessegetjük a rossz gondolatokat és alámerülünk az ízek befogadásában, meglepően szép dolgokat vehetünk észre. Erős kakaós, pörkölt magvas dominancia mellett pirított mandulás, vaníliás-parfümös fűszerességet, karamellát és egy csipetnyi marcipánt érezhetünk, komlós – pirított diós kesernyés utóízzel. Érdemes megadni a módját egy mokkáskanál cukorral, amely másik világot varázsol elénk: egy kerek, szép csokoládés-nugátos, vaníliás-fűszeres kávéital lesz a jutalmunk. Tejes italban nálam nem csillogtatta erényeit, sokkal jobb volt nélküle.

Kávégép: La Cimbali Domus Classic / Kávéőrlő: Mazzer Mini
Pontszám: Krém: 4 / Íz, harmónia: 7 / Testesség:5 / Ár-érték arány: 7 / Összpontszám: 23

 

Sid:

Ez a Veronesi keverék megtestesíti a tipikus olasz kávét. Picit füstös, picit robusztás, sötét, krémes és tömény. Rövid, maszatos risztrettók alapkávéja.Krémességre nem lehet panasz, a kávé szépen folyik, jól krémesedik, de magas hőmérsékleten a crema bőrösödik és buborékosodik, szóval figyeljünk oda, ne égessük meg! A krémesség kitűnő, az ital sűrű, tömény, testes. Domináns ízjegyek a nugátos csokoládé és a keserű mandula, utóíze picit füstös, szotyis. Tejes italnak nem ajánlom. Dél-olasz stílusú, gyűszűnyi risztrettónak, cukorral kitűnő. A rövid adag és a hozzáadott cukor hőelvonása miatt ügyeljünk rá, hogy forró legyen a csésze, így lesz csak tökéletes az élmény!

Kávégép: Arrarex Caravel + Olympia Maximatic / Kávéőrlő: Mazzer Super Jolly
Pontszám: Krém: 5 / Íz, harmónia: 6 / Testesség:5 / Ár-érték arány: 7 / Összpontszám: 21

 

Név Krém Íz Test Ár Össz:
Luigi 4 6 4 7 21
Monyesz 4 7 4 7 22
Blaze 4 7 4 7 22
Lorien 4 7 5 7 23
Sid 5 6 5 7 21

veronesi edizione rossa szemeskávé teszt kávébabokveronesi edizione rossa szemeskávé teszt kifolyásveronesi edizione rossa szemeskávé teszt csapolás
veronesi edizione rossa szemeskávé teszt krémveronesi edizione rossa szemeskávé teszt cukorveronesi edizione rossa szemeskávé teszt csésze

Összegzés: Közepesen sötét, nagyjából egyenletes pörkölésű kávébabok. Az átlagosnál finomabb őrlési beállítás, és viszonylag magas hőmérséklet adja a legjobb eredményt. A krém mennyisége bőséges, olajossága, és állaga nagyon jó. A cukrot jól tartja, és kitart a fogyasztás végéig. Érdemes az átlagosnál lassabb, szakadósan meginduló lefolyással készíteni. Ízében a csokoládés jelleg dominál, amit nugátos, pörköltmagvas, fűszeres, vaníliás jegyek egészítenek ki. Utóízében feltűnik némi mokkás vonal is. A hagyományos olasz vonalat képviselő blend, amit elsősorban rövid risztrettónak, vagy eszpresszónak ajánlunk. Egy "Tetszett" pecsétet mindenképpen megérdemel.
 

Jellemzők
Pörkölés: Közepesen sötét
Összetétel: 95% arabika - 5% robuszta
Ajánlott kávékészítési eszköz
Karos gép:
Automata:
Filter:
Ajánlott kávéital
Risztrettó:
Eszpresszó:
Tejes ital:

 kávékorzó kávészaküzletA termék megvásárolható webáruházunkban!

Ha kóstolta már ezt a kávét pontozza le Ön is a mi pontozási rendszerünk alapján, illetve írja le véleményét!
A tesztel kapcsolatos véleményét elmondhatja fórumunkban. Kattintson ide!